rosół - 7682 przepisów (strona:337/513)

Zupa z pieczonej cukinii… 220

dań, które przyjemnie zapełniają brzuszki po długim dniu w szkole, czy pracy lub godzinie na boisku. I chociaż Piotrek uparcie twierdzi, że przez siedem dni w tygodniu mógłby jeść rosół z makaronem, ja osobiście wolę tego uniknąć, więc od czasu do czasu wypróbowuję nowe… Continue reading Zupa z pieczonej cukinii

brunetkawkuchni
Rożki białostockie 243

ziemniaków ugotowanych w mundurkach,  2 jaja, ok. 200g mąki pszennej,  Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu),  2 jaja ugotowane na twardo,  1 cebula,  sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania  bułka tarta,  olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań

Świat Domowej Kuchni
Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw 235

właśnie stanowi podstawę smakową zup i sosów. Najsmutniejsze jest to, ze wielu blogerów kulinarnych w przepisach podaje kostki rosołowe lub bulionetki. Pamiętam, że kiedyś trafiłam na przepis na domowy rosół...z dodatkiem kostek rosołowych. Mimo, że był przygotowany na drobiu i cielęcinie, z dużą ilością warzyw, to na końcu listy były właśnie nieszczęsne kostki rosołowe. To jednak świadczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z zupek chińskich i pekinki 455

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 zupki chińskie – rosół 30 dkg szynki drobiowej 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy 3 jajka majonez Przygotowanie: Makaron z zupek pokruszyć, dodać przyprawy i zalać … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich i pekinki

czarrna od kuchni
Chicken Paprikash 218

wypróbowania przepisu :-) Chicken Paprikash Składniki: Pałki z kurczaka - 6-8 sztuk 2 białe cebule 2 czerwone słodkie papryki łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne sól 400 ml rosołu (lub wody) łyżka masła 100 ml kwaśnej śmietany. Węgrzy dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos. Wykonanie: Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie i włożyć na rozgrzane  na głębokiej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sztuka przyprawiania 149

Świeże zioła, prawie zawsze dodajemy do potraw po ugotowaniu. Wyjątek stanowią pęczki ziół, które gotujemy w potrawie i wyjmujemy po ugotowaniu oraz zioła użyte do rosołu lub wywaru. Goździki Świeże zioła należy pokroić trochę wcześniej, zalać olejem i ułożyć dopiero w trakcie przygotowywania sosu do sałaty.   Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak życzyć

Pomysłowa kuchnia
Proces wykonania wędliny w szynkowarach i praskach (podstawy) 240

zdjąć docisk i taką puchę schować do lodówki w ten sposób umożliwimy wyrobowi wchłonąć większą część soków kture powstały podczas parzenia. Więc jeśli ktoś lubi soczyste wyroby nie wylewamy rosołu który powstał podczas parzenia. 4.Parzenie wyrobów w szynkowarach i praskach bez możliwości mierzenia temperatury wewnątrz wyrobu. Niektóre konstrukcje szynkowarów i prasek lub przepisy na wędliny np. w osłonkach barierowych termo

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa dyniowa z soczewicą 263

polecam zupę krem z dodatkiem soczewicy. Jest bardzo smaczna i sycąca, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 1 szklanka purre z dyni 1 puszka soczewicy 3 szklanki rosołu  2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól do smaku Prażone pestki dyni

Bajeczna Kuchnia
Szybki ryż z brokułami i marchewką 192

obiad. Jednak, jeżeli nie wyobrażacie sobie dań bez mięsa, z powodzeniem możecie do tej mieszanki składników dodać przykładowo kawałki grillowanej piersi z kurczaka czy też pozostałości mięsa z obiadu, rosołu, itp. Coraz częściej staram się panować nad ilością tego co kupuję oraz wykorzystywać wszystkie pozostałości z lodówki i wszelkie zapasy, dlatego w głowie rodzi się wiele pomysłów na szybkie

Kuchnia Bazylii
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 225

kaszy pęczak jest bardzo gęsty, zawiesisty, porządnie napchany mięsem, jarzynami i kaszą. Z dodatkiem świeżego pieczywa na pewno zastąpi Wam dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych. Żeberka kroimy na kawałki z jedną kostką, mocno pieprzymy i lekko solimy. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju

Karo in the Kitchen
PIEROGI Z MIĘSEM - DOMOWE, NAJLEPSZE 207

taki sekret przygotowywania najlepszego ciasta na pierogi ;) FARSZ: ·        ok. 400 g ugotowanego wcześniej mięsa ( wołowe +  drobiowe) – ja używam zawsze tego z rosołu ·        średnia cebula ·        1 jajko ·        Sól ·        pieprz Mięso

Calzonella.com
Pasta z gotowanego kurczaka 202

Małe stópki. Blond czupryna. Buzia anioła. Charakter małego szatana :D Po mamusi :P Za każdym razem po ugotowaniu rosołu zostaje nam mięso. Oczywiście nie jest to dla nas żaden problem. Często ląduje ono w sałatce, w naleśnikach czy w potrawce. Tym razem trafiło do pasty do chleba. W towarzystwie jajek i szczypiorku. Wyszło pysznie. Polecam gorąco :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki

My simple kitchen
Ryż z Kurczakiem i Warzywami 143

SKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) - szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym

Dziś Ja gotuje
Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin 169

części nie jest trudne. Z całej, jednej kaczki wycinamy 2 nogi i dwie piersi ze skórą, a z tego co zostaje (korpus, 2 skrzydła, szyja i tłuszcz) robicie aromatyczny rosół z kaczki . Aby przygotować piersi z kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie

Moja Delicja
Berlińska zupa ziemniaczana 214

mają więcej składników niż włoszczyzna, a zupa ma smakować, no i trochę z lenistwa. Bulion natomiast z czystej oszczędności i również lenistwa. Jeżeli potrzebuję go niewiele, nie będę gotował rosołu. Zresztą pewnie jak ktoś śledzi nasze przepisy to na pewno zauważy, że my nie silimy się na jedzenie bardzo zdrowe, gotujemy tak jak się gotuje w domu, oszczędnie i szybko

KasiaiKrzysiu.pl