banalne, szybkie i bezproblemowe. Składniki: Spód: śliwki około 0,5 kg cytryna 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki z tapioki Kruszonka: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki pestek dyni ¼ szklanki oleju kokosowego ½ szklanki płatków migdałowych 3-4 łyżki miodu albo innego słodzidła (ksylitol, erytrol itp.) szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka soku z cytryny Przygotowanie spodu Śliwki kroimy(...)sciaramy skórkę z cytryny (odrobinę). Sokiem z połowy cytryny skrapiamy śliwki, a potem wszystkie posypujemy mąką wymieszaną z cynamonem. Przygotowanie kruszonki Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Orzechy i pestki dyni siekamy. W misce mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około
PaleoLifegrupy B, witaminy C, E oraz wapnia, fosforu, żelaza, jodu. W połączeniu z marchewką tworzą nie tylko smaczne danie, ale również bardzo zdrowe. Do zupy podałam prażone pestki dyni i słonecznika, zupa jest bardzo gęsta więc celowo pominęłam dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy. Miało być zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje(...)bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszona kolendra Dodatkowo: prażone pestki słonecznika i dyni Wykonanie: Marchewkę i bataty obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy
Smak mojej kuchnitemu podałyśmy Wam przepis na mini pączki z dziurką ale tym razem chciałyśmy je nieco ulepszyć i dodać do nich puree z dyni, które nada im wilgoci i miękkości. Znów wykorzystałyśmy lukier z ksylitolu i gorzką czekoladę oraz ekspandowaną jaglankę od Soligrano w formie posypki. Takie ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako propozycja śniadaniowa ale też pięknie udekorują Wasze(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej -7g suszonych drożdży -230ml napoju roślinnego -50g oleju kokosowego -50g cukru kokosowego (lub trzcinowego) -200g gęstego puree z dyni Dodatkowo Polewy: gorzka czekolada/ ksylitol zmielony na puder (w młynku do kawy) + sok z cytryny + kilka kropel soku z buraka Posypki: ekspandowana kasza jaglanaSoligrano / mak niebieski Napój, olej i cukier roztopić razem
Candy Pandasnajlepszy słodki smak, dlatego polecamy Wam m.in. tą ze sklepu slimstore . Składniki: -szklanka mąki owsianej (bezglutenowej) -szklanka mąki kasztanowej -30g odżywki białkowej (opcjonalnie) -250 - 300g puree z dyni (zblendowana upieczona dynia) -dojrzały banan -60g miękkiego oleju kokosowego -1/3 szkl. napoju roślinnego -4 łyżki ksylitolu/erytrytolu -2 jajka -1,5 szkl. dodatków (u nas posiekane migdały, słonecznik, uprażone wiórki(...)kokosowe) -50g posiekanej gorzkiej czekolady (u nas surowa Cocoa) -cynamon -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Dynię, banana, napój i olej zmiksować blenderem. Jajka miksować z ksylitolem do napuszenia i połączyć z dyniową mieszanką na małych obrotach miksera. Do mąki owsianej i odżywki białkowej przesiać przez sito mąkę kasztanową aby pozbyć się grudek. Dodać proszek do pieczenia
Candy Pandasgruszką. Połączenie słodkiej gruszki ze słonym serem feta bardzo nam smakowało. Do tego dressing z oliwy, octu i miodu i wychodzi genialne połączenie smaków. Całość udekorowałam chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni. Samo zdrowie :) Polecam! Sałatka z fetą i gruszką Składniki na 4 porcje: opakowanie mixu sałat 20 pomidorków cherry 2 gruszki, miękkie opakowanie sera feta Na dressing: 4 łyżki(...)oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy: sól, pieprz Dodatkowo: pestki prażonej dyni do dekoracji Wykonanie: Gruszki obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na połówki. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy sałatę, pomidorki, gruszkę oraz ser. Polewamy dressingiem i dekorujemy dynią. Podajemy zaraz
Smak mojej kuchnichilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą(...)ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Placki z cukinii Podpłomyki
Moja smaczna kuchniaCiepło, cieplej, gorąco! Co jeść podczas upałów? Coś lekkiego i najlepiej orzeźwiającego? Chłodnik! I to w bardzo zdrowej wersji, z awokado, pestkami dyni i ze świeżą salsą z mango, kolendry i limonki. Udało nam się zmieścić na jednym talerzu to, co najlepsze w meksykańskiej kuchni – i to w zupełnie nowym, letnim wydaniu Składniki na 2 porcje: Chłodnik(...)maślanki 1 dojrzałe awokado hass 1/2 ząbka czosnku sok z 1/2 limonki szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pestek dyni Salsa z mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry 1/2 małej czerwonej cebuli papryczka chilli do smaku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Chłodnik: Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy
Taste and Cookdoskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów): 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/4 szklanki maki owsianej 2-4 łyzki pestek dyni 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady 1 łyzka miolonego cynamonu 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej 1/4 łyzeczki soli morskiej 1/3 szklanki syropu z brązowego ryżu 1-2 szklanki(...)syropu klonowego 1/4 szklanki lub 2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnika do 175 stopni C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, pestki dyni, chipsy z czekolady, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W mniejszej misce wymieszaj syrop z brązowego ryżu i mleko. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Przełóż płatki
Menu Zdrowiadelikatna, papryka słodka, a pomidory duże, dojrzałe i najlepiej o dziwacznych kształtach. Składniki na 8 roladek: 2 małe cukinie 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju (u mnie z pestek dyni) kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny świeżo zmielona sól i pieprz 2 sztuki awokado (najlepiej odmiany hass) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej lub białej papryki 1 papryczka chili(...)skórka i sok z 1/2 cytryny świeżo zmielona sól i pieprz 2 duże pomidory malinowe 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju świeżo zmielona sól i pieprz Do podania: pestki dyni oraz kilka kropel tłoczonego na zimno oleju. Cukinie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw powycinaj mniej więcej równej wielkości i szerokości plastry – do ośmiu roladek będziesz potrzebować 16 plastrów
Roślinna - blog wegańskipieczywo pełnoziarniste lub (kto się jej nie oprze!) świeżutka ciepła i chrupiąca bagietka. Do takiej sałatki możecie dodać świeżego ogórka lub paprykę, przyprawić ziołami. Sałatka jest z dodatkiem pestek dyni, możecie zamiennie dodać sezam, pestki słonecznika, a nawet suszone owoce. Smacznego:) Składniki: dwie spore garści mixu sałat kilka koktajlowych pomidorków 1 nieduża cebula kilka łyżek twarogu półtłustego 2 łyżki uprażonych(...)lekko na suchej patelni pestek dyni sól, pieprz, mielona ostra papryka, oregano kilka kropel oliwy z oliwek / oleju lnianego / winegretu Przygotowanie: W misce układamy sałaty, dodajemy resztę składników, tj. przekrojone na pół pomidorki, cebulę w cienkie talarki/krążki, pokruszony twaróg, pestki dyni, mieszamy, przyprawiamy, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Gotowe
Zasmakuj Kuchnipowiem Wam, wyszło super! Składniki; 15 dag czarnego makaronu z dodatkiem sepii 20 dag zielonej fasolki szparagowej kilka pomidorów koktajlowych pół papryczki chili (bez nasionek) 3-4 łyżki pestek dyni 2-3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego od Ryś podkarpacki 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie; Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolkę oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy(...)papryczkę chili (jeśli ktoś lubi ostre dania, może dodać ziarenka). Pomidorki kroimy na pół, lekko podsmażamy na drugiej patelni na łyżce masła klarowanego (można też na grillowej patelni) Pestki dyni podpiekamy przez chwilę na suchej patelni. Makaron podgrzewamy razem z pesto, dodajemy fasolkę szparagową i pomidory. Delikatnie mieszamy i chwilę smażymy aby makaron był gorący. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni
Radość kipiąca uśmiechem.doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów): 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/4 szklanki maki owsianej 2-4 łyzki pestek dyni 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady 1 łyzka miolonego cynamonu 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej 1/4 łyzeczki soli morskiej 1/3 szklanki syropu z brązowego ryżu 1-2 szklanki(...)syropu klonowego 1/4 szklanki lub 2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnika do 175 stopni C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, pestki dyni, chipsy z czekolady, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W mniejszej misce wymieszaj syrop z brązowego ryżu i mleko. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Przełóż płatki
Menu Zdrowiawarzywach. Dodając mniej imbiru można sporządzić wersję dla dzieci. Mojej dwuletniej córce doskonale smakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka(...)świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli
Ze smakiem bez glutenubezglutenowej, biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki 200 - 250 g cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. oleju 2 duże garście startego miąższu z dyni - miąższ należy odcisnąć z wody 1/2 szkl rodzynek 1/2 szkl żurawiny Składniki na polewę 1 duża szklanka wyłuskanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100 g margaryny lub masła Ciepłe jaja(...)zmiksować na puszystą, białawą masę. Na koniec ubijania dodać olej i dalej ubijać. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Stopniowo dodawać do ubitych jajek, na zmianę z dynią - porcja mąki, porcja dyni. Mieszać mikserem na małych obrotach. Po dodaniu wszystkich składników i dokładnym wymieszaniu dodać rodzynki i żurawinę i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę średniej wielkości, wysmarowaną tłuszczem
Ze smakiem bez glutenu