wegański chłodnik z awokado, którego skład komponują również: ogórek, seler naciowy, rukola, zielone jabłko, bazylia, świeże cebulki- to moja propozycja na lato. Chłodnik podajemy udekorowany ziarnami lnu, sezamu, pestkami dyni, słonecznika - wedle uzania. Przygotowanie : 15 min. Porcja dla osób : ● 1 awokado ● 1 ogórek (średni) ● 2 świeże cebulki ● 1 łodyga selera naciowego ● 1 zielone jabłko ● garść listków rukoli(...)jednej cytryny ● kilka listków bazylii ● ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu (do wyboru) do podania ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz ● pieprz Cayenne Przygotowanie : Obierz warzywa i owoce, pokrój na małe kawałki i zmiskuj z rukolą, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, 2 szczyptami pieprzu Cayenne, dodając 1-2 szklanki wodę- w zależności od pożądanej gęstości. Odstaw do schłodzenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazucchiolo? Pokazało się u nas w sklepach w tym roku. Od razu zwróciło moją uwagę i koniecznie musiałam je kupić i wypróbować. Zucchiolo to nic innego jak krzyżówka cukinii, dyni i ogórka. Rzeczywiście warzywo pachnie i smakuje nieco jak ogórek i dynia, a konsystencją przypomina cukinię. Ma małe ziarenka podobnie jak ogórek. Ponoć jest bardzo łatwe w uprawie, o czym(...)nadając sosowi nowy, interesujący smak. Moja rodzina była zachwycona, nawet nie zauważając, że podstawowy składnik został podmieniony. Trafnie więc oceniłam aromat i smak zucchiolo, naprawdę przypomina ogórka. Zucchiolo – mała dynia, wielkie możliwości! Zucchiolo można spożywać na surowo, co jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią chrupiące i odświeżające dodatki do swoich posiłków. Krojąc zucchiolo na cienkie plasterki i dodając
codojedzeniaNazwa: chleb czyste ziarno naturalny / drobne ziarno z ziołami vege / proteinowy z migdałami Firma: Beak Beak Skład: Naturalny –woda, płatki OWSIANE, błonnik roślinny, siemię lniane brązowe 9%, pestki dyni 8%, ziarna słonecznika 5%, miód naturalny, olej roślinny rzepakowy, ziarna SEZAMU 3%, siemię lniane złote 2%, sól. Z ziołami – mielone ziarna słonecznika 29%, woda, mielone pestki dyni 12%, błonnik roślinny, mielone(...)woda, ziarna słonecznika 12%, białka MLEKA 11%, komosa ryżowa (biała i czerwona w zmiennych proporcjach) 11%, pomidory suszone 11%, siemię lniane brązowe 7%, MIGDAŁY 7%, rodzynki, błonnik roślinny, pestki dyni 5%, miód naturalny, sól. Masa netto: 165g Wartości odżywcze: Naturalny –100g/ 262 kcal, tłuszcz – 15g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,8g, węglowodany – 22g w tym cukry – 0,4g, błonnik
Candy Pandaskukurydziana Mąka kukurydziana jest doskonałym składnikiem wiążącym mieszankę dla ptaków. Dodaje ona konsystencji i pomaga utrzymać składniki razem. Można ją również podawać jako dodatek bogaty w węglowodany. 7. Pestki dyni Pestki dyni są nie tylko smaczne, ale również pełne składników odżywczych. Dostarczają ptakom białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Można je podawać zarówno w całości, jak i pokruszone. Podsumowanie Tworzenie mieszanki(...)ptaków może być przyjemnym i satysfakcjonującym doświadczeniem. Wykorzystując różne składniki, takie jak siemię lniane, słonecznik, owies, orzechy, suszone owoce, mąka kukurydziana i pestki dyni, można stworzyć pyszną i zdrową mieszankę, która przyciągnie różne gatunki ptaków do naszego ogrodu. Pamiętajmy, że ptaki potrzebują różnorodnej diety, dlatego warto eksperymentować i dostosowywać mieszankę do ich preferencji. Wezwanie do działania: Zrób mieszankę dla ptaków
Żyję by jeśćsmakują i przy okazji wspierają nasze zdrowie. Składniki: 3 większe buraki ugotowane 100 g. sera feta 2 garście liści dowolnej sałaty (u mnie mieszane) 1/2 szklanki pestek dyni Dressing: 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie: Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Buraki pokroić w większą(...)kostkę, liście sałaty pokroić na mniejsze kawałki, wszystko przełożyć do miski. Dodać pokruszony ser i uprażone pestki dyni. Składniki na dressing wymieszać w osobnym naczyniu i wlać do miski z sałatką. Wszystko razem wymieszać. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce
Agusiowe smakołykimasłem orzechowym i liofilizowaną truskawką / Tomato granola z przyprawą z suszonych pomidorów i bazylii. Firma: Nut Lola Skład: Plant granola – migdały 20,1%, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy nerkowca 10,3%, cukier kokosowy 8,8%, płatki migdałowe 7,4%, morwa biała 7,4%, sezam biały 3,4%, olej kokosowy, siemię lniane, ziarno konopi łuskane, sól morska. Raw cocoa granola(...)miód, wiórki kokosowe, olej kokosowy, sól morska, truskawka liofilizowana 1,2%, cynamon cejloński 0,25%. Tomato granola – płatki owsiane 34%, gryka niepalona, nasiona słonecznika, orzechy laskowe 9,8%, pestki dyni, ocet balsamiczny 3,3%, syrop z agawy, oliwa, płatki migdałowe, płatki drożdżowe, przyprawa suszone pomidory z bazylią 1,6%, sól morska. Masa netto: 280g - 350g Wartości odżywcze: Plant granola – 100g
Candy PandasCiasta bananowe, są ultra smacznymi ciastami! Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, kakao i pestkami dyni to totalna rewelacja! Składniki: 2 jaja 10 ml oleju rzepakowego 50 g erytrytolu 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g banana bez skórki 20 g pestek dyni Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej(...)rozgniecionego banana. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pestki dyni - ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestawww.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/weganskie-jadlospisy-1800-kcal/ Ebook możesz również kupić w empik.com – https://www.empik.com/weganskie-jadlospisy-1800-kcal-monika-jerzak,p1390922192,ebooki-i-mp3-p Gofry na mleku sojowym – kalorie i makroskładniki Porcja tych gofrów z dodatkiem banana, malin i pestek dyni to 498 kalorii . Przepis jest zbilansowany pod kątem makroskładników. W porcji znajdziesz: 76 g węglowodanów 15 g białka 16 g tłuszczy Całość składa się na śniadanie, które dostarczy nam odpowiednią(...)mleka sojowego 70 g mąki pszennej (typ 550) 10 g oleju kokosowego lub rzepakowego 2 g proszku do pieczenia 70 g banana 60 g malin 5 g pestek dyni Mleko sojowe wymieszaj z mąką, olejem i proszkiem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta upiecz gofry. Na wierzchu gotowych gofrów ułóż plasterki banana, maliny oraz posiekane nasiona dyni. WIĘCEJ ROŚLINNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ
Via GustoRobię je bardzo często, wszystkim bardzo smakują. Wszystkie moje dynie przerobiłam na mus i teraz mogę je wykorzystać na wiele sposobów. Puree z dyni wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, jogurtem, masłem i jajkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje ciasta dużą łyżką. Smażyć na małym
Kuchnia PokoleńPosiłek bogaty w białko, tłuszcze i węglowodany to podstawa! O tuż mam doskonałą opcję z wykorzystaniem mozzarelli, puree dyni, cebulki oraz makaronu! Składniki: 125 g mozzarelli light 150 g puree dyni 150 g cebuli cukrowej 50 g suchego makaronu 10 ml oleju do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulkę obrać, pokroić(...)drobną kostkę. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Między czasie ugotować makaron. Do cebulki wrzucić puree dyni, ugotowany makaron, przyprawy oraz mozzarellę. Smacznego
Truskawkowa Fiestakremowy i delikatny. Składniki: 3 filety z kurczaka 400 g makaronu u nas penne fix kurczak w sosie dyniowym Knorr 3 ząbki czosnku 200 g dyni piżmowej 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mała puszka cieciorki sól szczypiorek 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Jak się nam zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i czosnek przepuszczony przez praskę. 2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak samo dynię. Paprykę kroimy w paseczki, cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy. 3. Jak kurczak się nam zarumieni wrzucamy marchewkę, paprykę i dynię. Chwilę podsmażamy, na samym końcu dodajemy cieciorkę. 4. Fix przygotowujemy
kruche babeczkipomidorowy, majeranek, lubczyk, słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj na krążki cienko rozwałkowanego ciasta do pierogów, zlep brzegi i ugotuj do miękkości. Pierogi z dynią Czy jest coś bardziej jesiennego niż dynia? Wykorzystaj jej delikatny smak do stworzenia wyjątkowych pierogów. Upieczoną dynię zmiel wraz z białym serem, dodaj przesmażony czosnek i świeży szpinak, a następnie
Swojskie jedzonkoAbsolutnie mój nr 1, jeśli chodzi o jesienne dania, czyli rozgrzewające risotto. Przyrządzam je w przeróżnych wersjach, ale to z dodatkiem dyni, zdecydowanie lubię najbardziej. 50 g masła cebula dymka 200 g ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3-4 kopiaste łyżki pure z dyni litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)natka pietruszki Dymkę drobno siekamy i szklimy ją na maśle. Dodajemy ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż stanie się przezroczysty. Zalewamy winem i mieszamy, aż wyparuje. Dodajemy pure z dyni, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy starty parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i od razu podajemy
Mienta blogDynia - królowa jesieni! Idealnie smakuje na słono, jak i słodko. W tym wydaniu prezentuję serniczek dyniowy z bananem. Pychota! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 100 g banana bez skórki 100 g pure z dyni 40 g budyniu śmietankowego 200 g twarogu do sernika cynamon posypka Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego(...)banana oraz budyń. Całość dokładnie wymieszać. Kolejno dodać pure z dyni, twaróg oraz cynamon. Ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Posypać posypką. Piec przez 1 godzinę w 160 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestabogatym smakiem zupy. Zupa z soczewicy. Dodatki, przechowywanie i odgrzewanie zupy soczewicowej Można dodać kilka kropel oleju sezamowego dla orientalnego akcentu. Wierzch zupy można posypać chrupiącymi grzankami lub ziarnami dyni dla dodatkowej tekstury. Można również dodać ser feta lub łyżkę jogurtu greckiego dla kremowości i bogatego smaku. Jeśli zostanie Ci zupa, bez problemu przechowasz ją w lodówce. Pamiętaj, że soczewica(...)czasu, aby zupa nie przywarła do dna. Oto kilka innych przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z kaszą perłową Kremowa zupa z dyni z krewetkami Zupa koperkowa Zupa grzybowa ze świeżych grzybów Zupa krem z dyni Zupa z kurczakiem i makaronem Barszcz biały z lanymi kluseczkami Rosół KAPUŚNIAK Zupa z soczewicy
Moja Książka Kucharska