kładąc marchew, kawałek selera, pora, parę cebul, kilka ziarenek pieprzu i parę listków bobkowych. Oczyszczone starannie ryby wypłukać, osolić i pozostawić tak na godzinę. Kiedy już smak przybiera kolor rosołu włożyć w rondel ryby, a dla osolenia dodać trochę sosu, który się pod rybą z soli uformował. Po ugotowaniu wyjąć ostrożnie na półmisek i podawać z gotowanymi kartoflami, smak zaś
królestwo garówsmażenia 1 łyżka masła 1 mała młoda kapusta lub pół większej 1 cebula 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Kapustę kroimy w kostkę
Blog z ApetytemSposób przygotowania sałatki z kuskusem. Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kuskus to nie jest kasza tylko rodzaj makaronu, nie wymaga gotowania, kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą, rosołem lub bulionem ok. 1 cm nad kuskusem, przykrywamy i odczekujemy ok. 10 minut, aż zmięknie i napęcznieje, wystarczy potem przemieszać widelcem i kuskus jest gotowy. Sałatę rzymską drobno kroimy. Awokado
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminuty. Kolejno wszystkie składniki z patelni przerzucić do garnka z mięsem. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Zalać całość gorącym bulionem (ja z reguły wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie i soczyste
Kulinarne PrzebojeZielono mi! Bardzo lubię zupy, ale w tak upalne dni nie wyobrażam sobie jeść rosół Dlatego w lecie przerzucam się na kremy. Tym bardziej, że w tym okresie mamy duży wybór pysznych i świeżych warzyw. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! I ten kolor… odrazu poprawia humor. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi
PatiGotujeszybki, lekki i wegetariański obiad. Jeżeli lubicie rozgotowany makaron to poniższy sposób przyrządzenia zupy przypadnie Wam do gustu 😃 Składniki na 4 porcje: 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu 0,4 kg pieczarek 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka drobnego makaronu typu mini kokardki (100 g nieugotowanego) 2 łyżki śmietany 18% + 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła
Ugotowaćporcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora lub 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła Kuchnie Świata 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 100 ml słodkiej śmietanki 22-30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g startego ostrego sera np. cheddar Natka pietruszki do posypania Sól i pieprz do smaku Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Wanilia i Kardamonkotleciki na tyle ,że są zjadliwe nawet dla przeciwników tego mięsa . Polecam , smaczne , tanie i szybkie składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ryżu , ugotowanego na rosole lub bulionie 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka miodu
Ogrodnik w podróżyPierogi - wszyscy je lubimy. Ruskie, ze szpinakiem, czy z owocami... Ja w każdej postaci. Ale kiedy zostają mi udka z rosołu i coś z nich trzeba zrobić, to od czasu do czasu właśnie robię pierogi z mięsem
Z Hrabiną w kuchnizazwyczaj na 2 śniadanie. Dzięki nim polubiłam się z selerem naciowym i przez które, zaczął mi szybko znikać jarmuż, którego miałam 2 szuflady w zamrażarce (uwielbiam jarmuż np. do rosołu). Przedstawione szybkie dania z truskawkami należą do moich ulubionych. Mam nadzieję, że znajdziecie wśród nich coś dla siebie. A może polecicie mi inny smak z dodatkiem truskawek? Artykuł SZYBKIE DANIA
W Kawiarencemarchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła ok 150ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy średniej
Blog z Apetytemniej obrane z szypułek truskawki i powtórnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na minimalny i gotować kompot pod przykryciem przez ok. 3 minuty (powinno tylko delikatnie pyrkać, tak jak rosół – gdy płomień będzie za duży, to istnieje ryzyko, że truskawki się rozgotują). Wyłączyć gaz i zostawić truskawki w syropie do czasu aż napój całkowicie wystygnie. Przelać kompot truskawkowy
Kulinarne Przebojepieczenia Sos buffalo 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1/3 szklanki sosu pomidorowego lub 6 łyżek keczupu Przygotowanie: Krok 1 Osusz skrzydełka ręcznikiem papierowym. Odkrój końcówki (zachowaj do rosołu), a następnie przekrój skrzydełka na połowy. Przełóż do głębokiej misy, posól, popieprz, dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj całość, przykryj i odstaw na pół godziny. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
Niedzielny kucharzmłodej kapusty 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła 250ml pikantnego soku pomidorowego 50ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanego koperku *** Kapustę kroimy w kosteczkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą
Blog z Apetytemświeżą, zimną wodą tylko tyle, aby je przykryć. Dodać marchew, seler, cebulę oraz wszystkie zioła. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 2 godziny tak jak rosół czyli wywar powinien tylko pyrkać. Pół godziny przed końcem gotowania, posolić i popieprzyć wywar do smaku. Rozgrzać w głębokim rondlu olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Włożyć marchewkę mini
Kulinarne przemyslenia