Pyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta zupa, kilka składników, pyszna odmiana od typowych polskich zupa. Smakuje każdemu i zawsze. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpublikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dobra, przyznam się.. Pośpiech mnie zgubił.. Miały być kluski do rosołu, ale masa wyszła za rzadka. Jednak zawsze twierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze
Di gotujeburaczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione. Składniki: 5 kg buraczków 2 litry wody 1/2 litra octu 1/2 kg cukru 3 łyżeczki soli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFlaczki w mojej rodzinie jada się na trzy sposoby. Na sposób mojej mamy- czyli na rosole, z octem i majerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoim rodzinnym domu flaczki jada się na kwaśno- z octem i majerankiem, niezabielane, na rosole ale bez mięsa. Niedawno pokazywałam Wam flaczki po zamojsku (kilk) , dziś przedstawiam trzeci sposób na tę potrawę- takie jakie jada się w domu mojej teściowej. Delikatne, z dużą ilością mięsa z kurczaka, ogórkami kiszonymi, zabielone słodką śmietanką. Wiem, że może to wydaje się dziwne, sama
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaostra, wyrazista i bardzo pożywna. Idealna na zimę ale nie tylko, na pewno zasmakuje wielbicielom pikantnych smaków. Składniki: pierś z kurczaka puszka pomidorów krojonych puszka fasoli 2 litry rosołu 1/2 szklanki ryżu 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki pikantnego ketchupu kilka posiekanych gałązek świeżej kolendry sól pieprz tłuczona kolendra pieprz cayenne łyżka mąki Pierś
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabułki 3 ząbki czosnku 2 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Mięso dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek laurowy), tak jak na rosół. Mięso wyjmujemy, studzimy i usuwamy kości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Mięso, warzywa, czosnek, namoczoną odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, cebulkę
kulinarnyswiatdomijego przygotowania czerwoną jej odmianę. Pasztet upiekłam z dodatkiem kurczaka i myślę, że to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania takiego pasztetu można śmiało użyć mięska z rosołu – wiadomo, że takie często nam zostaje, a i ugotowana włoszczyzna będzie również idealna. Bawmy się smakiem soczewicy bo jest on godny uwagi. Pasztet z soczewicy z kurczakiem SKŁADNIKI : 2,5 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTradycyjne kluski śląskie formowane są w małe, lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji nadziewanej. Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych
Kraina Miodem Płynącastole w piątki, podawane najczęściej z cukrem na słodko. Przepis, który dzisiaj umieszczam na blogu to alternatywa dla zwykłych/niezwykłych placków ziemniaczanych z wykorzystaniem mięsa ugotowanego np w rosole. Starte na grubych oczkach, z dodatkiem mięsa, dużej ilości cebulki i świeżej bazylii oraz polane jogurtem naturalnym są pysznym, sycącym rodzinnym obiadem. Kto zje więcej? ;) Składniki: 5-6 dużych ziemniaków
ChilliJemyjeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule (czosnkowe) 1/4 selera 4 łyżki oleju rzepakowego 6 szklanek bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna owców jałowca 10 ziaren pieprzu kolorowego lub czerwonego dwie łyżki suszonego majeranku 1 łyżka
ClauditteMissCookingpatelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić poporcjowanego i umytego kurczaka. Przysmażyć ze wszystkich stron, podlać winem, dodać posiekane warzywa, pieczarki i przyprawy, dusić pod przykryciem, podlać jeszcze trochę wodą lub rosołem. Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia i jeszcze przytrzymać ok 10 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami i sałatką
Gotowanie jest łatweszkl białego wina 2 łyżki oliwy na kluski 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko szczypta soli Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce. Mięso wyjąć
Gotowanie jest łatwePrzepłukać, zalać czystą wodą i ugotować do miękkości. Wody powinno na koniec zostać tyle by fasola nie pływała a byla w niej zanurzona. W razie czego można dolać również rosołu. Dodać przyprawy po szczypcie ziół i drobniutko posiekaną papryczkę chili , nie dodawać soli. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, przełożyć do garnka, na tym samym tłuszczu
Gotowanie jest łatwe