rosół - 7627 przepisów (strona:373/509)

ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 229

jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z serem i jeżynami 152

Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu - popijając zimne mleko... Powracając

Wędrówki po kuchni
Caldo verde 118

niskiej temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków. W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski. Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree, które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką

R'n'G Kitchen
Antrykot z sosem musztardowym 234

Jeśli macie ochotę na dietetyczny obiad, to zapraszam na antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym   i warzywami            Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam

Kuchnia u Krysi
Sałatka jarzynowa 177

być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej

Kuchnia u Krysi
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 140

rondla na rozgrzaną oliwę. Zeszkliła się. Wsypałam seler i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszałam i smażyłam jeszcze 2 minuty. Oprószyłam świeżo startą gałka muszkatołową.   Do rondla wlałam gorący rosół, wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 20 minut. Dodałam połowę fasoli. Chwilę gotowałam.   Zdjęłam z gazu. Zmiksowałam. Przeprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając

Kuchnia u Krysi
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 193

największemu pracusiowi ale oczywiście od samego rana poniosło mnie do kuchni, bo dzień bez gotowania, to dzień stracony :-) Dzisiaj mamy niedzielę, więc u mnie w domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu.  W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać

pieprzny smaczek
Rosół z kluchami 138

Zachciało mi się rosołu z kluseczkami..zazwyczaj robiłam lane kluseczki, takie małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z pasztetem paprykowym 147

kapusty blanszujemy aż będą pół miękkie, pół twarde, jak na gołąbki. Zawijamy w liście zimny farsz, formując gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem

W Moim Magicznym Domu
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 166

Pojezierzu Mazurskim czy nad morzem, ale w moich regionach skąd pochodzę, przez całe dzieciństwo jadłam kilka razy zupę rybną i była ona przyrządzana tak, że smakowała bardziej jak rosół z ryby, była bardzo wodnista ale esencjonalna, ale to nie był smak, który dziecku odpowiadał, lubiłam w niej tylko pulpeciki z ryby. Potem długie lata, nigdzie nie spotkałam się tą zupą

SMYKWKUCHNI
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 185

Pierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami. I niecodzienne ale zachwycające – jak dzisiejsze pierogi z kaszanką, które wybitnie dobrze smakują po odsmażeniu i zrumienieniu. Kaszanka do tych pierogów musi być naprawdę smaczna – w końcu to ich główny składnik. Nie może

Karo in the Kitchen
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 394

dzielimy w miejscu kostek na trzy części. Czubków skrzydełek nie będziemy piec, nie ma tam prawie mięsa, ale nie wyrzucajcie ich – można je zamrozić i dodać przy gotowaniu rosołu lub mięsnego wywaru.   Podzielone skrzydełka wkładamy do szklanej lub plastikowej miski. Mieszamy proszek do pieczenia z solą i taką mieszanką w miarę dokładnie i równomiernie nacieramy wszystkie skrzydełka. Nie marynujemy

Karo in the Kitchen
Bulionetka warzywna domowa 398

która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu jest nieco mętny, ma intensywny kolor (poniżej zdjęcie - 1 łyżeczka rozpuszczona

Kolorowy Przepisownik
DIETETYCZNE FLACZKI Z KURCZAKA 845

łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz papryka mielona słodka majeranek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka myjemy,dzielimy na kawałki,zalewamy wodą,solimy i wraz z warzywami gotujemy do miękkości.Mięso wyjąć z rosołu i oddzielić od kości.Pokroić je jak flaczki.Pokrajać również drobno warzywa.Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do zupy.Dodajemy posiekaną włoszczyznę,pokrojone drobno mięso,przyprawy jak do flaków,wszystko razem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z kurczakiem, ananasem i kuskus. 164

warzyw i dziś na śniadanko pyszna sałatka. SKŁADNIKI: gotowana pierś z kurczaka gotowane warzywa: 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 5 jajek ugotowanych 1 szkl. kuskus(zalać szklanką rosołu) 4-5 krążków ananasa ze słodkiej zalewy biała zblanszowana część pora sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu będzie bardziej fit 1-2 łyżki soku (zalewa

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania