Jakiś czas temu był domowy makaron ,wykorzystałam go do rosołu ..ale znów mi się zachciało ..no i zrobiłam..kiedyś gdzieś czytałam, że do makaronu na 100 g mąki używamy 1 jajko..ale ja tym razem dałam 1 jajko i 1 żółtko, troszkę oliwy i wody..no i tym razem zrobiłam krótkie nitki.. 200 g mąki tortowej Młynomag
Moje domowe kucharzeniepodajemy na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Do przygotowania zupy można użyć ugotowanego dzień wcześniej rosołu- także drobiowo- wołowego. Jeśli chodzi o ilość kiełbasek, jest ona oczywiście do indywidualnego określenia. Śmiało możemy przygotować po jednej dla każdego konsumenta i nie kroić, a podać w całości. Podaną
Kuchnia w czekoladziekalafiora 11/2 dużej marchewki 2 litry wywaru mięsnego 2 garście mrożonej zielonej fasolki 3 małe ziemniaczki 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu sól i pieprz * wywar mięsny przygotowany jak na rosół, ale bez marchewki i delikatnie doprawiony Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego
Słodkie okruszkizupą całkowicie przekonałem domowników do gotowanej pietruszki. Z pietruszką różnie bywa, przeważnie jednak pod górkę i mocno trzeba przekonywać, z rosołu wyławiać i tak dalej, i tak dalej. A tu pełny sukces. Jak miło… Zupa wpisuje się doskonale w zimowe menu. Łatwa, szybka, przyjemna. Dodatek kwaskowatego jabłka i mielonego kminku sprawia, że nie można obok... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuprzepyszny Majonezowy sos chrzanowy FolWark. Smakował wyśmienicie był lekki i puszysty. Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 malutki pęczek szczypiorku 1 ugotowana duża marchewka może być z rosołu 5 plasterków polędwicy sól, pieprz do smaku Foremka o wymiarach 20cm/6cm Wykonanie : Jajka rozbić do miski i dobrze roztrzepać, następnie dodać pokrojoną w kostkę polędwicę, marchewkę i posiekany szczypiorek, przyprawić
Sama słodycz i szczypta chiliczas temu, do tej sałatki dodaje się mięso i taką wersję często można spotkać w wielu polskich domach. Ja jednak preferuję tradycyjną wersję warzywną. Polecam! Składniki porcja warzyw z rosołu: 3 pietruszki, 4-5 marchewek, nieduży kawałek korzenia selera 2-3 jajka ugotowane na twardo 2-3 kiszone ogórki 1-2 jabłka puszka groszku konserwowanego kilka łyżek majonezu łyżeczka musztardy
Codzienne Gotowaniepęczek pietruszki i całość miksujemy. Kolejny przepis zapożyczony od mojej perskiej teściowej. Potrzebne nam będą: 1 szklanka ryżu, oliwa z oliwek, woda i mięso (najlepiej pałka kurza do nagotowania rosołu). Przygotowanie: Gotujemy nasz ryż z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek w dużej objętości wody przez 1 godzinę na średnim ogniu (3 – 4). W drugim garnku nagotowujemy rosołek
MODA NA BIOdaje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka pieprz i sól do smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki
Kuchcik gotujesłoiki zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Uwagi: Wspomniałam, że do wywaru można dodać warzywa. Myślę, że pasztet byłby wtedy bardziej aromatyczny. Co dokładniej dodać? - Warzywa dodawane zazwyczaj do rosołu, czyli korzeń pietruszki i selera, marchewki i cebulę. Jeszcze jedno. Pasztet musi być naprawdę dobrze doprawiony. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu dodacie za mało soli lub pieprzu, to nic straconego
Passions hobbies lifebardzo, bardzo soczyste, a przy tym p roste do zrobienia i naprawdę bardzo smaczne. To już wiesz co jutro zrobić na obiad?! :))) 4 porcje: * bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia
Kraina Miodem PłynącaMięso indycze zawsze kupowałam z rozsądku, jako że zdrowe i wartościowe, najczęściej w postaci szyjki aby dołożyć ją do rosołu lub mielonego na farsz czy kotlety/pulpety. W zasadzie to go nie lubiłam, bo wydawało mi się za słodkie. I zupełnie znienacka zdałam sobie sprawę, że coś się zmieniło. Już nie kupuję go z rozsądku, ale dlatego, że polubiłam. Kiedy tylko
Kuchenne zapiski Edytygarnka. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy warzywa, a po 5 minutach soczewicę i pomidory. Smażymy kilka minut często mieszając. Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy rosołem/bulionem , dodajemy po około 3 ziarnek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusimy około 40-50 minut. Gotowe
Snejkusiowe Przepisymąki, gdyż moja rodzina nie lubi zawiesistych zup. Użyłam natomiast boczku wędzonego w plasterkach, gdyż bardzo łatwo go pokroić w cienkie, małe kwadraty. Zupę można ugotować także na domowym rosole i/lub wzbogacić o startą na tarce o grubych oczkach marchew. Zupę można podawać oprószoną drobno posiekanym szczypiorkiem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska