rosół - 7627 przepisów (strona:331/509)

Kolorowe risotto wiosenne 134

jeśli nie przepadamy za oliwkami) 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (50 g) ¼ łyżeczki soli duża szczypta pieprzu ¾ litra wywaru warzywnego, rosołu lub 1,5 ekologicznej kostki rosołowej lub warzywnej rozpuszczonej w ¾ litra gorącej wody 200 g ryżu białego długoziarnistego 1 łyżka masła (14 g) 2 łyżki parmezanu lub żółtego sera startego

KulinarneImpresje.pl
jajka z galarety 1930

składniki: 6 jajek 250 ml wywaru z warzyw lub rosołu ok. 100 g szynki, dowolnej drobiowej, wieprzowej… pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy z groszkiem Jamar 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę natka pietruszki 2 łyżki żelatyny ok. 70 ml wody, zimnej wykonanie: Jajka dokładnie myjemy. Osuszamy. Przy pomocy np. szpiczastego noża delikatnie robimy mały otwór, takiej wielkości

Domowy Smak Jedzenia
Quinoa, groszek z marchewką i wielkanocny królik jak u taty 151

moja mama jest niedoścignioną mistrzynią rosołu, tak mój tata robi najlepszego królika na świecie. Cały czas próbuję im dorównać w koronnych konkurencjach, ale jak na razie nawet po piętach im nie drepczę. W każdym razie dzielę się z Wami przepisem króliczym, bo u mnie  w rodzinnym domu nie ma Wielkanocy bez niego. Jest on bardzo prosty, a smak genialny

Quinoa Raz!
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 174

Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami zimnej wody i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, tak aby woda tylko pyrkała (tak jak na rosół). Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i czosnek. Warzywa wrzucamy w całości. Do wywaru dorzucamy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy go na małym ogniu

PatiGotuje
Rolada z jajkami i szynką 2699

prezentuje się na stole, ale też bardzo dobrze smakuje! Jest to wyśmienita przekąska nie tylko na Święta, ale też na różne uroczystości rodzinne. Zdecydowanie warto ją przygotować:) 600 ml rosołu (u mnie wywar z 2 kostek drobiowych) 13 płaskich łyżeczek żelatyny ser gouda w dużych plastrach 4-5 jajek cienkie plasterki szynki drobiowej 1-2 łyżki octu (użyłam octu jabłkowego

Smaki Na Talerzu
Potrawka z indyka a la strogonow 216

laurowy i sól do smaku). Zagotować wywar, zmniejszyć ogień i gotować przez minimum 40 minut (im dłużej, tym wywar będzie bardziej esencjonalny). Można użyć też wywaru wcześniej ugotowanego (np. rosołu z niedzieli) i wtedy można pominąć ten punkt i użyć po prostu mięsa na gulasz. Przygotować produkty. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w talarki. Cebule posiekać dość drobno. Ogórki

Dietolog
frittata z pieczarkami 125

Niedziela nie musi się kojarzyć z czymś słodkim, chociaż nie ukrywam, że przecież tak dokładnie jest. Tym razem Młoda na śniadanie chciała rosół z makaronem - udało mi się przekonać, że muszę go najpierw ugotować (ufff) i zadowoliła się winogronem i rogalem maślanym ;-) Dlatego mogłam sama rozkoszować się frittatą pieczarkową. Uwielbiam pieczarki i pożywne śniadania, więc to połączenie bardzo przypadło

Gotowanie z pasją
Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem 154

największy i jak najcieńszy plaster. W plastry zawijamy nadzienie, obtaczamy w mące (choć ja zawsze o tym zapominam :)) i rumienimy na patelni. Zalewamy bulionem drobiowym (np. domowym rosołem), dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 40 minut. Sos przecedzamy, chwilę redukujemy i zaciągamy odrobiną masła. Jeśli zapomnicie obtoczyć roladki w mące (tak jak ja :D), to możecie w rondelku

Moja Delicja
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 944

propozycje na pyszne i odświętne obiady Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie dania.       *** Wiejski rosół PRZEPIS TUTAJ *** *** Klasyczne zrazy wołowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety schabowe marynowane PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety Twardowskiego PRZEPIS TUTAJ *** *** Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ *** *** Rolady/zrazy z karkówki PRZEPIS TUTAJ *** *** Kebabowa karkówka PRZEPIS TUTAJ *** *** Siekane

Blog z Apetytem
Gotuję, nie marnuję – recenzja 192

kreatywne wykorzystanie resztek jak np. grzanki z suchego chleba czy wypieki z pulpy pozostałej po wyciskaniu soku. Wystarczy przypomnieć sobie patenty z naszych domów, gdzie w niedzielę jadło się rosół i ziemniaki, a w poniedziałek pomidorową i kopytka, więc nic się nie marnowało. Jedną z lepszych zup, które gotuje moja mama jest zero waste barszcz ukraiński. Kiedy gotuje jakieś warzywa

Ugotowane pozamiatane
Kurczak z patelni 158

kurczaka przyprawą i zostawiłam na godzinę w lodówce. Rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni i ułożyłam kurczaka na patelni, obsmażyłam ćwiartki kurczaka z obu stron, podlałam szklanką wrzącego rosołu (można wrzącą wodą), dusiłam pod przykryciem aż mięso było miękkie, w między czasie 2 krotnie uzupełniałam płyn gdy się za wcześnie zredukował, a kurczak nie był jeszcze miękki! Pyszny, soczysty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z wędzonej ryby - cullen skink 173

się nie marnuje można do niej wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu.  Oczywiście przepisów na zupę z wędzonej ryby jest wiele, różnią się niuansami, podobnie jak polski rosół w każdym domu gotuje się nieco inaczej. Jednak mimo pewnych różnic podstawowymi składnikami tej szkockiej zupy jest oczywiście wędzona ryba, ziemniaki, cebula i mleko oraz liść laurowy i to właściwie wszystko

Codzienne Gotowanie
Pikantna pieczona kaczka faszerowana pomarańczami 140

Kaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa pomidorowa - z pomidorów z puszki, z ryżem, najlepsza! :) 239

prostu pomidorówka. Nie z "rosołu z wczoraj" 😂 Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Przepis prosty i szybki, a efekt bardzo zadowalający. Dlatego też dzielę się z Wami moją recepturą. Tak przygotowana zupa pomidorowa smakuje genialnie! Jest kremowa, słodko-kwaśna, z dużym akcentem pomidorowym, rzecz jasna. Polecam! Składniki (ok. 5 porcji): 1 ćwiartka z kurczaka

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania