rosół - 7682 przepisów (strona:384/513)

Pierś kurczaka zapiekana z warzywami 8190

mrożę, albo wykorzystuję od razu) przygotowuję z nich coś konkretnego na obiad typu faszerowaną pierś z rukolą, faszerowaną pierś z serem kozim , a z reszty kurczaka przygotowuję zupę, przeważnie rosół lub pomidorówkę . Przepis na zapiekaną pierś kurczaka z warzywami i serem jest prosty i szybki, najwięcej czasu zajmuje pokrojenie ziemniaków w plastry i papryki w kostkę. Pierś kurczaka zapiekana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zbyt uparta by posłuchać, musiała dojrzeć ..... 182

dziecka przeszedł transformację, a wtedy okazało się, że przez te cholerne słoiczki i ścisłe trzymanie się rozpiski mój syn nie chce próbować nowych smaków. Dla Niego istniał tylko pasztecik, rosół, sosik, schabowy, udko pieczone, banany i jabłka. Tu się zaczęło. Gimnastyka, podstępy, łgałam kulinarnie jak tylko umiałam. Kombinowałam, aby mój Kochany Chłopczyk zaczął jeść wszystko. Lata praktyki, pracy, konsekwencji

Blondynka Gotuje
Groby 242

dzieciaki) czymś zająć przy grobie dawał po gałązce. Mogliśmy grzebać w zniczach i bawić się woskiem. Kiedy zmarzliśmy na cmentarzu Babcia zabierała do siebie całą rodzinę by ogrzać rosołem. Dziadek zasiadał na swoim fotelu i zabawiał całe towarzystwo żartami

Pink Envelope
Gęś faszerowana ziemniakami 241

kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół

Stare Gary
Domowe warzywko z lubczykiem – przyprawa bez chemii 220

Teraz jak to zwykle bywa ruszyła taśmowa produkcja i poleciały następne . Ta jest mieszanką warzyw korzeniowych cebulki i lubczyku. Smakuje lepiej niż kupne Warzywko . Doskonale nadaje się do rosołu , sosów lub duszonych mięs . Tak przygotowane przyprawy nie zawierają szkodliwych substancji , sztucznych barwników , chemii i innych paskudztw . Spokojnie możemy doprawiać nimi posiłki naszej rodzinki nie martwiąc się o zdrowotne konsekwencje . Przyprawa

Ogrodnik w podróży
Słońce na talerzu 318

osób ok 45 minut Składniki  4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej i to    gotowanego z rosołu  250 ml śmietany 18%  2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry  1 łyżka kurkumy  1 cebula

sierotka maRysia w kuchni
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 319

Lubicie mięso kaczki? Ja tak średnio ale rosół z kaczki to mój ideał. Jednak ostatnio Rysiowa Mama dała nam kaczkę którą wcześniej poluzowała. Pamiętacie w Julie&Julia przepis na kaczkę luzowaną? Wyższa szkoła jazdy - jednak bardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy

sierotka maRysia w kuchni
Cebulowa zupa krem 258

pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany rosół drobiowy z warzywami) gotujemy selera, marchewkę i pietruszkę do miękkości. Cebulę kroimy ,,byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę

sierotka maRysia w kuchni
Wietnamskie zawijaski – Sajgonki 353

chwili od nowa stać się chrupiące tylko już nie śnieżno białe ale brązowo - złociste... Małe cudeńka... Sajgonki z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka (może być ugotowane mięso np z rosołu) duża marchewka 1/4 kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka pieczona po staropolsku 389

prosta w wykonaniu ale czasochłonna. Kaczka coraz częściej wraca na nasze stoły - wydaje mi się, że nastała na nią moda. My jemy ja bardzo często jednak zwykle tylko w rosole... i gdy ostatnio dostałam taką śliczną. tłuściutką tuszkę kaczą pomyślałam, że tym razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 216

kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 4 liście laurowe 1 litr rosołu wołowego sól, pieprz 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Do dzieła!!! Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy aż zmięknie i troszkę się ze złoci. Posypujemy kminkiem

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina w winnym sosie 153

udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka w proszku, kolendra, kmin natka pietruszki Opakowanie świeżego

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem 169

dodanie (zanim mąka zbrązowiała) zimnego wina oraz tymianku i rozmarynu. Po dokładnym rozprowadzeniu wina na patelni powstał zaczątek sosu (gdyby był zbyt gęsty można dolać kolejną porcję wina albo rosół). Minęło kolejne 5 minut duszenia, sos odrobinę zgęstniał więc całość przecedzam przez gęste sito. Sos wraca nad ogień, teraz można go doprawić solą i białym pieprzem. Przed samym podaniem sosu

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania