rosół - 7627 przepisów (strona:316/509)

SMAŻONA PERLICZKA 166

perliczki bywa u nas najczęściej pyszny rosół. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w trochę inny sposób. Kiedyś już co prawda mieliśmy perlicę pieczoną w piekarniku, ale nie wszystkim tamten przepis przypasował do gustu. Teraz przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka. I to był strzał w 10! Perlica wyszła pyszna, bardzo delikatna, maślano- czosnkowa, tak jak lubimy najbardziej

Smaczne Zdrowe
Pasztet z makaronu włoskiego 118

Pasztet z makaronu to zapiekanka z makaronu z mięsem. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej z książki Kuchnia polska z 1939 roku. W przepisie podano, że należy użyć makaronu grubego – co autorki miały na myśli? Piekłam pasztet z trzema rodzajami makaronu i uważam, że najlepsze jest tagliatelle – czyli wstążki o szerokości

królestwo garów
Bulion z kurczakiem i limonką 111

klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica BULION Z KURCZAKIEM I LIMONKĄ Ilość porcji: 3-4 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 1 pierś z kurczaka – 1 l bulionu drobiowego (domowego rosołu z kurczaka lub dobrej jakości bulionu gotowego) – 2 nieduże marchewki – 2 limonki – 1-2 zielone chilli – sól i pieprz – garść świeżej kolendry Przygotowanie: Pierś kurczaka

nietylkopasta.pl
Potrawka z kurczaka 151

ostrą.  Najlepszy przepis na potrawkę jaki znam. Bardzo polecam. Składniki: 1-1.20 kg fileta z kurczaka ½ kg mrożonej marchewki z groszkiem 2 małe cebule 1 szklanka bulionu lub rosołu ½   szklanki śmietanki 30% ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soku z cytryny Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sól morska lub jarzynka uniwersalna   do smaku 2 łyżki masła

Wanilia i Kardamon
PATE Z KURZYCH WĄTRÓBEK 170

wyjąć pate z lodówki na kilka minut przed podaniem, wówczas będzie bardziej smarowne, prosto z lodówki jest dość zbite (masło), ale i tak pyszne. Można do masy dodać trochę rosołu, będzie luźniejsza... Można podawać z dodatkiem konfitury, ogórka, pomidora lub dowolnie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa pieczarkowa z marchewką i ziemniakami 159

natką pietruszki. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Aby całość była jeszcze bardziej sycąca to poniższą zupę podałam z ugotowanym makaronem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l bulionu/lub rosołu 300 g pieczarek 3 średniej wielkości marchewki 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 2-3 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól

Ugotować
Ryż z warzywami 140

mamy świeżych warzyw a tu mamy od razu mieszankę różnych warzyw i nawet dodatkowo przyprawę. pierś z kurczaka lub z udka ( u mnie akurat to było udko z rosołu )  przyprawa do kurczaka 1 torebka ryżu  mieszanka warzyw na patelnię Hortex.  Pierś z kurczaka pokroić w paski i posypać przyprawą a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.Ryż ugotować

Moje domowe kucharzenie
Śniadaniowa patelnia , smażony makaron , jajka…. mniam ! 118

razem ,gdy starszy syn rzucił hasłem w sobotę .. ” mamo zrób coś dobrego ” Hm.. ćwiek , ale zaraz po otwarciu lodówki nastąpiło olśnienie Był tam makaron z wczorajszego rosołu , jakiś kawałek papryki , całkiem sporo pieczarek , no i jajka od naszych kochanych kur Nic więcej nie trzeba . Zamieszałam , usmażyłam … No i co sobotę od miesiąca , jest to samo

Ogrodnik w podróży
Jak długo można przechowywać żywność w lodówce? 87

kierować się ogólnie przyjętymi zasadami. I tak, np. nieumyte jaja można trzymać w chłodziarce do 3 tygodni, truskawki czy maliny – jeden dzień, a sałatę do tygodnia. Gotowe potrawy, jak rosół czy gotowane grzyby można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Niektóre dania, jak bigos, najlepiej jest spasteryzować w słoikach lub zamrozić. Pasteryzowany bigos wytrzyma w chłodnych warunkach

Kulinarne Przeboje
KUCHENNA APTEKA #26 - IMBIR 132

cebulki, zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza porost spożywanie imbiru zmniejsza apetyt i hamuje ochotę na niezdrowe, słone przekąski Przepisy z wykorzystaniem imbiru  ➨ link 1) KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY 2) ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM 3) ZUPA DYNIOWA - NAJLEPSZA! 4) MAKARON Z FASOLI MUNG Z WARZYWAMI W STYLU ORIENTALNYM

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z kurczakiem 90

Popularna sałatka z kurczakiem przygotowana w mojej wersji smakowej :) Składniki : - filet z piersi kurczak a (ugotowany w rosole), - 50 g ugotowanego ryżu, - puszka kukurydzy, - puszka ananasa w kawałkach, - słoik selera konserwowego, - papryka konserwowa, - sól, pieprz, - majonez. Wykonanie : Ugotowane mięso pokroić w  kostkę, a paprykę w paski. Dodać odsączony seler, kukurydzę i ananasa. Razem z ryżem wymieszać w misce. Dosmaczyć

Przepisy Mikołaja
Kotlety zapiekane z zieloną fasolką 79

bulionu, - 4 plastry żółtego sera, - natka pietruszki. Wykonanie : Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Kotlety posypać oregano i pieprzem. Usmażyć na oleju z każdej strony, na lekko rumiano, podlać rosołem i chwilę dusić pod przykryciem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Ugotowaną  fasolkę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, dodać oregano. Warzywa przełożyć na kotlety, na wierzch dając pokrojony w kostkę

Przepisy Mikołaja
Kotlety makaronowe z paluszkami krabowymi 100

Przepis, który  mnie zaciekawił pochodzi z książeczki  "Najlepsze kotlety ". Fajne danie, w szczególności jeśli zostanie nam makaron np. z rosołu :) Składniki : - około 250 g ugotowanego makaronu typu nitki, - około 200 g paluszków krabowych, drobno pokrojonych, - 3 łyżki koperku, - czerwona papryka pokrojona w kostkę, - 1/2 cebuli posiekanej, - około 40 g żółtego, tartego sera, - 2 jajka, - około 2 - 3 łyżki

Przepisy Mikołaja
WSPANIAŁA WĘDLINA Z ROSTBEFU - 5 MIN ROBOTY! 135

minut, ale trzeba poczekać dzień lub dwa aż będzie gotowe. Ja czekałam dwa dni, bo po prostu wyjechałam. Składniki: Wersja podstawowa: kilogram ładnego rostbefu bez kości (kość zabieram do rosołu) 1/4 szklanki grubej soli morskiej Wersja rozszerzona +: pimienton pikantny lub papryka pikantna w proszku (jeśli lubicie) pieprz gorczyca chlust oliwy z oliwek Rostbef czyścimy z błonek. Sól mieszamy z papryką

Cytryna&Co.
Zupa krem ze świeżego ogórka 160

duży ogórek 🥒 mała cebula 2 garści ryżu* oliwa z oliwek lub masło garść posiekanego koperku 400-500 ml - woda lub bulion warzywny (lub mięsny - u mnie 12-godzinny rosół ) 100 ml mleka kokosowego (lub jogurtu naturalnego mlecznego lub roślinnego) 1 łyżeczka przyprawy warzywnej  (domowa 'wegeta") sok z cytryny - do smaku (u mnie około 2 łyżek) 🍋 sól (u mnie

Cytryna&Co.