mniejsza będzie miała danie na dwa dni. Składniki na kurczaka z warzywami 2-3 ćwiartki kurczaka 1 l przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 / 2 dyni piżmowej 2-3 średnie ziemniaki 2 łyżki oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 1 / 4 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć(...)papierowym ręcznikiem i przekroić na dwa kawałki (pałki i udka). Obficie natrzeć solą oraz pieprzem, odłożyć. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić w plastry. Na dno naczynia z grubym dnem wsypać marchewkę, na nią seler, ziemniaki i dynię. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać przecierem pomidorowym wymieszanym
niecodziennikparyłyżeczka posiekanej natki pietruszki i koperku sól i pieprz do smaku do podania: grzanki z pieczywa razowego łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu kilka kropel oliwy z oliwek prażone pestki dyni Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji 3-4 Wartości odżywcze w porcji (bez grzanek i dodatków): Kalorie: 160 Białko: 6,4 g Tłuszcz: 6,5 g Węglowodany: 18 g Przygotowanie(...)gładki krem. Następnie sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem pod swoje podniebienie. Na osobnej patelni przygotowujemy grzanki, czyli podpiekamy pokrojony w kostkę chleb razowy oraz pestki dyni do zrumienienia. Można dodać do nich odrobinę oliwy, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Gotowy krem z zielonego groszku podajemy z grzankami, pestkami dyni, śmietaną oraz odrobiną oliwy. Smacznego! Artykuł Krem
Analiza Smakupieczywa, białego sera czy nawet jajecznicy. Z resztą przygotujcie je i sami oceńcie. Składniki: Dwie garści świeżej rukoli (to duży pęczek lub mała paczka) garść nasion słonecznika garść nasion dyni dwa ząbki czosnku (duże) 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju sól i pieprz 1/4 szklanki startego parmezanu (opcjonalnie - jeśli nie dodajesz należy zwiększyć odrobinę ilość oliwy) Przygotowanie: Rukolę(...)opłukać i dokładnie osuszyć. Nasiona słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni (uwaga dynia strzela jak popcorn). Czosnek obrać i ewentualnie odkroić stwardniałą "dupkę"(jeśli taka jest). Do blendera wrzucamy , rukolę, nasiona, i czosnek (opcjonalnie ser), wszystko razem chwilkę miksujemy, po czym dolewamy oliwę i znów chwilkę męczymy mikser, na koniec doprawiamy, mieszamy i gotowe :) Gotowe świeże pesto w lodówce
Farmażonybądź chorobę refleksową przełyku, to ta zupa będzie miała na Was zbawienny wpływ i podziała niemal od razu! Zawiera w sobie kilka kluczowych składników : dzięki słodkim ziemniakom, marchewce i dyni wzmocnicie swój żołądek. Zupa jest mocno zasadotwórcza i jest idealna dla osób o osłabionym układzie trawiennym i mocno wychłodzonym. Gotuję ją przede wszystkim dzieciom, można w niej sporo ukryć(...)przemycić. Czasem zdarza mi się używać zamrożonej przeze mnie dyni, co absolutnie nie wpływa na smak tego pomarańczowego , bardzo smacznego kremu. A smak zupy zapamiętacie na długo . Możecie zabierać ją do pracy w termosie. Wzmocni, doda energii i uspokoi żołądek. Jest niezwykle łatwa do przygotowania. Ugotujcie od razu więcej , na pewno Was nie rozczaruje! Dzieci Wam za nią podziękują! Składniki
Z Kuchni Do Kuchniposypuję go twarogiem. Ale to tylko jedna z propozycji podania. Można go stosować do różnych dań. Dziś zrobiłam makaron pszenno - dyniowy na samych żółtkach z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Makaron ma dzięki takim składnikom ładny żółciutki kolor. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania 2 żółtka ok. 0,5szkl. mleka szczypta soli 1 łyżka(...)pure z pieczonej dyni 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Dodałam żółtka (białka można zamrozić i użyć w innym czasie do jakiegoś wypieku) oraz pure z dyni. Mleko podgrzałam i gorące dolałam do pozostałych składników. Wymieszałam wszystko łyżką, a następnie zagniotłam ręcznie elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto uformowałam w kulę
Waniliowe ImprowizacjeWegańska, bezglutenowa i bez laktozy pyszna zdrowa i pożywna zupa krem. Zrobicie ją bardzo szybko i tak samo szybko ją zjecie. Mi bardzo smakowała z pestkami dyni które fajnie się chrupie w zupie. Rzepę można jeść nie tylko na surowo ale wychodzą z niej pyszne zupy. Koniecznie zróbcie chipsy do niej. 1 biała rzepa 1 por biała część 1 korzeń(...)pietruszki 1 kawałek selera korzenia sól, pieprz czarny,czerwony 1 litr bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni szczypior olej rzepakowy 3 łyżki kaszy jaglanej płatki chili 1 cebula Wykonanie: Rzepę, korzeń pietruszki, seler obieram i kroję w kostkę. Z rzepy za pomocą skrobaczki do warzyw ścieram kilka pasków, z których zrobię chipsy. Por, cebulę drobno kroję. W głębokim garnku rozgrzewam
wesoła kuchniaszklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka rodzynek 1 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka domowej przyprawy do piernika 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju wykonanie: Puree z dyni, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki, w tym rodzynki i orzechy, wsypuję do drugiej miski, mieszam
babka w formiejedna z najsmaczniejszych potraw na świecie! Niestety, wygląd tym razem nie idzie w parze ze smakiem... Locro Składniki (2-3 porcje) - puszka kukurydzy - 1 cukinia - 1 mały batat - pół dyni piżmowej - ząbek czosnku - łyżeczka oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego i pół opakowania pomidorów z puszki - pół szklanki bulionu i pół szklanki wody - po łyżeczce papryki wędzonej, słodkiej i ostrej, sól(...)pieprz Przygotowanie: 1) Dynię piżmową i batata kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień. 2) Cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i dorzucamy do garnka.. Dodajemy około 1/5 opakowania kukurydzy, pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy. 3) Do kielicha blendera wrzucamy pozostałą cześć kukurydzy, olej i bulion. Miksujemy
Roślinożerni urlopowiczeczosnku - 500 g zielonych szparagów - garść szpinaku - 3-4 łyżki szczypiorku - 250 ml śmietany 18% - 2 szklanki wody - sól, pieprz - pół kostki halloumi (100-120 g) - olej - pestki dyni - jakieś zielsko do dekoracji (np. rzeżucha, szczypiorek, kiełki) Przygotowanie: 1) Szparagi myjemy i kroimy w mniejsze części. W garnku rozgrzewamy masło. Czosnek kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka(...)przez 3-4 minuty. 2) Dodajemy wodę, odrobinę soli i pieprz. Gotujemy przez około 10-15 minut. 3) W międzyczasie halloumi kroimy w drobną kosteczkę. Możemy również uprażyć pestki dyni. 4) Do garnka dodajemy szpinak, szczypiorek i śmietanę. Mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. 5) Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy kosteczki halloumi. Smażymy przez około
Roślinożerni urlopowiczetylko trochę bardziej gęstym. Ja mam już w swoim menu takie owoce, więc dziś zrobiłam je w cieście drożdżowym, na suchych drożdżach. Do ciasta dodatkowo użyłam pure z pieczonej dyni dla ładnego koloru i intensywniejszego smaku. Owoce wyszły pyszne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 jajko 3 czubate łyżki mąki tortowej 2 płaskie łyżki pure z pieczonej dyni(...)olej do smażenia cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy oraz suche drożdże. Wbiłam jajko, dodałam pure z dyni i dolałam mleko. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Ciasto odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam owoce. Umyłam je, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam owoce
Waniliowe Improwizacjetemacie imprez halloweenowych - dla dzieci i nie tylko - dziś przygotowałam halloweenową sałatkę owocową. Słodkie, pyszne, zdrowe i podane w typowo halloweenowy sposób 😉 Choć z tym amerykańskim świętem najczęściej kojarzymy dynię, ciężko podać w dyni jedzenie (no chyba, że jest to zupa dyniowa , którą też już przetestowałam) chociażby ze względu na jej zazwyczaj dość duże rozmiary. Dlatego ja troszkę oszukałam(...)mnie dynię udawały grejpfruty 😉 Dzięki temu każdy dostał swoją porcję w specjalnym halloweenowym "opakowaniu". Halloweenowa sałatka - przepis na 3 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 3 grejpfruty, pomarańczę, gruszkę, mała kiść winogron, suszoną żurawinę, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu. 1. Żurawinę zalej wrzątkiem i zaparz. 2. Owoce umyj. 3. Zetnij wierzch grejpfrutów, wydrąż łyżką miąższ i nożykiem wytnij
Z notatnika dietetykaPuszyste drożdżówki z dodatkiem pure z dyni o pięknej barwie z nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 100 ml pure z dyni, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g orzechów włoskich 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: lukier(...)ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi
słodki bratekjabłkiem 375 kalorii/ 17,2 g białka/ 19 g tłuszczu/ 54,2 g węglowodanów/ 8,9 g błonnika Składniki: mleko 2% - 1/2 szklanki jabłko - 1/2 sztuki puree z dyni - 2 łyżki masło orzechowe - 1 łyżeczka pestki dyni - 1 łyżka cynamon Płatki owsiane zalej w garnuszku ciepłą, ale nie wrzącą wodą, odstaw do napęcznienia. Dolej mleko, przemieszaj i zagotuj. Zmniejsz(...)dodając pozostałe składniki - puree dyniowe i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Owsiankę podawaj z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę, szczyptą cynamonu i pestkami dyni. II Śniadanie Lunchbox z grillowanym kurczakiem i brokułami 396,5 kalorii/ 30g białka/ 8,6 g tłuszczu/ 43,5 g węglowodanów/ 4,4 g błonnika Składniki: brokuły (różyczki
Kuchnia EllieSkładniki : 450 g oczyszczonego miąższu dyni 4 jajka 100 g cukru 125 ml roztopionego masła 340 g mąki pszennej typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek Przygotowanie: Dynię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę Nie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi(...)porcjami płynne masło, następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki Wlewamy mieszankę jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły. 6.Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C, pieczemy 45-55 min. (do suchego patyczka
Proste Potrawyjeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem dyni, więc jeśli jeszcze dorwiecie ją w sklepach to nie wahajcie się i bierzcie ją do domu! Dzisiaj, na osłodę tego chłodnego dnia mam dla Was przepis na mój ulubiony deser – pudding chia z kremem dyniowym. Jest to świetny sposób na przemycenie dyni dzieciom, gdyż w tym deserze, smakuje ona prawie jak mango! Koniecznie
Be Fit Be Strong