Składników tyle co nic, „roboty” też niewiele, ale za to jaki efekt! W prostocie siła 🙂 Składniki (na 1 porcję): 1 szklanka makaronu 150g dyni pokrojonej w małą kostkę (niecały centymetr) 10g masła 1 duży ząbek czosnku pieprz sól starty twardy ser do posypania (np Grana Padano) ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu dynię usmaż [...] Artykuł makaron z dynią
SandraFrej.comPopękane ciasteczka czyli tzw. Crinkle Cookies pojawiły się już na moim blogu w wersji mocno czekoladowej. Dzisiaj przedstawiam Wam opcję z dodatkiem puree z dyni. Ja użyłam odmiany Hokkaido, aby ciasteczka miały piękny intensywny pomarańczowy kolor. Składniki: 2,5 szkl. mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy PUMPKIN SPICE np. z TEGO przepisu szczypta soli(...)szkl. cukru szklanka puree z dyni 110 g masła jajko szklanka cukru pudru W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek, przyprawe i sól. W innym naczyniu utrzeć masło z cukrem, następnie dodać dynię, jajko i ponownie utrzeć. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki i całość wymieszać. Wstawić masę do lodówki na około 3 godziny. Piekarnik nastawić na 190 stopni, dużą blaszkę pokryć
wyzwania kuchennekalafiora ( w zastępstwie mrożony) - 1/2 szklanki - kilka oliwek zielonych nadziewanych cytryną - wypustki z granata wedle uznania - szczypiorek - kilka orzechów włoskich na porcję (opcjonalnie upraż na suchej patelni) - łyżka pestek dyni na porcję - łyżka masła - sól, pieprz i gałka muszkatołowa Komosę wsyp do garnka dodaj wodę i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu. W tym czasie podziel różyczki kalafiora na mniejsze(...)gałkę muszkatołową. Komosę ryżową po ugotowaniu posól do smaku. Porcję komosy wyłóż na talerz dodaj porcję kremu z kalafiora, posyp całość: orzechami, pokrojonymi w plastry oliwkami, pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem. Aby wzmocnić smak orzechowy możesz orzechy i pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Alternatywy: *opcjonalnie danie możesz skropić olejem z orzechów włoskich *zamiast szczypiorku sprawdzi się
SMYKWKUCHNIJesień, jesień, jesień… a z jesienią – dynia! Dynia jest znana ze swojego wszechstronnego zastosowania. Idealnie nadaje się jako podstawa obiadowych dań i zup, a także jako doskonały dodatek do ciast. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na babeczki dyniowe, które podbiły nie tylko nasze podniebienia, ale również serca. Dynia w babeczkach jest praktycznie niewyczuwalna,... Tryb czytania Artykuł Muffiny
PysiaGotuje.plsobie chleba pszennego... Prawda jest taka że pieczywo bez glutenu nie jest tak sprężyste i puszyste.. ale może być pyszne. Dziś u mnie chlebek z dodatkiem puree z dyni. Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby) SKŁADNIKI: 750ml letniej wody 4 łyżeczki soli 7,5 łyżeczki drożdży instant 630g mąki ryżowej 500g mąki ziemniaczanej 750g pure(...)dyni WYKONANIE: 1. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, pure z dyni, sól, drożdże umieszczamy w dużej misce. 2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy. 4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut) 5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp
Dziś Ja gotujewciąż dojrzewają pomidorki koktajlowe, w kwietniku panoszy się obsypany błękitnym kwieciem ogórecznik, a miłorząb zrzuca ostatnie listki... i wypuszcza paczki! Ale, ale! Są też jesienne cudowne warzywa, papryki i dynie, którymi właśnie teraz można się cieszyć do woli i delektować w rożnych daniach. Papryki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony to nasz jesienny faworyt. Z jednej strony kwintesencja jesieni(...)smaczny i zdrowy lunch. Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut pieczenie 170 st.C Porcje: 5 Składniki: - 5 papryk - 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony - 100 g puree z dyni - 200 g mozzarelli z zalewy - 50 g tartego parmezanu - 3 jajka - 1/2 szklanki posiekanych ziół (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, męta itp.) - sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku
SzczyptaSmaQprzepis na najłatwiejsze ciasto dyniowe, pełne korzennych przypraw. Na wierzchu delikatna, chrupiąca skorupka a pod nią ukryta miękka, słodka dynia. Muszę się przyznać, że kiedy robiłam to ciasto pomyślałam sobie – Przecież to nie może się udać! Wzięłam dynie w swoje ręce i pomyślałam o stworzeniu bardziej twórczego ciasta. Ale podobno te najprostsze pomysły są najlepsze. Dowodem na to jest(...)mieszania, mało bałaganu i ani przez chwile nie bałam się, że ciasto się przypali (co najwyżej się rozpłynie ). W tym czasie zdążyłam nawet zaliczyć spacer z psem. Jeśli uwielbiasz dynie pod każdą postacią – tak jak ja – to wypróbuj również moich korzennych babeczek dyniowych . Artykuł Najłatwiejsze ciasto dyniowe pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieBasia typ1850) - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 - 26g soli himalajskiej - 250g zakwasu (zwykle daję po 125g zakwasu żytniego i 125g zakwasu orkiszowego ) wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki - 60g ziaren dyni - 40g pestek słonecznika - 20g siemienia lnianego - 820g wody źródlanej lub filtrowanej +ziarna do posypania chleba, u mnie: dynia, słonecznik i siemię lniane W misie umieszczam mąki, dodaję zakwasy, sól oraz(...)form (delikatnie przesmarowanych olejem, formy metalowe musimy dodatkowo obsypać także otrębami lub mąką). Ubijam dokładnie miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wygładzam i obsypuję ziarnami, ja posypuję ziarnami: dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Skrapiam pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Zwykle trwa to ok.4-8h, zależy od starości i rodzaju użytego zakwasu. Czym
Smaczne Zdrowemiałam dziś pomysłu na śniadanie, ale został mi mały kawałek pieczonej dyni, który chciałam wykorzystać i tak powstał pyszny i dietetyczny naleśnik dyniowo- owsiany. Jeden taki naleśnik bez dodatków ma 174kcal (B/T/W- 10.74/8.13/16.58). Swoją porcję zrobiłam z pomidorkami koktajlowymi, łososiem wędzonym, serem płatek i sałatą rzymską. Wyszło pysznie i pewnie jeszcze nie jeden raz wrócę do tego przepisu Składniki(...)porcje: – 1 jajko – 60g pieczonej dyni – 20g otrębów owsianych – 10ml mleka – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz) Dodatki wg uznania: u mnie plasterek sera płatek, plasterek łososia wędzonego, sałata rzymska i pomidory koktajlowe. Dynię zblendować z jajkiem, mlekiem i przyprawami, dodać otręby, wymieszać dokładnie i odstawić
Smaki Arminetorcik” dyniowo-waniliowy. To kolejny fit przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu Składniki: – 200g pieczonej dyn – 2 jajka – 40g cukru trzcinowego ( jeśli dynia jest bardzo słodka można nie dodawać cukru lub dodać inne słodzidło wg uznania) – 1 łyżeczka aromatu waniliowego – 100g mąki kukurydzianej – 50ml kefiru (temperatury pokojowej) – 1/2 łyżeczki sody(...)oczyszczonej Krem: – 100g jogurtu typu greckiego – 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu ( u mnie czekoladowo-śliwkowy). Dynie rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę- wymieszać. Sodę wymieszać z kefirem, dodać do dyni, wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem, z obu stron
Smaki Armineprzyrządzania w piekarniku i ja właśnie tak robię. Paluszki układam na papierze do pieczenia i piekę bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu oszczędzam na kaloriach. ➤ Zobacz także: Pilaw z dynią i suszoną śliwką. Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno(...)opakowanie Złotych Paluszków Rybnych FRoSTA 100 g szpinaku baby po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, koperku oraz natki pietruszki sok z 1/2 cytryny ewentualnie sól do smaku garść pestek dyni Przygotowanie pilawu: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i przyprawy: kumin, kurkumę, mieloną paprykę oraz imbir
Chilli Czosnek i OliwaPrawdziwy symbol Halloween to wydrążona dynia - lampion, dynia też króluje w halloweenowym menu. Dla dzieci to prawdziwa frajda, dla Ciebie też dobra zabawa, ale w kuchni. Jedzenie w tym dniu oprócz dyniowych rarytasów powinno być nieco "upiorne". Podrzucam pomysły - inspiracje, które wyglądają dość przerażająco, lecz ich wygląd jest odwrotnie proporcjonalny do smaku, ponieważ wszystkie są po prostu pyszne. Takie potrawy(...)pewnością będą oryginalną ozdobą stołu. W zależności od tego jakich produktów użyjesz proponowane potrawy mogą być "koszmarnie" zdrowe! 1. Bułeczki dynie http://frosch.blogspot.com/2018/10/bueczki-dynie.html 2. Halloweenowe mini pizze "pająki" https://frosch.blogspot.com/2017/10/halloweenowe-mini-pizze-pajaki.html 3.Drakula drink https://frosch.blogspot.com/2016/10/dracula-drink-dlaczego-warto-pic-sok.html 4. Kiełbaski mumie https://frosch.blogspot.com/2015/10/kiebaski-mumie-na-halloween.html 5. Pizza kości na Halloween https://frosch.blogspot.com/2014/10/pizza-kosci-na-halloween.html 6. "Amerykany" na Halloween
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owoców. Przyszła jesień, więc czas na małą zmianę repertuaru – letnie owoce, trzeba zastąpić skarbami jesieni. Zainspirowana słynną już kawą Pumpkin Spice Latte, czyli jesienną kawą z dodatkiem przypraw i dyni postanowiłam przygotować jej wersję tyle, że w postaci smoothie. Muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę! Ten smak to kwintesencja obecnej pory roku. Idealne połączenie dyni z przyprawami
Fit Food BrunetkiWłoskie kopytka w wersji jesiennej z dodatkiem puree z miąższu dyni, która o tej porze roku jest dostępna w każdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do jedzenia :) Składniki: 300 g puree z dyni 300 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa dodatkowo: masło szałwia starty parmezan Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Szybko połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podzielić ciasto na 4 części, każdą zrolować w wałek, podsypując odrobiną mąkę. Pokroić na 1 cm kawałki. Każdy kawałek zrolować na deseczce do gnocchi lub zrobić w nim wgłębienie wklęsłą
wyzwania kuchenneSłodycz bezy jest przełamana smakiem pigwy. W smaku pigwa jest dla mnie o niebo lepsza od jabłek. Ciacho jest obłędne w smaku. Nawet jak ktoś nie lubi dyni nie odgadnie że jest ona w kremie. Polecam do jesiennej kawy. tarta spód: 150 g masła 250 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka cukru pudru(...)krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna 1 opakowanie budyniu 1/4 szklanki wody beza: 2 białka duże jajka 130 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Tarta spód: Do miski przekładam pokrojone masło
wesoła kuchnia