Składniki: 60 dkg piersi z kurczaka 45 dkg ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek), można zastąpić pieczarkami 1 średnia cebula 4-5 szkl. bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka 1/3 łyżeczki kurkumy (ewentualnie) po 5 ziarenek: ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 łyżeczki
Codziennik KuchennyOzorkowego tematu ciąg dalszy bo skoro już ugotowałam ozora to trzeba go jakoś podać. Zawsze lubiłam gotowane mięso z rosołu więc z ozorkiem nie mam problemu. Lubię pokroić go w cienkie plasterki i dodawać do kanapek. To delikatne i miękkie mięso. Ozorek doskonale nadaje się do podania z sosem. Ponieważ sam jest delikatny więc dobrze komponuje się z ostrzejszymi
Smaczna Pyzabiałych winogron 0,5 kg małych ziemniaków 3 marchewki 4 cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć
Food Squareulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej mięty
mojewypiekiinietylkoimbir w tym okresie, to podstawa- z nim wirusy Nam nie groźne!). No i ten ☀️ kolor... od razu robi się cieplej również i na duszy! 😉 4 porcje zupy: * rosół/ bulion warzywny- 1,2 litra * soczewica czerwona- 2/3 szklanki * świeże pomidory- 350 g (użyłam żółtych lima) * cebula- 1 średniej wielkości * starty imbir- 1/3 łyżeczki* * masło klarowane- 1 łyżka * makaron- do podania
Kraina Miodem Płynącakurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków koktajlowych 1 jajko cebulka dymki
Kuchnia od dwojgabardziej mylnego. Ozór to bardzo smaczne mięso. Potrzebuje niewiele zachodu by było naprawdę pyszne i delikatne. Zaraz napiszę Wam jak je przyrządzić. Potrzebna jeszcze tylko włoszczyzna jak do rosołu , trochę przypraw i czas bo cały ozór wołowy gotuje się jakieś 3 godziny. Ozory w galarecie są równie dobre jak schab! A może nawet lepsze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaByłam bardzo ciekawa jak tak przygotowana oberżyna smakuje, dlatego w weekend wybrałam się do Teściów - posiadaczy kuchenki gazowej - i wzorem Marty Dymek opaliłam bakłażany nad palnikiem niczym cebulę do rosołu. Och!, ile miałam przy tym frajdy, choć ostrzegam również, że w całym domu pachniało potem ogniskiem :) Dodatkowo, tak potraktowane bakłażany dużo szybciej miękną, zatem i pasta może w krótszym czasie
Chilli Czosnek i Oliwamięsa mielonego łyżeczka lubczyku łyżka posiekanego koperku sól/ pieprz 1/2 szklanki białego ryżu SKŁADNIKI NA BULION : 600 ml wody 3 marchewki różyczki brokuła zielona fasolka świeży koperek przyprawa do rosołu "Dary natury" (mozna użyć też kostki warzywnej czy domowej vegety) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Nastawiamy w garnku bulion warzywny. Mięso mielone łączymy z pozostałymi składnikami i formujemy małe kuleczki. Wrzucamy
Marcepanowa kuchniasiebie, nic więcej obiecywać nie muszę J Składniki: 25 dag ryżu arborio 70 dag pokrojonej dyni 1 duży por 1 cebula 4 ząbki czosnku 7 dag masła 1 litr rosołu lub domowego bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 1 czubata łyżka sera mascarpone Sól morska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Umyty por z zieloną częścią pokroić
Wanilia i KardamonCzasem nie macie pomysłu co z mięsem, po gotowanym rosole przygotować, a tak naprawdę, nie trzeba główkować…. Cebule na patelni szklimy, szatkowaną kapustę na niej smażymy, mięsa dodajemy, w tym czasie ulubiony makaron gotujemy. Wszystko razem mieszamy, kozieradką, pieprzem doprawiamy, szczypiorkiem posypujemy i już farfalLOVE łazanki po mojemu jemy. Składniki: 300 g makaronu farfalle Barilla, 2 duże białe
Moniki SmakołykiZupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia, gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę . Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci „gryzie”, i w oczy i w język :)). Postanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić
Moja Delicjakonserwowej, a boki posypujemy posiekaną natką. Całość zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią. Obsmażamy roladki na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy rosołem. Przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Podpiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Źródło
Smaki Na Talerzunajlepsze o tej porze – świeżych pomidorów. Składniki na 2 porcje: około 500 – 550 g świeżych pomidorów 1 średnia marchewka 1/2 średniej cebuli około 250 – 300 ml bulionu lub chudego rosołu 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
Even Better FoodKtoś powiedział placki? : ) Czy jest ktoś kto ich nie lubi? Chrupiące ziemniaczane pysznotki! Z nimi jest chyba podobnie jak z rosołem. Magia domu, rodziny. Każdy ma na nie swój przepis i sposób. Moja Babcia lubi je na sposób, jak to mówi "warszawski", czyli z cukrem i śmietaną. Inni są zdania, że "po węgiersku", a ja dziś proponuję z sezonowością lata
Karczma Honorietty