dynia - 15472 przepisów (strona:358/1032)

Mój ulubiony przepis na jesień - zapiekana papryka 180

wciąż dojrzewają pomidorki koktajlowe, w kwietniku panoszy się obsypany błękitnym kwieciem ogórecznik, a miłorząb zrzuca ostatnie listki... i wypuszcza paczki! Ale, ale! Są też jesienne cudowne warzywa, papryki i dynie, którymi właśnie teraz można się cieszyć do woli i delektować w rożnych daniach.  Papryki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony to nasz jesienny faworyt. Z jednej strony kwintesencja jesieni(...)smaczny i zdrowy lunch. Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut pieczenie 170 st.C Porcje: 5 Składniki: - 5 papryk - 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony - 100 g puree z dyni - 200 g mozzarelli z zalewy - 50 g tartego parmezanu - 3 jajka - 1/2 szklanki posiekanych ziół (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, męta itp.) - sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku

SzczyptaSmaQ
Najłatwiejsze ciasto dyniowe 108

przepis na najłatwiejsze ciasto dyniowe, pełne korzennych przypraw. Na wierzchu delikatna, chrupiąca skorupka a pod nią ukryta miękka, słodka dynia. Muszę się przyznać, że kiedy robiłam to ciasto pomyślałam sobie – Przecież to nie może się udać! Wzięłam dynie w swoje ręce i pomyślałam o stworzeniu bardziej twórczego ciasta. Ale podobno te najprostsze pomysły są najlepsze. Dowodem na to jest(...)mieszania, mało bałaganu i ani przez chwile nie bałam się, że ciasto się przypali (co najwyżej się rozpłynie ). W tym czasie zdążyłam nawet zaliczyć spacer z psem. Jeśli uwielbiasz dynie pod każdą postacią – tak jak ja – to wypróbuj również moich korzennych babeczek dyniowych . Artykuł Najłatwiejsze ciasto dyniowe pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 190

Basia typ1850) - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 - 26g soli himalajskiej - 250g zakwasu (zwykle daję po 125g zakwasu żytniego i 125g zakwasu orkiszowego ) wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki - 60g ziaren dyni - 40g pestek słonecznika - 20g siemienia lnianego - 820g wody źródlanej lub filtrowanej +ziarna do posypania chleba, u mnie: dynia, słonecznik i siemię lniane W misie umieszczam mąki, dodaję zakwasy, sól oraz(...)form (delikatnie przesmarowanych olejem, formy metalowe musimy dodatkowo obsypać także otrębami lub mąką). Ubijam dokładnie miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wygładzam i obsypuję ziarnami, ja posypuję ziarnami: dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Skrapiam pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Zwykle trwa to ok.4-8h, zależy od starości i rodzaju użytego zakwasu. Czym

Smaczne Zdrowe
Naleśnik dyniowo- owsiany (fit) 117

miałam dziś pomysłu na śniadanie, ale został mi mały kawałek pieczonej dyni, który chciałam wykorzystać i tak powstał pyszny i dietetyczny naleśnik dyniowo- owsiany. Jeden taki naleśnik bez dodatków ma 174kcal (B/T/W- 10.74/8.13/16.58). Swoją porcję zrobiłam z pomidorkami koktajlowymi, łososiem wędzonym, serem płatek i sałatą rzymską. Wyszło pysznie i pewnie jeszcze nie jeden raz wrócę do tego przepisu Składniki(...)porcje: – 1 jajko – 60g pieczonej dyni – 20g otrębów owsianych – 10ml mleka – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz) Dodatki wg uznania: u mnie plasterek sera płatek, plasterek łososia wędzonego, sałata rzymska i pomidory koktajlowe. Dynię zblendować z jajkiem, mlekiem i przyprawami, dodać otręby, wymieszać dokładnie i odstawić

Smaki Armine
Placki dyniowo- waniliowe 198

torcik” dyniowo-waniliowy. To kolejny fit przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu Składniki: – 200g pieczonej dyn – 2 jajka – 40g cukru trzcinowego ( jeśli dynia jest bardzo słodka można nie dodawać cukru lub dodać inne słodzidło wg uznania) – 1 łyżeczka aromatu waniliowego – 100g mąki kukurydzianej – 50ml kefiru (temperatury pokojowej) – 1/2 łyżeczki sody(...)oczyszczonej Krem: – 100g jogurtu typu greckiego – 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu ( u mnie czekoladowo-śliwkowy). Dynie rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę- wymieszać. Sodę wymieszać z kefirem, dodać do dyni, wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem, z obu stron

Smaki Armine
Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi 112

przyrządzania w piekarniku i ja właśnie tak robię. Paluszki układam na papierze do pieczenia i piekę bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu oszczędzam na kaloriach. ➤ Zobacz także: Pilaw z dynią i suszoną śliwką. Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno(...)opakowanie Złotych Paluszków Rybnych FRoSTA 100 g szpinaku baby po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, koperku oraz natki pietruszki sok z 1/2 cytryny ewentualnie sól do smaku garść pestek dyni Przygotowanie pilawu: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i przyprawy: kumin, kurkumę, mieloną paprykę oraz imbir

Chilli Czosnek i Oliwa
Halloweenowe menu 197

Prawdziwy symbol Halloween to wydrążona dynia - lampion, dynia też króluje w halloweenowym menu. Dla dzieci to prawdziwa frajda, dla Ciebie też dobra zabawa, ale w kuchni. Jedzenie w tym dniu oprócz dyniowych rarytasów powinno być nieco "upiorne". Podrzucam pomysły - inspiracje, które wyglądają dość przerażająco, lecz ich wygląd jest odwrotnie proporcjonalny do smaku, ponieważ wszystkie są po prostu pyszne. Takie potrawy(...)pewnością będą oryginalną ozdobą stołu. W zależności od tego jakich produktów użyjesz proponowane potrawy mogą być "koszmarnie" zdrowe! 1. Bułeczki dynie  http://frosch.blogspot.com/2018/10/bueczki-dynie.html 2. Halloweenowe mini pizze "pająki"  https://frosch.blogspot.com/2017/10/halloweenowe-mini-pizze-pajaki.html 3.Drakula drink  https://frosch.blogspot.com/2016/10/dracula-drink-dlaczego-warto-pic-sok.html 4. Kiełbaski mumie  https://frosch.blogspot.com/2015/10/kiebaski-mumie-na-halloween.html 5. Pizza kości na Halloween  https://frosch.blogspot.com/2014/10/pizza-kosci-na-halloween.html 6. "Amerykany" na Halloween

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dyniowe light smoothie 132

owoców. Przyszła jesień, więc czas na małą zmianę repertuaru – letnie owoce, trzeba zastąpić skarbami jesieni. Zainspirowana słynną już kawą Pumpkin Spice Latte, czyli jesienną kawą z dodatkiem przypraw i dyni postanowiłam przygotować jej wersję tyle, że w postaci smoothie. Muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę! Ten smak to kwintesencja obecnej pory roku. Idealne połączenie dyni z przyprawami

Fit Food Brunetki
Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca) 104

Włoskie kopytka w wersji jesiennej z dodatkiem puree z miąższu dyni, która o tej porze roku jest dostępna w każdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do jedzenia :) Składniki: 300 g puree z dyni 300 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa dodatkowo: masło szałwia starty parmezan Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Szybko połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podzielić ciasto na 4 części, każdą zrolować w wałek, podsypując odrobiną mąkę. Pokroić na 1 cm kawałki. Każdy kawałek zrolować na deseczce do gnocchi lub zrobić w nim wgłębienie wklęsłą

wyzwania kuchenne
Tarta z pigwą i budyniem dyniowym 156

Słodycz bezy jest przełamana smakiem pigwy.  W  smaku pigwa jest dla mnie o niebo lepsza od jabłek. Ciacho jest obłędne w smaku. Nawet jak ktoś nie lubi dyni nie odgadnie że jest ona w kremie. Polecam do jesiennej kawy. tarta spód: 150 g masła 250 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka cukru pudru(...)krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna 1 opakowanie budyniu 1/4 szklanki wody beza: 2 białka duże jajka 130 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Tarta spód: Do miski przekładam pokrojone masło

wesoła kuchnia
CISTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ 117

Pyszne i proste do zrobienia ciasteczka z dużą ilością płatków owsianych. Z suszonymi owocami, pestkami słonecznika i dyni oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Dodatki możecie dowolnie modyfikować, za każdym razem dodając, to, na co w danej chwili macie ochotę lub, co znajdziecie w swojej spiżarce. Ciastka są lekkie i chrupiące. Świetne do śniadaniówki lub na szkolne i przedszkolne eventy. Surowe cisto(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g gorzkiej czekolady / pokrojonej w kosteczkę garść suszonych owoców, np. żurawiny, rodzynek 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 100 g miękkiego masła 40 g (4 łyżki) brązowego cukru 40 g (4 łyżki) białego cukru 1 jajko WYKONANIE Masło i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki i odstawiamy do ocieplenia. Piekarnik

cool and minty
Jesienna zupa dyniowa 114

jesień. Dlaczego? Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych kolorów. Druga zaś, jest pełna barw i smaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach. Składniki 2 kg dynia hokkaido  2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 6 sztuk brukselki 1 gruszka 1 por 1 łyżeczka suszonego tymianku 200 g maślaków 1 cebula(...)łyżka masła garść lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C . Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą ( 1,2 litra ), dodajemy brukselki i posiekany

R'n'G Kitchen
Zupa krem z dyni i batatów prosta w wykonaniu 107

połowa października a delektujemy się słońcem. Nic tylko spacerować i robić piękne ujęcia aparatem. Jednak trzeba chodzić do pracy..... Korzystając z darów jesieni musiałam wręcz ugotować zupę krem z dyni. W domu bardzo ją lubimy.  Pamiętam jak pierwszy raz gotowałam bez przekonania. Jednak jakie było moje zaskoczenie po spróbowaniu pierwszej łyżki zupy! Tę zupę ugotowałam inaczej niż wcześniejsze. Dodawałam(...)produkty takie jakie uważałam za słuszne. No i słusznie :)  Rewelacja! Składniki: * 1 nieduża dynia * 1 batat  * 1 niewielka marchew * 1 papryka najlepiej czerwona * 1 czerwona cebula * 3-4 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * sól * pieprz czosnkowy * śmietanka 30% Dynię przekroiłam, wydrążyłam nasiona i obrałam ze skórki, obrałam również batata i marchew.  Wszystko pokroiłam w kostkę i włożyłam

Pieprzyć z Fantazją
PLACEK DROŻDŻOWY. Z DYNIĄ, JAGODAMI GOJI I KRUSZONKĄ 164

Dzisiejszą drożdżówkę postanowiłam uświetnić tegorocznym pureee z dyni. Nadała ona mojemu ciastu pięknego, lekko pomarańczowego smaku oraz wilgotności. Zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam jagody goji.  Świetnie sprawdza się też w drożdżówce suszona żurawina .  Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. stopionego masła 0.5 szkl. puree z dyni 0.5 szkl. cukr1 cukier waniliowy szczypta(...)grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz ,wyrośnięty rozczyn oraz puree z dyni. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut

Walijskie Pichcenie
Co jeść jesienią? 131

samopoczucia (i także gwarancja dobrego smaku :)). Dodatkowo warzywa i owoce kupowane w ich sezonie są dużo tańsze od tych sprowadzanych. Dlatego szczególnie teraz powinniśmy postawić na: marchew, ziemniaki, kapustę, dynię, jabłka, gruszki, paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy ją w: marchwi(...)dyni, burakach i papryce czerwonej oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami, witaminę C – (znajdziemy ją w: paprykach, brukselce, dyni, burakach, marchewce, kapuście, cytrusach) – dostarczana do organizmu regularnie skraca czas trwania przeziębienia, wzmacnia odporność, witamina D – (źródło: oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) –wzmacnia odporność

365 dni dookoła kuchni