rosół - 7682 przepisów (strona:300/513)

Galaretki z kurczaka 173

może się obyć żadna impreza, czy to w gronie kameralnym, domowych czy też duża, biesiadna, uroczysta. Kiedyś danie które powstało jako sposób na wykorzystanie resztek po gotowaniu się rosołu, obecnie królowa przekąsek na imprezowym stole, do której można dać co tylko się chce. Jedni robią bardziej skromne, inni bardziej kolorowe. Moje galaretki to wersja skromniejsza, bo brak w nich groszku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa pietruszkowo – gruszkowa 151

papryka w proszku 1 łyżeczka sól, pieprz 150 g orzechów laskowych, rozdrobnionych natka pietruszki ,posiekana grzanki z chleba razowego, opcjonalnie Włoszczyznę zalewamy wodą około 1-1,5 litra, gotujemy rosół warzywny pod przykryciem, do miękkości warzyw. W tym czasie rozpuszczamy w rondelku masło, wrzucamy pietruszkę, gruszki i chwilę dusimy , cały czas mieszając. Z gotowego wywaru wyjmujemy warzywa, pietruszkę zostawiamy

gotuj ze mną
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 110

skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni.  Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni.  Zalać rosołem, zagotować.  Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu.  Następnie zmiksować blenderem

Wymiar Zdrowia
Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 166

Chrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz

Zielona Kuchnia
Szybka zupa z soczewicy 146

czerwonej soczewicy (400 g) lub 200 g suchej soczewicy 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego lub warzywnego ewentualnie 2 filety z piersi kurczaka lub mięso, które zostało z rosołu 2 marchewki 1 puszka krojonych pomidorów (400g)  lub passaty pomidorowej (około 750 ml) 3 łyżki oleju do smażenia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kurczakiem 161

imprezach oraz przyjęciach rodzinnych. To również dobry pomysł na kolacje albo lunchbox do pracy. Do przygotowania sałatki użyłam surowej piersi z kurczaka, ale możemy wykorzystać tu również kurczaka z rosołu. Brokuły i kalafiory do sałatki możemy użyć świeże lub mrożone. Orzeszki ziemne wybrałam niesolone, ale solone też będą ok. Dużo roboty robi tu majonez, więc wybierzcie swój ulubiony a sałatka

Dorota Smakuje
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 163

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć. Grzyby oczyścić, ewentualnie opłukać i dobrze osuszyć. Posiekać je jak najdrobniej. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na złoto na oleju.  Dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 198

szklanka kaszy orkiszowej 400 g boczniaków lub pieczarek, albo prawdziwków (np. mrożonych)\ Garść orzechów włoskich ½ szklanki wytrawnego wina, preferowane czerwone, ale może być białe 1-2 szklanki rosołu, warzywnego lub drobiowego. Ewentualnie wody 2 szalotki lub 1 mała cebula Kilka łyżek tartego parmezanu 1 łyżka zimnego masła 2 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego Mały pęczek siekanej pietruszki Sól

Niedzielny kucharz
Klopsiki w sosie koperkowym 163

kaszą. Delikatne rozpływają się w ustach dla dzieci i dorosłych. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 1 jajo 1 cebula kilka ząbków czosnku natka pietruszki. Sos koperkowy: • koperek • 1 szkl rosołu • pół szkl śmietany 18% • 2 łyżki mąki kukurydzianej • sól i pieprz • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie

Kulinarne pyszności Molki
Zupa pieczarkowa krem 165

koperek, grzanki, świeże pieczywo, tosty, klopsiki, groszek ptysiowy, prażone pestki dyni lub słonecznika.             Pomysły na przekąski… – Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu – Patison al’a schabowy – Domowe pieczywo czosnkowe – Czosnkowe supełki – Krakersy z pastą serowo-czosnkową

Kulinarne S.O.S.
Zupa pieczarkowa krem 165

koperek, grzanki, świeże pieczywo, tosty, klopsiki, groszek ptysiowy, prażone pestki dyni lub słonecznika.             Pomysły na przekąski… – Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu – Patison al’a schabowy – Domowe pieczywo czosnkowe – Czosnkowe supełki – Krakersy z pastą serowo-czosnkową

Kulinarny S.O.S.
Zupa pomidorowa z kalafiorem i morszczukiem 183

makaronem, np. typu lane kluski.  Składniki na 4 porcje: 1/2 kalafiora 0,4 kg filetów z morszczuka 300 ml gęstego przecieru pomidorowego 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu 1 cebula* 1 ząbek czosnku sól, pieprz kumin rzymski szczypta kurkumy słodka papryka ostra papryka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek * użyłam połowę białej i czerwonej cebuli Cebulę

Ugotować
Wiejskie krokieciki z pysznym farszem 180

tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu) ok 100g pieczarek 1 cebula 2 łyżki musztardy 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżki masła olej do smażenia domowy sos czosnkowy PRZEPIS – TUTAJ Przyprawy do farszu: 1 łyżeczka soli

Blog z Apetytem