dynia - 15472 przepisów (strona:338/1032)

Zupa dyniowa z ryżem i juhaskami paprykowymi 25

oknem typowa szara i mokra jesień. w celu umilenia sobie czasu oraz głodu należy przygotować zupę krem z dyni. Doskonale jej smak podkręci ryż oraz juhaski serowe paprykowe od Serolandii . Składniki: 250 g ćwiartki udka kurczaka 50 g ryżu białego 500 g dyni Hokkaido przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, zioła prowansalskie, cynamon 50 g juhasek serowych paprykowych(...)wody Sposób przygotowania: Dynię dokładnie oczyścić, obrać i umyć. Pokroić w mniejsze porcje. Wrzucić do garnka, dodać ćwiartkę udka kurczaka, ryż oraz przyprawy. Zalać wodą. Gotować ok. 40-45 minut. Zupę ostudzić, a następnie zblendować na gęsty, gładki krem. Podawać z juhaskami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Dyniowy makaron alla vodka 50

rodzaju koncentratu pomidorowego, na szybko, z naszym wspaniałym wyskokowym trunkiem. I nie wiem czy to procentowy dodatek sprawia, ale danie jest nieziemsko pyszne. W jesiennym wydaniu zdecydowałam się dodać dynię i się nie zawiodłam – smak dalej rewelacyjny. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – najlepiej penne lub rigatoni 1/2 szklanki purée z dyni czubata łyżka dobrej jakości koncentratu(...)Dodajemy koncentrat i mieszając, smażymy aż lekko zmieni kolor – około 2 minuty. Wlewamy wódkę, mieszamy i czekamy aż odpruje większość płyny – około 2 minuty. Dodajemy purée z dyni, parmezan, kremówkę oraz około połowę wody spod gotowania – dokładnie wszystko mieszamy do połączenia, aż stanie się kremowe.   Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy – jeśli wydaje nam się

Smaczna Strona
Papryka faszerowana bez mięsa – z kaszą bulgur i oliwkami | DIETA 1800 KCAL 33

kolację, które dostarczą nam odpowiednią ilość makroskładników. Papryka faszerowana kaszą bulgur i oliwkami – składniki papryka bez mięsa papryka czerwona kasza bulgur oliwki zielone pomidor cebula olej rzepakowy pestki dyni przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, tymianek, papryka mielona Kaszę bulgur wsyp do gotującej się wody i gotuj przez około 10 minut (do wsiąknięcia całej wody przez kaszę). Ugotowaną kaszę wymieszaj(...)pokrojonymi w kostkę: oliwkami, pomidorem i cebulą. Dodaj olej i posiekane pestki dyni. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem, mieloną papryką. Przygotowanym farszem napełnij połówki czerwonej papryki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety tej papryki nadziewanej kaszą bulgur? Oprócz walorów smakowych, papryka nadziewana z kaszą

Via Gusto
Jesienny Keto Jadłospis: Kulinarna Koloroterapia Na Chłodne Dni 35

Warzywa Zanim rozpoczniesz tę kulinarną podróż warto zrozumieć, dlaczego jesienne składniki są tak wyjątkowe. Podczas aktualnie panującej pory roku możemy delektować się świeżością i smakiem następujących produktów sezonowych: Dynia : Rozgrzewający smak dyni doskonale wpisuje się w jesienny klimat. Dynia pełna jest beta-karotenu, który korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz na wzrok. Jabłka : Soczyste jabłka dostarczają błonnika i witaminy

Modern Cave Girl
Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią 47

ierogowe sakiewki z pysznym farszem z dynii.  Składniki: Ciasto: mąka orkiszowa 500g woda gorąca 200 -250 ml sól 1 łyżeczka Farsz: dynia hokkaido ½ szt. twaróg 200 g masło1 łyżka liście szałwii 4 sztuki  rozmaryn świeży trochę gałka muszkatołowa do smaku cynamon do smaku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę umieścić na stolnicy zrobić dołek i wlać połowę(...)wlewać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto włożyć domiski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie kawałwek wziąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować.Wykroić kwadraty.  Farsz: Dynię ugotować na parze. Zioła dość drobno posiekać. Rozpuscić masło i dodać zioła. Upieczoną dynię, twaróg oraz masło z ziołami przełożyć do miski i za pomocą widelca rozdrobnić. Doprawić. Na wycięty

AZgotuj!
Dynia w occie bez pasteryzacji + film 39

Dynia w occie na zimę, z podanych proporcji wychodzi zalewy na jeden słoik 900 ml wtedy dyni wchodzi około 0,7 kg. Ważne, aby dyni nie gotować za długo aby się nie rozpadła. Czytaj więcej

Pychotkaaa
chleb twarogowy bez mąki 50

składniki: 500 g sera białego (twarogu), półtłustego 300 g płatków owsianych 3 jajka 50 g siemienia lnianego 80 g pestek z dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz pestek z dyni mieszamy ze sobą a następnie blendujemy. Dodajemy pestki z dyni i mieszamy z powstałą masą. Formujemy chlebek, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Domowy Smak Jedzenia
Gotowanie w mikrofali przepisy 38

misce wymieszaj wydrążone wnętrze z serem, warzywami, jogurtem i przyprawami. Wypełnij ziemniaki farszem i podgrzewaj w mikrofali przez kolejne 2-3 minuty. 3. Kremowa Zupa Dyniowa Składniki: 1/2 małej dyni, obrana i pokrojona 1 cebula, posiekana 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego Sól, pieprz i przyprawy do smaku Instrukcje: Umieść pokrojoną dynię i posiekaną cebulę w misce. Podgrzewaj(...)mikrofali przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Zblenduj dynię i cebulę razem z bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym na gładki krem. Podgrzewaj zupę w mikrofali przez kolejne 2-3 minuty, aż się zagotuje. 4. Ryż z Warzywami Składniki: 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka wody 1/2 szklanki mieszanych warzyw (np. groszek, marchewka) Sól, przyprawy do smaku Instrukcje: Wymieszaj ryż

Podstawy Gotowania
Sałatka z ciecierzycą i warzywami 36

zjeść z podpieczoną torillą albo dodać, ugotowaną kaszę jaglaną, dowolny makaron lub czarny ryż.  Skałdniki: 1/2 słoika ciecierzycy awokado kilka łyżek kukurydzy czerwona cebula pomidor duży 1/2 szt. dyni piżmowej 1/2 szt. limonki 1 łyżki syropu klonowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy ( dijon) ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru garść kolendry  garść natki pietruszki sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Dynię pokropić w kostkę, polać oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Upiec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 30 minut.  Przygotować dresing: do rozdrabniacza włożyć natkę lub kolendrę lub dwa zioła razem, wlać oliwę, dodać musztardę, sok z limonki, czosnek, starty imbir, sól oraz syrop klonowy i zmiksować.  Awokado, paprykę i cebulę pokroić

AZgotuj!
Sałatka z tortellini, pesto i fetą 24

opakowania tortellini (ja użyłam tych z ricottą i szpinakiem, 125 g) 200 g sera feta pesto: średniej wielkości pęczek bazylii 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny garść startego parmezanu sól pieprz (przepis na 3 porcje)   Pestki dyni prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki pesto wrzucamy do blendera(...)miksujemy nie na gładką pastę. Dobrze jest czuć w nim kawałki pestek dyni (orzechów, czy czego tam użyjecie). Tortellini gotujemy wg opisu na opakowaniu (ja gotowałam trochę krócej), odcedzamy. Do lekko wystudzonych tortellini dodajemy 3 łyżki pesto i pokruszoną fetę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z tortellini, szynką, porem i serem pleśniowym Sałatka z tortellini, rukolą

Kardamonovy
Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami 26

Składniki: 100 g mieszanki sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach(...)kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą

Kardamonovy
Owsianka z gruszkami i rodzynkami 20

się tylko cieszyć, płatki owsiane są baaardzo zdrowe. Róbcie i Wy, na zdrowie. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 gruszka 1 łyżka rodzynek parę ziaren pestek dyni szczypta cynamonu (przepis na 1 porcję) Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki, startą na grubych oczkach gruszkę i cynamon. Całość gotujemy około 10 minut, w połowie gotowania dodajemy(...)rodzynki. Pamiętajcie o częstym mieszaniu płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy pestkami dyni. Podobne przepisy: Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami Owsianka z bananem i masłem orzechowym Kakaowa owsianka z bananem i orzechami Owsianka z bananem i jagodami Owsianka z gruszkami i żurawiną Owsianka z kawą zbożową Owsianka z prażonym jabłkiem Owsianka z gruszką i masłem orzechowym Artykuł Owsianka

Kardamonovy
Carpaccio z kalarepy 27

żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Chyba będę kombinować jeszcze z innymi warzywami – poza burakiem i kalarepą właśnie. Genialne.  Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki pestek dyni parę liści bazylii kawałek parmezanu sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kalarepę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzu. Pestki dyni prażymy(...)zrumienienia na patelni, ser ścieramy np. na tarce o grubych oczkach (ja użyłam obieraczki do warzyw). Plasterki kalarepy posypujemy pestkami dyni i serem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Carpaccio z cukinii z orzechami i serem pleśniowym Carpaccio z buraków Artykuł Carpaccio z kalarepy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami 23

Dynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo – ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie – wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)orzechów włoskich 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto

Kardamonovy