które nie unikają laktozy i są aktywne, a także na redukcji czy stabilizacji. W zależności od etapu i celu wystarczy dodać odpowiednią ilość tłuszczu, orzechów, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, dyni itp. Składniki – sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami: 200 g świeżego młodego szpinaku 100 g sera feta 100 g świeżych malin 5 g płatków migdałów 5 g pestek dyni(...)ziaren słonecznika sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 5 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Szpinak umyć i ususzyć. Najlepiej użyć szpinaku baby, który ma mniejsze i delikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz a następnie dodać
Ola la LCHFcynk wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego. Produkty pełnoziarniste dostarczają błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit. Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Arc-Pol 1 szklanka nasion słonecznika i dyni 1 mała papryczka chilli 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 150 g zielonych oliwek SOS 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki mleczka kokosowego Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie. Makaron pełnoziarnisty pióra Arc-Pol Czaniec ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Pestki słonecznika i dyni wyłożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy w minuty. Po tym czasie dodajemy
Kuchnia w oparachtalerzu. I tak na adaptacji czy stabilizacji do piersi z kurczaka w przyprawach należy użyć więcej tzw. tłuszczu dodanego (smalec, masło klarowane, olej kokosowy, olej MCT, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni itp.). Bez względu na etap i cel pamiętać należy pamiętać by przygotowaną pierś w przyprawach podawać w towarzystwie warzyw a szczególni tych zielonych o niskiej zawartości węgli: sałaty, rukola, jarmuż(...)gyros (patrz na skład gotowych mieszanek!) 20 ml oleju MCT (na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz MCT) – można zastąpić innym np masłem klarowanym, oliwą z oliwek/awokado/pestek dyni 5 g tłuszczu do smażenia np. smalec gęsi , masło klarowane opcjonalnie dodany inny tłuszcz – smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni – dopasowane pod makro – adaptacja, stabilizacja wagi Pierś z kurczaka
Ola la LCHFszybkość. Do tego zdrowe dodatki – cukinia i pomidorki, które podczas smażenia puszczają swoje słodkie soki. Dla dodania trochę białka – sos czosnkowo- jogurtowy, do zamoczania podsmażonych kopytek. Pestki dyni i szczypiorek to opcjonalne dodatki, ale czynią to danie jeszcze pyszniejszym. Składniki (na 2 porcje): opakowanie gotowych kopytek – 400g 1 średnia cukinia 250g pomidorków koktajlowych – używałam truskawkowych(...)łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Sos czosnkowo-jogurtowy: 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku Do podania: pestki dyni do posypania posiekany szczypiorek Z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowo-jogurtowy – dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do chwili podania. Cukinię i pomidorki myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół
Smaczna Stronasmakowitą i puszystą drożdżówkę słodzoną miodem lawendowym od Huzar . Ciasto drożdżowe z miodem jest długo świeże i wilgotne. Dodatkowo moja drożdżówka zamiast jajek ma w sobie puree z dyni i dzięki niemu ma piękny kolor. Polecam Składniki: 50 g kostki drożdży 1/2 szkl miodu lawendowego Huzar 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1 szkl puree z dyni 4 szkl(...)mąki pszennej forma do babki masło do wysmarowania Przygotowanie: Do miski wkruszamy drożdże a następnie dodajemy po kolei: miód, olej, mleko, puree z dyni oraz mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie mieszamy ciasto łyżką drewnianą i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Rozgrzewamy piekarnik
słodkie i nie tylko historie kulinarneGęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć(...)kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem. 4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami
Szalona Kuchnia Ewelinyjedzenia kolorowo i oczywiście zdrowo. Idealnie w ten schemat wpisuje się zapiekane awokado z jajkiem sadzonym, burakami i serem feta podane na świeżej rukoli w towarzystwie chrupiących pestek dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 duże awokado 2 jajka 1 burak ser feta pestki dyni dressing: oliwa cytryna pieprz i sól Awokado obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Wyjmujemy(...)jaku zetnie się białko a żółtko pozostanie płynne. Na talerzu układamy rukolę i polewamy ją przygotowanym dressingiem a następnie układamy na niej zapieczone awokado buraki i ser. Pestki dyni prażymy na patelni do chrupkości i posypujemy nimi powstałe danie. Smacznego
Między kuchnią a pokojemCiasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką(...)piknik. Polecam… Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: Warstwa kakaowa: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 100g suszonych daktyli 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą
Mała CukierenkaIlość cukinii zależy od Waszych apetytów lub na ile osób chcecie ją zrobić SKŁADNIKI 2-3 cukinie 1 duża cebula ok 100-150 g dyni 100g wędzonego boczku szczypiorek ser parmezan 1 jajko sól pieprz cząber, tymianek,chili, kurkuma olej kokosowy lub masło klarowane Po wymyciu i przekrojeniu cukinii, wydrążamy środki tak aby powstały łódeczki. Miąższ ze środka pokroić(...)patelnię wrzucamy tłuszcz, pokrojoną cebulę i boczek, smażymy na złoty kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię i miąższ z cukinii, przyprawiamy tak aby było lekko ostre.Gdy dynia jest troszkę miękka wyłączamy gaz i wbijamy jajko. Wymieszać i nałożyć do cukinii. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości cukinii, pod koniec posypać serem i jeszcze na momencik wstawić do rozpuszczenia się
harrisadzięki mieszance użytych przypraw. Wykorzystanie tofu z dodatkiem bazylii dodatkowo podkręca smak całości. Ja przygotowałam te warzywa, które akurat miałam w lodówce, ale równie pysznie wyjdzie cukinia, bakłażan, bataty, dynia albo pietruszka. Należy tylko zwrócić uwagę na czas pieczenia jakiego wymagają warzywa, żeby nie zrobić z nich nieapetycznej papki ;) PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut(...)czerwona cebula Pół główki czerwonej kapusty Pół kalarepy Kostka bazyliowego tofu 3 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka ajvaru Czubryca zielona Łyżka płatków drożdżowych Kumin Słodka wędzona papryka Cynamon Pestki dyni Warzywa obrać, umyć i pokroić buraki, ziemniaki i kalarepę w kostkę, marchewkę w talarki. Cebulę pokroić w grubsze plastry, czerwoną kapustę na ćwiartki. Warzywa przełożyć na blachę, na której będziemy
HealthyCreationsnadaje wilgotności babeczkom. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes garść zielonej ugotowanej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki pestek dyni 3 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta chilli Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu(...)przykryciem. Paprykę, fasolkę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremek natłuszczonych niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy odrobiną pestek dyni i pieczmy
Kuchnia w oparachlaktozy 3,2% Mlekovita 500 ml śmietanki 30% Mlekovita 2 łyżeczki herbaty matcha 2 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 1,5 łyżki żelatyny syrop klonowy pestki dyni 1 łyżeczka syropu miętowego Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko ze śmietanką podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać herbatę matcha mieszając nieustannie. Dodać cukier puder, syrop miętowy oraz(...)czekoladę. Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać a następnie dodać do masy śmietanowej i dokładnie wymieszać. Rozlać do mniejszych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Pestki dyni uprażyć. Przed podaniem polewamy panna cotta niewielką ilością syropu klonowego oraz uprażonymi pestkami dyni
Kuchnia w oparachmnie typ1850) - 100g mąki z samopszy jasnej typ650 - 30g soli himalajskiej - 280g zakwasu (ja daję po 140g zakwasu żytniego i 140g zakwasu orkiszowego ) - 250g ziaren, u mnie: 90g dyni 90g słonecznika(...)siemienia lnianego - 850g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: ziarna do obsypania chlebów (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera i mieszam całość do połączenia składników (ja swoje chleby wyrabiam tylko chwilę). Gotową masę przekładam do dwóch form silikonowych (przesmarowanych bardzo delikatnie olejem), formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać mąką lub otrębami. Dokładnie
Smaczne Zdroweskładników sałatka. Oto przepis na bardzo dobrą i prostą sałatkę z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi. Składniki 1 opakowanie rukoli (100 g) 1 puszka ciecierzycy 4 łyżki pestek dyni 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich garść orzechów włoskich garść pomidorków koktajlowych szczypta chili sól ziołowa sól świeżo mielony czarny pieprz sos miodowo(...)prowansalskie, chili i sól ziołową. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-18 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Pestki dyni prażmy na suchej patelni. Odstawiamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pieczoną ciecierzycę, pestki dyni, orzechy włoskie i pomidorki koktajlowe. Całość
My Chcemy Jeśćkuminem i imbirem a bardzo lubię obie te przyprawy.Zupa ma charakterystyczny orientalny smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej: 1 kg dyni, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka białej fasoli, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka kurkumy(...)sól i pieprz do smaku, 500 ml bulionu, natka pietruszki, jogurt. Sposób przygotowania zupy dyniowej: Dynie obieram ze skórki i kroję w kostkę, siekam cebulę i czosnek. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę oraz czosnek przez około minutę, dodaję dynię i smażę przez około 10 minut. Dodaję paprykę, kumin i kurkumę, mieszam
Gotuj Się Kto Może