życie trochę mi się pokomplikowało. Problemy odebrały mi możliwość pisania dla was. Ale już jestem :-* Na początek Wspaniała pożywna i zdrowa zupa-krem Składniki: 1 kg marchwi 1 mała dynia piżmowa 2 cebule 3 łyżki masła 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 750 ml-1 L bulionu może być z kostki rosołowej Obieramy marchew ,cebulę i dynię kroimy(...)nierówną dużą kostkę . W garnuszku z podwójnym dnem roztapiamy masło i dodajemy cebulę. Szklimy i dodajemy marchew i dynię często mieszamy . Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem . Pamiętajmy że warzywa powinny być zalane 2 centymetrową warstwą bulionu NAD Jest to bardzo ważne ponieważ zupa musi mieć gęstą konsystencję . Dodajemy gałkę ,pieprz ,sól Gdy warzywa
Viola cooks with passionCzas na dynię START! Składniki 300 g dyni hokkaido 2 cebule 150 g pomidorów 150 g ziemniaków mała puszka zielonego groszku 60 g masła szczypiorek torebka ryżu jaśminowego orzeszki piniowe sól pieprz szczypta cukru szczypta cynamonu Przygotowanie Cebulę drobno posiekałem, zeszkliłem w rondlu z 4 dag masła. Dodałem do cebuli pokrojoną dynię. Pokrojone pomidory i ziemniaki podlałem wodą
R'n'G Kitchentylko na gorąco,później są lekko twardawe.Smaczne są ze wszystkimi dodatkami,ale mi osobiście smakują najbardziej z pastą z metką.Do bułeczek użyłam mąki kukurydzianej . 200g.miąższu z dyni 250g.pełnoziarnistej mąki pszennej 200g.mąki kukurydzianej 40g.drożdży 2 łyżki miodu z mniszka 200 ml.ciepłego mleka sól 50g.roztopionego masła 3 łyżki soku z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dynię kroimy na kawałki(...)kopczyka.Zostawić do wyrośnięcia na 20 min.(proponuję zrobić po prostu normalny rozczyn w miseczce)Do mąki dodajemy rozczyn,resztę mleka,szczyptę soli,masło,sok z cytryny i dynię.Zagnieść ciastoPrzykryć ściereczką i odstawić na 45 min.Rozgrzać piekarnik na 175 st.Blachę natłuścić,posypać resztą mąki kukurydzianej.Z ciasta formujemy bułeczki,kładziemy na blasze i zostawiamy na 35 min.do wyrośnięcia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidzień nadszedł.Byłam bardzo ciekawa efektu i smaku takiej zupy.Delikatnie kremowa,przypominająca smakiem dobrą zupę pomidorową,wyczuwalny smak szpinaku i czosnku.Pycha... 1 i 1/4 kg.miąższu z dyni 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 marchewki 4 pomidory 4 łyżki oleju gałązka tymianku 2 litry bulionu warzywnego po 4 łyżki tłustej śmietany gałka muszkatołowa sól pieprz 200g.szpinaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dynię,czosnek,cebule(...)marchewkę pokroić w kostkę.2 pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać oliwę,zeszklić cebulę i czosnek.Dodać dynię,dusić 5 min.Dodać marchewkę,pokrojone pomidory,umyty tymianek i bulion.Gotujemy 15 min.Wyjmujemy tymianek,zupę miksujemy,mieszamy ze śmietaną,doprawiamy gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Resztę pomidorów myjemy i kroimy w kostkę.Szpinak myjemy,kroimy,razem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepyszne knedle z ciasta serowego z dodatkiem tartej dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam... Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności(...)wielkości) Do miski włożyć zimny rozdrobniony widelcem ser, dynię, jajka, mąkę, sól i olej. Zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym mąką. Knedle wrzucać
Czerwień i błękitChciałabym się z Wami podzielić przepisem na placki z dynią. Dziś przedstawiam pyszne,delikatne placuszki na zsiadłym mleku.Doskonałe na śniadanie. Składniki na ok 10 -12 szt: 1 szklanka mąki 1 szklanka zsiadłego mleka 2 jajka 1 szklanka startej dyni ( u mnie kopiasta szklanka) sól Żółtka połączyć z zsiadłym mlekiem i solą, stopniowo mieszając dosypywać do masy mąkę(...)Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na patelni rozgrzać tłuszcz,kłaść łyżką niewielkie placki,smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać od razu,najlepiej z miodem,cukrem pudrem bądź dżemem
Niespełnione zdolności kulinarnePierwszy raz danie to jadłam w pracy gdy poczęstował mnie kolega wegetarianin. Moja wersja oczywiście smakowała całkiem inaczej, ale wcale nie gorzej. Polecam Wam bardzo. Jesienne, aromatyczne danie! Pieczona dynia, jabłko, papryka i ryz z soczewica 600 g dyni hokkaido lub innej (wtedy obranej ze skóry) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 duża antonówka 2 łyżki(...)łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 – 1/2 łyżeczki soli 200 ml ryżu basmati 50 ml brązowej soczewicy Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Dynię kroimy w niedużą kostkę, papryki w grubą kostkę, a cebule dzielimy na ósemki. Warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Jabłko również kroimy w grubą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie
Dzieje kuchennej WiewióryKupiłam pierwszą dynię w tym roku. Wybrałam Hokkaido. Dodałam ją do tartych ugotowanych buraków i zasmażyłam. Świetnie smakowały do roladek z karkówki. Składniki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości 1 szklanka utartej na grubych oczkach dyni przyprawa warzywna, pieprz, cukier, ocet jabłkowy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka oleju Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas(...)przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać utartą dynię, olej, wlać pół szklanki wody i gotować kilka minut, dodając przyprawy, ocet oraz śmietanę. Można również dodać mielony kminek, zmiażdżony ząbek czosnku lub szczyptę chili - wszystko zależy od naszych upodobań. Buraczki podawać ciepłe
Czerwień i błękitpyszną kremową rozgrzewającą zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:) Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa vegeta do smaku 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła 120 ml słodkiej(...)śmietanki 12 % pęczek włoszczyzny gałązka lubczyku Wykonanie : Dynię,marchewkę, seler, ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis na rozgrzewającą zupę, a do niej polecam w zestawie kocyk, fotel i dobrą książkę. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram obranej i wypestkowanej dyni piżmowej 1 średnia cebula kawałek świeżego imbiru (około 7 - 8 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 litr wody szczypta(...)chilli czarny sezam (opcjonalnie) sól Wykonanie: Drobno posiekaną cebulę i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy, dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Przekładamy warzywa do garnka z wrzątkiem i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dodajemy quinoę i mleko kokosowe, doprawiamy solą i chilli, chwilę gotujemy. Zdejmujemy
Quinoa Raz!ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolendrowy kurczak z dynią i bakłażanem Składniki – 4 porcje: Pierś z kurczaka – 400g Dynia – 500g Bakłażan – 1 sztuka Kolendra – 2 pęczki Czosnek – 4 ząbki Imbir – kawałek 3cm Cebula – 1 sztuka Passata pomidorowa – 1 szklanka(...)przeciśnięte), 1 łyżeczką chaat masala i jogurtem naturalnym. Odstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin do zamarynowania. W międzyczasie kolendrę zmiksować z pozostałym czosnkiem, imbirem i orzechami nerkowca. Dynię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę razem z ½ łyżeczki chaat masala. Do cebuli dodać zmiksowaną z orzechami kolendrę i pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalać
Kuchnia Bon Appetitoleju Składniki - 3 słoiki: Pomidory lima – 2kg Czosnek – 5 ząbków Świeże zioła np.: rozmaryn, oregano, tymianek Ulubione zioła suszone np. oregano, bazylia, płatki chili, kapary, słonecznik, pestki dyni Olej rzepakowy – ½ litra Kapary – 2 łyżki Pestki słonecznika lub dyni Sól Wykonanie: Pomidory myjemy i przekrajamy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)rozgrzewamy olej rzepakowy (można użyć też oliwy z oliwek) i dodajemy do niego ulubione zioła, zioła których użyliśmy do suszenia pomidorów, szczyptę soli. Dodajemy też kapary, słonecznik lub pestki dyni. Olej podgrzewamy delikatnie uważając, aby nie zaczął się gotować. W między czasie pomidory układamy w słoiku z wybranymi dodatkami np. czosnkiem, kaparami lub pestkami. Całość zalewamy zagrzanym olejem i szczelnie
Kuchnia Bon Appetitfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600 g dyni 2 jajka 125 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do posypania Dynię obrać, oczyścić. Miąższ z surowej dyni zetrzeć na tartce, na drobnych oczkach. Dodać jajka, mąkę i dokładnie wymieszać
kulinarnyswiatdomiżytnim pieczywem na zakwasie. Sałatka z indykiem, pomidorami i płatkami parmezanu porcja dla 2 osób Składniki: 4 garście rukoli pierś z indyka garść małych pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni około 10 płatków parmezanowych sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy dijon 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka miodu szczypta kurkumy sól, pieprz zagęszczony sos balsamiczny Przygotowanie(...)Rukolę umyć i osuszyć. Większe pomidorki przekroić na pół. Pestki dyni uprażyć na patelni. Indyka pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy z dodatkiem soli i pieprzu. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki oprócz zagęszczonego sosu balsamicznego. Na talerzu rozłożyć rukolę, pomidorki, uprażone pestki dyni, indyka. Polać sosem. Posypać płatkami parmezanu i polać zagęszczonym sosem balsamicznym. Smacznego
Jaglusiajestem średnio do niego przekonana, ogólnie nie łapię całej tej idei, ale nie ukrywam,że kilka elementów tego dnia bardzo mi się podoba. Mam na myśli np. lampiony z dyni tzw. jack o lantern. Nie ukrywam, że już od kilku lat wycinam sobie takowe lampiony, i stawiam na balkonie, cudnie wyglądają o zmroku,dają takie ciepłe światło :-) Dziś chciałabym(...)się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze,to szaleję troszkę z nimi. Takie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku