rosół - 7627 przepisów (strona:365/509)

DUSZONE PODUDZIA KURCZAKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI 137

kurczaka 2 duże cebule ok 30-40 dag małych pieczarek 2-3 liście laurowe ok 5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego  sól,pieprz 1/2 szklanki bulionu ( rosołu)   Marynata:   6 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki białego pieprzu szczypta soli Mięso umyć,osuszyć. Przygotować marynatę tj połączyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 160

Rozgrzewamy się w orientalnym stylu. Bo nie tylko rosołem i pomidorowa człowiek żyje... Zimne dni dają się nam we znaki, a to dopiero początek. Dlatego, oficjalnie otwieram sezon pikantnych, rozgrzewających zup. Tajska zupa ma wiele wariantów, ale zawsze odnajdujemy w niej podstawowe nuty - słodki, kwaśny i ostry. Dowolność mamy  przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć

kolorowotorcikowo
Tajski rosół z łososiem 174

smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego sama postanowiłam zagłębić się w receptury i stworzyć coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia  100g makaronu  3 łyżki sosu

Czarnawisienka
KREM DYNIOWY 185

mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam. Odstawiam potem do lodówki, może tam być kilka dni lub mrożę i wykorzystuję do zup, itp.). Doprowadzam do wrzenia, garnek przykrywam i gotuję

Smaczne Zdrowe
Porosołowa patelnia 121

Jeśli zostanie Wam rosół i makaron nie wyrzucajcie go, zróbcie takie szybkie danie jakim jest porosołowa patelnia. Dzięki sklepowi Gustus dostałam do przetestowania patelnię niemieckiej firmy WOOL z kolekcji Szafir. Muszę przyznać, że choć wiele osób może odstraszyć cena to przyznam, że jest jej warta. Bo tak szczerze zadajcie sobie pytanie co ile czasu wymieniacie stare patelnie na nowe ? Może

Ewa w kuchni
Boczek po japońsku 177

spraw­dza się na zimno, jak rów­nież pod­sma­żony na drugi dzień na patelni. Naj­le­piej sma­kuje podany do ramenu (taki rosół mię­sny po japoń­sku) lub na ryżu z jaj­kiem na miękko. Boczek po japoń­sku szcze­gól­nie pole­cam oso­bom, które są cie­kawe nowych sma­ków. Skład­niki

Kuchcik gotuje
ZUPA Z KLUSECZKAMI ZIOŁOWYMI 160

koncentratu pomidorowego 200ml.śmietany 20dag.twarogu chudego 1 żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej po 3 gałązki świeżej bazylii i natki pietruszki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa oczyszczamy,kroimy.Z korpusu kurzego i warzyw  gotujemy rosół,solimy i pieprzymy .Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.Zagotowujemy wszystko ,zabielamy  śmietaną wymieszaną z mąką pszenną.Zioła płuczemy ,osuszamy,odrywamy listki od gałązek i siekamy.Robimy teraz kluseczki:twaróg łączymy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 173

opublikuję ;) Oczywiście każda pani domu w Polsce ma swoją wersję tej zupy. Podaję tutaj swoją ulubioną bardzo esencjonalną, ciut zmodyfikowaną w porównaniu z klasyką. Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść

Weekendy w domu i ogrodzie
Boczek gotowany – kuchnia podkarpacka 288

boczek został włożony do gotującej się wody. Mięso włożone do wody zimnej i zagotowywane razem z nią, odda wszystkie soki. Zyska na tym wywar, jednak mięso straci na wartości (rosół jest dobrym tego przykładem). Ilość dodanej do wywaru soli zależy od ilości wody i tego, na ile przyprawiony był boczek przed wędzeniem. Składniki: 500- 700 g boczku wędzonego 2 liście

Trzeci talerz
Książki kucharskie 128

jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw i pewien rytuał gotowania, a nie, jak się często u nas spotyka, rosół z niedzieli i pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy

ladykitchen
Książki kucharskie część I 169

jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw i pewien rytuał gotowania, a nie, jak się często u nas spotyka, rosół z niedzieli i pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy

ladykitchen
Jaglane placki z kurczakiem 159

mięsa, które pozostaje po ugotowaniu rosołu można wyczarować wiele przepisów. Skłaniając się ku wtorkowej dacie postanowiłam, połączyć kaszę jaglaną kurczakiem, który pozostał z zupy. Z racji tego, że placki uwielbiam w każdej postaci, a na blogu już dawno nie witały, zapraszam Was dzisiaj Kochani na placuszkowy Jaglany Wtorek :) Składniki: 100g kaszy jaglanej 2 udka z kurczaka cebula 2 łyżki posiekanej

ChilliJemy
Pasztet light 160

odchodziło od kości . Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole z kurczaka . Jak mamy zmielone mięso drobiowe , zabieramy się za wątróbkę , oczyszczamy wątróbkę z żółtych zanieczyszczeń i także mielimy w maszynce do mięsa .  Następnie obieramy cebulę , kroję w kostkę

Mój Smak
Rosół doskonały 394

Macie swój sprawdzony przepis na rosół? Pewnie tak, każdy ma. Ten swój jedyny, niepowtarzalny. I każdy uważa, że właśnie jego jest najlepszy. Absolutnie nie zamierzam tego negować. Ale ja też mam swój jedyny, niepowtarzalny przepis. I też uważam, że jest najlepszy. Esencjonalny i rozgrzewający. Wystarczy dodać do niego makaron i naprawdę nic już więcej nie potrzeba. A jeśli to będzie

Marder&Marder Manufacture
Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 139

Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 1/2 cebulki 1/2 pomidora 1/2 słoiczka kiełbasy krakowskiej w słoiku Spichlerz Rusiecki kilka sztuk fasolki szparagowej 1 opakowanie makaronu chińskiego (np. rosół) 2-3 łyżeczki papryki marynowanej pieprz do smaku pęczek szczypiorku   Na patelni rozgrzać olej, następnie dodać do niej poszatkowaną cebulkę, podsmażyć. Później dodawać pokrojone: pomidora, paprykę i przeciętą na pół

Gotuję Testuję

Proponowane wyszukiwania