rosół - 7682 przepisów (strona:290/513)

Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska 132

plus herbata. Drugie śniadania są bardzo różne. Jedni jedzą owoc, inni jogurt czy serek homogenizowany. Typowy polski obiad składa się z dwóch dań. Na pierwsze zupa. Najbardziej popularne to rosół , pomidorowa , krupnik i żurek . Na drugie danie kotlet , ziemniaki i surówka. Zamiast ziemniaków coraz częściej jest ryż albo kasza a w miejsce surówki pojawiają się szparagi, sałata lodowa, marynowane pieczarki

ProstePesto.pl
Mini gołąbki w młodej kapuście 228

sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka 1 liść laurowy sól, pieprz pół pęczka koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/3 szklanki przecieru pomidorowego pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie

Blog z Apetytem
Kartacze z mięsem z prażoną cebulką 125

przyrządzania tego dania. Do rzeczy jednak. Składniki : - 1 kg ziemniaków gotowanych - 1 kg ziemniaków surowych - 2 średnie cebule - pól kilo mięsa gotowanego - może być z poprzedniego dnia albo z rosołu - 2-3 ząbki czosnku - garść natki pietruszki - sól, pieprz, majeranek , kurkuma do smaku - olej - mąka pszenna i ziemniaczana -  jajko Wykonanie : Na początek należy uprażyć  cebulkę. Praży się dość

Kuchnia Pełna Emocji
Najzdrowsza zupa na wiosnę – Krupnik jaglany z pokrzywą 194

pęczek pokrzywy (górne pędy liściowe) 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka naturalnej przyprawy ziołowej do rosołu i zup Jak zrobić Krupnik jaglany z pokrzywą: Zaczynamy od pora. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie pora obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojonego

Dorota Smakuje
Najprostsze paszteciki uniwersalne 126

taki wypad przydać się mogą pyszne i proste paszteciki drożdżowe. Mówiąc paszteciki trochę zawężamy temat, bo można je wypełniać dowolnym farszem. Moja mama często robi je wypełnione mięsem z rosołu odpowiednio rozdrobnionym.  Nasze są dziś w dwóch wersjach, właśnie z mięsem i drugie z serowym dodatkiem na słono. Bardzo polecam! Potrzebne będą: * 340g  mąki * 1 szklanka śmietany

I tu będę miała takie te
Zupa pomidorowa 146

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Poniedziałkowa zupa w nowej odsłonie. U nas rzadkością w niedzielę jest rosół, więc musimy radzić sobie z pomidorówką na wiele innych sposobów. W naszej kuchni buraczki i pomidory wiodą prym. Przede wszystkim pomidory. Passat, soków koncentratów nigdy nie brakuje.  Składniki: 3 szyje

R'n'G Kitchen
Zupa szczawiowa z jajkiem – kuchnia podkarpacka 176

które przez przypadek zerwiemy (pozostaną zielone i dobrze widoczne). Do szczawiu dajemy trochę bulionu i liście przecieramy przez sito (współcześnie sito można zastąpić blenderem). Przetarty szczaw łączymy z pozostałym rosołem i zagotowujemy. Śmietanę łączymy z mąką, mieszamy i zaprawiamy kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garna z zupą i jeszcze raz zagotowujemy, doprawiając do smaku solą. Jajka

Trzeci talerz
Kluski ziemniaczane nadziewane 168

wgłębienie farszem(ok. 1 łyżeczka) i zawijamy i tworzymy knedel. Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty po wypłynięciu. Do klusek nadziewanych można zrobić farsz: pieczarkowy, z mięsa z rosoły czy soczewicy. Podawać z lekko posoloną cebulką zeszkloną z kminkiem i ziołami

AZgotuj!
Pizza z kurczakiem i szynką 138

jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier

Kocham Czekoladę
Pizza na cieście pełnoziarnistym z sosem pomidorowym 121

największą, na której kładziemy blaszki z ciastem). Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis

Kocham Czekoladę
Gotowanie nigdy nie było łatwiejsze – meksykańska 168

Zupa pomidorowa meksykańska to pomysł na wykorzystanie jedzenia w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie zupy – zróbcie z niej meksykańską . Bardzo prosta i smaczna zupa meksykańska z zupy pomidorowej z mięsem lub bez, z fasolką, kukurydzą i jeśli macie ochotę z papryką i kolendrą

Dorota Smakuje
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 143

reaguje tak entuzjastycznie jak na makaron. Tak więc mama zakasała rękawy i ukręciła domowy makaron. Zwiększyłam ilości i uprościłam mój poprzedni wpis . Polecam, smak i frajda niesamowita. Idealny do rosołu, ale także do sosów. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 lub typ500 lub typ450 lub 550g typ750  (lub 500g pszennej tortowej) - 5 jajek (u mnie wiejskie, ale wielkość

Smaczne Zdrowe
Makaron domowy 133

Zobacz jak zrobić pyszny a do tego bardzo prosty makaron domowy . Mój przepis jest sprawdzony i wart wypróbowania. To prawdziwy jajeczny makaron do rosołu, innych zup, czy też wszelkich dań makaronowych. - tylko kilka składników - prawdziwy makaron na jajkach - tradycyjny sposób szykowania makaronu

AniaGotuje.pl
Pulpeciki w sosie chrzanowym / Meatballs in Horseradish Sauce 170

zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę  drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, na patelni po klopsikach. Po chwili dodać czosnek. Wrzucić pulpeciki, zalać całość wodą lub rosołem oraz mlekiem. Doprawić. Dusić do miękkości mięsa, około 10 minut. Dodać chrzan do smaku. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody, mleka lub śmietanki. Chcesz być

Lekcje w kuchni
Wiosenny garnek czyli klopsiki z młodą kapustą 402

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula 2 marchewki pół pęczka koperku 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1łyżka mąki do zagęszczenia olej do smażenia   *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie

Blog z Apetytem