zmniejszyć jej ilość w potrawach, a w wielu przypadkach całkowicie wyeliminować. Mieszanki ziół zamiast soli przepisy. Czym zastąpić sól - zioła Lubczyk - uważany jest za naturalne magii, dodaję go do rosołu i wielu innych zup. Bazylia - jeden z z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej świetnie pasuje do białych serów, pesto, marynat, sosów (zwłaszcza pomidorowych np. bolognese) oraz zup i sałatek. Mieszanka
Cztery FajeryBudyń z gotowanej wołowiny jest sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu. W Polsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz rodzaj leguminy, potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek. Budynie były popularne również
królestwo garówponad ziarna. Wsypujemy przyprawę uniwersalną, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Marchewkę oraz pietruszkę gotujemy do miękkości (możemy też użyć takich ugotowanych z rosołu). Po ugotowaniu kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dokładamy marchewkę , pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, na końcu ugotowaną soczewicę. Wszystko przesmażamy
VioletoweKucharzeniedwukrotnie. Istotny wpływ na ostateczny smak botwinki miało podsmażenie na maśle i oliwie warzyw, z których następnie zrobiliśmy wywar. W ten sposób ostatnio rozpoczynamy robienie każdej zupy, nawet rosołu. Jeśli nie robiliście botwinki w tym roku, to polecamy skorzystać z sezonowych dobrodziejstw natury, dopóki buraki nie przerosną. Udostępnij Botwinka z młodymi ziemniakami – składniki 1 pęczek botwinki
niecodziennikparyktóra nadaje się na kanapkę, świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki. Dietetyczna pierś z kurczaka wędzona. Składniki 1 kg piersi z kurczaka 50-60 g soli kamiennej Włoszczyzna do rosołu