dynia - 15472 przepisów (strona:331/1032)

Krem z dyni 27

kojarzy się z naszą polską jesienią, jak dynia. Ten cudowny, rozgrzewający krem z dodatkiem curry zachwyci każdego konesera tego warzywa. Na zdjęciu możecie zauważyć, że dla ozdoby dodałem owoc granatu. Z czystej ciekawości spróbowałem takiego połączenia, który przypadł mi do gustu. Bardzo przypadł, że aż polecę Wam skosztować Arek Gie     Składniki:         1 kg miąższu(...)dyni piżmowej 1 pęczek włoszczyzny 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz         Przygotowanie:         Warzywa z włoszczyzny obieramy, kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka.   Miąższ dyni kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i zalewamy zimną wodą

R'n'G Kitchen
Dyniowa Zebra 24

czekoladową! Idealne ciasto na jesień. Bardzo polecam :) Ciasto dyniowe : 170 g mąki pszennej, u mnie tortowa 2 duże jajka 110 g cukru 50 ml oleju 250 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się  TUTAJ  ) skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ćwierć łyżeczki soli Ciasto kakaowe(...)wanilii ćwierć łyżeczki soli Wykonanie : Ciasto dyniowe : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Puree z dyni wymieszać ze skórką z pomarańczy. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą, jasną masę ( należy ubijać minimum 7 minut na najwyższych obrotach miksera ). Cienką strużką

Opowieści z piekarnika
Dyniowe sticky buns z pekanami 30

sticky buns z orzechami pekan. Są naprawdę sticky bo pieką się na warstewce ciągnącego karmelu, nic tylko place lizać. Bułeczki są warte zachodu, bo ich smak jest niesamowity. Dodatek dyni do ciasta sprawia, że jest ona niesamowicie lekkie, aromatyczne i przepięknie pomarańczowe. Czego chcieć więcej? Może tylko kubka ciepłej kawy i kocyka na kolankach i mamy perfect trio. Składniki(...)bułeczek): 2,5 szklanki mąki i trochę do podsypania 1 małe jajko 1/2 szklanki purée z dyni 50g miękkiego masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczka soli Na zaczyn: 15g świeżych drożdży 100ml mleka łyżka cukru Na nadzienie: 50g miękkiego masła 1/2 szklanki orzechów pekan 1/2 szklanki brązowego cukru łyżeczka cynamonu

Smaczna Strona
Ciasto dyniowe z orzechami 34

przestudzeniu najlepiej polukrować lukrem na bazie soku pomarańczowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na keksówkę o wymiarach 9×28 cm. Składniki na Ciasto dyniowe z orzechami: 300 g dyni (250 g po obraniu i starciu) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 100 g masła 4 łyżki płynnego miodu 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 100 g orzechów włoskich(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 pomarańcza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta dyniowego z orzechami: Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Wyłuskane orzechy włoskie posiekać. Pomarańczę dokładnie umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok. Do miski przesiać mąkę z proszkiem

Danka Pichci
Przepis na keto chleb z twarogiem 23

500g twarogu półtłustego – 3 jajka – 100g słonecznika – 250g płatków owsianych – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 100 g mąki migdałowej – Szczypta soli – Nasiona dyni i chia do posypania (opcjonalnie) Opis przygotowania chleba z twarogu Przygotowanie keto chleba z twarogu jest procesem niezwykle prostym, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika zdrowego jedzenia(...)tworząc jednolite ciasto. Mikser może być przydatny, aby uzyskać idealną konsystencję. Formowanie i pieczenie chleba Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy rozłożyć nasiona dyni i chia, które dodadzą dodatkowej chrupkości naszemu wypiekowi. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Zdrowe pieczywo dla osób na diecie ketogenicznej Chleb keto

ZGruntuFit
Chlebek dyniowy z kruszonką i polewą 29

Magda Dynia naprawdę zagościła u nas na dobre, ale co się dziwić skoro cokolwiek się z nią nie zrobi wychodzi mega pyszne że aż żal nie robić i się tym nie dzielić. Tak właśnie jest z tym ciastem, przepyszne, cudownie wilgotne, pachnące i co najważniejsze proste. U mnie pojawiło się już kilka razy, ponieważ pierwsze upiekłam z dzieckiem jak byłam(...)druga połowa zostaje… cwaniaki. Przepis bardzo bardzo warty polecenia, na jesień idealny, będziecie na pewno powtarzać nie raz. Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): szklanka purée z dyni 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 4 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu

Smaczna Strona
Chleb czystoziarnisty – przepis na bezglutenowy keto chleb 27

glutenu. Składniki i przygotowanie chleba czystoziarnistego keto Na początek, do przygotowania keto chleba czystoziarnistego, konieczne jest zebranie wszystkich suche składniki. Będziemy potrzebować: – 300g nasion słonecznika – 100g pestek dyni rozdrobnić – 100g zmielonej siemię lniane – 20g nasiona chia – 2 łyżki nasiona babki płesznik Wszystkie powyższe składniki należy dokładnie wymieszać i pozostawić na chwilę, aby wchłonęły wilgoć. Rola(...)babki jajowatej i dyni Nie można pominąć roli babki jajowatej, która działa jak naturalny środek zagęszczający, nadając chlebowi odpowiednią konsystencję. Dodatek dyni natomiast wnosi bogactwo witamin i minerałów, które są tak ważne w diecie keto. Wilgotny i chrupiący keto chleb z ziaren dzięki sezamowi Dla uzyskania idealnej tekstury, do mieszanki należy dodać: – 50g sezamu – Szczyptę soli

ZGruntuFit
Magdalenki dyniowo-pomarańczowe 26

Magdalenki dyniowo-pomarańczowe to pysze ciasteczka, które łączą w sobie delikatność, za sprawą wilgotnej i puszystej struktury, wraz z korzennym jesiennym smakiem dyni, pomarańczy i przypraw. 20 magdalenek: 2 jajka 80 g cukru 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka konfitury pomarańczowej (lub skórka starta z całej pomarańczy) 100 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, dynią i konfiturą na puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do nich mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kurkumą i cynamonem oraz wystudzonym masłem. Powstałe ciasto nakładamy do formy na magdalenki. Pieczemy 5 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszamy

Mienta blog
Najlepsze przepisy z dynią 72

Jesień zagościła u nas na dobre  - także sezon dyniowy w pełni!  Nie dość, że dynia jest pyszna, to na dodatek ma wiele cudownych właściwości. Przeczytacie o nich w   TYM ARTYKULE -KLIK! A tu macie link do pysznych przepisów z wykorzystaniem dyni - zarówno na wytrawnie, jak i na słodko :) Smacznego!   DYNIOWE PRZEPISY - KLIK! Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Dyniowy mac&cheese z boczkiem i chrupiącą szałwią 36

Magda Mac&cheese w jesiennej odsłonie? Oczywiście, przecież jesień i bycie totalną jesieniarą do czegoś zobowiązuje. W jesiennej wersji oczywiście musiała pojawić się dynia. I oj tak, jakie to dobre. Szkoda, że nikt nie widział jak moje młodsze dziecko, koneser jedzenia, niekryty krytyk mojej kuchni zajadał ten makaron z takim smakiem… serce się raduje. Więc ja nie musiałam(...)które mogą się tutaj wydawać jakaś ekstrawagancją, ale robią robotę i wierzcie mi, każdy kęs z takim liście to niebo. Składniki (na 2 duże porcje): 2 łyżki purée z dyni 150g makaronu – u mnie sprężynki ale mogą być też kolanka 100ml mleka łyżka masła płaska łyżka mąki płaska łyżeczka musztardy Dijon 100g surowego wędzonego boczku 100g tartego sera żółtego

Smaczna Strona
Dyniowy chlebek z czekoladą 45

Magda Kolejny cudowny sezon na dynie nadszedł więc jedna ogromna sztuka wylądowała już w piekarniku i została przerobione na dyniowe purée . A wiadomo, że takie dyniowe purée może być użyte dosłownie do wszystkiego, możliwości są niezliczone. Ja wchodzę w dyniowy czas na słodko, przygotowując prościutki, mieszamy łyżką i naprawdę niezawodny chlebek dyniowy. Aby był jeszcze lepszy, dodałam duuuużoooo czekolady, wszystko(...)szklanki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2/3 szklanki purée z dyni 2 łyżeczki esencji waniliowej około 100g posiekanej gorzkiej czekolady – użyłam czekoladowych groszków   Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.   Do miski przekładamy mokre składniki – purée

Smaczna Strona
ZIELONY CHŁODNIK Z AWOKADO 37

wegański chłodnik z awokado, którego skład komponują również: ogórek, seler naciowy, rukola, zielone jabłko, bazylia, świeże cebulki- to moja propozycja na lato. Chłodnik podajemy udekorowany ziarnami lnu, sezamu, pestkami dyni, słonecznika - wedle uzania. Przygotowanie : 15 min. Porcja dla osób  : ● 1 awokado ● 1 ogórek (średni) ● 2 świeże cebulki ● 1 łodyga selera naciowego ● 1 zielone jabłko ● garść listków rukoli(...)jednej cytryny ● kilka listków bazylii ● ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu (do wyboru) do podania ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz ● pieprz Cayenne   Przygotowanie : Obierz warzywa i owoce, pokrój na małe kawałki i zmiskuj z rukolą, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, 2 szczyptami pieprzu Cayenne, dodając 1-2 szklanki wodę- w zależności od pożądanej gęstości. Odstaw do schłodzenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Co to takiego zucchiolo 177

zucchiolo? Pokazało się u nas w sklepach w tym roku. Od razu zwróciło moją uwagę i koniecznie musiałam je kupić i wypróbować. Zucchiolo to nic innego jak krzyżówka cukinii, dyni i ogórka. Rzeczywiście warzywo pachnie i smakuje nieco jak ogórek i dynia, a konsystencją przypomina cukinię. Ma małe ziarenka podobnie jak ogórek. Ponoć jest bardzo łatwe w uprawie, o czym(...)nadając sosowi nowy, interesujący smak. Moja rodzina była zachwycona, nawet nie zauważając, że podstawowy składnik został podmieniony. Trafnie więc oceniłam aromat i smak zucchiolo, naprawdę przypomina ogórka. Zucchiolo – mała dynia, wielkie możliwości! Zucchiolo można spożywać na surowo, co jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią chrupiące i odświeżające dodatki do swoich posiłków. Krojąc zucchiolo na cienkie plasterki i dodając

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania