rosół - 7682 przepisów (strona:385/513)

Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 192

kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 4 liście laurowe 1 litr rosołu wołowego sól, pieprz 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Do dzieła!!! Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy aż zmięknie i troszkę się ze złoci. Posypujemy kminkiem

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina w winnym sosie 126

udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka w proszku, kolendra, kmin natka pietruszki Opakowanie świeżego

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem 148

dodanie (zanim mąka zbrązowiała) zimnego wina oraz tymianku i rozmarynu. Po dokładnym rozprowadzeniu wina na patelni powstał zaczątek sosu (gdyby był zbyt gęsty można dolać kolejną porcję wina albo rosół). Minęło kolejne 5 minut duszenia, sos odrobinę zgęstniał więc całość przecedzam przez gęste sito. Sos wraca nad ogień, teraz można go doprawić solą i białym pieprzem. Przed samym podaniem sosu

Right Behind The Kitchen
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 207

pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy dwie łyżki suszonego majeranku, gotujemy na wolnym ogniu dopóty, dopóki zioło odda

Right Behind The Kitchen
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 151

wątróbkę, serca czy tytułowe żołądki drobiowe? No właśnie, te ostatnie są w szczególności lekceważone, zbyt często . Osobiście, w ślad za mamami i babciami, dodaję zarówno żołądki i serca do rosołu, a później przekładam je do talerza z lanymi kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak...  ...żołądki drobiowe w cieście

Right Behind The Kitchen
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 157

pozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże grzyby oraz rosół. Całość podduszona pod przykryciem ok. 15 minut, doprawiona na końcu szczyptą soli i pieprzu. Zadowolenie osiągnięte - lekkie, odrobinę puszyste w środku gnocchi - aromatyczne od koperku i kurkumy, o pięknej żółtej

Right Behind The Kitchen
Zupa z botwinki, marchwi i owoców jałowca 152

której należy nadać kształt sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy z młodymi ziemniakami

Right Behind The Kitchen
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 187

szerokiego garnka / głębokiej patelni z gotującą się wodą. Woda nie musi się już potem gotować mocno - wystarczy, że od czasu do czasu mrugnie nam bąbelek jak w gotującym się rosole ; ) Tak rybę trzymamy w wodzie ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i otwieramy z folii, zioła i kawałki cytryny wyrzucamy. Małym widelczykiem ściągamy skórę z ryby

Right Behind The Kitchen
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 210

złoty kolor na oleju rzepakowym. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone żołądki pokrojone na drobne kawałki oraz jedno jabłko, solimy i smażymy jeszcze 5-10 minut. Zalewamy całość chochlą rosołu drobiowego. Zamykamy szybkowar i gotujemy ok. 50 minut. Po tym czasie przelewamy przykrywę garnka zimną wodą aby obniżyć ciśnienie i szybko go otworzyć. Zawartość garnka miksujemy ręcznym blenderem na gładki

Right Behind The Kitchen
Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami 170

garść suszonych grzybów (grzyby zalane wrzątkiem na 15 minut) - dodany płyn pomoże nam oderwać te słodkości, które delikatnie przywarły do garnka. Czekamy aż dolany płyn odparuje, następnie podlewamy cebulę rosołem (ewentualnie bulionem warzywnym) i miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji. Moczone grzyby siekamy na drobne paski i dodajemy do zupy, zagotowujemy i serwujemy. Taka wersja zupy cebulowej smakuje mi chyba

Right Behind The Kitchen
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 219

papryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zalewamy wodą + sól / rosołem, minimalnie wymaganą ilością (oznaczenie ilości w szybkowarze), dorzucamy kilka listków laurowych i ziele angielskie, połowę papryki, paprykę słodką i ostrą w proszku. Zamykamy szybkowar i dusimy kilkanaście minut w szybkowarze

Right Behind The Kitchen
Krem z selera 143

ciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką moc;) Ja jednak najbardziej lubię go za jego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco

Codzienne Gotowanie
Makaron na chandrę. Mój comfort food. 174

produkt lub potrawę, po który sięga, gdy jest mu smutno lub źle się czuje. Dla wielu osób (szczególnie damskiej części społeczeństwa) będzie to czekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno

Chilli Czosnek i Oliwa