Robię je bardzo często, wszystkim bardzo smakują. Wszystkie moje dynie przerobiłam na mus i teraz mogę je wykorzystać na wiele sposobów. Puree z dyni wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, jogurtem, masłem i jajkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje ciasta dużą łyżką. Smażyć na małym
Kuchnia PokoleńPosiłek bogaty w białko, tłuszcze i węglowodany to podstawa! O tuż mam doskonałą opcję z wykorzystaniem mozzarelli, puree dyni, cebulki oraz makaronu! Składniki: 125 g mozzarelli light 150 g puree dyni 150 g cebuli cukrowej 50 g suchego makaronu 10 ml oleju do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulkę obrać, pokroić(...)drobną kostkę. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Między czasie ugotować makaron. Do cebulki wrzucić puree dyni, ugotowany makaron, przyprawy oraz mozzarellę. Smacznego
Truskawkowa Fiestakremowy i delikatny. Składniki: 3 filety z kurczaka 400 g makaronu u nas penne fix kurczak w sosie dyniowym Knorr 3 ząbki czosnku 200 g dyni piżmowej 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mała puszka cieciorki sól szczypiorek 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Jak się nam zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i czosnek przepuszczony przez praskę. 2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak samo dynię. Paprykę kroimy w paseczki, cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy. 3. Jak kurczak się nam zarumieni wrzucamy marchewkę, paprykę i dynię. Chwilę podsmażamy, na samym końcu dodajemy cieciorkę. 4. Fix przygotowujemy
kruche babeczkipomidorowy, majeranek, lubczyk, słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj na krążki cienko rozwałkowanego ciasta do pierogów, zlep brzegi i ugotuj do miękkości. Pierogi z dynią Czy jest coś bardziej jesiennego niż dynia? Wykorzystaj jej delikatny smak do stworzenia wyjątkowych pierogów. Upieczoną dynię zmiel wraz z białym serem, dodaj przesmażony czosnek i świeży szpinak, a następnie
Swojskie jedzonkoAbsolutnie mój nr 1, jeśli chodzi o jesienne dania, czyli rozgrzewające risotto. Przyrządzam je w przeróżnych wersjach, ale to z dodatkiem dyni, zdecydowanie lubię najbardziej. 50 g masła cebula dymka 200 g ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3-4 kopiaste łyżki pure z dyni litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)natka pietruszki Dymkę drobno siekamy i szklimy ją na maśle. Dodajemy ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż stanie się przezroczysty. Zalewamy winem i mieszamy, aż wyparuje. Dodajemy pure z dyni, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy starty parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i od razu podajemy
Mienta blogDynia - królowa jesieni! Idealnie smakuje na słono, jak i słodko. W tym wydaniu prezentuję serniczek dyniowy z bananem. Pychota! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 100 g banana bez skórki 100 g pure z dyni 40 g budyniu śmietankowego 200 g twarogu do sernika cynamon posypka Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego(...)banana oraz budyń. Całość dokładnie wymieszać. Kolejno dodać pure z dyni, twaróg oraz cynamon. Ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Posypać posypką. Piec przez 1 godzinę w 160 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestabogatym smakiem zupy. Zupa z soczewicy. Dodatki, przechowywanie i odgrzewanie zupy soczewicowej Można dodać kilka kropel oleju sezamowego dla orientalnego akcentu. Wierzch zupy można posypać chrupiącymi grzankami lub ziarnami dyni dla dodatkowej tekstury. Można również dodać ser feta lub łyżkę jogurtu greckiego dla kremowości i bogatego smaku. Jeśli zostanie Ci zupa, bez problemu przechowasz ją w lodówce. Pamiętaj, że soczewica(...)czasu, aby zupa nie przywarła do dna. Oto kilka innych przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z kaszą perłową Kremowa zupa z dyni z krewetkami Zupa koperkowa Zupa grzybowa ze świeżych grzybów Zupa krem z dyni Zupa z kurczakiem i makaronem Barszcz biały z lanymi kluseczkami Rosół KAPUŚNIAK Zupa z soczewicy
Moja Książka Kucharskaoknem typowa szara i mokra jesień. w celu umilenia sobie czasu oraz głodu należy przygotować zupę krem z dyni. Doskonale jej smak podkręci ryż oraz juhaski serowe paprykowe od Serolandii . Składniki: 250 g ćwiartki udka kurczaka 50 g ryżu białego 500 g dyni Hokkaido przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, zioła prowansalskie, cynamon 50 g juhasek serowych paprykowych(...)wody Sposób przygotowania: Dynię dokładnie oczyścić, obrać i umyć. Pokroić w mniejsze porcje. Wrzucić do garnka, dodać ćwiartkę udka kurczaka, ryż oraz przyprawy. Zalać wodą. Gotować ok. 40-45 minut. Zupę ostudzić, a następnie zblendować na gęsty, gładki krem. Podawać z juhaskami. Smacznego
Truskawkowa Fiestarodzaju koncentratu pomidorowego, na szybko, z naszym wspaniałym wyskokowym trunkiem. I nie wiem czy to procentowy dodatek sprawia, ale danie jest nieziemsko pyszne. W jesiennym wydaniu zdecydowałam się dodać dynię i się nie zawiodłam – smak dalej rewelacyjny. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – najlepiej penne lub rigatoni 1/2 szklanki purée z dyni czubata łyżka dobrej jakości koncentratu(...)Dodajemy koncentrat i mieszając, smażymy aż lekko zmieni kolor – około 2 minuty. Wlewamy wódkę, mieszamy i czekamy aż odpruje większość płyny – około 2 minuty. Dodajemy purée z dyni, parmezan, kremówkę oraz około połowę wody spod gotowania – dokładnie wszystko mieszamy do połączenia, aż stanie się kremowe. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy – jeśli wydaje nam się
Smaczna Stronakolację, które dostarczą nam odpowiednią ilość makroskładników. Papryka faszerowana kaszą bulgur i oliwkami – składniki papryka bez mięsa papryka czerwona kasza bulgur oliwki zielone pomidor cebula olej rzepakowy pestki dyni przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, tymianek, papryka mielona Kaszę bulgur wsyp do gotującej się wody i gotuj przez około 10 minut (do wsiąknięcia całej wody przez kaszę). Ugotowaną kaszę wymieszaj(...)pokrojonymi w kostkę: oliwkami, pomidorem i cebulą. Dodaj olej i posiekane pestki dyni. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem, mieloną papryką. Przygotowanym farszem napełnij połówki czerwonej papryki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety tej papryki nadziewanej kaszą bulgur? Oprócz walorów smakowych, papryka nadziewana z kaszą
Via GustoWarzywa Zanim rozpoczniesz tę kulinarną podróż warto zrozumieć, dlaczego jesienne składniki są tak wyjątkowe. Podczas aktualnie panującej pory roku możemy delektować się świeżością i smakiem następujących produktów sezonowych: Dynia : Rozgrzewający smak dyni doskonale wpisuje się w jesienny klimat. Dynia pełna jest beta-karotenu, który korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz na wzrok. Jabłka : Soczyste jabłka dostarczają błonnika i witaminy
Modern Cave Girlierogowe sakiewki z pysznym farszem z dynii. Składniki: Ciasto: mąka orkiszowa 500g woda gorąca 200 -250 ml sól 1 łyżeczka Farsz: dynia hokkaido ½ szt. twaróg 200 g masło1 łyżka liście szałwii 4 sztuki rozmaryn świeży trochę gałka muszkatołowa do smaku cynamon do smaku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę umieścić na stolnicy zrobić dołek i wlać połowę(...)wlewać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto włożyć domiski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie kawałwek wziąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować.Wykroić kwadraty. Farsz: Dynię ugotować na parze. Zioła dość drobno posiekać. Rozpuscić masło i dodać zioła. Upieczoną dynię, twaróg oraz masło z ziołami przełożyć do miski i za pomocą widelca rozdrobnić. Doprawić. Na wycięty
AZgotuj!Dynia w occie na zimę, z podanych proporcji wychodzi zalewy na jeden słoik 900 ml wtedy dyni wchodzi około 0,7 kg. Ważne, aby dyni nie gotować za długo aby się nie rozpadła. Czytaj więcej
Pychotkaaaskładniki: 500 g sera białego (twarogu), półtłustego 300 g płatków owsianych 3 jajka 50 g siemienia lnianego 80 g pestek z dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz pestek z dyni mieszamy ze sobą a następnie blendujemy. Dodajemy pestki z dyni i mieszamy z powstałą masą. Formujemy chlebek, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Domowy Smak Jedzenia