Magda Dynia naprawdę zagościła u nas na dobre, ale co się dziwić skoro cokolwiek się z nią nie zrobi wychodzi mega pyszne że aż żal nie robić i się tym nie dzielić. Tak właśnie jest z tym ciastem, przepyszne, cudownie wilgotne, pachnące i co najważniejsze proste. U mnie pojawiło się już kilka razy, ponieważ pierwsze upiekłam z dzieckiem jak byłam(...)druga połowa zostaje… cwaniaki. Przepis bardzo bardzo warty polecenia, na jesień idealny, będziecie na pewno powtarzać nie raz. Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): szklanka purée z dyni 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 4 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu
Smaczna Stronaglutenu. Składniki i przygotowanie chleba czystoziarnistego keto Na początek, do przygotowania keto chleba czystoziarnistego, konieczne jest zebranie wszystkich suche składniki. Będziemy potrzebować: – 300g nasion słonecznika – 100g pestek dyni rozdrobnić – 100g zmielonej siemię lniane – 20g nasiona chia – 2 łyżki nasiona babki płesznik Wszystkie powyższe składniki należy dokładnie wymieszać i pozostawić na chwilę, aby wchłonęły wilgoć. Rola(...)babki jajowatej i dyni Nie można pominąć roli babki jajowatej, która działa jak naturalny środek zagęszczający, nadając chlebowi odpowiednią konsystencję. Dodatek dyni natomiast wnosi bogactwo witamin i minerałów, które są tak ważne w diecie keto. Wilgotny i chrupiący keto chleb z ziaren dzięki sezamowi Dla uzyskania idealnej tekstury, do mieszanki należy dodać: – 50g sezamu – Szczyptę soli
ZGruntuFitMagdalenki dyniowo-pomarańczowe to pysze ciasteczka, które łączą w sobie delikatność, za sprawą wilgotnej i puszystej struktury, wraz z korzennym jesiennym smakiem dyni, pomarańczy i przypraw. 20 magdalenek: 2 jajka 80 g cukru 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka konfitury pomarańczowej (lub skórka starta z całej pomarańczy) 100 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, dynią i konfiturą na puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do nich mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kurkumą i cynamonem oraz wystudzonym masłem. Powstałe ciasto nakładamy do formy na magdalenki. Pieczemy 5 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszamy
Mienta blogJesień zagościła u nas na dobre - także sezon dyniowy w pełni! Nie dość, że dynia jest pyszna, to na dodatek ma wiele cudownych właściwości. Przeczytacie o nich w TYM ARTYKULE -KLIK! A tu macie link do pysznych przepisów z wykorzystaniem dyni - zarówno na wytrawnie, jak i na słodko :) Smacznego! DYNIOWE PRZEPISY - KLIK! Zapraszam
Moje Kuchenne RewelacjeMagda Mac&cheese w jesiennej odsłonie? Oczywiście, przecież jesień i bycie totalną jesieniarą do czegoś zobowiązuje. W jesiennej wersji oczywiście musiała pojawić się dynia. I oj tak, jakie to dobre. Szkoda, że nikt nie widział jak moje młodsze dziecko, koneser jedzenia, niekryty krytyk mojej kuchni zajadał ten makaron z takim smakiem… serce się raduje. Więc ja nie musiałam(...)które mogą się tutaj wydawać jakaś ekstrawagancją, ale robią robotę i wierzcie mi, każdy kęs z takim liście to niebo. Składniki (na 2 duże porcje): 2 łyżki purée z dyni 150g makaronu – u mnie sprężynki ale mogą być też kolanka 100ml mleka łyżka masła płaska łyżka mąki płaska łyżeczka musztardy Dijon 100g surowego wędzonego boczku 100g tartego sera żółtego
Smaczna StronaMagda Kolejny cudowny sezon na dynie nadszedł więc jedna ogromna sztuka wylądowała już w piekarniku i została przerobione na dyniowe purée . A wiadomo, że takie dyniowe purée może być użyte dosłownie do wszystkiego, możliwości są niezliczone. Ja wchodzę w dyniowy czas na słodko, przygotowując prościutki, mieszamy łyżką i naprawdę niezawodny chlebek dyniowy. Aby był jeszcze lepszy, dodałam duuuużoooo czekolady, wszystko(...)szklanki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2/3 szklanki purée z dyni 2 łyżeczki esencji waniliowej około 100g posiekanej gorzkiej czekolady – użyłam czekoladowych groszków Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy mokre składniki – purée
Smaczna Stronawegański chłodnik z awokado, którego skład komponują również: ogórek, seler naciowy, rukola, zielone jabłko, bazylia, świeże cebulki- to moja propozycja na lato. Chłodnik podajemy udekorowany ziarnami lnu, sezamu, pestkami dyni, słonecznika - wedle uzania. Przygotowanie : 15 min. Porcja dla osób : ● 1 awokado ● 1 ogórek (średni) ● 2 świeże cebulki ● 1 łodyga selera naciowego ● 1 zielone jabłko ● garść listków rukoli(...)jednej cytryny ● kilka listków bazylii ● ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu (do wyboru) do podania ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz ● pieprz Cayenne Przygotowanie : Obierz warzywa i owoce, pokrój na małe kawałki i zmiskuj z rukolą, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, 2 szczyptami pieprzu Cayenne, dodając 1-2 szklanki wodę- w zależności od pożądanej gęstości. Odstaw do schłodzenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazucchiolo? Pokazało się u nas w sklepach w tym roku. Od razu zwróciło moją uwagę i koniecznie musiałam je kupić i wypróbować. Zucchiolo to nic innego jak krzyżówka cukinii, dyni i ogórka. Rzeczywiście warzywo pachnie i smakuje nieco jak ogórek i dynia, a konsystencją przypomina cukinię. Ma małe ziarenka podobnie jak ogórek. Ponoć jest bardzo łatwe w uprawie, o czym(...)nadając sosowi nowy, interesujący smak. Moja rodzina była zachwycona, nawet nie zauważając, że podstawowy składnik został podmieniony. Trafnie więc oceniłam aromat i smak zucchiolo, naprawdę przypomina ogórka. Zucchiolo – mała dynia, wielkie możliwości! Zucchiolo można spożywać na surowo, co jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią chrupiące i odświeżające dodatki do swoich posiłków. Krojąc zucchiolo na cienkie plasterki i dodając
codojedzeniaNazwa: chleb czyste ziarno naturalny / drobne ziarno z ziołami vege / proteinowy z migdałami Firma: Beak Beak Skład: Naturalny –woda, płatki OWSIANE, błonnik roślinny, siemię lniane brązowe 9%, pestki dyni 8%, ziarna słonecznika 5%, miód naturalny, olej roślinny rzepakowy, ziarna SEZAMU 3%, siemię lniane złote 2%, sól. Z ziołami – mielone ziarna słonecznika 29%, woda, mielone pestki dyni 12%, błonnik roślinny, mielone(...)woda, ziarna słonecznika 12%, białka MLEKA 11%, komosa ryżowa (biała i czerwona w zmiennych proporcjach) 11%, pomidory suszone 11%, siemię lniane brązowe 7%, MIGDAŁY 7%, rodzynki, błonnik roślinny, pestki dyni 5%, miód naturalny, sól. Masa netto: 165g Wartości odżywcze: Naturalny –100g/ 262 kcal, tłuszcz – 15g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,8g, węglowodany – 22g w tym cukry – 0,4g, błonnik
Candy Pandaskukurydziana Mąka kukurydziana jest doskonałym składnikiem wiążącym mieszankę dla ptaków. Dodaje ona konsystencji i pomaga utrzymać składniki razem. Można ją również podawać jako dodatek bogaty w węglowodany. 7. Pestki dyni Pestki dyni są nie tylko smaczne, ale również pełne składników odżywczych. Dostarczają ptakom białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Można je podawać zarówno w całości, jak i pokruszone. Podsumowanie Tworzenie mieszanki(...)ptaków może być przyjemnym i satysfakcjonującym doświadczeniem. Wykorzystując różne składniki, takie jak siemię lniane, słonecznik, owies, orzechy, suszone owoce, mąka kukurydziana i pestki dyni, można stworzyć pyszną i zdrową mieszankę, która przyciągnie różne gatunki ptaków do naszego ogrodu. Pamiętajmy, że ptaki potrzebują różnorodnej diety, dlatego warto eksperymentować i dostosowywać mieszankę do ich preferencji. Wezwanie do działania: Zrób mieszankę dla ptaków
Żyję by jeśćsmakują i przy okazji wspierają nasze zdrowie. Składniki: 3 większe buraki ugotowane 100 g. sera feta 2 garście liści dowolnej sałaty (u mnie mieszane) 1/2 szklanki pestek dyni Dressing: 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie: Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Buraki pokroić w większą(...)kostkę, liście sałaty pokroić na mniejsze kawałki, wszystko przełożyć do miski. Dodać pokruszony ser i uprażone pestki dyni. Składniki na dressing wymieszać w osobnym naczyniu i wlać do miski z sałatką. Wszystko razem wymieszać. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce
Agusiowe smakołykimasłem orzechowym i liofilizowaną truskawką / Tomato granola z przyprawą z suszonych pomidorów i bazylii. Firma: Nut Lola Skład: Plant granola – migdały 20,1%, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy nerkowca 10,3%, cukier kokosowy 8,8%, płatki migdałowe 7,4%, morwa biała 7,4%, sezam biały 3,4%, olej kokosowy, siemię lniane, ziarno konopi łuskane, sól morska. Raw cocoa granola(...)miód, wiórki kokosowe, olej kokosowy, sól morska, truskawka liofilizowana 1,2%, cynamon cejloński 0,25%. Tomato granola – płatki owsiane 34%, gryka niepalona, nasiona słonecznika, orzechy laskowe 9,8%, pestki dyni, ocet balsamiczny 3,3%, syrop z agawy, oliwa, płatki migdałowe, płatki drożdżowe, przyprawa suszone pomidory z bazylią 1,6%, sól morska. Masa netto: 280g - 350g Wartości odżywcze: Plant granola – 100g
Candy PandasCiasta bananowe, są ultra smacznymi ciastami! Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, kakao i pestkami dyni to totalna rewelacja! Składniki: 2 jaja 10 ml oleju rzepakowego 50 g erytrytolu 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g banana bez skórki 20 g pestek dyni Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej(...)rozgniecionego banana. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pestki dyni - ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestawww.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/weganskie-jadlospisy-1800-kcal/ Ebook możesz również kupić w empik.com – https://www.empik.com/weganskie-jadlospisy-1800-kcal-monika-jerzak,p1390922192,ebooki-i-mp3-p Gofry na mleku sojowym – kalorie i makroskładniki Porcja tych gofrów z dodatkiem banana, malin i pestek dyni to 498 kalorii . Przepis jest zbilansowany pod kątem makroskładników. W porcji znajdziesz: 76 g węglowodanów 15 g białka 16 g tłuszczy Całość składa się na śniadanie, które dostarczy nam odpowiednią(...)mleka sojowego 70 g mąki pszennej (typ 550) 10 g oleju kokosowego lub rzepakowego 2 g proszku do pieczenia 70 g banana 60 g malin 5 g pestek dyni Mleko sojowe wymieszaj z mąką, olejem i proszkiem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta upiecz gofry. Na wierzchu gotowych gofrów ułóż plasterki banana, maliny oraz posiekane nasiona dyni. WIĘCEJ ROŚLINNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ
Via Gusto