Zapraszam na słodkie gofry dyniowe. Dzięki dyni gofry mają piękny kolor i są delikatne. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Polecam Składniki: 1 szkl puree z dyni 3 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do miski przekładamy puree z dyni, olej, jajka i mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnenajlepsze ciasto z tzw. zdrowych ciast jakie jadłam. Jest z mąki kokosowej, miodu akacjowego, dyni i kilku jeszcze składników które przeczytanie poniżej. Wilgotne w środku i nie kruszy się. Dla mnie hit jesieni. 4 jajka L (duże) 250 gram mąki kokosowej ok szklanki 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 i 1/2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej(...)tępe, i dosyp pozostałą część - ja wsypałam od razu całość mąki, ale używając jaj wiem, że wielkość jaj robi różnicę) dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodać dynię i delikatnie wmieszać w masę. Ciasto przelać do tortownicy np. 20 cm, formy na muffiny lub innej. Składniki można podwoić, wtedy ciasta jest dużo na dużą blachę. Piec
AZgotuj!Jesienny rosół z trzema rodzajami klusek. Kluski domowe z natką pietruszki, dyni i marchewki. Polecam zrobić taki rosół dzieciom będą zachwycone i z apetytem zjedzą. W końcu jemy oczami także, a dzieci lubią jak jest kolorowo. W ten sposób możemy przemycić trochę warzyw do klusek. 30 dkg rozbefu wołowego 1/2 kurczaka 3 marchewki 1/2 pora 1/3 selera korzenia 1 pietruszka(...)korzeń lubczyk sól 1 cebula kluski: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka sól 20 dkg dyni obranej upieczonej 1/2 pęczek natki pietruszki 2 marchewki ugotowane z rosołu Rosół: Warzywa obieram i myję dokładnie. Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję marchewkę, seler, korzeń pietruszki,por, pokrojonego kurczaka, i wołowinę, oraz liście lubczyku. Rosół gotuję na bardzo wolnym ogniu od zagotowania
wesoła kuchniacebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru (świeżego startego) 1 pomidor 1/2 szklanki mleka PRZYGOTOWANIE Obrany i bez pestek miąższ dyni oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. W woku podsmażyć na maśle cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodać kawałki dyni i ziemniaków. Całość doprawić solą, wsypać kurkumę(...)zupy. Wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać mleko i wszystko zblendować. Podawać na przykład z niebieskim serem pleśniowym. CZY WIESZ, ŻE… Dynia to źródło wielu witamin i innych substancji odżywczych. Poczytajcie mój wpis: “Dyniowy zawrót głowy” . Artykuł Zupa dyniowa, smażona i gotowana na woku pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plPomęczę Was jeszcze trochę tą dynią :) Dostałam ją na tyle dużą, że wystarczyła na kilka dań, między innymi jako dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: " Smaki ogrodu ") Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego ok. 400 g obranej dyni 1 mała cebula 1 jajko(...)marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mała cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz, pieprz ziołowy ok. 50 ml śmietany 12% Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na kilka minut i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niej mięso, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą
Simply FoodŚliwki i gruszki mają teraz prawdziwe wzięcie. W końcu są na tyle dojrzałe, że można się nimi zajadać do woli! Nie zapominajmy jednak o dyni, która także ma teraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę o śr 23cm 3 jajka 1 kostka masła 82% ¾ szklanki cukru 200g puree z dyni 1 cukier waniliowy 300g mąki tortowej 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 gruszki Kilka śliwek Cukier puder Sposób przygotowania: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę
Kuchnia w czekoladziePostanowiliśmy połączyć nasze ulubione pory roku. Jedną, gdzie wszystko budzi się do życia, drugą…mega kolorową <3 Składniki 1,5 kg dyni 4 gałązki świeżego rozmarynu 500 ml żuru 700 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 8 plastrów bekonu 1 mini bagietka 50 g startego żółtego sera oliwa z oliwek 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Dynię dzielimy(...)kratkę”. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy po gałązce rozmarynu, polewamy oliwą. Pieczemy 30 min. w 190°C . Studzimy, oddzielamy miąższ od skóry. Żur mieszamy z bulionem, miąższem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do uzyskania ulubionej gęstości. Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni. Bekon odstawiamy, tłuszcz dodajemy
R'n'G Kitchenżej. Doskonałym tego przykładem są owsianki, płatki zbożowe, pełnoziarniste niskosłodzone ciasteczka z dodatkiem orzechów, pestek dyni czy słonecznika, owoców (także suszonych) czy niewielkiej ilości gorzkiej czekolady. Orzechy to doskonałe źródło kwasów Omega(...)witamin z grupy B; pestki dyni to bogactwo cynku, czekolada przeciwutleniaczy i magnezu. Suszone owoce dostarczą również przeciwutleniaczy, sporej dawki witamin, minerałów i błonnika. Nasz mózg, aby dobrze funkcjonować potrzebuje właśnie tego
Codzienna kuchnia niecodziennanabiałem śmietanę oraz różnego rodzaju sery. Zupa krem z cukinii znakomicie komponuje się z posiekanym drobno koperkiem, natką pietruszki oraz różnego rodzaju ziarnami i orzechami np. płatkami migdałów, pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Składniki – zupa krem z cukinii: 700 ml tłustego rosołu no z mojego przepisu na rosół z kaczki 700 g wydrążonej cukinii 100 g cebuli 2 ząbki(...)czosnku 15 g masła klarowanego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny lub biały świeżo mielony Dodatki: koperek lub natka pietruszki płatki migdałowe , pestki słonecznika , dyni itp. dodatkowy tłuszcz by podbić makro np. mix oleju MCT (zaczynać od 5g jednorazowo), z rokitnika, z ogórecznika, czarnuszki , lnianego Essentiala, oliwy z oliwek extra vergine. Cukinię umyć, wytrzeć, przekroić
Ola la LCHFJedliście kwiaty dyni? Kwiaty dyni lub cukinii, podobnie jak inne kwiaty jadalne, powoli przebijają się do naszej kulinarnej świadomości i coraz częściej trafiają na nasze stoły. Można je kupić w sklepach i na bazarach. Najlepsze są kwiaty z własnej uprawy, gdzie można mieć pełną kontrolę nad ich świeżością i wielkością. Kwiaty dyni można smażyć, zapiekać, faszerować, dusić, grillować, marynować, jeść
Kasia i jej kobiecy światSkładniki na przepis ogólny; 450 g mąki pszennej 450 g żytniej mąki razowej 600 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant 30 g miodu 140 g pestek dyni 140 g suszonej aroni Składniki na pate fermentee; 230 g mąki pszennej 150 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystkie składniki na pate fermentee mieszamy ze sobą(...)dokładnie na około 16 godzin przed planowanym pieczeniem chleba. Przykrywamy i odstawiamy. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz fermentującego zaczynu, dyni i aronii. Mieszamy całość na najniższych obrotach do połączenia się składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami fermentujący zaczyn. Następnie na nieco szybszych obrotach mieszamy ciasto około 3 minut. Następnie dodajemy dynię i aronię. Mieszamy do połączenia. Ciasto powinno
Radość kipiąca uśmiechem.przyznać, że chłodnik jest po prostu pyszny. Składniki na 4 porcje: 150 g nasion konopii łuskanych czerstwa bułka (opcjonalnie) ząbek czosnku przetartego przez praskę 2 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy sok z limonki 2 szklanki wody szczypta soli koperek do dekoracji łyżka oleju z pestek dyni do dekoracji Przepis na chłodnik z nasion konopii Wszystkie składniki zblendować(...)gładką masę. Udekorować koperkiem i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni. 3. Chłodnik z melona Jeśli zostanie nam trochę nasion konopii to jeszcze pyszniejszy jest ten chłodnik melonowy. To mój absolutny faworyt! Słodki, migdałowy, gęsty i sycący Składniki na każdą porcje: pół dojrzałego melona na osobę łyżka oliwy 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki ziaren konopii lub płatków owsianych
Ugotowane pozamiatanePrawdziwy, pozbawiony konserwantów i polepszaczy smaku chlebek pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem dyni to świetna propozycja tego tradycyjnego domowego wypieku w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 300g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 25g świeżych drożdży 200g puree z dyni 150ml mleka 40g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy 1 jajko do posmarowania chleba sezam czarny(...)taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi
Szalona Kuchnia EwelinyKwiaty dyni są jadalne i często można je spotkać w kuchni włoskiej. U mnie nadziewane ricottą, rozmarynem z nutą gałki muszkatołowej. Spód do quichu przygotowałam tradycyjny jednak by stworzyć zdrowszą wersję możecie użyć mąki pełnoziarnistej. Składniki na spód: 100g masła 200g mąki żółtko 2 łyżki zimnej wody Składniki na farsz: 8 kwiatów dyni 4 łyżki ricotty rozmaryn, sól, pieprz, gałka(...)mała bo 20cm). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie podpiecz w piekarniku 20 minut 180ºC. Ricottę wymieszaj z posiekanym rozmarynem, gałką, solą i pieprzem. Nadziewaj kwiaty dyni przygotowanym serkiem. Ułóż na podpieczonym spodzie. Zalej mieszaniną jaj z mlekiem, solą i pieprzem. Piecz kolejne 30 minut aż jajka się zetną
wysmienityporcję: ok. 100 g mix sałat 50 g sera pleśniowego "Blue" (można użyć też camembert) duża garść granatowych winogron mała garść posiekanych włoskich orzechów olej z pestek dyni (u mnie olej z Olejowe Smaki *) Sałatę rozłożyć na talerzu. Ser pokroić w kostkę, a winogrona na połówki. Rozłożyć je na sałacie. Orzechy uprażyć na złoto na suchej patelni. Posypać nimi(...)sałatkę. Wierzch dość obficie polać olejem z pestek dyni. Podawać od razu po przygotowaniu. * Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych, jednorodnych ziaren i nasion od najlepszych producentów. Ich produkty są w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje
Simply Food