Dzisiejsze leczo przygotowałam na wołowinie, która niesamowicie podbija smak dania. To dzisiejsze leczo to takie trochę danie w duchu zero waste. Kawałek wołowiny bez kości często wykorzystuję do gotowania rosołu czy zupy pomidorowej – potem idealnie nadaje się właśnie do dań jednogarnkowych bo jest już miękkie i nie trzeba marnować czasu na gotowanie wołowiny. Leczo – jak robicie? Na kiełbasie, boczku
Dorota Smakujemięsa! To samo jest z tymiankiem, też się sprawdzi w tym daniu. Kaczkę kupiłam całą i wykroiłam z niej piersi i udka, resztę wykorzystałam wraz z kurczakiem do przygotowania rosołu. Polecam inne przepisy z kaczką: – Kaczka smażona z kolorowym pieprzem – Majonezowe roladki z botwiną i kaczką – Kaczka pieczona z jabłkami i orzechami – Kaczka pieczona z sokiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz z dostępności składników. Zupę tę można przygotować w wersji postnej, wyłącznie na warzywach takich jak kapusta, ziemniaki, marchewka, cebula i pietruszka. W wersji bogatszej zupa gotowana jest na rosole, który bywa wzbogacony wędzonką. W zależności od lokalnej tradycji przepisy różnią się odmianą kapusty używanej do gotowania zupy (białą lub włoską), różnorodnością pozostałych warzyw, czy rodzajem wywaru. Na Liście produktów
Trzeci talerzGotując rosół lub wywar na inną zupę często potem mamy dylemat, co zrobić z mięsem oddzielonym od kości. Niedawno znajoma dała nam świetny przepis na pastę kanapkową. Przepis na pastę kanapkową z gotowanym mięsem Składniki: około 250 gramów ugotowanego mięsa drobiowego, 100 gramów sera feta, 1 ząbek czosnku, pół małej cebuli, łyżka majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz. Jak zrobić
Kulinarna Polskastawianych zasiekach na przeciwnika, w końcu się udało. Jakieś plony są, nie tak duże jak w poprzednich latach. Ale i to cieszy :) A mizeria, no cóż to jak z rosołem, ile domów tyle sposobów wykonania. Dziś pokażę wam jeden z moich, lżejszy bez z śmietany, z lekkim sosem jogurtowym. Zapraszam :) Składniki - 2 ogórki ( dałam jeden długi szklarniowy i jeden gruntowy
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 0,5kg ziemniaków olej do smażenia Na sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka ostrej wędzonej papryki 200ml rosołu (bulionu lub wywaru warzywnego) sól, pieprz oliwa do smażenia Jak zrobić patatas bravas? Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki umyć, nie obierać (!) i pokroić na nieregularne kawałki wielkości kęsa. Na głębokiej patelni
Codzienne Gotowaniekoperek, szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z piekarnika… Klopsiki z piekarnika Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Pasztet drobiowy z rosołu
Kulinarny S.O.S.kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. Składa się z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Co ciekawe, z tym daniem jest tak jak z rosołem – im dłużej się robi, tym lepiej smakuje. W tym przypadku wraz z długością duszenia, mięso staje się delikatniejsze i bardziej kruche. Najlepiej smakuje z ziemniakami (np. przyrządzonymi na wzór
Be Fit Be Strongpodłogę widelec ściągnie na nas wzrok wszystkich bardzo poważnych gości. Jak możecie się domyślić- nic takiego nie miało miejsca. Kuchnia nie zawiodła! Skorzystaliśmy z menu weekendowego. Wzięliśmy trzy rosoły i kwaśnicę, a że wróciliśmy dopiero co z gór i kwaśnic trochę mąż pojadł, to miał bieżące porównanie ;) Już po pierwszej łyżce powiedział, że sztos! Widać zresztą jakość tej zupy
bistro mamaobiad to pyszne i pożywne danie. Ravioli z kurczakiem i groszkiem około 80 sztuk ravioli Składniki: 380 – 400 g mąki durum 4 jajka 800 g kurczaka z rosołu 150 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego 1 cebula 3 łyżki kopru, posiekanego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarny pieprzu, młotkowanego 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki masła parmezan
codojedzeniazimną, wodą. Podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy sól, listki laurowe, ziela angielskie oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa (można również wykorzystać mięso pozostałe np z rosołu). Po przestudzeniu udko kroimy na drobne kawałki (ja ugotowane mięso zmieliłam, ale wg mnie całościowo wyszło za drobno, pasztetowo) Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je dużą ilością wrzącej wody
Smaki Na Talerzufarszu wybrać dobrej jakości pasztetową. Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Spójrzcie na skład : mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy. Co wyróżnia wyroby Martika? TRADYCYJNE WYROBY Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości
Słodkie okruszkiciekawy posmysł na wykorzystanie udek ugotowanych poprzedniego dnia, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. składniki na 3 porcje 2 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju 200 g naturalnego serka śmietankowego do kanapek pęczek szczypiorku z dymki szczypta słodkiej papryki w proszku czarny pieprz sól przepis Udka z kurczka dzielimy
Smakowite Daniasztuk): 200 g ryżu brązowego (może być biały, basmati czy inny ulubiony) 2 jajka pół szklanki groszku (dałam mrożony) cebula szklanka włoszczyzny (np. marchew, pietruszka i seler z rosołu, albo mrożonka) sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, natka pietruszki, ostra papryka,papryka wędzona, bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie nieco dłużej niż wg instrukcji na opakowaniu
e-PrzepisyKulinarne