rosół - 7627 przepisów (strona:299/509)

Bulion warzywny - przepis podstawowy 78

smaki wyługują do wody, wypłuczą się dokładniej z warzyw jeszcze zanim na brzegach utworzy się zdenaturowana "otoczka", która przed tym zjawiskiem naturalnie chroni. Pamiętajmy więc, że warzywa "z rosołu" nie zawierają wielu składników odżywczych, ani nie mają zbyt ciekawego smaku. Jeżeli chcesz ułatwić sobie życie i masz przy tym trochę miejsca w zamrażarce - ugotuj dużo bardzo intensywnego bulionu, podziel

Gary Bez dna
Zupa-krem z kiszonych ogórków 128

Zupa ogórkowa jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków.  Ogórki

Z notatnika dietetyka
Zupa porowo - ziemniaczana 352

wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne są podobne do działania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół drobiowo-wołowy 95

Pyszny i rozgrzewający, najlepszy na wszelkie przeziębienia, a co najważniejsze wszyscy go uwielbiają. Niby proste tradycyjne danie, ale w każdym domu inaczej smakuje. Oto mój przepis na rosół

Z Hrabiną w kuchni
Zrazy z kaczej piersi 116

ząbek czosnku kawałek wędzonej słoniny, tyle żeby wytopić tłuszcz i podsmażyć pieczarki z cebulą musztarda sarepska sól, pieprz do smaku 3-4 szklanki wywaru z kaczych korpusów lub inny rosół ( w ostateczności z kostki ) kaczy smalec (można zastąpić wieprzowym) mąka z wodą do zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki

Ogrodnik w podróży
Meksykańska zupa chili con carne 125

chili oraz ostrej papryki mielonej.     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu lub rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru) olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona

Blog z Apetytem
Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny 108

banalnie prosty, ale zapiekanka ta wychodzi bardzo smaczna, a także idealnie się nadaję do wykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra

Smaki Armine
Golonka w aromatycznym sosie 379

łyżkę miodu) Golonki oczyścić przełożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte. Dodać przyprawy i warzywa, doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć ogień i gotować tak jak rosół na bardzo małym ogniu do miękkości ok 2 do 2 i pół godziny w zależności od wielkości golonek. Następnie golonki wyjąć z wywaru przełożyć do naczynia do zapiekania. W osobnej

Andzia Pichci
Drożdżowe pierożki kebabowe 165

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Już dawno miałam okazję jeść takie pierożki. Akurat nadarzyła się okazja, aby je samodzielnie przygotować. Do farszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka 87

może zaskoczyć zapomnianą zawartością. Dziś jest poniedziałek. Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też być jakieś cudo z mięsa rosołowego – no nie ma. Gotowałam rosół na samych szyjach. Mięso znikło na chlebie z masłem. Zamrażalnik dość duży ma swoją zaletę. Potrafi zaskoczyć. Wygrzebałam ze spodu piersi z kurczaka. Ilość połówek nie była zadowalająca. Po wyrażeniu

Pieprzyć z Fantazją
Flaki z boczniaka 92

dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, marchwi i pietruszki. Odrobinę posoliłam pod koniec gotowania. Boczniaka umyłam, pokroiłam w paski i poddusiłam na łyżeczce masła. Kiedy mięso i warzywa w rosole były miękkie wyciągnęłam je z wywaru a w to miejsce włożyłam boczniaka. Gotowałam ok. 15-20 minut. W tym czasie mięsko oskubałam z kości a marchew i pietruszkę pokroiłam w kostkę

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z serc indyczych z marchewką i pieczarkami 80

urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się  przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci. Czasami była o nie bitwa. A żołądek? Pychaaaa ! To jest to samo, tylko ugotowane osobno z różnymi dodatkami warzywnymi i przyprawami. Często robię serduszka z kurczaka, ale odmieniam

Pieprzyć z Fantazją
Zupa krem z dyni 94

jednak te składniki wystarczyły, by uczynić tę zupę naprawdę smaczną. To jest fajna sprawa kiedy przyjmujemy gości. Zawsze możemy podać zupę krem z dyni jako pierwsze danie zamiast rosołu. Smacznego! Lidka Artykuł Zupa krem z dyni pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Burgery domowe 100

składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości  biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula * ser żółty * bułki do hamburgerów  przepis tu Do zmielonego

Pieprzyć z Fantazją
Zupa pieczarkowa – szybka w wykonaniu 81

Cześć! Może to nie jest zupa tak wykwintna jak z borowików, ale podobnie pyszna! Zupa pieczarkowa. Każdy ma swój pomysł na jej wykonanie. Można ugotować na rosole np. z niedzieli albo na wywarze z kości. Moja pieczarkowa jest bardzo szybka w wykonaniu. Jakiś czas temu odeszłam od gotowania zup na wywarach z kości bądź korpusów. Czasami jeszcze zdarzy mi się

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania