mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym. Składniki 1/2 kg mąki 3 jajka 1 szklanka mleka (mleko daje twardość ) 1/2 łyżki soli Wykonanie Krok
Eli GotowaniePodzielić na małe kiełbaski . Krok 5 . Zagotować wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć kiełbaski i zmniejszyć ogień . Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie) Krok 6 . Po 25 minutach wyjąć kiełbaski i ostudzić
Eli Gotowaniegodziny do lodówki. Krok 4 . Następnego dnia zapeklowaną szynkę zawinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do gotującej się wody . Zaparzać 2 godziny na małym ogniu (jak rosół) Po tym czasie wyłączyć ogień i szynkę zostawić do wystygnięcia. Nie wędzę szynki ,ponieważ jest to zbyt kłopotliwe i nie potrzebne. Smak jest idealny
Eli GotowanieSkładnki 1 kg schabu 2 l. mleka sól ,pieprz słoiczek chrzanu utartego 4 łyżki czubate majonezu żelatyna 1 l bulionu warzywnego lub rosołu Wykonanie Krok 1 . Przyrządzić schab- sposób tu Schab w mleku Krok 2 . Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, odstawić do ostygnięcia Krok 3 . Do miseczki przełożyć utarty chrzan
Eli Gotowaniepojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka wody lub rosołu oliwa Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól ,pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę
Eli Gotowanieogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa. Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano . Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno
Eli Gotowanieszczęścia będzie brakować . Składniki żeberka wieprzowe 5 pieczarek 1 cebula 10 ziemniaków 1 łyżka majeranek sól ,pieprz oliwa 1 szklanka wody (lub bulionu,rosołu) Wykonanie 1 . Żeberka umyć i rozkroić między kostkami. Na rozgrzanej patelni obsmażyć każdy kawałek na brązowy kolor. Przełożyć do rondla. 2 . Umyte i osuszone pieczarki i cebule pokroić w paski . Podsmażyć
Eli Gotowaniejedna zupa... Jest to dziwne szczególnie dlatego, że jadamy sporo zup, przynajmniej raz w tygodniu zdarza mi się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię
Przepysznik - BLW i nie tylkomięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ewentualnie papryka i zioła prowansalskie oliwki (jeśli ktoś lubi) 150g startego parmezanu Mięso podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka, zaraz po nich podsmażyć poszatkowaną
Przepysznik - BLW i nie tylkodrodze do buzi trzymała się łyżki. Z czasem Tosia radziła sobie coraz lepiej, a zupa stawała się coraz rzadsza. W tej chwili młoda jest w stanie zjeść samodzielnie rosół (oczywiście nie mówię, że jest przy tym super czysto... ;) ), a ma 16 miesięcy, zatem sukces. Bibliografia: - Brokuły, właściwości i wartości odżywcze
Przepysznik - BLW i nie tylkopalniku włączonym na najmniejszą moc. Tak opalona cebula (10-15 minut na palniku), daje niesamowity aromat i pięknie zabarwia zupę na żółto, co jest bardzo cenne na przykład przy rosole. Kiedy baza rosołowa jest już gotowa, na garnek trzeba położyć sito i przetrzeć naszą pomidorową pulpę, żeby oddzielić miąższ od skórek i nasion. Zagotować i zaprawić mąką i śmietaną: mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkobladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju, cebulą. Wcisnąć dwa ząbki czosnku i doprawić
Przepysznik - BLW i nie tylkonajlepszym drobiem do grillowania. Ale to tylko moja opinia ;-) dlatego dziś zapraszam na skrzydełka! Skłądniki; skrzydełka (ja wybrałam tylko tą grubszą część, pozostałe odcięte uzyłam do rosołu) kilka posiekanych ząbków czosnku kilka łyzek oleju suszone pomidory (przyprawa) sól, pieprz czerwona papryka w proszku Mięso myjemy, osuszamy a następnie dokładnie nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej
Radość kipiąca uśmiechem.ugotować al dente. Na talerze wykładamy porcje makaronu oraz sos z klopsami. Na wierzchu posypujemy natka i startym parmezanem. Klopsy można również podac z ziemniakami. Na rosole po ugotowaniu klopsów robię zupe, "recykling" kuchenny - uwielbiam! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie