rosół - 7627 przepisów (strona:391/509)

Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 199

robię i tu moglibyśmy podać naście argumentów dlaczego, ale po tych warsztatach z pewnością się to zmieni - chcę eksperymentować! W moim domu rodzinnym przygotowywało się domowy makaron do rosołu czy makiełek, ale pierogi i ze strony mojej mamy, jak i ze strony taty nie były przygotowywane, więc z pewnością każdy kto jak ja w temacie ciągle się doucza może wynieść

Plate of Joy
Kac morderca tnieeee najtwardesze sercaa.Instrukcja obsługi skacowanego organizmu wg. bloggerów 303

mamy średnie szanse chyba,że go ugotujemy sami/mamy cudownych współlokatorów) o ile się da - zjeść: jajecznice,pieczywo posmarowane masłem,ogórek kiszony bułkę z boczkiem zupkę chińską(najlepiej pomidorowa albo rosół) a najlepiej to normalną lekką domową zupę,ale... rosołek (wy)pić: kefirek sok pomidorowy/pomarańczowy napój izotoniczny/woda z miodem i cytryną litr coca-coli choć podobno fanta też spoko(odgazowane

Fiolka w kuchni
Pomidorówka na Indyku 127

makaronu - Ja dałam tym razem Muszelki Sposób Przygotowania:   Do dużego Garnka nalewam wody i wkładam Indyka  Gotuję ok 1 godzinę Obieram warzywa i dodaję w całości do Rosołu. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i zioła.   Gotuje aż wszystko będzie miękkie.  Na koniec dodaję cały koncentrat po ok 5 minutach dodaję śmietankę   Gotuję ok3-4minut

Gotowanie Patki
Krokiety z kurczakiem 202

Dzisiaj na obiad zrobiłam krokiety z kurczakiem rosołowym. Jest to mój jeden z kilku sposobów na wykorzystanie mięsa ugotowanego w rosole. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na kotleciki (przepis)  . Pojawiła się też zapiekanka (przepis) . A jakie Wy robicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka

O kuchni z uczuciem
Kurczak a'la Stroganow 634

Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju

Kulinarne Inspiracje
Zupa gulaszowa z papryką 239

zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku lub majeranku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, szczypta pieprzu cayenne 100 g domowego ketchupu lub kupnego 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony do słoików 297

plastry ok 1 cm wymieszać z octem ,cukrem i solą(płaska łyżeczka) przykryć i odstawić na noc (można czasami przemieszać) na drugi dzień z pozostałych warzyw gotujemy wywar,jak rosół tylko n=bez mięsa, jak już sie porządnie pogotuję-ok 90min to dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku

Swojskie jedzonko
Zupa krem z kalafiora 145

dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego lub 1 bulion warzywny Winiary 100 ml śmietanki sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy drobno posiekaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem jarzynowa z dynią 126

Lubczyk, liścia laurowego, ziele angielskie i natkę wsadzić do woreczka z gazy jałowej :) wtedy nie będzie nam sprawiało problemu wyłowienie przed zmiksowaniem. Gotujemy na małym ogniu. Prawie jak na rosół. Mamy wydobyć z warzyw pełnie smaku. Na koniec pozostaje nam zmiksować zupę blenderem. Dobrze jest też przecedzić ją przez np. w moim przypadku sitko

ClauditteMissCooking
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 151

wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym

Karo in the Kitchen
Risotto z kurczakiem 140

kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz  połową marchwi. Następnie kroimy pierś w kostkę i na dużej głębokiej patelni ją podsmażamy

Gotowanie...to proste !
Domowe flaki wołowe 139

Uwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw na ostro. Niestety

Ewa w kuchni
Galareta z kurczaka do słoików 143

Zalać wodą dodać w całości marchew seler ,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki  selera i lubczyku  • Dodać sól pieprz wg swojego smaku  • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu  aż mięso będzie miękkie 2. • Miękkie mięso obrać z kości podzielić do  wyparzonych suchych słoiczków  • Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów  marchwi

W królestwie smaków Beaty
Łosoś w galarecie 104

wloszczyznę ,przyprawy , cebulę i gotuję .Gdy warzywa są na pół twarde wkładam głowę i płetwy, zmniejszam ogień ( przy ostrym ogniu wywar z mętnieje) Wywar musi gotować się podobnie jak rosół - wolniutko. Po 30 minutach ,wyciągam włoszczyznę i wkładam dzwonka łososia , gotuje je ok 10  minut . Po wyciągnięciu usuwam ości i skórę . Ukladam na głębokim półmisku . Próbuje wywar najczęściej trzeba

Eli Gotowanie
Komunistyczne śniadanie -1 137

wszystko co ta Pani w swoich restauracjach bez użycia konserwantów , proszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą ,wklepywanie przypraw w mięso przed smażeniem itp. to stosowały wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów

Eli Gotowanie