Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider(...)jesienne wieczory jest ciepła herbata, gruby koc i interesująca książka, a w gorsze dni zamiast książki słodka rozpusta Artykuł Kruche rogaliki z dżemem z dyni pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żółte curry z kurczakiem i dynią Składniki: Pierś z kurczaka – 500g Puree z dyni – 200g Mleko kokosowe – 1 puszka Sos rybny – 2 łyżki Sos sriracha – 2 łyżeczki Żółta pasta curry – 2 łyżki do zamarynowania kurczaka(...)oleju (np. z orzechów ziemnych). Do kurczaka dodać liście limonki i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania do sosu dodać sos rybny i sos sriracha. Doprawić do smaku. Gotowy sos wymieszać
Kuchnia Bon Appetitfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z puree dyniowo – paprykowym i szynką parmeńską Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Dynia – 100g Papryka – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Masło truflowe – 2 łyżki Szynka parmeńska – 6-8 plasterków Brokuły – 100g Sól, pieprz Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę podzielić(...)pół i jedną połówkę pokroić w cienkie paski, a drugą w kostkę. Na patelni rozgrzać masło truflowe i podsmażyć na nim dynię i paprykę razem czosnkiem. Gdy warzywa będą już miękkie zmiksować je na puree. Następnie zblanszować brokuły i pokroić je na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z odrobiną masła truflowego i podsmażyć na niej brokuły
Kuchnia Bon AppetitSkładniki : 75 dkg dyni ( Bez skórki i włóknistego środka z pestkami ) 750 ml naturalnego soku z pigwy 2 kg cukru żelującego 1:1 1 torebeczka kwasku cytrynowego kilka świeżych gałązek melisy cytrynowej Sposób wykonania : D ynię pokrój na małą kostkę , wrzuć do rondla. Podlej niewielką ilością wody, postaw na ogniu. Duś na nie dużym ogniu, aż dynia zmięknie. Następnie(...)zmiksuj dynię na gładką masę. Listki melisy oderwij od gałązek, drobno posiekaj ostrym nożem uważaj, aby się nie skaleczyć. Wrzuć do rondla z masą dyniową , dodaj sok z pigwy, cukier żelujący i kwasek cytrynowy, wymieszaj całość drewnianą łyżką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na większym ogniu przez 4 minuty, pamiętając o mieszaniu. Na powierzchni konfitury powinny się tworzyć pęcherzyki
Przepisy i porady kulinarneblogu drożdżówek, więc postanowiłam to zmienić. Jesień to idealny moment na tego typu wypieki. Już gdy czuję zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest mi cieplej. A gdy dodatkowo jest nadziane dynią, dżemem pomarańczowym i cynamonem, to już wiem, że będzie na maxa smacznie. Do pełni szczęścia brakuje tylko chwili spokoju podczas degustacji, grubego koca i gorącej herbaty :) 420 g mąki pszennej(...)świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju nadzienie: 4 łyżki puree z dyni 4 łyżki niskosłodzonego dżemu z pomarańczy łyżka cynamonu cejlońskiego (plus odrobina do posypania) Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy
Mienta blogszybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku(...)Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. puree z dyni jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 6 łyżek zimnego masła 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli, mielonego imbiru i mielonych goździków lukier: szklanka cukru pudru 3-4 łyżki mleka szczypta
wyzwania kuchenneThermomix przepisy. Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia. Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 300 g wody 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 100 g mąki pszennej razowej 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 20 g oliwy 100 g mieszanki ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego Thermomix przepisy. Chleb z ziarnami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix(...)kopystką. Naczynie z ciastem przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. The post Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyJeden z lepszych obiadów jaki można przygotować w sezonie jesienno-zimowym. Chili con carne z indykiem, dynią, papryką i kukurydzą. Z gorzkim kakao, które wzbogaca smak całego dania i mnóstwem pysznych dodatków do podania. Sos jest bogaty w smaku, świetnie doprawiony i sycący. Nie za rzadki i nie za gęsty, dużą ilością pysznych składników. Dodatkowym atutem jest łatwość(...)cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju np. kokosowego 250 ml bulionu lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę dyni lub batata 1 mała kukurydza w kolbie 1 mała czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: ziaren kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta ostrej
cool and mintyBardzo dawno nie było faszerowanej papryki. Tym razem z kaszą orkiszową, tuńczykiem, do tego starta na tarce dynia, oliwki zielone i suszone pomidory. Całość posypana żółtym serem i zapieczona. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tak samo jak cukinię. Można nadziać czym się lubi, zapiec i obiadek gotowy :-) Miłego dnia :-) Składniki: 4 papryki czerwone 100 g kaszy orkiszowej 1 puszka tuńczyka w sosie(...)własnym kilka suszonych pomidorów kilka zielonych oliwek kawałek startej na tarce dyni Hokkaido zioła prowansalskie sól pieprz oliwa do natarcia papryk ser żółty 1. Tak z godzinę wcześniej papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki
kruche babeczkidyniowy śmietankowiec powstaje u mnie na ogół na dzień przed podaniem, a w dniu kiedy planuję gości oddaję się gotowaniu na spokojnie. Smak śmietankowca w dużej mierze zależy od dyni i pomarańczy. Kiedyś przyrządzałam ten tort używając koncentratu pomarańczowego. Koncentraty niestety są gorzkie, bo soki są wyciskane z całych pomarańczy. Dlatego lepiej wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy. Dyniowy śmietankowiec Składniki(...)malakserze. Roztop masło i dodaj do ciastek. Zmiksuj jeszcze raz. Przełóż do formy i rozprowadź równomiernie po dnie. Włóż do lodówki. Masa śmietankowo dyniowa 350 g puree z upieczonej dyni hokkaido 250 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego 250 ml śmietanki 300 g cukru 9 listków żelatyny 350 śmietanki 500 g śmietankowego twarogu Curd z marakui 3 owoce marakui ½ cytryny
codojedzeniaProsty i szybki przepis na gotowaną dynię. Ugotowaną pulpę z dyni można dodać do ciasta, naleśników, dżemów, zup czy zrobić z niej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem. Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na najlepsze babeczki dyniowe
AniaGotuje.plfont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bułeczki dyniowe Składniki: Mąka pszenna – 500g Puree z dyni – 250 g Mleko – 100 ml Drożdże – 30g Masło – 100g Cukier – 2-3 łyżki Szczypta soli Jajko – 2 sztuki + do posmarowania bułeczek Do posypania bułeczek – pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, sezam(...)dodać do mąki. Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem z drożdżami i puree z dni. Ciasto dokładnie wymieszać i zagniatać ręcznie lub w mikserze. W razie potrzeby (jeśli puree z dyni jest bardzo wodniste i ciasto nie chce odchodzić od ręki) dosypać odrobinę mąki do ciasta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny, a następnie uformować z niego
Kuchnia Bon AppetitTypowo jesienne ciasteczka - z dynią i orzechami - bardzo smaczne i zdrowe na dodatek :) Bez dodatku cukru, bez nabiału i bez glutenu - jeśli użyjecie bezglutenowych płatków. Zróbcie koniecznie! SKŁADNIKI (na ok. 14 sporych sztuk można od razu podwoić składniki bo ciacha są pyszne) 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki puree dyniowego ( przepis KLIK! ) 1/2 banana 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki(...)siekanych orzechów (włoskich lub laskowych) 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżka płynnego oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche (płatki, cynamon, orzechy, pestki) i mokre (puree, rozgnieciony banan, miód i olej). Łączymy je razem, formujemy w dłoniach dość duże kulki, które spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy
Moje Kuchenne Rewelacjeziemniaczano-dyniową. Do jej przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus. Dzięki temu skróciłam czas przygotowania tej aromatycznej zupy. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 6-7 sporych ziemniaków 400 g obranej dyni 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 700 ml wody 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 10 dag kiełbasy lisieckiej 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka majeranku pół łyżeczki curry pieprz(...)sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dynię również kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy koncentrat bulionu drobiowego i wodę, dodajemy ziemniaki i dynię. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek i kroimy je drobno. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanym przesmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemoczyć, choć jej gotowanie trwa dłużej, niż soczewicy czerwonej lub żółtej. ok. 70 g zielonej soczewicy ok. 30 g czerwonej soczewicy 1-2 łyżki kaszy pęczak 1 szklanka pieczonej dyni (lub pokrojonej w drobną kostkę – rozgotuje się podczas duszenia) garść suszonych pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2x więcej przecieru pomidorowego przyprawy: garam masala, kolendra mielona, sól Soczewicę(...)zieloną zalewamy szklanką wody, dodajemy kaszę i posiekane pomidory. Jeśli używacie surowej dyni, to dodajcie ją już na początku gotowania. Gotujemy do miękkości, następnie dodajemy czerwoną soczewicę, puree z dyni, koncentrat i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Tak przygotowana soczewica może stanowić samodzielny posiłek, albo część większego dania. Ja podałam
Kucharzyca