rosół - 7627 przepisów (strona:311/509)

Chinkali – gruzińskie pierogi z mięsem 104

sprężyste. Odkładamy ciasto na 15 minut.   Składniki na farsz do pierożków: 30 dag mięsa mielonego wołowego 20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1/2 cebuli 1/2 szkl bulionu warzywnego lub rosołu szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 garść posiekanej kolendry Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy zeszkloną, posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną kolendrę, sól, pieprz, mieszamy łyżką, później ręką. Dodajemy powoli bulion

MojaQchnia.pl
Pyszny strogonow drobiowy 232

przygotowania strogonowa będziemy potrzebowali: około 500 g piersi z kurczaka (może być z indyka) 250 g pieczarek 3 łyżki śmietany 12% lub 18% 500 ml wywaru warzywnego (może być rosół) 3 ząbki czosnku 1 cebula (około 70 g) 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 1 łyżka masła około 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki

Uwaga Babcia Gotuje
Pełnoziarniste naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą 139

wsypać kaszę i gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego mięsa wlać puszkę pomidorów i nadal smażyć, aż odparuje nadmiar płynów. Na koniec dodać odcedzoną z rosołu kaszę i wymieszać. Sos czosnkowy: Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym doprawić solą, pieprzem i chili. Składanie naleśników: Na blacie ułożyć

Passions hobbies life
ZUPA SOCZEWICOWA Z KURCZAKIEM I BATATAMI 157

piersią kurczaka. Doprawiona kminem rzymskim, suszonym oregano, kurkumą i słodką papryką w proszku. Zabielana mleczkiem kokosowy lub śmietanką 30%. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca.  Idealna, gdy zostanie nam rosół z niedzielnego obiadu. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1 pierś kurczaka 30 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 batat ( 400- 500 g) 1 mała czerwona papryka 1/4 szklanki czerwonej soczewicy

cool and minty
Zupa serowo-cebulowa 81

pietruszki, prażoną cebulką, prażonymi pestkami dyni.           Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Zupa pieczarkowa – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 103

przeszła smakiem składników.               .’       Polecam również zupy… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Zupa pieczarkowa – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
GOTOWANE ĆWIARTKI Z KURCZAKA + PYSZNY SOS ŚMIETANOWY Z WARZYWAMI 170

przeważnie tylko dla męża i rodziny. Ja  lubię wszystko co gotowane, i zalane delikatnym, przeważnie śmietanowym sosem. Tym razem "pod nóż" poszły ćwiartki z kurczaka, które ugotowałam w rosole, i podałam w towarzystwie warzyw: marchewki, groszku, pietruszki i  szczypiorku. W sezonie letnim dodaję jeszcze pokrojoną na kawałki żółtą fasolkę szaparagową lub kalafiora.  Danie jest lekkie i bardzo

Walijskie Pichcenie
Faworki z mąki jęczmiennej 145

proponuje wgnieść w nie tyle mąki, aby ciasto było bardzo twarde, zetrzeć na tarce do jarzyn i ugotować. Jest to rodzaj klusek pod nazwą „kasza białkowa” Można jeść z rosołem lub jako dodatek do drugich dań, zamiast ziemniaków. Sprawdziłam dodając do białek mąkę orkiszową. „Kasza” jest przepyszna, sprawdziłam. Jest to rodzaj drobniutkich zacierek, gdzie wodę zastępują białka jajek. Tymczasem zapraszam

Leśny Zakątek
Galareta z kurczaka (z rosołu) 82

Zostają Wam udka z rosołu? Nic prostszego. W zaledwie kilka minut przyrządzicie galaretę drobiową z dodatkiem warzyw.  Taka galareta świetnie sprawdza się na kolacje, rodzinne przyjęcia a także na wizytę niezapowiedzianych gości

Z Hrabiną w kuchni
Francuska zupa cebulowa 130

cebulowa - Reaktywacja Przynajmniej raz do roku przyrządzam francuską zupę cebulową. Przyszedł czas na ser Gruyère, bardzo dobrze wkomponowany w całość dania. Bulion wołowy zastąpiłam wywarem warzywnym, który zgotowałam wcześniej. Rosół wołowy, czy też z kury jest oczywiście intensywniejszy w smaku, co poprawi jakość zupy, ale świat się nie zawali gdy zastąpimy samą wodą. Francuzi lubią zupę wówczas dopieścić skondensowanym sosem

Wino Francja Kuchnia
Najlepsza zupa cebulowa 226

Zupa cebulowa to proste, ale wykwintne danie. Klasyczne, rodem z Francji, ale doskonale sprawdza się na moim polskim stole. Taka zupa z cebuli, na prawdziwym rosole , doskonale rozgrzewa w zimowy dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zapiekany por 111

bazie sera z warzywami łączą się idealnie. Trzeba oczywiście dobrać odpowiednie warzywa do właściwego rodzaju sera ale nie jest to, aż tak skomplikowana czynność. Pora najczęściej dodaję do rosołu lub robię z niego sałatkę. Okazuje się jednak, iż zapieczony z mieszanką serów i jogurtem smakuje nie gorzej niż w sałatce. Zapiekankę z pora możecie podać jako danie obiadowe lub jako

mecooks
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 106

papryka ( dałam w płatkach) - do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku 150 g pokrojonych pomidorów z puszki olej lub masło do smażenia na sos 500 ml rosołu, 250 g pomidorów z puszki sól, pieprz. przygotowanie Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Przygotować farsz: połączyć mielone mięso z kaszami, dodać przesmażoną cebule, posiekany czosnek, pietruszkę

Stare Gary
Zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką 145

Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie. Składniki na 3-4 porcje: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu 350 g obranej brukselki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 150 g śmietany 18% 1 łyżka masła sól, pieprz posiekany koperek do dekoracji Cebulę obrać i pokroić

Ugotować
chrupiące placki ziemniaczane po mojemu 109

Składniki: = 1 kg ziemniaków  = 1 szkl. ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę =1 czerwona cebula =1 jajko =2 łyżki oleju =mięso z rosołu ,posiekane,lub inne ugotowane =1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki =sól do smaku =świeżo zmielony czarny pieprz = ser cheddar ,lub dowolny =ketchup lub inny sos do wyboru =oliwki =ser mozzarella w kulkach =pare pieczarek usmażonych

mojej kuchni