czerwonej cebuli, zdrowego mixu z młodych listków różnych sałat. Ja dzisiaj wykorzystałam zamiast sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania. Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć taki był zamysł. WSKŁADNIKI: 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka na krem do kurczaka(...)młodych listków warzyw (baby mix) :botwinka, szpinak, rukola, sałata itp. (u mnie roszponka) 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 pokrojonej w pół-krążki czerwonej cebuli garstka (25 g) nasion dyni 50 g czerwonej suszonej żurawiny Wykonanie: -Zemleć razem w blenderze: orzechy, sok z cytryny, wodę, olej i miętę oraz natkę, aż powstanie gładki krem. Dodać suszone zioła i zemleć tylko
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś zapraszam Was na kokosowo dyniowy pudding chia z chrupiącym crunchy. Taki deser nie tylko cieszy smakiem, ale też i wyglądem. Do przygotowania mojego puddingu wykorzystałam pyszną konfiturę z dyni z wanilią, którą dostałam od „Sklepiku ze smakiem” . Gęsta, niezwykle smaczna… aż chciałoby się zjeść ją po prostu łyżeczką. Kokosowo dyniowy pudding chia z chrupiącym crunchy(...)lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 1/2 łyżki nasion chia 2 czubate łyżeczki konfitury z dyni z wanilią ze Sklepiku ze smakiem około 1/2 szklanki klasycznego crunchy z pełnego ziarna owsa Przygotowanie Do większej szklanki wlewamy mleczko koksowe (najlepiej, aby było zimne), dodajemy nasiona chia i całość
Słodkie okruszkiBardzo lubię chleby z dużą ilością ziarenek, nasion i przede wszystkim, które wypiekane są z mąki mało oczyszczonej. Uwielbiam, gdy pod zębami chrupie mi słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane. Dzisiaj przepis na chlebek orkiszowo-żytni wieloziarnisty, spełniający moje wszystkie powyższe wymagania. Ma zwarty, ciężki miąższ i chrupiącą skórkę. Przepis zmodyfikowałam z książki Konrada Gaca „Kuchnia fit". Bardzo(...)świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 250 g mąki żytniej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/3 szkl siemienia lnianego 1/3 szkl pestek słonecznika 1/3 szkl pestek dyni 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: odrobina wody do wysmarowania chlebka wymieszane ziarna: słonecznik, dynia, siemię lniane sezam itp. do obsypania chleba Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić
Nastoletnie Wypiekaniepropozycja na proste i zdrowe śniadanie. Uwielbiam połączenie chrupkiego pieczywa z domowymi pastami i warzywami. A Wy? Jeśli też lubicie takie smaki polecam Wam pieczywo chrupkie na naturalnym zakwasie DYNIA+SER od Piekarni Galicyjckiej. Gdy po raz pierwszy spróbowałam tego pieczywa byłam zaskoczona, że smak sera i dyni może tak doskonale ze sobą współgrać. Chrupkie dyniowe kromeczki z ziołowym serkiem(...)czubata łyżeczka jogurtu naturalnego szczypta soli ziołowej szczypta słodkiej czerwonej papryki 2 plastry pomidora 1 mała rzodkiewka około 2 łyżeczki kiełków rzodkiewki 2 kromki pieczywa chrupkiego na naturalnym zakwasie DYNIA+SER Przygotowanie W miseczce mieszamy chudy twaróg z czubatą łyżeczką jogurtu naturalnego, szczyptą soli ziołowej i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak przygotowany serek nakładamy na dwie kromki pieczywa chrupkiego
Słodkie okruszkikanapki wcale nie musi być nudne. Wystarczy kilka kolorowych składników i opiekacz. Tak powstaje u mnie Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni . Składniki: - 4 kromki chleba - pomidor - mozzarella pesto z rzymskiej sałaty i z pestkami dyni: - około 6 liści rzymskiej sałaty - 2 łyżki pestek dyni - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka
Kuchnia co dniagarść rukoli, ok. 7 szt. rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, kiełki brokułu, kilka szt. czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe, 4 duże kapary z ogonkiem, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto, 1 łyżka pestek dyni. Przygotowanie: Dressing: Musztardę mieszamy z zalewą z kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, odstawiamy do przestygnięcia. Rzodkiewki nacinamy(...)wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody. Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy oliwki, pomidorki, kapary i rzodkiewki. Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy dressingiem. Smacznego
Moniki SmakołykiDaily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki piure z dyni 1/2 szklanki mleka = 2 łyżki mleczka kokosowego light + uzupełniamy zwykłym mlekiem 1 3/4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę(...)wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki piure z dyni (gęste). Następnie do szklanki wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego (u mnie light) i dopełniamy do wysokości 1/2 szklanki zwykłym mlekiem. Mleko przelewamy do reszty składników. Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy całość do połączenia. Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta
Słodkie okruszkiMój ukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z płatków owsianych i ulubionych orzechów, ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny. Z dodatkiem miodu, soku owocowego i oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć(...)razem może być inna. W wersji bogatszej - z różnymi orzechami, w bardziej ekonomicznej, ale równie pysznej - z ziarnami, np. słonecznika czy sezamu, wiórkami kokosowymi czy pestkami dyni. Oprócz suszonej żurawiny czy rodzynek warto dodać suszone morele czy śliwki. Taka domowa granola to naprawdę dobry sposób na oczyszczenie spiżarki
Słodko-Słony Świat Ilonylekko słodki, łagodny smak. I tak właśnie smakuje przygotowana z niego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek dyni, który ma także lekko orzechowy smak. Wszystko to razem świetnie się komponuje. Polecam gorąco tę kompozycję. Składniki: 1 kg topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 1 łyżka(...)oleju do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mleka sól biały pieprz Do podania: ugotowany bób chipsy z topinamburu (przepis) natka pietruszki olej z pestek dyni Przygotowanie: Topinambur i ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, posiekany czosnek oraz plastry
Smakowity Blog KulinarnyFeeria smaków i barw na talerzu: SAŁATKA MOCY Z DYNIĄ,... Artykuł SAŁATKA MOCY Z DYNIĄ, ORZECHAMI I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpiórami,rzeżucha sól i pieprz do smaku ser Tylżycki bez laktozy ŁOWICZ jogurt naturalny bez laktozy ŁOWICZ mleko Milkissima bez laktozy 1,5% ŁOWICZ pestki dyni Na suchej patelni podpraż garść pestek dyni, do momentu, aż zaczną "strzelać". Odstaw do wystudzenia. Ogórka obierz ze skórki, wsyp do miseczki. Pokrój ser Tylżycki (uwielbiam go!!!) w kostkę, dodaj. Bazylię(...)cebulkę wraz z piórkami oraz rzeżuchę potnij na mniejsze kawałki i dodaj do całości. Posól i popieprz do smaku, dodaj jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj pestki dyni. Przełóż do miseczek, podawaj z pieczywem i mlekiem bez laktozy Milkissima. Śniadanie gotowe! Lekkie, smaczne i zdrowe. Co ja mówię smaczne! Pyszne
Z Kuchni Do Kuchnikiedyś nie lubiłam, a teraz szukam co nowych pomysłów na to jak je podać i aż, dziwne, że zapomniałam o tym starym sprawdzonym połączeniu jakim jest kremowy sos... z dyni, koniecznie hokkaido i nieśmiertelnego masła orzechowego. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie rozgrzewające potrawki. :) Przepis: (1 porcja) kawałek tofu (ok.100-150g) 3-4 duże łyżki pure z dyni(...)sosem sojowym, papryką słodką i ostrą, czosnkiem, dodać kilka łyżek wody i odstawić do lodówki, by się "zamarynowało".(można zrobić wieczorem).Patelnię rozgrzać, podsmażyć tofu. Dodać pure z dyni, masło orzechowe i ok.1/2 szklanki wody. Przyprawić, dusić pod przykryciem przez kilka minut. Dolać wody w razie konieczności. Podawać z ryżem,brokułami, ew. posypane szczypiorkiem
More food, love and dreamschilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba, którym wytrzecie resztki sosu :) Spróbujcie też koniecznie wersji szakszuki z dynią makaronową . Szakszuka kalafiorowa Składniki / 4 porcje: 300 g kalafiora 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego oliwa 1/2 cebuli, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki kurkumy 1 papryczka chilli(...)łyżeczka papryki chilli w płatkach) 2 puszki krojonych pomidorów sól do smaku szczypta cukru lub 1/2 łyżeczki syropu daktylowego 4 jajka do posypania: posiekana natka pietruszki, pestki dyni lub płatki migdałowe Przygotowanie: Kalafiora podziel na małe różyczki. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minut, następnie odcedź i odstaw. W tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć
Chilli Czosnek i Oliwaobaw - pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól i pieprz do smaku pestki dyni(...)liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem . Następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy dalej. Na końcu doprawiamy do smaku według uznania solą i pieprzem. Podajemy posypane pestkami dyni lub z groszkiem ptysiowym
Bon appetit mon amiemoimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby z wszelkiego rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną(...)orkiszowej i 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej) 400 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia - ciasto
Mieszam w Garnku