rosół - 7627 przepisów (strona:290/509)

Sałatka śniadaniowa 389

schłodzeniu. Z podanej ilości składników wychodzi porcja sałatki dla jednej lub dwóch osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: sałatka z mięsem z rosołu (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-z-miesem-z-rosou.html), warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka

Waniliowe Improwizacje
Święta do chrzanu… 109

utartym chrzanem i połówkami jajek z dodatkiem posypanych czarnuszką. Czy zupa wyszła do chrzanu? Skąd, nie! Rzeczywiście jest bardzo smaczna zupa! Typowa zupa na białych warzywach, u mnie na rosole z kurczaka z dodatkiem śmietany i białego pieprzu, aby podkreślić smak chrzanu. Ilość chrzanu w zupie, zależy od upodobań smakowych. Stałam więc na garnkiem i dodawałam chrzan po łyżce

codojedzenia
ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 108

pożywna dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Aksamitna przez dodanie tłustej śmietanki.  Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego.  Jeśli lubimy zupę z mięsną wkładką, możemy zacząć od ugotowania kawałka mięsa, np ćwiartki z kurczaka (około 30 minut), a następnie dodać warzywa (bez podsmażania) i dalej

cool and minty
Serowy garnek w 15 minut! 118

pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu) 3 łyżki

Blog z Apetytem
Zupa krem z pora 97

niedoceniane warzywo, używamy go przeważnie do wywarów na zupy. A przecież jest zdrowy, pyszny (zawsze wyjadam ugotowany z rosołu) i pełen witamin.Dlatego postanowiłam przygotować zupę, której będzie głównym składnikiem. To zupa krem o wyraźnym smaku pora. Doskonałe danie dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub po prostu nie maja na nie ochoty. 2 marchewki 1/8 selera 1 pietruszka sól

Krylowa Kuchnia
Surówka z pora i jabłka 90

warzywo bardzo zdrowe zawiera dużą dawkę wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Ja por wprost uwielbiam, zarówno ugotowany z rosołu jak i na surowo. Jest dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem

Krylowa Kuchnia
Pasztet z mięsa rosołowego z boczkiem 151

Często mamy problem co zrobić z mięsem z rosołu. A , że uwielbiamy wszelkiego rodzaju smarowidła i pasztety, to zrobiłam pasztet. Nie piekłam mojego pasztetu w foremce, a wsadziłam go do słoika- dzięki temu pasztet jest bardziej trwały i można go dłużej przechowywać. Do pasztetu oprócz drobiowego mięsa i warzyw dodałam również boczek wędzony, dzięki czemu nabrał wyrazistego smaku, nie jest

Krylowa Kuchnia
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 123

zimno. Mogą być daniem obiadowym z dodatkiem barszczu z buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość

Leśny Zakątek
Szpecle z boczkiem i papryką 79

Ugotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 84

doprawić lub nieco zmienić proporcje składników i w ten sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu mięsa zostaje cały garnek wywaru, na bazie którego można zrobić pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki

niecodziennikpary
Bigos 107

dobrze jest pamiętać o wskazówkach naszych babć, które zalecały wielokrotne gotowanie lub odgrzewanie tego dania, tak aby smaki się przegryzły. Składniki 1 kg kiszonej kapusty 300 g wołowiny na rosół 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 duże cebule 5 suszonych grzybów 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca 2 łyżki koncentratu pomidorowego

niecodziennikpary
Bogracz 75

duże pomidory 1 duża czerwona papryka 1 / 2 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 / 2 łyżeczki kminku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 litr rosołu wołowego (ewentualnie 2 kostki wołowe) czubek noża ostrej papryki chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia drobne kluseczki lub zacierka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wołowinę umyć, osuszyć papierowym

niecodziennikpary
Makaron 85

ciasto na makaron podzielić na kilka części, które rozwałkować na cienkie placki, posypać je mąką. W zależności od tego, jaki makaron chcemy uzyskać, odpowiednio złożyć ciasto np.: – na rosół – placki pokroić na długie paski o szerokości 5 cm, ułożyć je jeden na drugim i kroić wzdłuż krótszego boku na wąskie słupki, – pappardelle (długi, szeroki makaron) – placki

niecodziennikpary
Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką 83

mielenia mięsa, można je także drobno pokroić. Dodać smalec, śliwki, jabłko, bułkę tartą, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za suche, można dodać jeszcze trochę smalcu lub odrobinę rosołu. Wykonanie Ciasto podzielić na trzy części, dwie ponownie przykryć ściereczkę, aby nie wysychało, a jedną część cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać koła, na środek każdego z nich nałożyć nadzienie, złożyć

niecodziennikpary