Jeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 żółtka(...)łyżki śmietany kwaśnej gęstej 18% 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 500 g dyni 2 jabłka 1/2 szklanki cukru łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBędąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym często mam ochotę na mielone, przygotowałam je z dodatkiem pestek dyni i bułki tartej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo smaczne i soczyste, mój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne. Składniki: 0,5 kilogram mięsa z szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon Sól, pieprz(...)Bułka tarta razowa do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor
Bajeczna KuchniaDelikatne, mięciutkie i wprost rozpływające się w ustach pulpeciki w pysznym sosie dyniowym, to szybkie, sezonowe danie, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Dynia szybko się rozgotowuje i świetnie zagęszcza sos, a jej smak nie jest dominujący. Posmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu(...)bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm. 1-2 łyżeczki mąki 2 łyżki śmietanki 30% sól morska świeżo zmielony czarny pieprz garść posiekanych listków natki pietruszki WYKONANIE
cool and mintySkładniki: truskawki 30 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie, wafle tortowe 1 kwadratowy, puree z dyni 400 ml/odmrożone, żelatyna deserowa 2 listki, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, arbuz 2 szklanki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie forma silikonowa z kominkiem 22 cm, dno będzie wierzchem - na dnie rozsypać plastry truskawek, wlać galaretkę agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki(...)stężenia na stężałej galaretce poukładać kawałki wafla, wcześniej odmrożony mus dyni w mikrofalówce krótko zagotować, wsypać galaretkę brzoskwinową + 2 listki namoczonej żelatyny wg przepisu na opakowaniu, wymieszać, wystudzić i wlać na wafle, schować do lodówki do stężenia arbuz bez pestek pokroić na kawałeczki na dwie szklanki, rozsypać na stężałej dyni i wlać galaretkę wiśnową rozmieszaną w 400 ml gorącej wody
W Mojej Kuchni Lubięzwykły makaron, a z przygotowanych liści przygotować sos. Po namyśle zaryzykowałam i zrobiłam makaron ze szpinakiem, który podałam po prostu z białym serem. Smakowało mi bardzo, a uprażone pestki dyni dodawały lekkiego aromatu całej potrawie. Składniki: Dla dwóch osób 1,5 szklanki mąki 1 duża garść szpinaku 1 jajko 1/3 łyżeczki soli 120g chudego białego sera 6 łyżek oliwy(...)oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Szpinak drobno siekamy i wraz z solą dodajemy do składników. Siekamy całość, a następnie wyrabiamy. Podsypując mąką wałkujemy cieniutko a następnie za pomocą maszynki lub noża kroimy na paski o szerokości ok 6mm. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente
Kuchnia w czekoladziedlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek dyni. Całość uwieńczyłam jedynie świeżo zmielonym pieprzem i olejem z pistacji. Moim zdaniem nie potrzeba tu niczego więcej. Polecam! Składniki (na 2- 3 porcje): 1/2 główki sałaty lodowej 6-7 szparagów(...)suszonych pomidorów z oleju 1 cebula dymka kilka plastrów boczku surowego lub surowej, wędzonej szynki 5 łyżek świeżego, wyłuskanego groszku 30-40 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki oleju pistacjowego świeżo zmielony pieprz 7-8 liści botwiny Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i kroję w plastry. Liście botwiny myję. W garnku gotuję wodę i wrzucam na wrzątek
Mango PapajaDynia to popularne warzywo, które na stołach pojawia się już... Artykuł DYNIA – ZŁOTO JESIENI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsmakowały. Jakoś nie może się do nich przekonać. Ja je uwielbiam :) Mój łosoś tak jak widać z cukinią, suszonym pomidorem, jarmużem, do tego ząbek czosnku i trochę pestek z dyni. Jako dodatek ryż naturalny brązowy :) Składniki: filet z łososia mała cukinia 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów garść pestek z dyni świeża kolendra sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia(...)patelnię z rozgrzanym olejem, dodałam pokrojony na drobno ząbek czosnku i podsmażyłam do momentu,aż cukinia zaczęła robić się miękka, dodałam umyty jarmuż, pokrojone suszone pomidory i pestki z dyni. Warzywa przesunęłam na jedna stronę patelni, a na drugiej podsmażyłam łososia, którego wcześniej oprószyłam solą i pieprzem. Na końcu jak łosoś był gotowy dodałam pokrojoną świeżą kolendrę, doprawiłam solą
kruche babeczkiPrzepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej 5-6 suszonych pomidorów w oleju 7-8 zielonych szparagów 100 gram filetu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego(...)każdej strony na patelni bez tłuszczu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski a łososia w kostkę. Ugotowaną kaszę mieszamy z filetem, suszonymi pomidorami, szparagami, pestkami dyni, szczyptą soli i pieprzu oraz olejem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMasz ochotę na ciasto chcesz, by było zdrowe i smaczne. Poza ciastem jogurtowym, fit kokosankami, fit serniczkiem czy czekoladowym torcikiem polecam ciasto z dyni. Jest mokre i smaczne, a czekoladowy topping idealnie się komponuje z masą. PRZEPISY NA FIT CIASTA i DESERY znajdziecie w kategorii FIT DESERY - KLIK SKŁADNIKI CIASTO dynia - 500 g 2 białka jaj 100g mąki(...)cieciorki TOPPING 2 żółtka 1-2 łyżeczki czekoladowego dipu Waldenfarms KROK PO KROKU CIASTO Dynię pokrój i zblenduj z mąką. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą i delikatnie wymieszaj. Przelej do silikonowej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. TOPPING Wymieszaj żółtka z dipem. Po 40 minutach wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika. Rozlej
Tetiisherioraz składników z czosnku i cebuli postawi każdego chorego na nogi. Zupę podawaj z grzankami Inne zupy dobre na przeziębienie to: rosół, kapuśniak na żeberkach , zupa cebulowa. Ziemniaki z dynią i cebulą Składniki: 2-3 dużej wielości ziemniaki; 1/2 dyni 1 średnia cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: tymianek, rozmaryn sól morska do smaku odrobina masła (1 łyżka(...)Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki i zalej je wrzątkiem. Posól je dopiero pod koniec gotowania. Oczyść dynię z pestek i pokrój na 2 cm paski. Cebulę pokrój na talarki i natrzyj ją oliwą. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, po czym włóż do środka blachę i piecz przez 25 minut. Upieczone warzywa
Codogarabardzo zdrową przekąskę w pracy lub na spacerze. Polecam. POTRZEBUJEMY (na 3,4 porcje) 2/3 opakowania mieszanek sałat 2/3 serka feta małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka ugotowanej kaszy jaglanej przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano Fetę i pomidory kroimy. Na sałatę wysypujemy kaszę , dodajemy pomidory,układamy(...)fetę. Całość polewamy olejem wymieszanym z przyprawami i pestkami dyni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWADuszona dynia z warzywami vega/ mięsem Składniki: pół małej dyni brokuł opakowanie mrożonego groszku ( może być również marchewka) pestki słonecznika przyprawy- sól morska, pieprz, oregano, cynamon Przygotowanie Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie, solimy ją, doprawiamy cynamonem.Pod przykryciem smażymy kilka minut.Dodajemy resztę warzyw dusimy,do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy pozostałe przyprawy, podczas duszenia można dolewać troszkę
Kukuleczkimąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml oleju 2 jajka 30 dkg dyni lub 2 duże banany 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg migdałów łuskanych 20 dkg dżemu morelowego dp posmarowania 5 dkg płatków do posypania (mogą być uprażone na suchej(...)patelni) Wykonanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Dynię obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (obrane banany rozgnieść widelcem). Posiekać migdały i orzechy. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie cukier, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane migdały i orzechy, dolać olej, wybić jajka, dynię lub banany i osączone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy
kgwjanczewoMUNG Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1/2 szklanki fasolki mung (jeśli nie ma, można dać 1 szklankę zielonej soczewicy) 3 średnie cukinie (może być dynia) pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (mogą być szparagi) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 puszki krojonych pomidorów 1 por 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże papryczki chilli(...)kostkę bulionową ) pęczek świeżej kolendry sól morska świeżo mielony czarny pieprz łyżka masła klarowanego do smażenia (weganie używają oleju rzepakowego tłoczonego na zimno) do posypania opcjonalnie: czarnuszka, prażone ziarna dyni lub słonecznika, natka pietruszki, szczypiorek. Przygotowanie: Zieloną soczewicę i fasolkę mung płuczemy i zalewamy na ok pół godz. do namoczenia. Czerwoną soczewicę płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię i paprykę kroimy
Naturalna Kuchnia