Pewnie znajdzie się mnóstwo osób, które nie cierpią gotowanego kurczaka i stwierdzą, że takie mięso jest bez smaku... Ja od maleńkości lubiłam wyjadać mięsko z maminego rosołu, a potem sama gotowałam je w okresie nasilonych problemów żołądkowych. Gotowany kurczak jest nie tylko lekkostrawny i dietetyczny, ale może być naprawdę smaczny oraz aromatyczny, a powstały wywar jest po prostu rewelacyjny. Polecam
Di gotujesmaku śmietana 30% 200 ml sok z cytryny 2 łyżki Dodatkowo: ziemniaki 1 kg masło 2 łyżki sól 1 łyżeczka Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam
Różowa kuchniasię jakieś trzy godziny. Wpadłam do domu głodna, jak wilk i byłam wdzięczna sama sobie, że mam w lodówce ugotowaną quinoę i bulion na kościach. Mógłby to być również rosół, albo wywar warzywny, w ostateczności taką zupę da się przygotować na wodzie, trzeba tylko zadbać o jej odpowiednie doprawienie. Zupę zrobiłam w 15 minut (1 porcję z użyciem rozdrabniacza), nawet
Quinoa Raz!szklanek sól, pieprz 2 ziela ang listek laurowy Wykonanie: Na masełku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, pokrojone ziemniaczki, marchew oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni szklimy czosnek, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem, podgotowujemy jeszcze ok 5 minut. Plastry boczku zrumieniamy
Z Majeczką w kuchniwręcz banalnie prosta. Warzywa podsmażamy na patelni. Ja dodaję tylko trochę soli i pieprzu. Następnie wsypuję kuskus i jeśli mam pod ręką (a po niedzieli zwykle jest) bulion albo rosół, to dolewam. Jeśli nie mamy lub nie chcemy używać bulionu mięsnego, to jak najbardziej sprawdzi się warzywny, albo po prostu woda. Pamiętajcie by doprawić jeszcze kaszę przed podaniem
Karczma HonoriettySkładniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g) - 1/2 kg młodych ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 4 łyżki koperku - 4 łyżki szczypioru - ser feta - sól do smaku (gdyby była taka potrzeba) W garnku rozgrzewamy masło
Smaczne Zdrowektóra pobudzi apetyt na życie. Pycha! Składniki: na dwie porcje: 120 g ryżu arborio Pęczek zielonych szparagów ½ cukinii 1 cebula 2 łyżki masła 300 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina lub cydru 50 g startego parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe
Wanilia i Kardamonprzez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego uczę moje dziecko od małego. Celebrowanie
Raj dla PodniebieniaGołąb to część kuchni polskiej - z tych części, które obecnie są zapomniane. Kiedyś gołąb był dość częstym gościem na polskich stołach, czy to w formie rosołu czy właśnie pieczeni. Mięso jest podobne do dzikich ptaków, ale ma więcej mięsa niż na przykład przepiórka. Warto spróbować
Milion Smakówktóre przekładamy kapustę, a następnie przykrywamy wszystko mięsem. Między każdą warstwę warto układać świeży koperek i pomidory oraz inne zioła które lubicie. 5. Sos przygotowujemy doprowadzając do wrzenia połowę rosołu, a w drugiej połowie roztrzepujemy mąkę, łączymy i gotujemy, a następnie powstałym sosem zalewamy wierzch zapiekanki. Czas zapiekania ok. 40-45 minut w 200 C. Na kilka minut przed końcem
Apetyczna babeczkagorącej wodzie, następnie w nowej wodzie gotowałam 15 minut. Następnie pokroiłam w paski. Makaron gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. Wyciągamy koszyczek z naczynia. Mięso z rosołu kroimy na kawałki Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem. Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy pieprzem cayenne
Themo przepisydosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Na końcu do mięsa dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy aż się rozpuści. Jeżeli chcemy jeszcze gęstszy sos możemy
VioletoweKucharzeniekawałek kurczaka pomidor 2 liście sałaty łyżeczka masła sól, pieprz inne ulubione przyprawy Co się tyczy kurczaka, może wykorzystać pierś, ale także śmiało można sięgnąć po mięso z rosołu lub innej zupy lub jakieś pieczone, które zalega w lodówce. Cukinię kroimy w cienkie plasterki Kawałki mięsa podsmażamy na maśle, dodajemy cukinię, posypujemy przyprawami. Wszystko razem chwilę dusimy
Dieta moja pasjaprzypraw, które nadadzą jej charakteru. Jest to także dobry sposób na niedobór słońca tej wiosny: po prostu serwujemy je na talerzu. :) Na inne danie z selerem korzennym na bazie rosołu drobiowego zapraszam tutaj . Składniki: 1 duży seler (dwa małe i najlepiej z ogródka, jeżeli posiada ktoś taki luksus na dzisiejsze czasy) 1 marchew (u mnie
Wino Francja KuchniaŚwietna potrawa. Można zrobić ją na wiele sposobów. Ja wykorzystałam ziemniaki, kurczaka z rosołu i szpinak. Oczywiście znalazło się tam jeszcze parę innych składników. Danie przepyszne, musicie koniecznie wypróbować. Polecam. Składniki: Ugotowane ziemniaki ( około 1 kg ) Elementy kurczaka gotowane Szpinak mrożony rozdrobniony 1 opakowanie Papryka marynowana – około 2 kawałków Ser feta ½ opakowania 6 pieczarek 6 jajek Sól Pieprz
Smaki Ewy