Relacja z wizyty w restauracji Dwie Trzecie 171klarownym i bogatym w smaku bulionem - byłam w niebie! Na tak zimny, wietrzny dzień to było spełnienie marzeń. Smak bulionu nie zaskoczył mnie jakoś powalająco, ale przywołał wspomnienia babcinego rosołu z kaczki. Bardzo, bardzo smaczna zupa. Następnie podano mi tatar z sarny w akompaniamencie kawioru z jaj ślimaka, pudru truflowego i jaja przepiórczego. Efekt WOW był osiągnięty w pełnej krasie
Cakes By Kejt
Barszcz ukraiński 277wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około 30 min na małym
moj przepis na
Sałatka z zupek chińskich 416jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt "sucha" - należy dodać majonezu.) (*) Najlepiej użyć zupek o smaku krabowym, krewetkowym lub rosołu
Di gotuje
Rosół wołowy 176Intensywny o charakterystycznym smaku - to można o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy, bardzo aromatyczny. Składniki: 500 gram szpondra wołowego Ok. 3 l wody 4 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Sól Pieprz ziarnisty Pieprz mielony Natka pietruszki Wykonanie: Szponder gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem. Zdejmujemy szum. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu. Ważne jest aby mięso włożyć
Smaki Ewy
Pierogi z kurczakiem i marchewką ( z rosołu) 367łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich 4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju około 1,5 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Udka i marchewki ugotować w rosole. Wyjąc i przestudzić. Mięso oddzielić od kości, marchewkę przeciąć na pół. Cebule obrać, drobno posiekać i delikatnie podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić
ChilliJemy
Zupa pieczarkowa 232Poniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki
Kulinarna Patilogia
Zupa z ciecierzycy na ostro. 197ostra mielona (według uznania) ser żółty do dekoracj i 200g ciecierzycy Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, potem gotujemy aż zmięknie (można odrobinę posolić). Ze skrzydełek kurczaka gotujemy rosół ok. 1,5 litra. Papryczkę chili kroimy w krążki, cebulę w półksiężyce, pomidora w kostkę, podsmażamy na masełku. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odcedzamy ją, wrzucamy razem
Moje-pitraszenie
Udka z kurczaka w sosie jogurtowym. 144Składniki: 2 duże udka z kurczaka(z rosołu) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1/2 małej papryki Udka kładziemy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy paprykę pokrojoną w paski, polewamy jogurtem wymieszanym z przyprawami. Zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Moje-pitraszenie
Skrzydełka w sosie musztardowym. 184Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka (z rosołu) 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 8 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie (ok. łyżeczki) Musztardę, oliwę i zioła mieszamy w miseczce, następnie skrzydełka moczymy w marynacie - oblewamy z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy resztą marynaty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Podajemy z ziemniaczkami (Przepis we wcześniejszych przepisach
Moje-pitraszenie
Pierogi z mięsem. 183zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu. FARSZ Składniki: 250 g mięsa wołowego antrykot 1 cebula pieprz, sól Najlepiej dzień wcześniej ugotować z mięsa rosół, wstawić mięso do lodówki i na drugi dzień można skupić się na szykowaniu samego farszu. Mięsko mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Moje-pitraszenie
Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki. 326zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia... gotowej potrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :) Składniki - 4 duże patisony - 0.60 dkg mięsa mielonego - 100 gram ryżu - 2 jajka - 0.7 l bulionu lub rosołu - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony
Kuchnia z widokiem na ogród
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 237sól - około łyżka dwie łyżki majeranku słodka papryka w proszku - płaska łyżka ostra papryka w proszku - według uznania ząbek czosnku pół białej cebuli Bardzo fajnie jeżeli masz choć trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza. Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera
Poezja Smaków - blog kulinarny
Zimny dzień? - na rozgrzewkę zupa z cukinii. 241wielkości ziemniak średniej wielkości natka pietruszki ok 1 spora garść sól, pieprz, słodka papryka, czosnek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula Przygotowanie: Przygotować bulion. Ja zrobiłam lekki rosół z drobiu z liściem laurowym i zielem angielskim. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Doprawić czosnkiem granulowanym. Wymieszać. Cukinie umyć, pokroić w sporo kostkę. Wrzucić
Tagebuch po polsku
Zupa ogórkowa 206tania. 2 marchewki 2 małe pietruszki 3-4 ogórków kiszonych 3/4 szklanki kwasu z ogórków 1 duża łyżka śmietany 1,5l wody 1 kostka rosołku Winiary wołowego i 1/2 rosołu drobiowego dodatkowo; boczek + torebka ryżu Warzywa zetrzeć na tarce lub 0,2s zmiksować w tmx na obrocie 6. Ogórki kiszone tak samo. Gotować to w wodzie, z kostkami
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Najlepsze na kaca powietrze z materaca ...a tak poważnie Rosół 246opiekamy na palniku. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok 1,5h Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ewentualnie dla koloru można użyć odrobinę kurkumy, w małych ilościach ona nie zmieni smaku rosołu. * szumy należy zebrać łyżką
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie