dynia - 15472 przepisów (strona:339/1032)

Pasty do pieczywa i zimnej płyty 24

wędlin, serów, warzyw, grissini, itd. Przy okazji podrzucam Wam tutaj jeszcze link do sosów , które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie. 1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra(...)szczelnie go zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Pestki wrzucamy na patelnię i prażymy do zrumienienia. Do blendera wrzucamy obrane papryki, pestki dyni, gorgonzolę, sok z cytryny i oliwę. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania nie za gładkiej pasty (chodzi o to, żeby pestki były lekko wyczuwalne). Następnie dodajemy do tego gorgonzolę, chwilę miksujemy

Kardamonovy
Pesto z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego 17

czosnku, jest trochę umami, moja ulubiona oliwa – jest wszystko co potrzeba do szczęścia. Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki łuskanych pestek dyni 2 łyżki twardego sera długodojrzewającego (parmezan, bursztyn, itp) 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia(...)ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do blendera wrzucamy pomidory, pestki dyni, czosnek niedźwiedzi, wlewamy sok z cytryny i oliwę. Miksujemy pulsacyjnie tak długo, aż powstanie z tego nie za gładka masa, chodzi o to, żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Taka forma sosu jest smaczniejsza, niż taka zmielona na śmierć. Jeżeli pesto wyszło Wam za gęste, dolejcie

Kardamonovy
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą 22

średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy kuskus 100 g sera feta 1 szalotka parę gałązek tymianku  sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki pestek dyni sól  pieprz (przepis na 2 większe porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach. Jeżeli wolicie je ugotować, zróbcie to, ważne żeby były miękkie(...)upieczeniu, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na suchej patelni. Kaszę wsypujemy do małej miski, zalewamy ją wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut. Następnie kaszę rozdrabniamy delikatnie widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy do nich także pokrojoną w małą kostkę fetę, liście tymianku

Kardamonovy
Makaron z pesto z buraka z kozim serem 27

nikt nie miał już siły jeść. Zabrałam go z powrotem do domu i użyłam do obiadu. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 większy burak 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku sok z połowy cytryny pół pęczka koperku 100 g pleśniowego koziego sera sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin (przepis na 2 duże porcje) Buraka myjemy(...)Najlepiej jednak upieczcie go przy okazji korzystania z piekarnika z inną potrawą. Albo upieczcie więcej buraków, np. z myślą o barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. Do blendera wrzucamy upieczonego, obranego buraka, pestki dyni, czosnek, wlewamy sok z cytryny, oliwę, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy pulsacyjnie tak długo

Kardamonovy
Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i pieczonym kalafiorem 20

świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: pół kalafiora 1/3 szklanka suchej komosy ryżowej garść szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 łyżki obranych pestek dyni 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini (pasty sezamowej) 1 duży ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 duże porcje) Kalafior opłukujemy i dzielimy na mniejsze

Kardamonovy
Chlebek dyniowy 30

chlebek bananowy, który wciągnęłyśmy z Tolą w ekspresowym tempie. Wiedziałam, że ten wejdzie na stałe do naszego menu, niedługo pewnie przepis pojawi się na blogu. Potem zaczęłam kombinować z dynią. Narobiłam dość sporej ilości puree, musiałam więc je do czego zużyć. I wykombinowałam, że poszukam na anglojęzycznych stronach przepisu na odpowiednik chlebka, ale z dynią. Przeglądałam masę przepisów i spośród(...)szklanka 250 ml ,  łyżeczka 5 ml ,  łyżka 15 ml . Składniki: 210 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru 50 g brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni 100 ml oleju (ja użyłam rzepakowego) 80 ml maślanki 2 duże jajka ćwierć łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni

Kardamonovy
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 28

świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)mąki żytniej typ 720 500 ml ciepłej wody 150 g aktywnego żytniego zakwasu chlebowego 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/3 szklanki łuskanych pestek słonecznika 1/3 szklanki łuskanych pestek dyni 1 łyżeczka soli Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do nich zakwas, dodatki, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masa będzie klejąca, uprzedzam. Keksówkę cienko smarujemy olejem, ciasto przekładamy

Kardamonovy
Chleb twarogowy 219

Chleb bez mąki, na bazie z płatków owianych, płatków jaglanych, twarogu, z ziarnami (pestki dyni, siemię lniane) posypany czarnuszką. Nie wyczuwa się twarogu, bardziej płatki owsiane, dość zbity, bardzo sycący i pyszny. Składniki: 500 g twarogu półtłustego, 4 jajka M, duża szczypta soli, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g siemienia lnianego, 250 g płatków owsianych górskich, 50 g płatów(...)jaglanych, 90 g pestek dyni, łyżeczka czarnuszki   Przygotowanie: Do twarogu dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia, siemię lniane, płatki owsiane, płatki jaglane. Blendujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty. Dodajemy pestki dyni, mieszamy za pomocą łyżki. Formujemy na kształt chlebka - możemy lekko zwilżyć dłonie będzie nam wtedy łatwiej. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy czarnuszką

Lena Gotuje
Tarta z dynią i kozim serem 41

Tarta z dynią i kozim serem to idealne danie na jesienne wieczory. Kombinacja słodkiej dyni i wyrazistego koziego sera sprawia, że tarta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo aromatyczna. W tym artykule przedstawimy przepis na przygotowanie tego pysznego dania. Przepis jest naprawdę łatwy i prosty, więc jego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut. Tartę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na zupę krem z młodej marchewki z prażonymi pestkami dyni, pomarańczą i z kumkwatem 51

kumkwatu. Kumkwat to owoc o ciekawym, odświeżającym smaku, który może wzbogacić wiele różnych potraw – w tym przypadku nadaje niebanalnej, lekko pomarańczowej, przyjemnej kwasowości. W połączeniu z chrupiącymi pestkami dyni jest idealnym dodatkiem do zupy. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Obierz i drobno posiekaj cebulę. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej(...)śmietanę) i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Owoce kumkwatu umyj dokładnie (najlepiej ze szczoteczką) i pokrój na połówki. Podawaj zupę z kumkwatem i prażonymi pestkami dyni na wierzchu. Składniki 1 cebula 500 g młodej marchewki 1 ziemniak 1 l bulionu warzywnego Sok z 1 pomarańczy 10 owoców kumkwatu skórka z 1 pomarańczy 1/2 szklanki mleka kokosowego (wegańska

Eat me! Fit me!
Wegańskie pancakes – przepis z batatami | DIETA 1800 KCAL 40

nowymi smakami: Pancakes z bananami i orzechami – do ciasta dodać pokrojone w plasterki banany i posiekane orzechy, a na wierzch dodać kawałki banana i orzechy. Pancakes z dynią i cynamonem – do ciasta dodać puree z ugotowanej dyni oraz cynamon, a na wierzch dodać kawałki dyni i posypać cynamonem. Pancakes z jabłkami i cynamonem – do ciasta dodać starte

Via Gusto
Lekka sałatka na grilla z musztardą – prosta i świeża sałatka w 10 minut! 51

solą i pieprzem. 2. Sałatka z grillowanym serem haloumi, awokado i pomidorkami koktajlowymi Grillowany ser haloumi pokrojony w kostkę, awokado i pomidorki koktajlowe, wymieszane z rukolą i posypane pestkami dyni. Skropione oliwą z oliwek i sokiem z limonki. 3. Sałatka do grilla z warzywami i kaszą kuskus Grillowane warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, cebula i papryka, wymieszane z ugotowaną kaszą(...)warzywa, takie jak cukinia, papryka, cebula i bakłażan, wymieszane z orzechami nerkowca i rukolą. Skropione sosem z miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek. 6. Sałatka z grillowaną dynią, szpinakiem i ciecierzycą Grillowana dynia pokrojona w kostkę, szpinak, ugotowana ciecierzyca i posiekana cebula, wymieszane z sosem z jogurtu, soku z limonki i oliwy z oliwek. 7. Sałatka na grilla

Via Gusto
Jakie warzywa ekologiczne powinny być uwzględnione w diecie dla osób z chorobami jelit? 52

dodawać do sałatek, zup i dań mięsnych. Kapusta Kapusta zawiera błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze. Mogą one pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit. Kapustę można spożywać gotowaną lub kiszoną. Dynia Dynia jest bogata w beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem i może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit. Dynię można dodawać do zup, dań mięsnych lub robić z niej puree. Papryka

Żyję by jeść
Jakie warzywa ekologiczne są najlepsze dla diety ketogenicznej lub niskowęglowodanowej? 35

siarkę, które mają wiele korzyści dla zdrowia. Papryka Papryka to warzywo o niskiej zawartości węglowodanów, ale bogate w witaminę C, jest również źródłem karotenoidów, które mają właściwości przeciwutleniające. Dynia Dynia to warzywo, które zawiera mało węglowodanów, ale dużo błonnika. Jest również źródłem witaminy A, która jest ważna dla zdrowia wzroku. Warzywa strączkowe Warzywa strączkowe to doskonałe źródło błonnika i białka(...)zwykle zmniejszenia spożycia węglowodanów. Jednak wybierając odpowiednie warzywa ekologiczne, można wciąż cieszyć się różnorodnymi smakami i składnikami odżywczymi. Warzywa zielone liściaste, brokuły, awokado, warzywa korzeniowe, cebula i czosnek, papryka, dynia, warzywa strączkowe, bakłażan, pomidory, warzywa morskie, szparagi, warzywa kapustne i fasolka szparagowa są najlepszymi wyborami dla diety ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Dlatego warto zwrócić uwagę na ich obecność w diecie

Żyję by jeść