mąki ziemniaczanej szczypta kardamonu łyżka ekstraktu z wanilii łyżka cukru pół kilo letnich owoców (maliny, agrest, truskawki, czerwone porzeczki) + po kilka ładnych do dekoracji ugotowany makaron (taki jak do rosołu) Jak zrobić zupę owocową? Wodę zagotowujemy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy owoce, cukier, przyprawy i gotujemy 2 minuty. Wyłączamy gaz i odstawiamy na 10 minut. Podajemy z makaronem, udekorowane surowymi
Ugotowane pozamiatanedodać 1 łyżeczkę domowej veget y, włożyć do wywaru uformowane klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu. W międzyczasie można klopsiki przemieszać wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog
Weekendy w domu i ogrodziePrezentujemy pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy, szczególnie z rosołu, gotowanego, zdrowego, drobiowego, wołowego czy też wieprzowego. Lubimy pierożki więc gotując takie mięso zaplanować warto takie oto danie, można oczywiście stworzyć czysty, mięsny farsz, my proponujemy udział pieczarek, zapewniamy, że smakują wyśmienicie! Zapewniamy - efekt wart zachodu!! Składniki na farsz: 1/2 kg mięsa gotowanego wieprzowego 1/2 kg pieczarek 2 cebule
kgwjanczewozimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać 2 łyżki śmietany 18% i mieszając doprowadzić do zagotowania, kotlety podawać z sosem i marchewką z rosołu lub inną surówką i barszczykiem czerwonym - te kotlety są smaczne, mają dużo białka, smakują na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKlasyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu sos pomidorowy na ciepło. Doskonały do gołąbków, pulpetów, makaronu itp. Polecam :) Składniki - 0.5 litra bulionu lub rosołu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki śmietany 18% lub 12% - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz, bazylia suszona, oregano Wykonanie W rondelu podgrzewam bulion.W małym garnuszku przy pomocy rózgi mieszam śmietanę z mąką i odrobina bulionu
Kuchnia z widokiem na ogródŻyczę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać czy lubicie zupę marchewkową i w jaki sposób ją przygotowujecie? Polecam Wam również przepis na zupkę z marchwi , którą można zrobić wykorzystując niedzielny rosół
Pani domowapieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy
MojaQchnia.pldługie duszenie cebuli, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy. Smakuje tak wybornie, że przygotuj jeszcze dziś! 😊 3-4 porcje: * bulion wołowy- 1,2 litra (ja użyłam rosołu z kury) * cebula- 1,2 kg * białe wino słodkie- 120 ml * masło klarowane- 40 g * sól, pieprz- do smaku * kromki chleba/ bagietka + starty ser Cebulę obrać i pokroić w piórka
Kraina Miodem PłynącaKremowa zupa warzywna z kurczakiem to alternatywna dla rosołu, zwykłej zupy warzywnej i każdej „jednowarzywnej”. Jest bardzo gęsta (nieco gulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo
Pociąg Do KuchniKremowa zupa warzywna z kurczakiem to alternatywna dla rosołu, zwykłej zupy warzywnej i każdej „jednowarzywnej”. Jest bardzo gęsta (nieco gulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo
Pociąg Do Kuchnitarta - ile potrzeba, śmietana gęsta 12% 200 ml makaron ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, można użyć makaron np. z obiadu jak zostanie po rosole jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" , można też użyć jaki się lubi wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać
W Mojej Kuchni Lubięobok cullen skink , czyli zupy z wędzonego łupacza. Cock-a-leekie robi się jednak ze zdecydowanie łatwiejszych do zdobycia w Polsce składników, a przy tym jest to właściwie rodzaj rosołu - a ten ma przecież w naszym kraju olbrzymie grono zwolenników, prawda? Szkocka wersja jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smak ma przy tym niezwykle interesujący - głęboki i słodkawy dzięki śliwkom
zadanie-gotowanieZostało Wam trochę mięsa z rosołu? No to świetnie się składa, bo mam świetny pomysł na jego wykorzystanie! Potrzebujecie jeszcze pół cukinii, jedno jajko i odrobinę przypraw, by stworzyć przepyszne kotleciki. Cukinia to uniwersalne i cudownie smaczne warzywo, które nadaje tej potrawie niezwykłej delikatności. Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać
Kuchnia Ellie