kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 4 liście laurowe 1 litr rosołu wołowego sól, pieprz 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Do dzieła!!! Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy aż zmięknie i troszkę się ze złoci. Posypujemy kminkiem
sierotka maRysia w kuchniudziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka w proszku, kolendra, kmin natka pietruszki Opakowanie świeżego
Right Behind The Kitchendodanie (zanim mąka zbrązowiała) zimnego wina oraz tymianku i rozmarynu. Po dokładnym rozprowadzeniu wina na patelni powstał zaczątek sosu (gdyby był zbyt gęsty można dolać kolejną porcję wina albo rosół). Minęło kolejne 5 minut duszenia, sos odrobinę zgęstniał więc całość przecedzam przez gęste sito. Sos wraca nad ogień, teraz można go doprawić solą i białym pieprzem. Przed samym podaniem sosu
Right Behind The Kitchenpieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy dwie łyżki suszonego majeranku, gotujemy na wolnym ogniu dopóty, dopóki zioło odda
Right Behind The Kitchenwątróbkę, serca czy tytułowe żołądki drobiowe? No właśnie, te ostatnie są w szczególności lekceważone, zbyt często . Osobiście, w ślad za mamami i babciami, dodaję zarówno żołądki i serca do rosołu, a później przekładam je do talerza z lanymi kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak... ...żołądki drobiowe w cieście
Right Behind The Kitchenpozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże grzyby oraz rosół. Całość podduszona pod przykryciem ok. 15 minut, doprawiona na końcu szczyptą soli i pieprzu. Zadowolenie osiągnięte - lekkie, odrobinę puszyste w środku gnocchi - aromatyczne od koperku i kurkumy, o pięknej żółtej
Right Behind The Kitchenktórej należy nadać kształt sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy z młodymi ziemniakami
Right Behind The Kitchenszerokiego garnka / głębokiej patelni z gotującą się wodą. Woda nie musi się już potem gotować mocno - wystarczy, że od czasu do czasu mrugnie nam bąbelek jak w gotującym się rosole ; ) Tak rybę trzymamy w wodzie ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i otwieramy z folii, zioła i kawałki cytryny wyrzucamy. Małym widelczykiem ściągamy skórę z ryby
Right Behind The Kitchenzłoty kolor na oleju rzepakowym. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone żołądki pokrojone na drobne kawałki oraz jedno jabłko, solimy i smażymy jeszcze 5-10 minut. Zalewamy całość chochlą rosołu drobiowego. Zamykamy szybkowar i gotujemy ok. 50 minut. Po tym czasie przelewamy przykrywę garnka zimną wodą aby obniżyć ciśnienie i szybko go otworzyć. Zawartość garnka miksujemy ręcznym blenderem na gładki
Right Behind The Kitchengarść suszonych grzybów (grzyby zalane wrzątkiem na 15 minut) - dodany płyn pomoże nam oderwać te słodkości, które delikatnie przywarły do garnka. Czekamy aż dolany płyn odparuje, następnie podlewamy cebulę rosołem (ewentualnie bulionem warzywnym) i miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji. Moczone grzyby siekamy na drobne paski i dodajemy do zupy, zagotowujemy i serwujemy. Taka wersja zupy cebulowej smakuje mi chyba
Right Behind The Kitchenpapryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zalewamy wodą + sól / rosołem, minimalnie wymaganą ilością (oznaczenie ilości w szybkowarze), dorzucamy kilka listków laurowych i ziele angielskie, połowę papryki, paprykę słodką i ostrą w proszku. Zamykamy szybkowar i dusimy kilkanaście minut w szybkowarze
Right Behind The Kitchenciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką moc;) Ja jednak najbardziej lubię go za jego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco
Codzienne Gotowanieprodukt lub potrawę, po który sięga, gdy jest mu smutno lub źle się czuje. Dla wielu osób (szczególnie damskiej części społeczeństwa) będzie to czekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno
Chilli Czosnek i Oliwa