misce wymieszaj wydrążone wnętrze z serem, warzywami, jogurtem i przyprawami. Wypełnij ziemniaki farszem i podgrzewaj w mikrofali przez kolejne 2-3 minuty. 3. Kremowa Zupa Dyniowa Składniki: 1/2 małej dyni, obrana i pokrojona 1 cebula, posiekana 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego Sól, pieprz i przyprawy do smaku Instrukcje: Umieść pokrojoną dynię i posiekaną cebulę w misce. Podgrzewaj(...)mikrofali przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Zblenduj dynię i cebulę razem z bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym na gładki krem. Podgrzewaj zupę w mikrofali przez kolejne 2-3 minuty, aż się zagotuje. 4. Ryż z Warzywami Składniki: 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka wody 1/2 szklanki mieszanych warzyw (np. groszek, marchewka) Sól, przyprawy do smaku Instrukcje: Wymieszaj ryż
Podstawy Gotowaniazjeść z podpieczoną torillą albo dodać, ugotowaną kaszę jaglaną, dowolny makaron lub czarny ryż. Skałdniki: 1/2 słoika ciecierzycy awokado kilka łyżek kukurydzy czerwona cebula pomidor duży 1/2 szt. dyni piżmowej 1/2 szt. limonki 1 łyżki syropu klonowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy ( dijon) ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru garść kolendry garść natki pietruszki sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Dynię pokropić w kostkę, polać oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Upiec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 30 minut. Przygotować dresing: do rozdrabniacza włożyć natkę lub kolendrę lub dwa zioła razem, wlać oliwę, dodać musztardę, sok z limonki, czosnek, starty imbir, sól oraz syrop klonowy i zmiksować. Awokado, paprykę i cebulę pokroić
AZgotuj!opakowania tortellini (ja użyłam tych z ricottą i szpinakiem, 125 g) 200 g sera feta pesto: średniej wielkości pęczek bazylii 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny garść startego parmezanu sól pieprz (przepis na 3 porcje) Pestki dyni prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki pesto wrzucamy do blendera(...)miksujemy nie na gładką pastę. Dobrze jest czuć w nim kawałki pestek dyni (orzechów, czy czego tam użyjecie). Tortellini gotujemy wg opisu na opakowaniu (ja gotowałam trochę krócej), odcedzamy. Do lekko wystudzonych tortellini dodajemy 3 łyżki pesto i pokruszoną fetę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z tortellini, szynką, porem i serem pleśniowym Sałatka z tortellini, rukolą
KardamonovySkładniki: 100 g mieszanki sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach(...)kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą
Kardamonovysię tylko cieszyć, płatki owsiane są baaardzo zdrowe. Róbcie i Wy, na zdrowie. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 gruszka 1 łyżka rodzynek parę ziaren pestek dyni szczypta cynamonu (przepis na 1 porcję) Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki, startą na grubych oczkach gruszkę i cynamon. Całość gotujemy około 10 minut, w połowie gotowania dodajemy(...)rodzynki. Pamiętajcie o częstym mieszaniu płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy pestkami dyni. Podobne przepisy: Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami Owsianka z bananem i masłem orzechowym Kakaowa owsianka z bananem i orzechami Owsianka z bananem i jagodami Owsianka z gruszkami i żurawiną Owsianka z kawą zbożową Owsianka z prażonym jabłkiem Owsianka z gruszką i masłem orzechowym Artykuł Owsianka
Kardamonovyżeby podzielić się z Wami tym przepisem. Chyba będę kombinować jeszcze z innymi warzywami – poza burakiem i kalarepą właśnie. Genialne. Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki pestek dyni parę liści bazylii kawałek parmezanu sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kalarepę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzu. Pestki dyni prażymy(...)zrumienienia na patelni, ser ścieramy np. na tarce o grubych oczkach (ja użyłam obieraczki do warzyw). Plasterki kalarepy posypujemy pestkami dyni i serem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Carpaccio z cukinii z orzechami i serem pleśniowym Carpaccio z buraków Artykuł Carpaccio z kalarepy pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo – ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie – wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)orzechów włoskich 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto
Kardamonovywędlin, serów, warzyw, grissini, itd. Przy okazji podrzucam Wam tutaj jeszcze link do sosów , które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie. 1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra(...)szczelnie go zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Pestki wrzucamy na patelnię i prażymy do zrumienienia. Do blendera wrzucamy obrane papryki, pestki dyni, gorgonzolę, sok z cytryny i oliwę. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania nie za gładkiej pasty (chodzi o to, żeby pestki były lekko wyczuwalne). Następnie dodajemy do tego gorgonzolę, chwilę miksujemy
Kardamonovyczosnku, jest trochę umami, moja ulubiona oliwa – jest wszystko co potrzeba do szczęścia. Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki łuskanych pestek dyni 2 łyżki twardego sera długodojrzewającego (parmezan, bursztyn, itp) 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia(...)ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do blendera wrzucamy pomidory, pestki dyni, czosnek niedźwiedzi, wlewamy sok z cytryny i oliwę. Miksujemy pulsacyjnie tak długo, aż powstanie z tego nie za gładka masa, chodzi o to, żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Taka forma sosu jest smaczniejsza, niż taka zmielona na śmierć. Jeżeli pesto wyszło Wam za gęste, dolejcie
Kardamonovyśrednie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy kuskus 100 g sera feta 1 szalotka parę gałązek tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki pestek dyni sól pieprz (przepis na 2 większe porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach. Jeżeli wolicie je ugotować, zróbcie to, ważne żeby były miękkie(...)upieczeniu, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na suchej patelni. Kaszę wsypujemy do małej miski, zalewamy ją wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut. Następnie kaszę rozdrabniamy delikatnie widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy do nich także pokrojoną w małą kostkę fetę, liście tymianku
Kardamonovynikt nie miał już siły jeść. Zabrałam go z powrotem do domu i użyłam do obiadu. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 większy burak 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku sok z połowy cytryny pół pęczka koperku 100 g pleśniowego koziego sera sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin (przepis na 2 duże porcje) Buraka myjemy(...)Najlepiej jednak upieczcie go przy okazji korzystania z piekarnika z inną potrawą. Albo upieczcie więcej buraków, np. z myślą o barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. Do blendera wrzucamy upieczonego, obranego buraka, pestki dyni, czosnek, wlewamy sok z cytryny, oliwę, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy pulsacyjnie tak długo
Kardamonovyświeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: pół kalafiora 1/3 szklanka suchej komosy ryżowej garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 łyżki obranych pestek dyni 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini (pasty sezamowej) 1 duży ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 duże porcje) Kalafior opłukujemy i dzielimy na mniejsze
Kardamonovychlebek bananowy, który wciągnęłyśmy z Tolą w ekspresowym tempie. Wiedziałam, że ten wejdzie na stałe do naszego menu, niedługo pewnie przepis pojawi się na blogu. Potem zaczęłam kombinować z dynią. Narobiłam dość sporej ilości puree, musiałam więc je do czego zużyć. I wykombinowałam, że poszukam na anglojęzycznych stronach przepisu na odpowiednik chlebka, ale z dynią. Przeglądałam masę przepisów i spośród(...)szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: 210 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru 50 g brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni 100 ml oleju (ja użyłam rzepakowego) 80 ml maślanki 2 duże jajka ćwierć łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni
Kardamonovyświeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)mąki żytniej typ 720 500 ml ciepłej wody 150 g aktywnego żytniego zakwasu chlebowego 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/3 szklanki łuskanych pestek słonecznika 1/3 szklanki łuskanych pestek dyni 1 łyżeczka soli Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do nich zakwas, dodatki, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masa będzie klejąca, uprzedzam. Keksówkę cienko smarujemy olejem, ciasto przekładamy
KardamonovyChleb bez mąki, na bazie z płatków owianych, płatków jaglanych, twarogu, z ziarnami (pestki dyni, siemię lniane) posypany czarnuszką. Nie wyczuwa się twarogu, bardziej płatki owsiane, dość zbity, bardzo sycący i pyszny. Składniki: 500 g twarogu półtłustego, 4 jajka M, duża szczypta soli, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g siemienia lnianego, 250 g płatków owsianych górskich, 50 g płatów(...)jaglanych, 90 g pestek dyni, łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Do twarogu dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia, siemię lniane, płatki owsiane, płatki jaglane. Blendujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty. Dodajemy pestki dyni, mieszamy za pomocą łyżki. Formujemy na kształt chlebka - możemy lekko zwilżyć dłonie będzie nam wtedy łatwiej. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy czarnuszką
Lena Gotuje