rosół - 7627 przepisów (strona:349/509)

Zapiekanka ziemniaczana. 206

przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe.  W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki.  Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy. Zalewajką zalewamy naszą zapiekankę. Ozdabiamy zieleniną i zapiekamy 30 min./200st.C  Na pięć minut przed końcem zapiekania zdejmujemy pokrywkę i dodajemy np. pomidory. Po zapieczeniu

chleba naszego
Makaronowa sałatka z kurczakiem 289

zmodyfikować..? Tak w głowie zrodził się pomysł na to, by zamiast proszku dodawanego do zupek użyć po prostu bulionu. Nie popełnicie też żadnej zbrodni, jeśli makaron zalejecie po prostu rosołem- pozostałym np z dnia wcześniejszego (tak, tak, wtedy nie zrobicie już pomidorowej :D ) Czasem w większych sklepach można dostać opakowanie samego makaronu Wonton, nawet w Biedronce mi się raz takie

Kuchnia w czekoladzie
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI i KASZĄ JAGLANĄ 327

Pyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki  i łatwy w przygotowaniu.  Podałam go z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym koperkiem i podsmażonymi plasterkami chudej kiełbaski np. Lisieckiej. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 500 g młodej kapusty 1,75 litra bulionu drobiowego lub wody

cool and minty
Pene z pesto w roladkach z bazylią 202

kulka mozzarelli 4 pomidory suszone sól, pieprz masło klarowane pieprz czerwony sos:1/3 liści bazylii z doniczki 1 żółtko 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 3/4 szklanki rosołu drobiowego sól, pieprz 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki śmietany Bo garnuszka przekładam liście umyte bazylii, dodaję orzechy, oliwę, parmezan, sól, pieprz, czosnek i miksuję blenderem.Pesto mamy gotowe. Pierś

wesoła kuchnia
Zupa krem z pieczonej dyni 88

zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię

Ze smakiem bez glutenu
Zupa pieczarkowa 135

składniki no i smaczny:-) Zupka pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu i uwielbiam ją za jej pieczarkowy smak. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem. Składniki - na ok 3 litry zupy ok 400 g świeżych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem 100 ml śmietany

Ze smakiem bez glutenu
Zupa szczawiowa z jajkiem 195

wody 1 marchewka 1 duży ziemniak 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 1/2 małej cebulki 2 łyżki smalcu jajka na twardo Do garnka wlać rosół i wodę (nie więcej niż 2 litry). Dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w niewielką kostkę i marchewkę startą na jarzynówce. Zagotować i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie

Ze smakiem bez glutenu
Wielkanocny barszcz czerwony 382

mnie jest to jedno jajko do jednego talerza Do garnka wlać bulion, dolać sok z czerwonych buraków, wrzucić buraka pokrojonego w słupki, dodać ocet, dodać mięso z rosołu podzielone na niewielkie kawałki i zagotować całość. Można dolać wody jeśli całość będzie nazbyt intensywna. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do gotującego się barszczyku. Na patelnię

Ze smakiem bez glutenu
Zupa szczawiowa – smak wiosny 174

dekoracji (opcjonalnie) jajko na twardo na każdą osobę   Przepis na zupę szczawiową Na patelni podgrzej masło, cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szczaw, podsmaż i zalej rosołem. Gotuj 10 min. Odcedź połowę szczawiu, a resztę zmiksuj na zupę krem, dodając dużo pieprzu. Na każdy talerz wlej zupę, dodaj trochę nie zmiksowanych liści szczawiu, śmietanę (jeśli jej używasz

Ugotowane pozamiatane
Stek z rostbefu ze szparagami – danie za miliony 219

najtańsza wołowina to co się dziwić ;)  Rostbef to delikatna część wołowiny pyszna na steki, niedługie pieczenie – musi być soczysta. Szkoda, jej jak dla mnie na rosół jak można mieć stek :)  Ale wracając do dania za miliony :) kupiłam 3 piękne steki i tak sobie je pysznie w kilka minut robimy. Spróbujcie, pyszne !  Stek z rostbefu

Kuchnia na wzgórzu
Kuskus z kurczakiem 164

Szybka kolacja, obiad, lub przekąska. Składniki: kuskus filet z kurczaka 2 szt suszone pomidory – 1/2 słoika pietruszka sól pieprz Kuskus zalewam bulionem (miałam rosół więc bulion wspaniały). Zalewamy tak by około 1 cm ponad powierzchnię kuskusa był bulion. Filet z kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Mięso

MojaQchnia.pl
Dania z kurczaka na majówkę 469

kurczakiem w wersji azjatyckiej kojarzą się najczęściej z połączeniem pięciu smaków (słodki, słony, kwaśny, ostry oraz pikantny). Tajemnica przyrządzania kurczaka po chińsku tkwi w uprzednim gotowaniu mięsa w rosole, a następnie szybkim schłodzeniu w lodowatej wodzie. Takie mięso smaży się w głębokim tłuszczu, dzięki czemu jego skórka jest chrupiąca z zewnątrz a środek pozostaje przyjemnie wilgotny i aromatyczny. Szczególnie ceniona

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Cannelloni z kurczakiem barbecue 410

można zrobić z mięsem z rosołu? Oczywiście zjeść, albo można zrobić pyszne cannelloni z domowym sosem barbecue. Zapraszam na przepis i polecam również moje inne przepisy na makaron cannelloni: Makaron cannelloni z kurczakiem z pomidorami Cannelloni z porem, mięsem i ricottą Cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym Składniki około 1/3 sosu barbecue przepis znajduje się tutaj: Domowy

Delusional Trine
Pod Stancyjom w Bukowinie Tatrzańskiej 131

mieliśmy serwetek. A kiedy mąż w akcie desperacji chciał wytrzeć się tą z koszyczka spod sztućców okazało się, że jest brudna.  Po uregulowaniu rachunku poczuliśmy "rosół". Zmykaliśmy ile sił w nogach. Nigdy już nie zdradzimy "naszej" restauracji. Jeśli ktoś chce zjeść w Bukowinie Tatrzańskiej to polecam miejsce, które dopiero opiszę "Pod świerkami". Do "Pod Stancyjom" w ostateczności można przyjść

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania