następnie podsmażamy na patelni aż skórka będzie rumiana. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę (opaloną), podsmażone udko i przyprawy (ziele, sól, liść). Gotujemy tak, jak standardowy rosół. Gdy się trochę pogotuje dodajemy papryczki chilli, imbir, posiekany czosnek oraz sos sojowy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna być wyrazista w smaku, lekko pikantna i orientalna
Gotowanie jest łatwerisotto (u mnie Arborio) - 200g kurek - ok.60g wędzonego boczku (można pominąć) - 3 łyżki masła (pominęłam) - 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej kokosowy bezzapachowy) - 500ml bulionu (warzywny lub rosół) - 100ml białego wytrawnego wina - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 50-100g sera parmezanu, grana padano lub twardego pecorino - sól, pieprz do smaku - posiekana natka pietruszki lub szczypior
Smaczne ZdroweSprawdź pomysły na dania z piekarnika… – Klopsiki z piekarnika – Gniazdka z mięsa mielonego – Cukinia faszerowana mięsem – Pasztet drobiowy z rosołu /źródło
Kulinarne S.O.S.Sprawdź pomysły na dania z piekarnika… – Klopsiki z piekarnika – Gniazdka z mięsa mielonego – Cukinia faszerowana mięsem – Pasztet drobiowy z rosołu /źródło
Kulinarny S.O.S.dzieciństwa. Moja babcia właśnie tak przyrządzała zupę buraczkową , wykorzystując i buraki i botwinę. Dobra i pożywna zupa to zupa ugotowana na domym bulionie. U mnie prawie zawsze jest to rosół z kurczaka. Ważnym dodatkiem do buraczkowej jest również kwaśna śmietana. Dodatkowo lubię dodać balsamiczny ocet. Buraki są słodkie a ja lubię jak zupa jest lekko kwaśna. Zupa buraczkowa z botwiną
codojedzeniaSzybki i prosty obiad: Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku wraz z camembertem , porem i suszonymi pomidorami . Składniki Pałki z kurczaka kilka sztuk, najlepiej ugotowanych w rosole Camembert 2 op. (ok. 200g) Suszone pomidory kilk The post Pałki z kurczaka zapiekane z camembertem i suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1/2 kg kurczaka 3 zupki chińskie rosół 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 sałata rzymska 5 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu przyprawa od kurczaka słodka papryka … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich
czarrna od kuchniSzybka włoska zupa pomidorowa – najlepsza z dojrzałych, słodkich pomidorów <3 Szybka włoska zupa pomidorowa – Składniki: 800g dojrzałych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana) 250ml bulionu (u mnie rosół drobiowy) 50 The post Szybka włoska zupa pomidorowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekrem z suszonymi pomidorami, czyli zupa dla wielbicieli wyrazistych smaków ;) Zupa krem z suszonymi pomidorami – Składniki: 500g dojrzałych, świeżych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana) 250ml bulionu (u mnie rosół dro The post Zupa krem z suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZupa pieczarkowa – to propozycja dla tych, co nie wiedzą, co zrobić z resztą niedzielnego rosołu w poniedziałek i myślą sobie “no nie.. byleby nie znów pomidorowa” :D Nawet jeśli makaron Wam został z dnia poprzedniego, to tutaj równ The post Zupa pieczarkowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZupa ogórkowa – najlepsza to ta gotowana na żeberkach lub dowolnym, innym mięsie, ale koniecznie z kośćmi! Niektórzy robią ją na wywarze drobiowym, ale moim zdaniem zupa ogórkowa na rosole, nie oddaje takiej głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeb The post Zupa ogórkowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Prosta i szybka w wykonaniu, a także bardzo kolorowa – cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie! Delikatny gotowany kurczak w połączeniu z kukur The post Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeczyli można, ale nie trzeba – dla podkręcenia smaku) 1 łyżeczkę cukru. Zmniejszyć moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała, tak jak w przypadku gotowania rosołu. Wrzucić fasolkę szparagową na wrzątek i od momentu ponownego zawrzenia wody liczyć czas gotowania. Fasolkę gotować pod lekko uchyloną pokrywką. Z reguły młodsza fasolka będzie już al dente po 4 minutach
Kulinarne Przebojeponieważ lubię dzielić się z Wami nowymi przepisami. Na nadzielę możecie przygotować delikatne, miękkie ziemniaki z sosie śmietanowym. Ziemniaki duszone są z cebulką i bulionie (ja użyłam po prostu rosół). Składniki: 1 kg ziemniaków 3 szkl. bulionu drobiowego 1 op. małej śmietany 12% 2 cebule sól pieprz przyprawa do ziemniaków oliwa Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Przyprawić przyprawą
Kuchnia w oparach