smaku Co zatem jeść w październiku? Po jakie produkty sięgać, zanim przywita nas uboga w warzywa i owoce zima? Już tłumaczę Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść w październiku? Dynia To niewątpliwa królowa jesieni. Tak naprawdę zawitała do nas całkiem niedawno, ale już zdążyliśmy wpisać ją w nasze polskie, jesienne menu. I bardzo dobrze, bo to istna skarbnica witamin(...)minerałów. Dynia jest niskokaloryczna i bogata w substancje odżywcze – w 100 g dyni znajduje się tylko 20 kcal. Zawiera dodatkowo witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, beta-karoten, substancje antyutleniające chroniące przed nowotworami. Pestki zawierają cynk i lecytynę, która wpływa na pamięć. Dyniowy sok to bomba z żelazem, miedzią, magnezem i potasem. Koper włoski To warzywa jeszcze
365 dni dookoła kuchnismaży do ścięcia się masy. Omlet to szybkie, smaczne i pożywne danie. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a kombinacji smakowych jest co najmniej 100! Tym razem dynia z fetą, mówię Wam smakuje nieziemsko! Składniki: 2 jajka 3 łyżki dyni posiekanej w drobną kostkę 1 łyżka masła 1 łyżka sera feta natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Dynię
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej (suchej) mała dynia (1kg) 1 łyżeczka cynamonu 2 banany (około 240g) garść migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 duże śliwki Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Z dyni usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze części(...)Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut w 200 stopniach C. Następnie przestudzić, usunąć skórę i jeszcze drobniej pokroić. Do miski włożyć przygotowaną dynię i zblendować na gładkie puree, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i pokrojone w kawałki banany. Ponownie zblendować na gładką masę. Stopniowo dodawać kaszę jaglaną, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie
Banana Smilesświetny pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 1 kurczak (użyty w przepisie miał 1.90kg) 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz olej Farsz: 500g mięsa mielonego drobiowego 200g dyni (waga po obraniu) 60g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula olej sól pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka umyć, osuszyć(...)natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 2. Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. 3. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną
Szalona Kuchnia EwelinyPrzyszedł w końcu czas na suszenie pomidorów. W tym roku zrobiłam z migdałami, pestkami dyni i słonecznikiem , oraz ziołami świeżymi. Jest to bardzo fajna propozycja która idealnie nadaje się do sałatek, na chleb. Oliwą od pomidorów polewam zawsze sałatki. Nie ma to jak domowe pomidory suszone. Uwielbiam ich smak. 3 Kilogramy pomidorów gatunek lima 2 łyżki stołowe soli morskiej czosnek(...)każdy słoiczek 2 ząbki oliwa z oliwek extra vergine 1 łyżka bazylii suszonej oregano i tymianek świeży 1/3 szklanki pestek słonecznika 1/3 szklanki pestek dyni 1 szklanka migdałów Pomidory myję, kroję na pół. Układam na klaszcze na papierze do pieczenia i wstawiam na co najmniej 12 h. Ja suszyłam je na raty jednego dnia kilka godzin
wesoła kuchniaSkładniki/ 2 porcje: – 150 g kurek – 1 mały por – 2 duże łodygi selera naciowego – 1 malutka dynia – 1 torebka kaszy burgul – sól i pieprz – 1/4 łyżeczki cynamonu – 50 ml bulionu warzywnego – 75 g parmezanu Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na drobniej jeśli są duże. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy(...)krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę burgul gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Posiekaną dynię, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut. Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezanem. Podajemy Artykuł
I LOVE LIFEJedliście pizze z gruszką, dynią i kukurydzą. Jak nie to to koniecznie musicie to nadrobić. Do pizzy zrobiłam prosty bo dwuskładnikowy sos serowy. Nie muszę pisać jaki był dobry. Jest to moja jesienna propozycja pizzy wegetariańskiej. Kukurydza soczysta, fajna chrupiąca najlepsza świeża ale chyba nie muszę nikogo przekonywać. ciasto: 250 g mąki do pizzy 00 1 łyżka oleju szczypta soli(...)włoska 1/2 łyżeczki 150 ml wody letniej 1 dkg drożdży szczypta cukru sos: 100 g sera lazur z pleśnią 200 g śmietany gęstej 18 % pozostałe: 2 gruszki 200 g dyni hokkaido 1 kolba kukurydzy ugotowana 120 sera camembert przyprawa do pizzy bazylia świeża olej rzepakowy Ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, wlewam 50 ml wody i łyżkę mąki. Zaczyn
wesoła kuchniapyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni, i pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej popijając rozgrzewający krem z dyni;) Składniki: 1-1,5 kg dyni liść laurowy 2 sztuki ziele angielskie 3 ziarenka sól, pieprz biały kawałek imbiru ok 2-3 cm woda, ilość zależy od waszych preferencji czy lubicie(...)rzadszy czy gęstszy krem kostka sera typu feta 100 ml mleka kokosowego Przygotowanie: Dynię obieramy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w mniejsze kawałki. Imbir wrzucamy w całości. Zalewamy wodą, mlekiem kokosowym, dodajemy liść, ziele, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liścia laurowego i ziele angielskie. Na koniec blendujemy z 1/3 kostki sera feta. Pozostałym serem ozdabiamy wierzch
Życie zaczyna się w kuchnisztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych 50 gram orzechów pekan lub włoskich 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz) garść suszonej żurawiny 2-3 łyżki pestek dyni II. 3 jaja L (temperatura pokojowa) 3 łyżki miodu 1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido 1 jabłko starte na dużych oczkach soda proszek do pieczenia szczypta soli cynamon(...)krojąc w paseczki: śliwki i morele. Orzechy posiekać. Wymieszać. Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę. Wyjąć i wystudzić. Gorzką czekoladę ( wzięłam 50 gram) rozpuśćić
AZgotuj!sobie stanowić pyszną przekąskę. My wrzuciliśmy je do sałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii. Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą(...)sałatkę z melona chcemy zabrać do pracy. Składniki: Mały dojrzały melon 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno posiekaj, albo rozetrzyj w moździerzu
Niedzielny kucharzprzygotować pyszny dal, potrawkę lub zrobić z niej placuszki czy kotleciki. Może być składnikiem pasztetów i nadzieniem pasztecików. Możliwości jest bardzo wiele. Dziś zaproponuję Wam świetne połączenie soczewicy z dynią w postaci dietetycznych, pieczonych kotlecików bezglutenowych. Kotleciki te z powodzeniem nadadzą się również do burgerów. Kotleciki soczewicowe z puree z dyni Porcja na 6 dużych kotlecików Składniki 1 szklanka czerwonej(...)pieprzu cayenne szczypta mielonego kardamonu, sól do smaku. Przygotowanie Soczewicę opłukać na sitku i ugotować do miękkości i dobrze odcedzić. Przełożyć do miski i zblendować. Dodać puree z dyni i zamieszać. Słonecznik rozdrobnić w moździerzu i dodać do mieszanki. Dodać olej i przyprawy. Całość zamieszać i doprawić solą do smaku. Na koniec dodawać porcjami mąkę z cieciorki. Jeśli masa jest
Pełna Lodówkasobie stanowić pyszną przekąskę. My wrzuciliśmy je do sałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii. Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą(...)sałatkę z melona chcemy zabrać do pracy. Składniki: Mały dojrzały melon 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno posiekaj, albo rozetrzyj w moździerzu
Niedzielny kucharzMakaron ze szparagami zielonymi, pesto bazyliowym i pestkami dyni – szybkie i łatwe do przygotowania danie, które zrobicie w zaledwie 15 min. Szybki obiad sezonowy dla tych co w wiecznym niedoczasie a jednak chcą zjeść coś zdrowego i sycącego. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI Składniki na makaron ze szparagami (4 porcje): 500g makaronu – u mnie bezglutenowe penne 1 pęczek(...)szparagów zielonych 3-4 łyżki (ok 60g) pesto z bazylii 3 łyżki startego sera twardego typu parmezan 5 łyżek oliwy sól pieprz 1 ząbek czosnku 4 łyżki pestek dyni Jak zrobić makaron ze szparagami: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki twarde i kroimy w kawałki ok 1cm. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szparagi
Dorota Smakuje