najwięcej, każdy wziął inne danie. Każdy członek rodziny stał się w ten sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego
Szybko Tanio Smaczniemielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ziemniaki 50 g ryżu 1 litr bulionu lub rosołu 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 2 puszki krojonych pomidorów olej do smażenia starty ser żółty i posiekana zielona pietruszka
Blog z ApetytemMoje dziecko do niejadków zdecydowanie nie należy, ale na obiad jadłaby najchętniej rosół na zmianę z pomidorową i od czasu do czasu pierogi. Mięso jada tylko w zupie, ewentualnie pod postacią kabanosów, a wszelkimi kotletami, pulpetami czy pieczonym gardzi, dlatego też postanowiłam przygotować siekane kotleciki, które widziałam wcześniej na kilku blogach i sprawdzić czy taki sposób na przemycenie mięsa
Cynamonowe szczęścieazjatyckich zup. Jest absolwentem Szkoły Ramenu w Osace, prowadzi blog Ramen Adventures. Kilka przepisów na ramen jest już na naszym blogu, to m.in. Zupa ramen z kurczakiem Bardzo dobry rosół azjatycki Ramen z wieprzowiną Tytuł: Ramen w domu Autor: Brian MacDuckston Tytuł oryginalny: Ramen at Home Tłumaczenie: Magdalena Gendźwiłł Wydawnictwo Poradnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktórym zdaniu skończyć i co zrobić aby dobrze Wam się to czytało. Natomiast o jedzeniu pisać uwielbiam. Jeśli zdarza Wam się w tym zabieganym świecie gotować czasem rosół na mięsie z kurczaka, kaczki czy innym drobiu, i nie wiecie co zrobić z nim później i z białymi warzywami również, to mam dla Was smaczny pomysł. Suma przypadku, chęci
Mango Papajaparówkowej lub wędzonej 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 szkl ryżu – ja użyłam brązowego okrągłego 1 garść kapusty poszatkowanej 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy chili 2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1 liść laurowy
Dorota Smakujespróbował niezliczonych porcji i wersji tego dania. W swojej książce przedstawia nam, dzieląc się swoimi doświadczeniami, jak można przygotować ramen w domu. My Polacy jesteśmy mistrzami w gotowaniu tradycyjnego rosołu, więc przepisy na ranem powinny być dla nas zrozumiałe i bardzo oczywiste. Książka podzielona jest na dziesięć rozdziałów: 1. Ramen dla każdego. Skąd się wziął ramen, jaki sprzęt jest
Tajemnice Smakumarchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Warzywa kroimy na mniejsze części. Mieszamy z częścią oleju i solą. Pieczemy w 180 st. C przez
Kucharzycałyżeczki nasion kopru włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średni ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów w kostce 300 ml wody 1 łyżeczka suszonych warzyw – przyprawy do rosołu 1/2 łyżeczki soli Na suchej patelni prażymy łyżeczkę nasion kopru, a następnie przekładamy do moździerza i rozkruszamy. Ser kruszymy na większe kawałki, ok. 2 cm. Przekładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy
KucharzycaKREWETKAMI I MANGO Składniki Jambalaya z krewetkami i mango: 500g krewetek 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 2 szkl ryżu białego 2 marchewki 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz chili 2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1 liść laurowy 1 mango
Dorota Smakujemarchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Warzywa kroimy na mniejsze części. Mieszamy z częścią oleju i solą. Pieczemy w 180 st. C przez
Kucharzycawieprzowa (0,4 kg) 2 mniejsze marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu lub rosołu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/5 szklanki zimnej wody sól, pieprz Etapy przygotowywania polędwiczek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą
Ugotowaćostatnim czasie często eksperymentuję z zupami, gdyż powoli zaczęliśmy cierpieć na: „znowu rosół„, „o nie, pomidorowa!” i „ech ta ogórkowa„- znacie to, prawda? 😀 Jeśli szukacie na zupę w nieco innym wydaniu, to gorąco polecam zupę meksykańską. Continue reading Zupa meksykańska at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plzabielałam, także ma intensywny smak pomidorów. Zapraszam po przepis! Smacznego Zobacz też: Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone Polędwiczka duszona w sosie własnym Kluski śląskie – jak zrobić? Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Kotlety schabowe według Magdy Gessler Przepis na gołąbki bez zawijania Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 2-3 godziny Składniki PULPECIKI 130 g surowego ryżu 500 g białej
Kuchnia Bazylii