lodówce 1 duża , świeża, kapusta biała 1/2 szklanki ryżu – surowego 1 mała cebulka sól , pieprz do smaku 50 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia sosu . koperek do posypania Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy
Ogrodnik w podróżypleców - na wszystko. Tak więc i u mnie teraz amol stoi dumnie i leczy mnie z każdej niepożądanej zarazy :-) ale amol, to nie wszystko. Jest jeszcze czosnek, gorący tłusty rosół i IMBIR. Ten ostatni poznałam już jako osoba dorosła, nie pamiętam go z dzieciństwa, może z wyjątkiem sproszkowanej przyprawy, którą mama dodawała do flaków. Od piątku popijam sobie przepyszny
pieprzny smaczekdodajemy do odsączonego groszku. Golonkę pozbawiamy skóry, kości i tłuszczu. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy mięso, dolewamy ok. 100 ml rosołu i możemy dusić na patelni pod przykryciem ok. 10 minut lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C przez 10 minut. Smacznego
Maminek kulinarnymarchewki wycinamy ozdobne gwiazdki lub dodajemy na półmisek pokrojoną w plasterki. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnej wody, a napęczniałą rozprowadzamy ciepłym wywarem z jarzyn. Dodajemy do pozostałego rosołu. Lekko gęstniejącą galaretkę wylewamy na łososia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Kuchnia w czekoladzieryżu do risotto (arborio) 200 g pieczarek 50 g parmezanu 1.5 lampki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz, ekologiczna przyprawa do rosołu (suszona włoszczyzna) Na dno naczynia do zapiekania (najlepiej takie z przykrywką) wylewamy olej, wysypujemy ryż, posypujemy połową sera, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku przyprawami, zalewamy
Kucharzycarodzaju i mączystości ziemniaka. na ok 1/2 kg mięsa potrzbujemy ok 1,5 kg ziemniaków. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana - jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania: - podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Cebulkę szklimy na oleju i mieszamy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki (koniecznie
Cook&Lovedużego garnka wlewamy ok. 4 litrów wody, wkładamy żeberka i wsypujemy łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do temperatury zbliżonej do wrzenia, ale nie gotując – odszumowujemy jak bulion lub rosół , w razie potrzeby powtarzając tę czynność kilka razy. Dodajemy warzywa oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 2,5 godziny
Kulinarna Pokusainne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna. Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną ) 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku
Kuchnia na wzgórzuminut. Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy od kości. Przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach przepuszczamy mięso i warzywa trzykrotnie. Przepuszczamy tez wcześniej namoczone w rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz mięsny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową . Dobrze wyrabiamy. Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek . U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę
Z Majeczką w kuchnizupa z charakterem. Solanka mięsna, czyli taka jak moja dzisiejsza, powinna zawierać kilka rodzajów mięs. Może to być mięso gotowane, smażone, wędzone więc można użyć mięsa pozostałego z rosołu , resztek wędlin, kiełbas a nawet pieczeni. Użyjcie po prostu tego co macie bo ta zupa ma tyle wersji ile gospodyń i można dość swobodnie zmieniać składniki oraz ich proporcje. Na Wschodzie
Smaczna Pyzawymaga nieco pracy ale warta zachodu.. Składniki 8-15 ząbków czosnku w zależności od ich ostrości /a wzięłam 1 1/2 główki/ 2 -2 1/2 litra bulionu warzywnego lub rosołu/jeżeli Wam zostanie
Ugotujmy Cośinna potrawa wprawiająca w lepszy nastrój, dająca przyjemność. Bardzo często są to proste, niedrogie posiłki, przygotowywane kiedyś przez mamę lub babcię. Może to być właśnie pomidorowa z domowym makaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój". Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Na stolnicę
Smakowity Blog Kulinarnyzjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 duże ząbki czosnku 1 pełna, z lekkim czubem, łyżeczka ziół toskańskich ½ szklanki rosołu 3-4 łyżki soku z cytryny 5-6 plasterków cytryny 1 gałązka świeżego rozmarynu sól pieprz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchengotowanie jest moją pasją, resztki jedzenia w lodówce nie stanowią dla mnie większego problemu, a czasem potrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo
Obiad gotowyjest po prostu szybciej;)). Zupa nadaje się nie tylko na codzienny posiłek, ale też rodzinny obiad czy inne przyjęcie. Jest smaczna, kolorowa, sycąca, rozgrzewająca i z powodzeniem zastąpi tradycyjny rosół, flaki czy innego strogonowa ;) Spróbujecie? :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 por 1/2 kg pieczarek 3 serki topione ziołowe (każdy po 100g) sól biały
Kolorowy Przepisownik