rosół - 7627 przepisów (strona:382/509)

Pierogi z kurczakiem i marchewką ( z rosołu) 306

łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich  4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju  około 1,5 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Udka  i marchewki ugotować w rosole. Wyjąc i przestudzić. Mięso oddzielić od kości, marchewkę przeciąć na pół. Cebule obrać, drobno posiekać i delikatnie podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić

ChilliJemy
Zupa pieczarkowa 159

Poniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki

Kulinarna Patilogia
Zupa z ciecierzycy na ostro. 129

ostra mielona (według uznania) ser żółty do dekoracj i 200g ciecierzycy Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, potem gotujemy aż zmięknie  (można odrobinę posolić). Ze skrzydełek kurczaka gotujemy rosół ok.  1,5 litra. Papryczkę chili kroimy w krążki, cebulę w półksiężyce,  pomidora w kostkę, podsmażamy na masełku. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odcedzamy ją, wrzucamy razem

Moje-pitraszenie
Udka z kurczaka w sosie jogurtowym. 82

Składniki: 2 duże udka z kurczaka(z rosołu) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1/2 małej papryki Udka kładziemy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy paprykę pokrojoną w paski, polewamy jogurtem wymieszanym z przyprawami. Zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Moje-pitraszenie
Skrzydełka w sosie musztardowym. 129

Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka (z rosołu) 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 8 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie (ok. łyżeczki) Musztardę, oliwę i zioła mieszamy w miseczce, następnie skrzydełka moczymy w marynacie - oblewamy z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy resztą marynaty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Podajemy z ziemniaczkami (Przepis we wcześniejszych przepisach

Moje-pitraszenie
Pierogi z mięsem. 121

zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu.  FARSZ Składniki: 250 g mięsa wołowego antrykot 1 cebula pieprz, sól Najlepiej dzień wcześniej ugotować z mięsa rosół, wstawić mięso do lodówki i na drugi dzień można skupić się na szykowaniu samego farszu. Mięsko mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Moje-pitraszenie
Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki. 255

zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia... gotowej potrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :) Składniki - 4 duże patisony - 0.60 dkg mięsa mielonego - 100 gram ryżu - 2 jajka - 0.7 l bulionu lub rosołu - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony

Kuchnia z widokiem na ogród
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 172

sól - około łyżka dwie łyżki majeranku słodka papryka w proszku - płaska łyżka ostra papryka w proszku - według uznania ząbek czosnku pół białej cebuli Bardzo fajnie jeżeli masz choć trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza. Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zimny dzień? - na rozgrzewkę zupa z cukinii. 182

wielkości ziemniak średniej wielkości natka pietruszki ok 1 spora garść sól, pieprz, słodka papryka, czosnek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula Przygotowanie: Przygotować bulion. Ja zrobiłam lekki rosół z drobiu z liściem laurowym i zielem angielskim. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Doprawić czosnkiem granulowanym. Wymieszać. Cukinie umyć, pokroić w sporo kostkę. Wrzucić

Tagebuch po polsku
Zupa ogórkowa 149

tania. 2 marchewki 2 małe pietruszki 3-4 ogórków kiszonych 3/4 szklanki kwasu z ogórków 1 duża łyżka śmietany 1,5l wody 1 kostka rosołku Winiary wołowego i 1/2 rosołu drobiowego dodatkowo; boczek + torebka ryżu Warzywa zetrzeć na tarce lub 0,2s zmiksować w tmx na obrocie 6. Ogórki kiszone tak samo. Gotować to w wodzie, z kostkami

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Najlepsze na kaca powietrze z materaca ...a tak poważnie Rosół 180

opiekamy na palniku. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok 1,5h Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ewentualnie dla koloru można użyć odrobinę kurkumy, w małych ilościach ona nie zmieni smaku rosołu.   * szumy należy zebrać łyżką

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 252

Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki kaszy kuskus

https:KKuchniaMniam
Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw 383

Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw (czy jak ktoś woli pęczotto) to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować z bardzo prostych składników. Miałam resztkę domowego rosołu oraz pęczek włoszczyzny i postanowiłam je wykorzystać w nietypowy sposób. Wyszło danie idealne na jesień i zimę. Pęczak to kasza, która oprócz swoich walorów zdrowotnych doskonale syci, dlatego gdy przemarznięci wracamy do domu, talerz

Poezja smaku
Klopsy mięsno-twarogowe. 97

mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy 2-3 cm. W tym czasie stawiamy rondelek na palniku i wlewamy bulion [może być np. wczorajszy rosół]. Zagotowujemy. Wrzucamy kulki na wrzący bulion i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut w zależności od wielkości mięsa. Po upływie określonego czasu do małej miseczki przekładamy jogurt grecki, siekamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pasta jajeczna z natką pietruszki 110

składzie natkę. Nie jestem co prawda w stanie zmusić się ani do jadania samej natki, ani do picia soku z natki pietruszki, a i Wielbłąd jada ją zazwyczaj do rosołu, ale….  od czego nasza pomysłowość :) Dziś zaczniemy od klasyki czyli pasty jajecznej z natką pietruszki, ale już niebawem pojawi się więcej ciekawych przepisów. Składniki - proporcje na dwie osoby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata