rosół - 7627 przepisów (strona:347/509)

domowy tradycyjny żurek Wielkanocny 129

składniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz, majeranek wykonanie: Grzyby płuczemy, zalewamy ok. 120 ml zimnej wody i odstawiamy na ok. 3 godz. Kiełbasę kroimy

Domowy Smak Jedzenia
kuskus z warzywami i orientalnym kurczakiem 179

się nie dziwię, że później większość osób, które znam, kuskusu nie trawi. Kuskusu nie zalewamy wodą, bo ani z wody, ani z powietrza smaku nie weźmie. Bulion, rosół, pomidory, sos wytworzony podczas gotowania - to sposoby na dobry kuskus.  Składniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 1,5 szklanki kuskusu - 6 średnich pieczarek - 1 czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - papryka

Cook&Love
Sałatka jarzynowa tradycyjna świąteczna. 249

mnie w rodzinie nadal bardzo lubiana, może dlatego, że jemy ją naprawdę tylko dwa razy w roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z tą sałatka jest tak jak z rosołem, niby we wszystkich domach taka sama a jednak każdy robi ją troszkę inaczej. Zapraszam zatem na moja wersję klasyku :) Składniki - 5 średnich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół

Kuchnia z widokiem na ogród
Odchudzona salatka z kurczakiem i mandarynkami 170

przygotować coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 piersi z kurczaka 1 seler naciowy 1 mała sałata lodowa 4 mandarynki 1 l bulionu lub rosołu SOS 200 g jogurtu greckiego 1 ugotowane żółtko 2 łyżki bulionu z gotowania 2 łyżki przyprawy curry szczypta cukru sól pieprz Piersi w całości wkładamy do gotującego się bulionu

Kuchnia od dwojga
Sałatka trzy sery z kukurydzą 167

spora łyżeczka chrzanu ze słoika Majonez Wykonanie: Kukurydzę odsączymy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w małą kostkę (j a do krojenia używam kratki a warzywa wykorzystałam z gotowanego rosołu ). Podobnie kroimy ogórka kiszonego. Sery ścieramy na tarce warzywnej ( duże oczka ). Dodajemy szczypiorek, chrzan a na koniec majonez. Całość delikatnie mieszamy. Sałatki nie solimy gdyż ser feta jest wystarczająco słony. Warto

Smaki Ewy
Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. 183

białej młodej, kwaszonej, czy zupełnie innej jej odmiany. Zupę tę gotuje się z dodatkiem jarzyn, grzybów, oraz mięsa - zwierzęcego lub rybnego. Z zasady jest to zupa warzywna na rosole i można dołożyć do niej swoje ulubione dodatki, składnikiem niezmiennym jednak pozostaje wspomniana wyżej kapusta.  Czekałam z własnym przepisem specjalnie na młodą białą kapustę. Szczególnie teraz, wczesną wiosną taka zupa

Poezja Smaków - blog kulinarny
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 185

mieć też dobrą kolację poprzedniego dnia. Warto zaplanować sobie posiłki z wyprzedzeniem. Dzięki temu możemy ugotować większe porcje i zamrozić albo zawekować część na później, przygotować sobie półprodukty np. rosół do zupy i wykonać część pracy, kiedy mamy czas np. w weekend. Doskonałym patentem, który jest też polecany w wielu książkach jest zamrażanie pokrojonych kawałków ciasta lub muffinek, żeby mieć

Ugotowane pozamiatane
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 167

wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa). Krok

Moja Książka Kucharska
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 324

kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka jajeczna z kurczakiem 182

Moja propozycja na świąteczny stół. Sałatka jajeczna z kurczakiem, groszkiem i kiszonymi ogórkami. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Możemy wykorzystać mięso np. z rosołu i tym samym sałatkę przygotujemy jeszcze szybciej. Polecam! Sałatka jajeczna z kurczakiem Składniki: 5 jajek, ugotowanych na twardo puszka groszku 3 duże ogórki kiszone 1 por 1 pierś z kurczaka lub gotowane udko z kurczaka przyprawy: sól

Smak mojej kuchni
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 144

Składniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa 2 czubate łyżki bułki tartej 2 jajka 50 gr. słoniny sol,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny

w mojej kuchni
Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. 171

flaczki mięsne, chociaż pokusiłam się kiedyś o wersję typowo wegetariańską , i także bardzo nam posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych, którzy szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jak jeść by się najeść w pół kotleta? 179

będziesz najedzony po bardzo małej ilości.       Jak ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech kupuje skrzydełka. Podobna zasada dotyczy się porcji rosołowej wyciągniętej z rosołu. Do tego kapusta kiszona i mamy danie. Proces ogryzania takiej porcji to ok. 25 minut - sprawdziłem, policzyłem, zmierzyłem... - skrzydełka nie wiele krócej. Po ugotowaniu ilość mięsa, która jest na porcji

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 102

wczesnego ranka nie mogłam znaleźć sobie miejsca.... rosół delikatnie się  gotował , chleb już wczoraj upiekłam... coś bym porobiła bo dzieci ostatnio śpią po dwie godziny, a ja chętnie ten czas spędziłabym w kuchni. Zrobiłam przegląd lodówki i szafki... jajek dużo,  pięć dorodnych cytryn....i przypomniał

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wołowinka w warzywach 107

Reszta składników to: duża marchewka duża pietruszka seler (mniej więcej wielkości marchewki i pietruszki) duża cebula 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i pieprz olej 700 ml rosołu lub innego bulionu Warzywa obieramy, płuczemy. Kroimy, na przykład w słupki, ale tak naprawdę może to być dowolny kształt, byleby kawałki nie były zbyt duże. Cebulę kroimy w pióra. Mięso

Pichceniomania