rosół - 7627 przepisów (strona:337/509)

PASZTET DROBIOWY 170

smaku (cząber, lubczyk, pieprz, sól, majeranek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Nogi z kurczaka , dokładnie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Warzywa obieramy. Zalewamy zimną wodą (około 2 litry) 2. Do rosołu dodajemy liście laurowe, ziele angielski. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu. 3. Mięso i warzywa wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia

Marcepanowa kuchnia
Barszczyk czerwony z uszkami 281

kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. "Barszczyk" 1 kg buraków 2 marchewki korzeń pietruszki (ew. 1/2 kg wołowiny na rosół, np. pręga) 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego woda z moczenia grzybów łyżka majeranku sól, pieprz 2 łyżki octu W garnku zagotować 3 l wody (jeśli chcemy wywar mięsny

Smakołyki Asi
Pikantna zupa meksykańska – przepis 209

pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Ostra papryka w proszku Sól pieprz Zupa meksykańska Przygotowanie: Przygotowujemy jeden litr wywaru drobiowo – warzywnego. Najlepszy będzie typowy rosół na bazie kurczaka, im bardziej esencjonalny tym lepsza wyjdzie potrawa finalnie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie, do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy razem

Księga-Smaku
Galaretki Drobiowo Wieprzowe W Słoiczkach / Bez Żelatyny 153

plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i również kroimy. 4. W słoiczkach bądź innych pojemniczkach układamy po porcji pokrojonych warzyw, warzyw konserwowych oraz mięska. Zalewamy rosołem  i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 275

masła. Roladę na półmisku podlewamy odrobiną sosu, resztę sosu podajemy w sosjerce.   UWAGA! Jeśli sos wyjdzie za gęsty bo płynu było za mało, rozcieńczamy go wodą lub lepiej – rosołem albo bulionem. Jeśli sos jest odpowiednio gęsty od razu po zblendowaniu w nim czosnku – nie dodawajcie mąki. Wystarczy zemulgowanie zimnego masła. SKŁADNIKI składniki na 8-10 porcji

Karo in the Kitchen
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 190

czarrna od kuchni Gulasz wołowy z pieczarkami autorka: cybog   | blog: Dad in the Kitchen Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów autorka: okawrosoleczylikafkagotuje  | blog: Oka w rosole czyli KaFk gotuje Barszcz z kiszonych opieniek i jesiennych warzyw. autor: Robert_DPZ  | blog: Dom Pachnący Żywicą

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z dorszem, ryżem i duszonym porem 140

połączenie duszonego pora i pietruszki w zupie rybnej z ryżem. Do zupy wykorzystałam mięso z białej ryby- delikatnego i dietetycznego dorsza. Zazwyczaj robię ją na domowym bulionie warzywnym lub rosole, a w razie braku gotuję zwyczajnie na wodzie, ale wtedy koniecznie z dodatkiem suszonej włoszczyzny, dzięki czemu zupa jest pełna smaku 😋 * bulion warzywny- 1 l * filet z dorsza- około

Kraina Miodem Płynąca
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 255

wywodzi się nie od japońskiego , ale od chińskiego słowa, który oznacza rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Jest to bardzo intensywny  mięsny wywar, przypominający  nieco nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion z wieprzowiny  i kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby

Kulinarne przygody Gatity
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 158

polubiłam. Ostatnio przygotowałam je w wersji mięsnej. Nie wiem czy nie gotowałam ich zbyt długo, ponieważ farsz wyszedł trochę suchy. Następnym razem spróbuję do jego przygotowania dodać trochę rosołu. Poza tym wyszły bardzo smaczne. Jak zawsze przepis na ciasto pochodzi z „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik (a dokładniej ze strony 50 z przepisu Pierogi z mięsem), a farsz

blog.moje-pasje.info
"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA 769

przepis krok po kroku. Oto przepis wg. którego ja przygotowałam pieczeń wieprzową zwaną "zającem" ↓↓↓↓↓ SKŁADNIKI: 1 kg świeżego mięsa mielonego z wieprzowiny 3 jajka 1 sucha bułeczka, namoczona w rosole i odciśnięta 1 błona wieprzowa, wymoczona w zimnej wodzie sól i świeżo zmielony czarny pieprz (ma być pikantnie) 1 przeciśnięty ząbek czosnku nasiona kminku  do posypania wegeta do smaku

Moja Książka Kucharska
Zupa z ciecierzycy z kasztanami 149

ciało, ale i duszę. Nie była to jedyna zupa przygotowana tego wieczoru. Gotowała z nami Katia Roman – Trzaska (turecka zupa z soczewicy – mercimek corbasi),  Diep Hoang (mien ga - „rosół” na kurach z głowami, kurzych łapkach i żołądkach)  i na deser Arletta Kulesza (śliwki pod kruszonką). Gotowałyśmy w naczyniach firmy Staub *, która sponsorowała spotkanie. 300 g kasztanów

królestwo garów
Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. 171

stopni. Wyjąć schab, usunąć wytworzone białko pomiędzy nacięciami i wsunąć w nie plastry sera.  Wstawić jeszcze na 30 minut do piekarnika.  Mięso podczas pieczenia warto podlewać wytopionym rosołem - by nie było byt suche.  Przygotować sos.  Wszystkie składniki na sos włożyć do niedużego rondelka i gotować przez 10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i zblendować na gładką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 171

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę

Moja Delicja
Pampuchy drożdżowe z mięsem 215

Mój odwieczny problem, co z tym mięsem z rosołu zrobić, znalazł kolejne "ujście". Tym razem skorzystałam z przychylności Męża. Bo wiecie... strasznie pokochał pampuchy 💓 Wiedziałam więc, że zje na obiad, a jak zostanie to jeszcze do pracy weźmie i się nie zmarnuje. Mięso akurat pasuje do nich idealnie, więc tym bardziej było mi to na rękę, by te dwie rzeczy

Kuchnia w czekoladzie
Pyszny sos z żołądkami indyczymi i "Komedia świąteczna" 141

przepadam. Jednak ostatnio wzięło mi się na wspominki. Przy okazji uświadomiłam sobie, że od dzieciństwa nie jadłam drobiowych żołądków, które kiedyś proporcjonalnie dzieliliśmy między siebie po każdym niedzielnym rosole. Ach to były czasy! 😊 Dziś postanowiłam je odczarować i przygotować sos z moimi ulubionymi smakami. Składniki (na 2 porcje): 400 g żołądków indyczych mała cebula szklanka bulionu warzywnego

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania