dynia - 15472 przepisów (strona:345/1032)

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej 66

Składniki : 3 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% goździki Przygotowanie : Z podanych składników ugotować zalewę Dynię obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej zalewy Gotować tak długo, aż dynia stanie się "szklista" Gdy już taka będzie przekładamy ją  łyżką cedzakową ( bez goździków) do suchych, czystych słoików, dolewamy zalewy tak by dynia była dokładnie zanurzona

Proste Potrawy
Pomidory z cukinią w zalewie 116

poniższy przepis na pomidory z cukinią w zalewie z octu i oliwy. Do ich przygotowania potrzebna jest dość spora ilość obu wspomnianych przeze mnie warzyw, oliwa z oliwek, pestki dyni oraz delikatna marynata na bazie octu jabłkowego. Warzywa po pokrojeniu należy upiec, ułożyć w słoikach, zalać oliwą oraz marynatą, a na końcu pasteryzować. Pomidory z cukinią w zalewie sprawdzają się(...)pieczonych mięs. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pomidory i cukinia w słoiku Składniki na pomidory i cukinię w zalewie. 5 dkg pestek z dyni 2 kg pomidorów 2 kg cukinii 10 dużych ząbków czosnku 6 gałązek rozmarynu 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 pełne łyżeczki soli 50 ml octu jabłkowego 3 dkg cukru kryształu

MeCooks
Chili sin carne z fasolką szparagową 55

daję jeszcze z 20 lat. Po lekku. No. I, wracając do samego przepisu, przypomniałam sobie Jadłonomię. Jakiś czas temu zrobiłam chili sin carne według jej przepisu. Tamto było z dynią. Zrobiłam więc właściwie to samo, tylko puszkę fasoli zastąpiłam kukurydzą, a zamiast dyni dałam fasolkę szparagową. Pycha. My po pierwszym kęsie stwierdził, że to wszystko dziwnie smakuje. Na drugi dzień(...)dorzucić fasolkę szparagową. Na sam koniec dodajemy czekoladę i sok z limonki, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę. Przed podaniem posypujemy liśćmi kolendry. Podobne przepisy: Chili sin carne z dynią Chili con carne z kakao Artykuł Chili sin carne z fasolką szparagową pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy 293

łyżka soku z cytryny sól do smaku mąka kartoflana do zagęszczenia sosu, rozmieszana z wodą sos słodko kwaśny (nie jest to wersja azjatycka, tylko taka wariacja ): 1/2 małej dyni, np. Hokkaido 2 średniej wielkości cebule 1 czerwona papryka grubościenna 1 papryka grubościenna żółta 1 puszka ananasa średnio słodkiego, razem z zalewą 2-3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku(...)podsmaż na złoty kolor razem z wyciśniętym praską czosnkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak już warzywa się zrumienią wlej sok z ananasa, wodę, dodaj koncentrat. Następnie pokrojoną w małe, kawałki dynię, sól do smaku i gotuj na średnim ogniu, aż dynia zmięknie. Na koniec dorzuć pokrojonego ananasa z puszki, sok z cytryny, cukier, słodką paprykę. Dorowadź do wrzenia i zagęść

Ogrodnik w podróży
CHLEB PEŁNOZIARNSITY Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, PROWADZONY METODĄ 3-FAZOWĄ 86

miałam 6h). III ETAP: - cały zaczyn z II etapu - 200g mąki z płaskurki typ2000 - 300g mąki z samopszy typ2000 - 26g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g pestek dyni - 30g ziaren słonecznika - 450g wody źródlanej lub filtrowanej (u mnie w temp. otoczenia) + ziarna do obsypania chleba (u mnie dynia i słonecznik) Do Miski z zaczynem dodajemy mąki, sól, ziarna oraz wodę(...)mieszamy wszystko do połączenia składników. Masę przekładamy do przygotowanych wcześniej form. Ubijamy dokładnie łyżką maczaną w wodzie. Wygładzamy. Obsypujemy ulubionymi ziarnami- u mnie dynia i słonecznik. Skrapiamy dość obficie wodą (gwarancja przyklejenia ziaren) i odstawiamy pod przykryciem na ok. 1,5-3h, aż prawie wypełni formy. U mnie zwykle ten etap trwa 1,5-2h.  Formy wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Ekspresowy chłodnik ze szczawiu 48

jest zupę porządnie schłodzić, najlepiej kiedy postoi w lodówce przez noc. Smaki wtedy przegryzą się i zupa szczawiowa nabierze pełnego smaku. Przygotowanie jest bardzo proste: miksujesz szczaw z nasionami dyni – możesz z nich zrezygnować, albo zastąpić migdałami – skórką z cytryny, czosnkiem i natką pietruszki. Dodajesz kefir i gotowe. Zupa szczawiowa doskonale smakuje solo, ale żeby danie było bardziej(...)cebulkę. Jeśli szukasz inspiracji na zupy podawane na zimno, wypróbuj nasze inne przepisy na chłodniki: 7 nietypowych przepisów na chłodniki . Składniki: Pęczek szczawiu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki nasion dyni 2 łyżki parmezanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki Skórka otarta z jednej cytryny 1/2 litra kefiru Kilka plastrów suszonej szynki, chorizo lub boczku 2 jajka 6 młodych ziemniaków Sól Pieprz

Niedzielny kucharz
Carpaccio z kalarepki 50

tyle o tym wspaniałym warzywku, a teraz już zapraszam Was do przepisu na przepyszne carpaccio z kalarepki. Składniki: 1 kalarepka, ser feta, 80g, garść rukoli, łyżka pestek dyni ( tutaj przeczytacie o tym, dlaczego warto je jeść), 5 orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek extra virgin. Sposób przygotowania Kalarepkę pokrój w cienkie plastry, ułóż je na talerzu. Następnie rozłóż rukolę oraz(...)pokruszoną fetę. Na koniec posyp danie posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami i pestkami dyni. Całość skrop oliwą z oliwek. WARTOŚCI ODŻYWCZE: około 535kcal Białko: 20,7g Węglowodany: 18g Tłuszcz: 45,2g Błonnik pokarmowy: 8,2g Ładunek glikemiczny: 7,9g Spróbuj także: carpaccio z buraka , sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową

Natka Pietruszki
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 48

Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki(...)wieczorów? Moimi najlepszymi przyjaciółmi w jesienne wieczory jest ciepła herbata, gruby koc i interesująca książka, a w gorsze dni zamiast książki słodka rozpusta Artykuł Kruche rogaliki z dżemem z dyni pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z festkoz kozim, kukurydzą, pomidorkami, miksem sałat, makaronem ryżowym, olejem z pestek dyni i syropem klonowym 80

Jest wiosna, więc pora na delikatne i sycące, świeże sałatki! Ja osobiście uwielbiam takie kombinacje! Z festkoz kozim i olejem z pestek dyni sałatka nabiera naprawdę super smaku! Składniki: 60g festkoz koziego 50g kukurydzy konserwowej 100g pomidorków 50g miksu sałat 50g suchego makaronu ryżowego 10ml oleju z pestek dyni 5ml syropu klonowego przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek granulowany Sposób(...)zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Do miski wrzucić miks sałat, kukurydzę, pomidorki, ugotowany makaron i festkoz kozi. Dodać przyprawy, olej z pestek dyni oraz syrop klonowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut, do przegryzienia smaków. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
KREM Z DYNI Z KOLENDRĄ I GRANATEM 81

Sezonowy, rozgrzewający, dbający o naszą odporność. Taki właśnie jest nasz KREM Z DYNI! Z dodatkiem kolendry i granatu tworzy zestaw idealny! Artykuł KREM Z DYNI Z KOLENDRĄ I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chleb pszenny na drożdżach. 73

potrzebne: – 50 g świeżych drożdży – 350 ml kefiru – 2 łyżeczki cukru – 3 szklanki mąki pszennej chlebowej – 1 łyżka soli – nasiona słonecznika i dyni do posypania Jogurt wlewamy do miseczki i podgrzewamy w wodnej kąpieli. Nie zagotowujemy, kefir musi być ciepły. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 – 15 minut(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do kreskówki, którą wcześniej nasmarowaliśmy tłuszczem i posypaliśmy bułką tartą. Wierzch chleba smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem oraz dynią. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 50 minut. Przygotowanie chleba pszennego w domu wcale nie jest trudne! Przepis na chleb wykorzystuje mąkę pszenną do wypieku chleba , dzięki

Zdrowy Styl Joanny
SAŁATKA Z DYNIĄ I BURAKIEM 80

Słodkie buraki i dynia na pieprznych listkach rukoli, posypane ziarnami... Artykuł SAŁATKA Z DYNIĄ I BURAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Współpraca z "Specjały Regionu" 90

kozi jogurt naturalny, ser kozi twardy dojrzewający, kozi ser twardy wędzony dojrzewający, kozi twaróg wiejski, ser sałatkowy Festko z z mleka koziego, olej rzepakowy z Wielkopolski, olej z pestek dyni) mająca na celu poprawę konkurencyjności producentów rolnych poprzez lepsze ich zintegrowanie z łańcuchem rolno – spożywczym poprzez systemy jakości, dodawanie wartości do produktów rolnych, promocję na rynkach lokalnych i krótkie cykle(...)twardy wędzony dojrzewający, kozi twaróg wiejski, ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego). 2. Zwiększenie popytu i spożycia olei tłoczonych na zimno: olej rzepakowy z Wielkopolski, olej z pestek dyni (oznaczonych znakiem „Jakość Tradycja”). 3. Zapoznanie klientów z walorami smakowymi i jakościowymi, poprzez prowadzenie degustacji wyrobów oznaczonych znakiem gwarantowanym „Jakość Tradycja”. 4. Zwiększenie świadomości i wiedzy konsumentów z grup docelowych dotyczących

Truskawkowa Fiesta
Makaron z pesto z buraka z kozim serem 82

nikt nie miał już siły jeść. Zabrałam go z powrotem do domu i użyłam do obiadu. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 większy burak 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku sok z połowy cytryny pół pęczka koperku 100 g pleśniowego koziego sera sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin (przepis na 2 duże porcje) Buraka myjemy(...)Najlepiej jednak upieczcie go przy okazji korzystania z piekarnika z inną potrawą. Albo upieczcie więcej buraków, np. z myślą o barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. Do blendera wrzucamy upieczonego, obranego buraka, pestki dyni, czosnek, wlewamy sok z cytryny, oliwę, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy pulsacyjnie tak długo

Kardamonovy
Wegański pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzechów 70

jaglanej 1 średni seler (korzeń) 2 średnie pietruszki (korzeń) 2 średnie marchewki 1 por (biała część) 1 biała cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów włoskich 3 łyżki pestek dyni 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz czarny Dodatkowo: bułka tarta i olej(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody i odstawić. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie i pestki z dyni zmiksować na drobno w blenderze.  Cebulę i pora pokroić w kostkę, przesmażyć na złoto na małej ilości oleju z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Wyjąć liście laurowe

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania