rosół - 7627 przepisów (strona:325/509)

Zupa cebulowa 163

cebuli 50g masła – 2 czubate łyżki 2 łyżki oliwy – 30ml – 20g 150 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego, warzywnego lub ewentualnie przecedzony rosół drobiowy 1 łyżeczka posiekanego drobno tymianku (najlepiej świeżego, ale może być suszony) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Składniki na bagietki* do zupy cebulowej: 8 kromek bagietki 80g sera

Kulinarne Przeboje
Zupa warzywna z curry 132

razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.  Warzywa zalać około 1-1,5 litra wody (tak aby zakryła warzywa), przykryć i zagotować (można użyć dobrego wywaru warzywnego lub rosołu). Zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut, dodać cukinię i gotować przez kolejne 10 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie.  Fasolę odsączyć

Codzienne Gotowanie
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 147

maśle. Przełożyć do garnka.  Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni.  Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni.  Zalać rosołem, zagotować.  Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu.  Następnie zmiksować blenderem na papkę.  Podawać z prażonymi

Życie Pełne Smaku
Najlepsza zupa pomidorowa – bo królowa jest tylko jedna ! 120

mleczne, a w nich zupy pomidorowe. Wiedziałam, co i w której się mogę spodziewać. Móż mąż zawsze powtarza, że zanim mnie poznał, zup nie jadał, żadnych. Ewentualnie od święta rosół i barszcz. [ Pochlebia mi ha ! ] Jak już wiecie, lubię kuchenny misz masz i łączenie smaków. Jednak w przypadku tej konkretnej zupy pomidorowej się nie popiszę, bo nie ja skomponowałam

W Kawiarence
Melchmus z wetami 109

pierwszy byłam w ubiegłym miesiącu podczas warsztatów kulinarnych z kurczakiem Zagrodowy. Przygotowywaliśmy wówczas dania, na które przepisy opracował Maciej Nowicki. Kilka z nich znajdziecie na blogu, to m.in. pyszny rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny czy też kurczak pieczony w cydrze i puree dyniowe, który pojawi się niebawem. Obie wspomniane wyżej potrawy stanowią współczesne interpretacje XVII-wiecznych receptur. Również

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramen 204

dodatkowo sitko wyłożyłam gazą. Bulion studzimy i wynosimy w chłodne miejsce. Najlepiej przeznaczyć na gotowanie sobotę. Zaczynamy rano, kończymy wieczorem, przez noc się ścina, w niedziele kończymy i tadaa – rosół jest Rano ściągamy tłuszcz z wierzchu bulionu i zaczynamy bulion podgrzewać. Ma się zagotować. Szykujemy shoyu tare. Shoyu tare: ½ szklanki sosu sojowego 3 łyżki mirinu. Po zagotowaniu bulionu dodajemy tare

ladykitchen
Turniej Smaków Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim 101

Pani Elżbiety Żmudzkiej za serek jabłkowy II miejsce - dla Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za kaczkę po sokołowsku III miejsce – dla Pani Danuty Zawadzkiej za rosół z kaczki z lubczykiem Wyróżnienie - dla Pani Małgorzaty Dąbkowskiej za blacharza (babkę ziemniaczaną) - dla Pani Karoliny Moniuszko ”Ekosmak” za polędwicę dojrzewającą W konkursie na „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” jury przyznało następujące

królestwo garów
Mięso z królika – dlaczego warto włączyć do diety? 110

wszechstronne, gdyż na bazie mięsa króliczego można przyrządzić bardzo dużo zdrowych i pysznych dań. Tak samo, jak w przypadku drobiu na mięsie króliczym można ugotować różne zupy, na przykład rosół, kwas. Kolejną propozycją może być pieczeń z królika. Chyba większość osób zgodzi się ze mną, iż absolutnym hitem jest pasztet z królika. Post Mięso z królika – dlaczego warto włączyć

Dajet
Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem 157

czasu aż dynia będzie miękka. W garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać upieczoną dynię, zalać wodą (ewentualnie domowym wywarem warzywnym lub rosołem) około 600ml (lub tyle aby zakryć warzywa. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.  Jabłko obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się dyni. Garnek przykryć

Codzienne Gotowanie
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 116

SKŁADNIKI :   2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych ) 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko  500 g mięsa z rosołu, zmielonego z ugotowaną jarzynką boczek podpieczony z cebulką do okraszenia kartaczy

Kulinarne Fantazje Marioli
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 typowych i nietypowych pizz 119

dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Czytaj dalej PIZZA Z RESZTKAMI Z KURCZAKA Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Czytaj dalej Artykuł Hity Niedzielnego Kucharza

Niedzielny kucharz
Szakszuka z kurczakiem 146

zielona pół cebulki 2 duże ząbki czosnku 1-2 suszone papryczki chilli sól,pieprz bazylia suszona 3 jajka PRZYGOTOWANIE: Pałki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw (np. gotując rosół). Odkładamy do ostygnięcia. Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki a następnie kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Paprykę kroimy w paski i dodajemy

Gotowanie jest łatwe
Co jeść jesienią? 131

jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej

365 dni dookoła kuchni
Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 128

pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta czarnuszki i kozieradki suszony lubczyk pieprz eko-przyprawa do rosołu (bez soli i glutaminianu sodu) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej (średniej, tzw. wiejskiej) ok. 3 litry wody Wykonanie: 1. Mięso myjemy, wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą

Kawa z mlekiem
SPAGHETTI PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM – mistrzowskie danie na niedzielny obiad! 93

niedzielny obiad zawsze musi być polski klasyk – rosół, ziemniaki, kotlet i mizeria albo kapusta. Wcale nie musi! Dziś razem z marką BARILLA na niedzielny obiad zabieramy Was do Włoch, gdzie oprócz pysznej Minestrone zjemy fantastyczną pastę! Po raz kolejny przekonamy się, że wystarczy kilka najlepszej jakości składników, by stworzyć danie które zachwycać będzie nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ukochany makaron

Ostra na Słodko