Pożywne, zdrowe i łatwe śniadanie. Rzadko zdarza mi się coś tak udanego na dzień dobry. ;) Miąższ dyni tarkujemy na małych oczkach. Jest to dość uciążliwe, ze względu na to, że dynię nie za bardzo da się obrać. Ja traktuję ją więc sposobem - kroję ją na małe kawałki i ścieram każdy do momentu natrafienia na skórę i ten patent zawsze się(...)sprawdza. ;) Startą dynię przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Odsączoną przekładamy do miski. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz kardamonu i mąkę. Dobrze mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (powinno dać się dobrze formować, ale nie być ścisłe) można podsypać je większą ilością mąki. Mleko zagotowujemy w garnuszku. Jego ilość powinna być odpowiednia do tego, jaką ilość klusków
Kuchenna Kontrrewolucyatemu wymyśliła ją Zosia, ale jako pojętna uczennica sztuki kulinarnej staram się dorównać oryginałowi. Składniki 1 opakowanie mixu sałat 300 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki sól sos musztardowo - miodowy ( tu przepis ) Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej(...)kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy na sicie. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy na pół i na plastry. Pierś kurczaka kroimy w plastry
My Chcemy Jeśćzamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni 700 g cukinii 2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki (lub mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało 100 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę(...)bieżącą wodą. Zagotuj kubek mleka z kubkiem wody i dwiema łyżeczkami miodu. Dodaj kaszę. Gotuj 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj. Kasza ma wchłonąć cały płyn. Dynię i cukinię umyj i pokrój na kilka części. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 40 minut (do miękkości) Kaszę, dynię i cukinię ostudź. Następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami
pyszne zdrowościzupa krem jaką jadłam! ;) Składniki: 0,5kg marchwi 1 litr bulionu cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu pieprz, sól 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów pestki dyni ser feta łyżka masła Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią(...)łyżek zupy i mieszamy ze śmietaną, następnie wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia Wszystko blendujemy i ewentualnie doprawiamy, w razie potrzeby. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą i pestkami dyni. Przepis pochodzi ze strony MniamMniam.pl . Rozliczenie: Marchew- 2zł 1/2 sera feta- 2zł przyprawy- 1zł pestki dyni- ok. 2zł cebula- 0,60zł czosnek- 0.30zł śmietana- 0,90zł Z podanych składników
Czerwona Porzeczkasaszetka (8 g) suszonych drożdży łyżeczka soli pół łyżeczki cukruczubata łyżeczka pokrojonego świeżego rozmarynu (lub płaska suszonego) mała garść suszonych żurawin ok. 250 ml ciepłej wody 3 łyżki pestek dyni Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozmarynem i drożdżami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec dodać żurawiny. Wyrobić ponownie. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia(...)godziny). Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posypać pestkami dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki odłożyć do ponownego wyrośnięcia (pół godziny). Piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni C. Odstawić do całkowitego ostygnięcia
Weekendy w domu i ogrodzieDziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić, umyć
Tradycyjna KuchniaDziś coś na słodko i jeszcze jesiennie. Zapiekanka ryżowa z dynią. Składniki: 1 kg dyni 2 woreczki ryżu 3 łyżki cukru 5 łyżek masła 1 szklanka mleka 5 dag bakalii 3-4 jaja 1 szklanka mleczka kokosowego Tłuszcz Wiórki kokosowe do formy Sól Cynamon Wykonanie: Ryż ugotować w mleku wymieszanym z mleczkiem kokosowym, z odrobiną soli do smaku. Dynię
Tradycyjna Kuchniakonfitura idealnie pasuje do naleśników, ciast i innych deserów. Polecam! Składniki: ½ kg dyni 30 dag dojrzałych bananów ½ szklanki cukru Sok z ½ cytryny Wykonanie: Dynię obrać, pokroić do garnka i gotować przez 15 minut do miękkości. Następnie wrzucić pokrojone banany do ugotowanej dyni z cukrem. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać
Tradycyjna Kuchniadrożdżówka to hit tegorocznych wakacji :) Smakuje pysznie i lekko! Składniki: 40 dag mąki 4 dag drożdży ½ łyżki cukru ½ szklanki mleka 20 dag dyni ( oczyszczonej ze skórki i pestek) ½ łyżeczki soli Wykonanie: Dynię pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, rozgotować i przestudzić, następnie zmiksować. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić z kilkoma łyżkami letniego mleka i wsypać mąkę (tyle(...)powstała masa o gęstości kwaśnej śmietany). Przykryć rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość , połączyć z resztą mąki, dodać dynię, mleko, sól i utrzeć mikserem (końcówkami świderka). Utrzeć jednolicie na gładko i upiec w temperaturze 170 stopni około 50 minut na rumiano
Tradycyjna KuchniaIdealna jako dodatek do mięs. Składniki: 1 kg obranej dyni 60 dag cukru ½ łyżeczki kwasku cytrynowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego Sposób przygotowania: Dynię pokroić w kostkę, zalać 3 szklankami gorącej wody, gotować 1 minutę i odcedzić. Do wywaru włożyć przyprawy, zagotować i gorącym zalać dynię ułożoną w słojach. Pasteryzować 10 minut na wolnym ogniu
Tradycyjna KuchniaPyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić. Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami, olejem
Tradycyjna Kuchniapietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się na talerzu. Składniki: 3 małe cukinie drobina oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki pestek dyni skórka starta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju z pestek dyni czerwony pieprz do podania (opcjonalnie) Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię(...)wąskie paski. Rozgrzaną patelnię skrop odrobiną oliwy i wrzuć wstążki. Na średnim ogniu podsmażaj je przez 3 minuty, po czym przełóż do miski. Do blendera wrzuć natkę, pestki dyni, skórkę i sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksuj, dolewając stopniowo oliwę do momentu, aż uzyskasz właściwą konsystencję. Dodaj pesto do miski z cukinią i delikatnie wymieszaj. Przełóż
Roślinna - blog wegańskiKolejne przepyszne, chyba jeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne(...)składników wyszły mi 2 pełne blaszki zdrowych słodkości. Składniki: - 140g mąki żytniej pełnoziarnistej - 140g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła - 170g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem
Smaczne Zdroweplastry żółtego sera (każdy około 150 g), 60 g pestek słonecznika, 60 g pestek dyni (dynia styryjska), 1 chili, 2 jajka, mąka do oprószenia*, sól, Pestki dyni i słonecznika oraz chili zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdy plaster sera mąką, obtoczyć w jajku a następnie w zmiksowanych pestkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
królestwo garówDziś królowa kasz na słodko - z dodatkiem zblendowanego awokado i banana. Wszystko to posypane mrożonymi owocami i kruchymi pestkami dyni. Przy okazji warto wspomnieć, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (71). Dlatego choć ma wiele zalet, nie polecam jej osobom mającym problem z poziomem glukozy we krwi. SKŁADNIKI (2 PORCJE): 90 g suchej kaszy jaglanej szklanka mleka(...)dojrzałe banany 1/2 miękkie awokado 2 łyżki pestek dyni garść malin garść borówek 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka otrębów owsianych 1. Kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do wrzącego mleka i gotuj bez przykrycia, aż kasza prawie całkowicie wchłonie mleko (ok.10 minut). Nie mieszaj. Przykryj i odstaw na kilka minut. 2. Awokado przekrój wzdłuż
Powiedz dietom nie