rosół - 7627 przepisów (strona:299/509)

Zupa pomidorowo-kokosowa 145

wciąż na nim przepisu na zupę pomidorową. Nie ma i raczej długo nie będzie, bo to zupa, której nie znoszę (tak, są tacy, którzy nie jadają czekolady, rosołu i zupy pomidorowej). Ale niedawno trafiłam na program Karola Okrasy, który przygotował zupę pomidorową z mlekiem kokosowym. Jego przepis stał się inspiracją do przygotowania podobnej w moim domowym zaciszu. Dodatków kuchni tajskiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Rozgrzewająca zupa na przeziębienie 126

nielicznych indyjskich zup, które zyskały sławę na całym świecie. Aromatyczna, rozgrzewająca, ale też bardzo zdrowa, należy do naszych ulubionych. To wspaniała zupa na jesień. Podobnie jak tradycyjny polski rosół , często podaje się ją w przypadku przeziębienia, grypy, gorączki lub problemów żołądkowych. Indyjska zupa pieprzowa ma podwójne zastosowanie. Może stanowić samodzielne danie, wówczas często dodaję do niej toor dal albo czerwoną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurkuma - sprawdź dlaczego warto używać jej jak najczęściej 96

diety? Kurkuma doda smaku, aromatu i pięknego koloru nie tylko daniom kuchni hinduskiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju zup (np. gęstych zup typu krem lub rosołu), sosów i past kanapkowych. Wydobędzie ona także głębię smaku z ryb i owoców morza, drobiu oraz potraw z ryżu. artykuł zewnętrzny (function(){ wwsi=document.createElement("script");wwsi.type="text/javascript"; wwsi.async=true;wwsi

Kuchcik gotuje
Tygodniówka – tani obiad na cały tydzień! 256

środku tygodnia planuję zupę. Na czasie jest obecnie zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów. Grzyby zbieram sama, więc grzybowa to naprawdę tani obiad w środę. Jeśli gotuję zupę na rosole z kurczaka to na drugi dzień smażę naleśniki i robię krokiety z farszem z gotowanego kurczaka. Za krokietami przepada cała rodzina! Czwartek z głowy! Przy piątku zazwyczaj przygotowuję rybę

codojedzenia
Aromatyczny Ramen 90

Każdy chyba wie czym jest Ramen. Ramen to japońska zupa składająca się z aromatycznego rosołu, makaronu i całej gamy dodatków, w zależności od receptury. Do Japonii przywędrował z Chin i mimo, że różni się od tradycyjnych japońskich zup, które bazują na rybach, zakorzenił się bardzo w kulturze tego kraju. W naszych stronach Ramen kojarzony jest już bardziej z zupkami

Mostek w kuchni
Indyjska rozgrzewająca zupa z soczewicą 116

imbir z dodatkiem mleczka kokosowego. Ostrość zupy można regulować, dodając większą lub mniejszą ilość pieprzu cayenne . Polecam! Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 litr domowego bulionu warzywnego lub rosołu 1 szklanka mleczka kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 świeża papryczka –pieprz Cayenne 2 łyżki masła ghee 1 liść laurowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki kolorowego

Wanilia i Kardamon
Przepisy na jesień 107

smakuje rok” M. Molika . Wystarczy włożyć składniki do garnka i wrócić za godzinę, żeby cieszyć się bogatym smakiem umami bez namaczania grzybów dzień wcześniej. Składniki: paczka włoszczyzny do rosołu – obrane cebula – obrana z łuski 3 ząbki czosnku – obrane 2 cm świeżego korzenia imbiru – pokrojone w plasterki garść suszonych grzybów shitake 3 listki laurowe po 5 kulek

Ugotowane pozamiatane
Domowy makaron do niedzielnego rosołu 155

poświęcała na robienie makaronu.  Mama suszyła go i wkładała do płóciennego woreczka zrobionego ze starej poszewki na poduszkę.  To był cieniutki makaron do rosołu.  Nie pamiętam jak smakował, bo byłam bardzo mała, później babcia Lusia nie odwiedzała nas już tak często.  Rodzice zmienili wyznanie i odsunęli się od rodziny

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Krupnik z grzybami 169

plasterki i podsmażcie do miękkości na maśle na dużym ogniu – po czym dodajcie do wywaru. Przyznam Wam szczerze, że ten krupnik z grzybami może śmiało zastąpić niedzielny rosół. Zróbcie go dla gości, a na pewno zaskoczycie ich tym smakiem. Zapraszam po przepis. Dajce koniecznie znać czy Wam smakowało Zobacz też: Krem z warzyw korzeniowych i papryki Zupa porowa Krupnik

Kuchnia Bazylii
Krem z dyni i ciecierzycy 98

porcje: 500 g dyni 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 500 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 garam masala 240 g ciecierzycy 100 g mleka kokosowego Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek

Kucharzyca
Jesienna zupa z warzywnym makaronem 87

pokrojone 1 średni ziemniak 1 pomidor żółta i czerwona papryka pokrojona w kostkę 200 g zielonego groszku, mrożony rozmrozić natka pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około

gotuj ze mną
Pieczeń z mięsa rosołowego 297

Mięso z rosołu nie zawsze znajduje chętnego by je zjeść:) Moje nie zalegało długo w lodówce, postanowiłam wykorzystać je do pysznej pieczeni. Składniki : ok. 20 dag mięsa wołowego - ugotowanego ok.30 dag mięsa z z indyka - ugotowanego 2 duże jajka mała sucha bułka, szklanka mleka sól, pieprz, papryka ostra mielona, gałka muszkatołowa szczypiorek, koperek 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Ugotowane mięsa

Proste Potrawy
Krem z kalafiora i ciecierzycy 98

klopsikami 4 porcje: Zupa: 750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 240 g ciecierzycy, z puszki, wraz z zalewą 100 g mleka kokosowego Klopsiki: 400 g mięsa mielonego

Kucharzyca
Krem z kalafiora z parmezanem 78

porcje: 650-750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 100 g parmezanu 50 g mleka kokosowego Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać

Kucharzyca