zamknąć w pojemniczku, a następnego dnia zabrać do pracy lub podrzucić dziecku do plecaka na drugie śniadanie. Świeże warzywa pokrojone w cieniutkie słupki wymieszane z pyszną ciecierzycą i nasionkami dyni, a wszystko przyprawione prostym sosem z oliwy i soku z pomarańczy. Do sałatki można dodać również prażone orzechy i nasiona słonecznika. Bardzo lubię do tego typu sałatki podać kawałek grillowanej(...)cienkie słupki 1 szklanka cukinii pokrojonej w cienkie słupki 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 sztuki papryki najlepiej czerwona pokrojona w cienkie słupki 2 łyzki kolendry posiekanej 2 łyżki nasion dyni 4 łyżki oliwy 5 łyżek soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki soli pieprz 1 sztuka bagietka Instructions Wszystkie warzywa wcześniej pokrojone w cieniutkie słupki, umieścić w misce, dodać nasiona dyni i ciecierzycę
SprawdzonaKuchnia.plKrem pomidorowy z dodatkiem liści szpinaku. Podana z jogurtem i pestkami dyni. Czyli dużo różnych konsystencji oraz dużo różnych smaków. Może stanowić idealną niskokaloryczną opcję na obiad lub kolację. Składniki: cebula 3 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku papryczka chilli sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek 2 marchewki pasata pomidorowa 500g litr wody lub bulionu szpinak 100g dodatkowo: szpinak(...)ozdoby, jogurt naturalny, pestki dyni Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, chilli oraz seler naciowy. Kiedy zmiękną dodaj startą na grubych oczkach marchew. Chwile podsmaż. Następnie zalej pasatą oraz bulionem. Gotuj 30 minut a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Do jeszcze gorącej zupy wrzuć szpinak. Wymieszaj. Nie musisz już gotować, szpinak zmniejszy swoją objętość. Podawaj
wysmienityzawiera go aż 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Stosuje się go wyłącznie na zimno- tak jak wszystkie inne oleje tłoczone na zimno. Olej z pestek dyni Kujawski tłoczony na zimno- charakterystyczny głęboki smak, idealny olej do sałatek, wykańczania zup np. zupy z dyni lub zupy z białych warzyw, czy też jako dodatek do kanapek. Olej powstaje(...)starannie wyselekcjonowanych pestek dyni, jest pozyskiwany mechanicznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej ma piękną głęboką i ciemną barwę. Olej z rzepaku Kujawski tłoczony na zimno - moim zdaniem o najszerszym typie zastosowań, idealny do każdej sałatki, jako dodatek do dań gotowych, świetnie sprawdzi się jako składnik domowej musztardy i do każdej pasty kanapkowej. Jest źródłem kwasów omega
SMYKWKUCHNIugotować, upiec, udusić lub wykorzystać surowe. Następnie warzywa i inne produkty miksujemy, doprawiamy ziołami i innymi przyprawami. Gdy są za rzadkie, możemy je zagęścić za pomocą np. zmielonych pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego, różnych płatków (owsiane, gryczane, zbożowe) czy kasz (np. jaglanej). Można też kupić gotowe pasty (np. hummus, pasty w warzyw grillowanych), to alternatywa dla osób zapracowanych. Najlepsze jednak(...)obniża poziom cholesterolu LDL, zmniejsza ciśnienie krwi, co może zapobiec chorobom układu krążenia. Pasta z soczewicy Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, 1 cebula, pół papryki czerwonej, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżeczka soku z cytryny, kurkuma, pieprz, sól do smaku Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę, paprykę pokroić i grillować na patelni. Pestki dyni namoczyć. Dodać do soczewicy, przyprawić
Strefa Zdrowego Żywieniakomosy ryżowej 200 ml mleka roślinnego 2 suszone morele 2 suszone śliwki 10 g rodzynek 50 g mrożonych malin 60 g banana 10 g pestek dyni W garnku zagotuj mleko roślinne, gdy zacznie wrzeć dodaj komosę ryżową. Gdy będzie się dogotować pokrój morele i śliwki w paski, a banany w plastry. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pod koniec gotowania(...)komosy dodaj do niej morele, śliwki, rodzynki oraz maliny. Gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową komosę przełóż do miski, dodaj banany. Całość posyp pestkami dyni. Drugie śniadanie: Muffinki a’la szarlotka (przepis na 6 muffinki, zjedz 3) [514 kcal / W: 108 g / B:16 g/ T: 14 g] jabłko łyżeczka soku z cytryny 180 g mąki orkiszowej 60 g erytrolu pół
365 dni dookoła kuchniplastrach (200 g)* 2 filety z kurczaka Warzywa: Brukselka – 0,5 kg 2 średnie ziemniaki słodkie Paczka szpinaku Paczka jarmużu 8 małych buraków ćwikłowych 0,5 kg dyni 1,2 kg ziemniaków Paczka szalotek albo ze 3 małe cebule żółte Por Nabiał: Kozi ser twarożkowy (50 g) Mała mozzarella Mleko (niecała szklanka) Jogurt grecki (kilka łyżek) Parmezan(...)piekarniku. W niedzielę równocześnie upiekliśmy: buraczki do poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę i brukselkę do sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty z dynią do przewidzianej na piątek zupy masoor
Niedzielny kucharzprzyklejającego się do rąk ciasta. W tym przepisie wystarczą nam składniki na chleb, miska i drewniana łyżka. Jeśli lubicie możecie do ciasta dodać ulubione dodatki np. pestki słonecznika albo dyni. Zobacz: Jak przygotować zakwas na chleb Ciasto możecie przygotować wieczorem, a następnego dnia rano przełożyć je do keksówki i wstawić do piekarnika, a po ok. 1 godzinie będziecie mieli pyszny(...)razowej 7g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy 500 ml letniej wody Sprawdź przepis na: Domowy chleb na zakwasie Dodatkowo ziarna słonecznika albo dyni olej łyżka mąki Domowy chleb pszenno- żytni – przepis W misce mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy następnie oliwę, wodę i drożdże instant. Ciasto na chleb mieszamy przy pomocy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pyszna i ulubiona zupa mojej córki Sary. Może to pomidory, może dynia, może imbir- nie wiem, fakt jest taki, że gotuję zawsze na kilka dni, ale wytrzymuje tylko …dwa obiady. Sara potrafi pochłonąć kilka talerzy takiej zupy. Składniki - szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry - 2-3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni - kilka liści bazylii(...)kokosowy do smażenia ewentualnie rzepakowy Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie, zeszklij cebulę, dodaj kurkumę i curry oraz starty na tarce imbir, podsmaż wszystko razem. Do cebuli wrzuć dynię i pomidory oraz bazylię. Zamieszaj , dolej wodę. Pod koniec duszenia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną ,spróbuj, dosmacz w razie potrzeby. Chwilkę pogotuj, zblenduj na krem. Podawaj z ulubioną zieleninką. To wszystko
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam zupy krem w wielu odsłonach. Ostatnio wypróbowałam nowe połączenie: bataty + dynia. To połączenie naprawdę smakuje obłędnie... Pokochałam ten smak i na pewno na stałe zagości w moim domu. Bataty i dynia są słodkie, więc dla zrównoważenia smaku, należy podawać tą zupę z kwaśną śmietaną. Składniki: bataty 4 szt, dynia 90 dag, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, marchew
kulinarne odsłony patizaskakująco sycące danie. Nie tylko bogate w tłuszcze, ale także mikroelementy zawarte w orzechach i ziarnach użytych do jej produkcji. A jest ich całkiem sporo – włoskie , pecany , migdały , pestki dyni i słonecznika . Istne orzechowe eldorado. Dodatkowym plusem jest fakt, że łatwo ją spakować i zabrać ze sobą na wynos . Może tym samym stanowić świetną przekąskę w szkole, pracy czy podczas(...)jogurt , płatki śniadaniowe Porcje 8 porcji Czas przygotowania 8 minut Czas gotowania 20 minut Składniki 75 g migdałów 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów pecan 30 g pestek dyni 30 g słonecznika 20 g lnu złotego zmielonego 15 g białka w proszku np. peptydy kolagenowe; w wersji vegan białko roślinne 40 g chipsów kokosowych 40 g masła migdałowego
Modern Cave GirlJest też znana z tego, że opóźnia procesy starzenia się organizmu. Gdzie możemy ją znaleźć? Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego: orzechach, migdałach, nasionach słonecznika, pestkach dyni, margaryny czy zielonej papryce. Flawonoidy Flawonoidy to bardzo bogata grupa związków należąca do polifenoli. Wśród flawonoidów możemy wyróżnić antocyjany, flawanole, flawonole, flawanony, flawony oraz izoflawony. Choć flawonoidy, jako przeciwutleniacze, wszystkie(...)katalizatorami reakcji czy chociażby doprowadzać np. niezbędny tlen. Gdzie możemy je znaleźć? Składniki mineralne występują w żywności dość powszechnie, znajdziemy je m.in. w: cynk - wątroba cielęca lub wieprzowa, pestki dyni, kakao, ser żółty; jod - sól kuchenna jodowana, dorsz, mintaj, makrela wędzona; dobrym źródłem jest także powietrze na terenach nadmorskich; krzem - płatki owsiane, otręby, chleb razowy, skrzyp polny, pokrzywa, woda źródlana
Z notatnika dietetykaprzy okazji co jakiś czas romansujemy ze zdrową żywnością. Dzisiaj na kolację zjedliśmy sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki , którą wzbogaciliśmy, dodając prażone orzechy, ziarna słonecznika i pestki dyni. Całość połączył i podbił smak sos pietruszkowy na bazie oliwy. Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki to dobry pomysł na sałatkę słoikową, którą można zabrać do pracy lub podróż(...)sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki 100 g fasolki adzuki 100 g brązowego ryżu 1 czerwona cebula 150 g pomidorków papryczkowych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy 3 łyżki zimnej wody sok z 1 / 2 małej cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolkę
niecodziennikparymniejsza będzie miała danie na dwa dni. Składniki na kurczaka z warzywami 2-3 ćwiartki kurczaka 1 l przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 / 2 dyni piżmowej 2-3 średnie ziemniaki 2 łyżki oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 1 / 4 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć(...)papierowym ręcznikiem i przekroić na dwa kawałki (pałki i udka). Obficie natrzeć solą oraz pieprzem, odłożyć. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić w plastry. Na dno naczynia z grubym dnem wsypać marchewkę, na nią seler, ziemniaki i dynię. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać przecierem pomidorowym wymieszanym
niecodziennikparyłyżeczka posiekanej natki pietruszki i koperku sól i pieprz do smaku do podania: grzanki z pieczywa razowego łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu kilka kropel oliwy z oliwek prażone pestki dyni Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji 3-4 Wartości odżywcze w porcji (bez grzanek i dodatków): Kalorie: 160 Białko: 6,4 g Tłuszcz: 6,5 g Węglowodany: 18 g Przygotowanie(...)gładki krem. Następnie sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem pod swoje podniebienie. Na osobnej patelni przygotowujemy grzanki, czyli podpiekamy pokrojony w kostkę chleb razowy oraz pestki dyni do zrumienienia. Można dodać do nich odrobinę oliwy, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Gotowy krem z zielonego groszku podajemy z grzankami, pestkami dyni, śmietaną oraz odrobiną oliwy. Smacznego! Artykuł Krem
Analiza Smakupieczywa, białego sera czy nawet jajecznicy. Z resztą przygotujcie je i sami oceńcie. Składniki: Dwie garści świeżej rukoli (to duży pęczek lub mała paczka) garść nasion słonecznika garść nasion dyni dwa ząbki czosnku (duże) 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju sól i pieprz 1/4 szklanki startego parmezanu (opcjonalnie - jeśli nie dodajesz należy zwiększyć odrobinę ilość oliwy) Przygotowanie: Rukolę(...)opłukać i dokładnie osuszyć. Nasiona słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni (uwaga dynia strzela jak popcorn). Czosnek obrać i ewentualnie odkroić stwardniałą "dupkę"(jeśli taka jest). Do blendera wrzucamy , rukolę, nasiona, i czosnek (opcjonalnie ser), wszystko razem chwilkę miksujemy, po czym dolewamy oliwę i znów chwilkę męczymy mikser, na koniec doprawiamy, mieszamy i gotowe :) Gotowe świeże pesto w lodówce
Farmażony