żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Chyba będę kombinować jeszcze z innymi warzywami – poza burakiem i kalarepą właśnie. Genialne. Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki pestek dyni parę liści bazylii kawałek parmezanu sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kalarepę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzu. Pestki dyni prażymy(...)zrumienienia na patelni, ser ścieramy np. na tarce o grubych oczkach (ja użyłam obieraczki do warzyw). Plasterki kalarepy posypujemy pestkami dyni i serem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Carpaccio z kalarepy pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo – ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie – wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)orzechów włoskich 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto
KardamonovyKluski leniwe z dodatkiem puree z dyni hokkaido, polane roztopionym masłem, brązowym cukrem i uprażonymi orzechami włoskimi. Ja posypuję je również cynamonem, a nawet przyprawą do piernika, która również świetnie pasuje do tego wegetariańskiego dania. Składniki: szklanka puree z dyni hokkaido 200 g twarogu szklanka mąki jajko szczypta soli garść uprażonych orzechów włoskich kilka łyżek masła brązowy cukier łyżeczka(...)cynamonu - opcjonalnie Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i szczyptę soli. Zagnieść całość na jednolitą masę i podsypując mąką uformować z ciasta 3 wałki. Pokroić je pod skosem na kluski. Zagotwać osoloną wodą i wrzucić do niej leniwe. Po wypłynieciu gotować je jeszcze przez minutę, następnie odcedzić wykładając na talerze. Roztopić masło i polać nim ugotowane
wyzwania kuchenneNadchodzą święta więc i sernik dyniowy musi się pojawić 😍 Kochamy wszelkie serniki ale oprócz klasycznego uwielbiamy też ten z dodatkiem dyni 💛 Doskonale smakuje w cynamonowych klimatach, więc aby dodać mu nietypowego wyglądu dodałyśmy do niego cynamonowy popcorn wraz z orzechowym karmelem! Czekoladowe reniferki wykończyły go wizualnie i smakowo 😉 Składniki (20 cm średnicy): Spód -80g mąki(...)mąki kokosowej -20g skrobi ziemniaczanej -20g oleju rzepakowego -20g ksylitolu Nutura -300g gorącej wody Sernik dyniowy -600g sera na serniki -350g pieczonej dyni Hokkaido -60g budyniu waniliowego (proszku) -100g ksylitolu Nutura -2 duże jajka Karmel -60g cukru kokosowego Nutura -40g syropu ryżowego -30g oleju kokosowego -50g mleka kokosowego
Candy Pandaskimchi Bigos z brukselką Kapusta z grochem Kapusta z grzybami Kapusta z suszonymi śliwkami Kapusta z soczewicą Bigos wegetariański Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Bigos z dyni Bigos z bakłażana Lekki bigos z kapusty pekińskiej Bigos z czerwonej kapusty – dieta dr Dąbrowskiej Bigos z dynią – post dr Dąbrowskiej Naleśniki z bigosem Artykuł
Dorota Smakujenajmniej zdrowe. W związku z moją wielką niechęcią do smażenia robię to bardzo rzadko. Dziś był jednak ten wyjątkowy dzień. Miałam ochotę na coś smażonego, padło na kotleciki z dyni i kaszy jaglanej. Wszystko szło gładko i pięknie. Placuszki lepiły się fajnie. Spróbowałam masy ...mniammm. .."To będzie rewelacyjny obiad" - pomyślałam. Natłuściłam i rozgrzałam patelnię. Kotleciki nawet nie przywierały(...)potraw smażonych polecam tę pierwszą, dla tych z moimi preferencjami - drugą. Pychotka!😊 Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki kaszy jaglanej + 4 szklanki wody, 2 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczka kurkumy, Olej kokosowy do smażenia. Wykonanie : Kaszę jaglaną zalewamy wodą, dodajemy dynię. Gotujemy do momentu wsiąknięcia przez kaszę
Jeść, by żyć w zdrowiuciepła. Kto pierwszy złapie za nóż, ten to poczuje. Aktualnie jestem w połowie keksa - jest środa, wiec do piątku wystarczy - mam nadzieję. Wokół patery w której leżakuje, małe dynie, większe dynie, wrzos. Cieszą oczy, tym bardziej, że jestem bardziej udomowiona niż zazwyczaj. Kończę urlop. Wspominam, jak postawione na głowie zostało wszystko, co rzekomo miało być naszym spokojnym, wyczekanym, rodzinnym(...)czoło przed Panią Konsul. Wszystko w naszym życiu zależy od tego, czy na życzliwych ludzi dane nam jest trafić. Nawet 13 w piątek. Wrocławskie stragany już jesienią pachną. Obrodziło dyniami. I na ozdobę i na zupę. I na sztuki i na kg Wyścig z czasem, ze stresem .. niespodziewana okazja do tego by na mały kawałek tegoż oto wypieku wstąpić
Kronika PiekarnikaWilgotny chlebek z dyni, bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych w okresie jesiennym. Jest to słodkie korzenne ciasto, mimo iż jego nazwa może kojarzyć się z rodzajem pieczywa. Podobnie jak chlebek bananowy lubię jeść go z dobrym masłem orzechowym. Spróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej lub pełnoziarnistej 3/4 szkl. puree z dyni 1/2 szkl. cukru brązowego 2 jajka(...)nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę, przyprawy, sodę. Dodać cukier i wszystko wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, w które wlać olej, puree z dyni oraz wbić jajka. Całość wymieszać do momentu, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przelać je do formy, wyrównać wierzch łopatką lub łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około
wyzwania kuchenneChleb dyniowy, a właściwie podwójnie dyniowy, na zakwasie. Zawiera zarówno puree z dyni, jak i jej pestki. Zależnie od gatunku dyni i jej koloru, chleb będzie miał mniej lub bardziej intensywną barwę. W moim, jak widać na pierwszy rzut oka, dynia jest dosyć dobrze zakamuflowana ;-) Nie zmienia to jednak faktu, że spełniła swoją rolę i doskonale nawilżyła miąższ chleba. Bardzo
Arabeska waniliowaDziś proponuję Wam kolejną odsłonę słynnego pasztetu z selera. Tym razem dodałam do niego dynię. Ale nie tylko dynia jest tu dodatkiem. Smak pasztetu podkręciłam dwoma rodzajami musztardy i jeszcze jednym nietypowym składnikiem. Jest to sos o nazwie Pierun , który jest bardzo ostry. Aby nie przedobrzyć dałam go mało bo bałam się jego ostrości. I to była wystarczająca ilość(...)szukacie już prezentów na zbliżające się Święta to warto pomyśleć o takim prezencie dla wielbicieli bardzo ostrych smaków i wielbicieli gotowania. Na pewno będą zadowoleni. Pasztet z selera z dynią
Ewa w kuchnidrożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -40g cukru kokosowego i 20-40g cukru zwykłego -120ml oleju rzepakowego -200g puree z pieczonej dyni -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -200g jabłek -ok 2 pełne łyżki cynamonu Nutura -ksylitol lub cukier CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki
Candy Pandasprzygotowania, trzeba tylko umiejętnie operować przyprawami. W sosach curry można przemycić bardzo dużą ilość warzyw a po zmiksowaniu będą wyglądały jak gęsty sos. Główne warzywa wykorzystane w sosie to dynia piżmowa, marchewka i kukurydza. Idealnie współgrają z aromatycznymi przyprawami i są rozgrzewającym pomysłem na obiad / kolację w ten jesienny czas. Składniki na 6 porcji: 750g piersi z kurczaka dynia piżmowa(...)dodatki np. chlebek naan, papadoms, ryż lub kuskus Sposób przygotowania: Na odrobinie oleju lub oliwie podsmaż posiekaną cebulę, por, imbir oraz czosnek. Podsmażaj do miękkości. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę. Zalej wodą tak by zakryła warzywa tylko w 3/4 i gotuj około 30 minut. W tym czasie możesz również ugotować kukurydzę oraz pokroić kurczaka w kostkę. Kiedy warzywa
wysmienitydwie marchewki) – jedna pełna szklanka masło klarowane (albo zwykłe lub oliwa z oliwek ) – pół szklanki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki z dyni – 1/4 szklanki ocet jabłkowy – łyżka soda oczyszczona – łyżeczka sól ( kłodawska lub himalajska ) – łyżeczka przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie Nie musisz kupować masła klarowanego, możesz(...)nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć samych marchewek, marchewek z batatem lub innych kombinacji warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj wszystkie
PaleoSMAKPyszne, wilgotne ciasto z dynią i dodatkiem bakalii. Dosyć długo zachowuje świeżość. Polecam bo proste w przygotowaniu. Składniki: 2 szklanki drobno startej dyni 1 niepełna szklanka oleju 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżeczki cynamonu 1 szklanka bakalii Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dolewać(...)trochu oleju . Następnie powoli dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodać dynię i bakalie - dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 50 minut bądź do suchego patyczka. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem bądź polać rozpuszczoną białą czekoladą z dodatkiem śmietany
Niespełnione zdolności kulinarnefilmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. DESER DYNIOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKLADNIKI: Krem dyniowy: puree z dyni ( 1 szkl.) miód (2 łyżki) gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki) cynamon (1/4 łyżeczki) goździki mielone (1/łyżeczki ) imbir mielony ( 1/4 łyżeczki ) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Krem mascarpone: śmietanka kremówka(...)kakao. Potrzebne gadżety: 2 szklanki wysokie o pojemności 250 ml szpatulka miarka kuchenna waga kuchenna miska mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Krem dyniowy. Puree z dyni doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy przyprawy i miód. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2.) Krem mascarpone. Śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone
RITA food channel