diety więcej sycących i rozgrzewających potraw. Jesienna dieta może pomóc w utrzymaniu ciepłoty ciała i energii w chłodne dni, dlatego częstym wyborem są zupy, gulasze oraz dania z dyni. Mój blog o zdrowym odżywianiu to miejsce, gdzie znajdziesz wiele porad dotyczących jesiennego żywienia. Dieta na jesień – kluczowe składniki Jesienna dieta powinna być dostosowana do zmieniających się warunków pogodowych i zwiększonego(...)zapotrzebowania na pewne składniki odżywcze. Sezonowe warzywa i owoce, takie jak dynie, grzyby, jabłka, gruszki i buraki, są doskonałym wyborem, ponieważ dostarczają cennych witamin i minerałów wspierających odporność organizmu. Korzystanie z tych naturalnych składników sprawia, że dieta jesienna jadłospis staje się bogatszy i bardziej wartościowy pod względem odżywczym. W okresie jesiennym warto także wzbogacić dietę o produkty wspomagające odporność, takie
Natka Pietruszkipokarmów lekkostrawnych, niskoresztkowych. Unikaj pełnoziarnistych produktów zbożowych, surowych warzyw, pestek i nasion, orzechów oraz owoców z dużą ilością błonnika. Wybieraj białe pieczywo, biały ryż, delikatne warzywa gotowane (marchew, ziemniaki, dynia) oraz owoce bez skórki i pestek (np. banany, jabłka bez skórki). 2. Mniejsze objętościowo i częstsze posiłki Spożywanie mniejszych, ale częstszych posiłków może być łatwiejsze do strawienia i mniej obciążać(...)pokarmowego. 7. Spożywaj lekkostrawne warzywa i owoce (w fazie remisji) Po przejściu fazy zaostrzenia, stopniowo można wprowadzać lekkostrawne warzywa i owoce. Zalecane są warzywa gotowane lub pieczone, np. marchew, dynia, cukinia. Owoce dobrze tolerowane to banany, melony i owoce jagodowe. Unikaj surowych warzyw i owoców o dużej zawartości błonnika (np. porzeczki, maliny) oraz skórki. 8. Unikanie alkoholu i kofeiny Zarówno
Natka Pietruszkikojarzy się z naszą polską jesienią, jak dynia. Ten cudowny, rozgrzewający krem z dodatkiem curry zachwyci każdego konesera tego warzywa. Na zdjęciu możecie zauważyć, że dla ozdoby dodałem owoc granatu. Z czystej ciekawości spróbowałem takiego połączenia, który przypadł mi do gustu. Bardzo przypadł, że aż polecę Wam skosztować Arek Gie Składniki: 1 kg miąższu(...)dyni piżmowej 1 pęczek włoszczyzny 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa z włoszczyzny obieramy, kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka. Miąższ dyni kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i zalewamy zimną wodą
R'n'G Kitchenczekoladową! Idealne ciasto na jesień. Bardzo polecam :) Ciasto dyniowe : 170 g mąki pszennej, u mnie tortowa 2 duże jajka 110 g cukru 50 ml oleju 250 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się TUTAJ ) skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ćwierć łyżeczki soli Ciasto kakaowe(...)wanilii ćwierć łyżeczki soli Wykonanie : Ciasto dyniowe : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Puree z dyni wymieszać ze skórką z pomarańczy. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą, jasną masę ( należy ubijać minimum 7 minut na najwyższych obrotach miksera ). Cienką strużką
Opowieści z piekarnikasticky buns z orzechami pekan. Są naprawdę sticky bo pieką się na warstewce ciągnącego karmelu, nic tylko place lizać. Bułeczki są warte zachodu, bo ich smak jest niesamowity. Dodatek dyni do ciasta sprawia, że jest ona niesamowicie lekkie, aromatyczne i przepięknie pomarańczowe. Czego chcieć więcej? Może tylko kubka ciepłej kawy i kocyka na kolankach i mamy perfect trio. Składniki(...)bułeczek): 2,5 szklanki mąki i trochę do podsypania 1 małe jajko 1/2 szklanki purée z dyni 50g miękkiego masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczka soli Na zaczyn: 15g świeżych drożdży 100ml mleka łyżka cukru Na nadzienie: 50g miękkiego masła 1/2 szklanki orzechów pekan 1/2 szklanki brązowego cukru łyżeczka cynamonu
Smaczna Stronaprzestudzeniu najlepiej polukrować lukrem na bazie soku pomarańczowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na keksówkę o wymiarach 9×28 cm. Składniki na Ciasto dyniowe z orzechami: 300 g dyni (250 g po obraniu i starciu) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 100 g masła 4 łyżki płynnego miodu 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 100 g orzechów włoskich(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 pomarańcza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta dyniowego z orzechami: Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Wyłuskane orzechy włoskie posiekać. Pomarańczę dokładnie umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok. Do miski przesiać mąkę z proszkiem
Danka Pichci500g twarogu półtłustego – 3 jajka – 100g słonecznika – 250g płatków owsianych – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 100 g mąki migdałowej – Szczypta soli – Nasiona dyni i chia do posypania (opcjonalnie) Opis przygotowania chleba z twarogu Przygotowanie keto chleba z twarogu jest procesem niezwykle prostym, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika zdrowego jedzenia(...)tworząc jednolite ciasto. Mikser może być przydatny, aby uzyskać idealną konsystencję. Formowanie i pieczenie chleba Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy rozłożyć nasiona dyni i chia, które dodadzą dodatkowej chrupkości naszemu wypiekowi. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Zdrowe pieczywo dla osób na diecie ketogenicznej Chleb keto
ZGruntuFitMagda Dynia naprawdę zagościła u nas na dobre, ale co się dziwić skoro cokolwiek się z nią nie zrobi wychodzi mega pyszne że aż żal nie robić i się tym nie dzielić. Tak właśnie jest z tym ciastem, przepyszne, cudownie wilgotne, pachnące i co najważniejsze proste. U mnie pojawiło się już kilka razy, ponieważ pierwsze upiekłam z dzieckiem jak byłam(...)druga połowa zostaje… cwaniaki. Przepis bardzo bardzo warty polecenia, na jesień idealny, będziecie na pewno powtarzać nie raz. Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): szklanka purée z dyni 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 4 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu
Smaczna Stronaglutenu. Składniki i przygotowanie chleba czystoziarnistego keto Na początek, do przygotowania keto chleba czystoziarnistego, konieczne jest zebranie wszystkich suche składniki. Będziemy potrzebować: – 300g nasion słonecznika – 100g pestek dyni rozdrobnić – 100g zmielonej siemię lniane – 20g nasiona chia – 2 łyżki nasiona babki płesznik Wszystkie powyższe składniki należy dokładnie wymieszać i pozostawić na chwilę, aby wchłonęły wilgoć. Rola(...)babki jajowatej i dyni Nie można pominąć roli babki jajowatej, która działa jak naturalny środek zagęszczający, nadając chlebowi odpowiednią konsystencję. Dodatek dyni natomiast wnosi bogactwo witamin i minerałów, które są tak ważne w diecie keto. Wilgotny i chrupiący keto chleb z ziaren dzięki sezamowi Dla uzyskania idealnej tekstury, do mieszanki należy dodać: – 50g sezamu – Szczyptę soli
ZGruntuFitMagdalenki dyniowo-pomarańczowe to pysze ciasteczka, które łączą w sobie delikatność, za sprawą wilgotnej i puszystej struktury, wraz z korzennym jesiennym smakiem dyni, pomarańczy i przypraw. 20 magdalenek: 2 jajka 80 g cukru 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka konfitury pomarańczowej (lub skórka starta z całej pomarańczy) 100 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, dynią i konfiturą na puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do nich mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kurkumą i cynamonem oraz wystudzonym masłem. Powstałe ciasto nakładamy do formy na magdalenki. Pieczemy 5 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszamy
Mienta blogJesień zagościła u nas na dobre - także sezon dyniowy w pełni! Nie dość, że dynia jest pyszna, to na dodatek ma wiele cudownych właściwości. Przeczytacie o nich w TYM ARTYKULE -KLIK! A tu macie link do pysznych przepisów z wykorzystaniem dyni - zarówno na wytrawnie, jak i na słodko :) Smacznego! DYNIOWE PRZEPISY - KLIK! Zapraszam
Moje Kuchenne RewelacjeMagda Mac&cheese w jesiennej odsłonie? Oczywiście, przecież jesień i bycie totalną jesieniarą do czegoś zobowiązuje. W jesiennej wersji oczywiście musiała pojawić się dynia. I oj tak, jakie to dobre. Szkoda, że nikt nie widział jak moje młodsze dziecko, koneser jedzenia, niekryty krytyk mojej kuchni zajadał ten makaron z takim smakiem… serce się raduje. Więc ja nie musiałam(...)które mogą się tutaj wydawać jakaś ekstrawagancją, ale robią robotę i wierzcie mi, każdy kęs z takim liście to niebo. Składniki (na 2 duże porcje): 2 łyżki purée z dyni 150g makaronu – u mnie sprężynki ale mogą być też kolanka 100ml mleka łyżka masła płaska łyżka mąki płaska łyżeczka musztardy Dijon 100g surowego wędzonego boczku 100g tartego sera żółtego
Smaczna StronaMagda Kolejny cudowny sezon na dynie nadszedł więc jedna ogromna sztuka wylądowała już w piekarniku i została przerobione na dyniowe purée . A wiadomo, że takie dyniowe purée może być użyte dosłownie do wszystkiego, możliwości są niezliczone. Ja wchodzę w dyniowy czas na słodko, przygotowując prościutki, mieszamy łyżką i naprawdę niezawodny chlebek dyniowy. Aby był jeszcze lepszy, dodałam duuuużoooo czekolady, wszystko(...)szklanki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2/3 szklanki purée z dyni 2 łyżeczki esencji waniliowej około 100g posiekanej gorzkiej czekolady – użyłam czekoladowych groszków Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy mokre składniki – purée
Smaczna Strona