Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki(...)wieczorów? Moimi najlepszymi przyjaciółmi w jesienne wieczory jest ciepła herbata, gruby koc i interesująca książka, a w gorsze dni zamiast książki słodka rozpusta Artykuł Kruche rogaliki z dżemem z dyni pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plJest wiosna, więc pora na delikatne i sycące, świeże sałatki! Ja osobiście uwielbiam takie kombinacje! Z festkoz kozim i olejem z pestek dyni sałatka nabiera naprawdę super smaku! Składniki: 60g festkoz koziego 50g kukurydzy konserwowej 100g pomidorków 50g miksu sałat 50g suchego makaronu ryżowego 10ml oleju z pestek dyni 5ml syropu klonowego przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek granulowany Sposób(...)zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Do miski wrzucić miks sałat, kukurydzę, pomidorki, ugotowany makaron i festkoz kozi. Dodać przyprawy, olej z pestek dyni oraz syrop klonowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut, do przegryzienia smaków. Smacznego
Truskawkowa FiestaSezonowy, rozgrzewający, dbający o naszą odporność. Taki właśnie jest nasz KREM Z DYNI! Z dodatkiem kolendry i granatu tworzy zestaw idealny! Artykuł KREM Z DYNI Z KOLENDRĄ I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpotrzebne: – 50 g świeżych drożdży – 350 ml kefiru – 2 łyżeczki cukru – 3 szklanki mąki pszennej chlebowej – 1 łyżka soli – nasiona słonecznika i dyni do posypania Jogurt wlewamy do miseczki i podgrzewamy w wodnej kąpieli. Nie zagotowujemy, kefir musi być ciepły. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 – 15 minut(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do kreskówki, którą wcześniej nasmarowaliśmy tłuszczem i posypaliśmy bułką tartą. Wierzch chleba smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem oraz dynią. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 50 minut. Przygotowanie chleba pszennego w domu wcale nie jest trudne! Przepis na chleb wykorzystuje mąkę pszenną do wypieku chleba , dzięki
Zdrowy Styl JoannySłodkie buraki i dynia na pieprznych listkach rukoli, posypane ziarnami... Artykuł SAŁATKA Z DYNIĄ I BURAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkozi jogurt naturalny, ser kozi twardy dojrzewający, kozi ser twardy wędzony dojrzewający, kozi twaróg wiejski, ser sałatkowy Festko z z mleka koziego, olej rzepakowy z Wielkopolski, olej z pestek dyni) mająca na celu poprawę konkurencyjności producentów rolnych poprzez lepsze ich zintegrowanie z łańcuchem rolno – spożywczym poprzez systemy jakości, dodawanie wartości do produktów rolnych, promocję na rynkach lokalnych i krótkie cykle(...)twardy wędzony dojrzewający, kozi twaróg wiejski, ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego). 2. Zwiększenie popytu i spożycia olei tłoczonych na zimno: olej rzepakowy z Wielkopolski, olej z pestek dyni (oznaczonych znakiem „Jakość Tradycja”). 3. Zapoznanie klientów z walorami smakowymi i jakościowymi, poprzez prowadzenie degustacji wyrobów oznaczonych znakiem gwarantowanym „Jakość Tradycja”. 4. Zwiększenie świadomości i wiedzy konsumentów z grup docelowych dotyczących
Truskawkowa Fiestanikt nie miał już siły jeść. Zabrałam go z powrotem do domu i użyłam do obiadu. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 większy burak 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku sok z połowy cytryny pół pęczka koperku 100 g pleśniowego koziego sera sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin (przepis na 2 duże porcje) Buraka myjemy(...)Najlepiej jednak upieczcie go przy okazji korzystania z piekarnika z inną potrawą. Albo upieczcie więcej buraków, np. z myślą o barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. Do blendera wrzucamy upieczonego, obranego buraka, pestki dyni, czosnek, wlewamy sok z cytryny, oliwę, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy pulsacyjnie tak długo
Kardamonovyjaglanej 1 średni seler (korzeń) 2 średnie pietruszki (korzeń) 2 średnie marchewki 1 por (biała część) 1 biała cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów włoskich 3 łyżki pestek dyni 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz czarny Dodatkowo: bułka tarta i olej(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody i odstawić. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie i pestki z dyni zmiksować na drobno w blenderze. Cebulę i pora pokroić w kostkę, przesmażyć na złoto na małej ilości oleju z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Wyjąć liście laurowe
kulinarnyJatkę. Oczywiście możemy tutaj dowolnie zmieniać nasiona: dodać prażone orzechy czy ziarna słonecznika, a kozi ser zastąpić np fetą. Składniki: 2 upieczone buraki ser kozi pestki dyni szczypta soli szczypta pieprzu czarnuszka Dressing: 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez(...)piekarniku nagrzanym do 200C W. Studzimy i obieramy. Ja korzystałam z możliwości kupienia upieczonych buraków, co jest bardzo wygodne. Pestki dyni, prażymy na suchej patelni. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, ja robię to w małym słoiczku. Składniki sałatki układamy na półmisku dowolnie, polewamy dressingiem. Posypujemy pestkami dyni i czarnuszką
Walijskie Pichceniełyżki oliwek 9) 4 łyżki kaparów 10) garść pestek dyni 11) garść listków bazylii 12) oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w sposób podany na opakowaniu. 2. Oliwki kroimy na połówki. 3. Tuńczyka(...)osączamy z oleju 4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. 5. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone oliwki i kapary i chwilę smażymy. Następnie dodajemy sok pomidorowy i pomidory z puszki i podsmażamy żeby zredukować trochę sos. Doprawiamy solą i pieprzem
Na kulinarnym poligonieketo pieczywo, to koniecznie sprawdź mój ebook w którym zebrałem 15 najlepszych przepisów na keto chleb. Keto Krakersy z Ziarnami Składniki 40g mąki migdałowej 45g nasion słonecznika 45g pestek dyni 55g nasion chia 50g nasion sezamu 1 łyżka soli 60ml oliwy 240ml gorącej wody Sposób przygotowania Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (góra-dół). Wymieszaj suche składniki. Następnie dolej olej(...)mikrofali . Czy mogę zmienić proporcję składników? Jasne, że tak. To jak będą ostatecznie wyglądały Twoje keto krakersy zależy wyłącznie od ciebie. Jeśli chcesz dodać więcej nasion słonecznika zamiast pestek dyni, to nic nie stoi temu na przeszkodzie. Eksperymentuj, baw się tym przepisem. A na koniec daj znać w komentarzu jak wyszło Print Keto Krakersy z Ziarnami Course Snack Prep Time
ZGruntuFitrzepyszne pulpeciki z kaszy gryczanej z pieczoną dynią z mnóstwem aromatów z rozmarynu, wędzonej papryki. To danie podbije wasze kubki smakowe. Pulpeciki dynia piżmowa ( mała) lub 1/2 szt. kasza gryczana niepalona 1 szklanka olej rzepakowy sól rozmaryn suszony 1 łyżeczka suszony czosnek 1 łyżeczka siemię lniane mielone 2 łyżki Sos: puszka pomidorów 2 sztuki papryka mielona słodka(...)szklankę wypłukanej kaszy. Zagotuj zmniejsz moc gotowania, przykryj pokrywką i gotuj 15 minut. Po ugotowaniu odstaw kaszę na bok na 10 minut. Przesyp kaszę do miski i dodaj upieczoną dynię. Dodaj przyprawy, mielone siemię i wymieszaj. Jeśli będzie luźne dodaj więcej siemienia ok.1/2-1 łyżki. Na patelni rozgrzej olej o obsmaż pulpeciki z każdej strony. Ja dodatkowo obtoczyłam pulpeciki
AZgotuj!średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy kuskus 100 g sera feta 1 szalotka parę gałązek tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki pestek dyni sól pieprz (przepis na 2 większe porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach. Jeżeli wolicie je ugotować, zróbcie to, ważne żeby były miękkie. Po upieczeniu(...)studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na suchej patelni. Kaszę wsypujemy do małej miski, zalewamy ją wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut. Następnie kaszę rozdrabniamy delikatnie widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy do nich także pokrojoną w małą kostkę fetę, liście tymianku, pokrojoną
Kardamonovyczosnku, jest trochę umami, moja ulubiona oliwa – jest wszystko co potrzeba do szczęścia. Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki łuskanych pestek dyni 2 łyżki twardego sera długodojrzewającego (parmezan, bursztyn, itp) 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia(...)ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do blendera wrzucamy pomidory, pestki dyni, czosnek niedźwiedzi, wlewamy sok z cytryny i oliwę. Miksujemy pulsacyjnie tak długo, aż powstanie z tego nie za gładka masa, chodzi o to, żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Taka forma sosu jest smaczniejsza, niż taka zmielona na śmierć. Jeżeli pesto wyszło Wam za gęste, dolejcie
Kardamonovysmażony saut'e - zobacz łatwy i smaczny przepis. Dorsz smażony na maśle, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ryba podawana z duszonym warzywami na puree z dyni, marchewki albo ziemniaków. Bardzo łatwy i szybki przepis na smażoną rybę. Dorsz smażony - składniki : około 700g filetów z dorsza ze skórą (lub innej ulubionej ryby) sól, pieprz, sok z cytryny(...)mąka do oprószenia masło klarowane do smażenia kawałeczki masła dodatki do smażonego dorsza: warzywa duszone na maśle lub ugotowane na parze puree z marchewki, kalafiora, dyni lub ziemniaków sosy: pomidorowy, pieczarkowy albo chrzanowy świeże zioła: posiekana natka pietruszki, tymianek, koperek, kiełki surowe warzywa: rzodkiewki, kalarepa, surówka z kapusty lub marchewki Dorsz smażony - przepis: Krok 1. Filety z dorsza opłukać, usunąć
Moja Książka Kucharska