ostrej papryki łyżeczka kuminu rzymskiego łyżka koncentratu pomidorowego sol, pieprz Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki i wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości. Należy uważać, by się nie rozgotowały. W czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso. Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Kumin podprażamy
Kuchenna KontrrewolucyaBrzmi znajomo? Łatwo tutaj o wpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy
Kuchenna KontrrewolucyaUwielbiam kardamon, ale na długo o nim zapomniałam. Najczęściej... i właściwie głównie, używałam go do rosołu. Przez to zrodziła się myśl o wykorzystaniu go do innego dania z drobiu i voila! Pycha. :) + olej do smażenia Pierś kroimy w niezbyt dużą, równą kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i posypujemy z wierzchu równomiernie solą oraz pieprzem. Mieszamy, lekko podsmażamy
Kuchenna KontrrewolucyaPolska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji, by gościom nie smakował. Sprawdzone przepisy podpatrzone u babci i mamy zawsze się sprawdzają..., ale ja również zawsze dodaję coś od siebie, by było jeszcze lepiej. I za każdym razem jestem niesamowicie dumna
Kuchenna Kontrrewolucyawrzenia. Dodajemy wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyakurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania. Następnie zalewamy je około 3 litrami wody, wrzucamy do niej także piersi i gotujemy całość z łyżką soli, jak rosół przez przynajmniej 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Wywar jest podstawą zupy, musi więc być esencjonalny. Gdy będzie gotowy przecedzamy go na durszlaku. By zminimalizować ilość tłuszczu można odstawić wywar
Kuchenna KontrrewolucyaRosół gości u nas często, ale czasem nawet najsmaczniejszy staje się nudny. Kiedy macie ochotę na zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz
Kuchenna Kontrrewolucyanich czerpię swoje inspiracje :) 7. Czy lubisz zupy? Nie :) Za wyjątkiem tych kremowych, np. z cukinii, pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy
My simple kitchenogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Zdjać z ognia i dodać jogurt. Przed podaniem posypać pokrojoną w kawałki
My simple kitchenprzepisu na zupę klopsową i w praktyce każdy gotuje ją wg uznania. Przepis poniżej prezentuje szkołę, do której ja jestem przyzwyczajony, a który może niektórym przypominać flaki czy nawet rosół – w tym sensie, że stosuję lekki i dość klarowny wywar. Niektórzy wolą jednak coś bardziej konkretnego i np. zagęszczają zupę topionym serem, a klopsy obtaczają w mące. W każdym wypadku
Kulinarna Pokusawywaru odlać i namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar
Stare Garypołowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół. Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny masła, najlepiej w mundurkach. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i pokroić w kostkę lub przecisnąć przez kratkę. Botwinę umyć
Garniec MagaliePowiem szczerze, pietruszka i seler to chyba jedyne warzywa, których nie lubię, nie jadam szczególnie gotowanych, zawsze wyławiam je z rosołu jeśli ktoś mi poda pokrojone z marchewką i oblepiam nimi talerz. Nie lubię nawet ich zapachu. Tymczasem będąc na diecie zachciało nam się strasznie frytek. Wśród przepisów diety South Beach znalazł się przepis na frytki z selera. Córka mnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikbarze: "Żal nam, ale dziś kompotu nie ma wcale!" Jest barszczyk z uszkami i pieróg z rogami, jest sękacz z sękami i kołacz z kołkami, jest rosół z okami, zakalec na palec, lecz kompotu z rabarbaru dla Barbary nie ma wcale! A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki
Taste TherapyZestawić z ognia. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,75 litra zupy. Zupę można także ugotować na rosole drobiowym czy na żeberkach. Pomidoy do zupy muszą być dojrzałe. Inaczej bardzo długo nie rozpadną się w zupie. Pomidory można zastąpić puszką pomidorów krojonych w zalewie (400 g) lub koncentratem
Gospodyni Miejska