Składniki: ∙ 1 bakłażan ∙ 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej ∙ 7 kawałków suszonych pomidorów ∙ 2 garści szpinaku ∙ 2 łyżki oliwy z oliwek ∙ 2 łyżki pestek dyni ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Bakłażana przekrawamy na pół, posypujemy solą i odstawiamy na parę minut, żeby puścił gorzki sok, opłukujemy, osuszamy. 3. Miąższ bakłażana wyjmujemy ostrożnie(...)przebić skórki, siekamy, podsmażamy chwilę na łyżce oliwy z oliwek razem ze szpinakiem. 4. Do ugotowanej komosy ryżowej dodajemy podsmażonego bakłażana ze szpinakiem, posiekane suszone pomidory i pestki dyni, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 5. Do połówek bakłażana nakładamy farsz, układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut do miękkości bakłażana
Gocha gotuje!przepisu. A dzisiejszym przepisem są bezglutenowe naleśniki , zrobione z mąki ryżowej. Pokusiłam się chyba na najbardziej popularną wersję, czyli naleśniki z dżemem, a urozmaiceniem okazała się żurawina i pestki dyni, które swoją drogą w tej wersji (prażone, z solą himalajską) smakują świetnie. Składniki (4 naleśniki): 100 g mąki z ryżu brązowego (Radix-bis) 125 ml mleka 125 ml wody(...)jajka 10 g melasy trzcinowej (Radix-bis) szczypta soli himalajskiej masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Dodatki: dżem jagodowy (Radix-bis) żurawina suszona (Radix-bis) pestki dyni prażone z solą (Radix-bis) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki lub zmiksuj. Odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej odrobinę wybranego tłuszczu
Zdrowie na języku :PLekka sałatka z kapustą pekińską, soczystą rzodkiewką, zielonym groszkiem oraz jajkami, posypana pestkami dyni oraz rzeżuchą. Dodatkowo całość została skropiona kremowym sosem chrzanowym- dla lekkiego zaostrzenia smaku- na bazie śmietany, majonezu i chrzanu. Z kromką chleba z masłem na pyszne śniadanie bądź kolację, a także w sam raz na świąteczny, wielkanocny stół 😊 Sałatka, 3-4 porcje: * kapusta pekińska(...)rzodkiewka- pęczek * jajka- 4-6 szt. * groszek- 200 g (mała puszka) * pestki dyni- 2 łyżki * rzeżucha- do posypania Sos chrzanowy: * śmietana 18%- 2 łyżki (ew.gęsty jogurt grecki) * majonez- 1 łyżka * chrzan- 2 łyżeczki (taki ze słoiczka)* * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Sałatka: Jajka ugotować (stopień ugotowania wg własnych preferencji), ostudzić i przekroić na pół. Kapustę
Kraina Miodem Płynącaschematy żywieniowe. Mamy mieć dobry plan tego, co będziemy jeść, ale też pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia(...)custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym
Ugotowane pozamiataneporze) na zielone. Wykombinowałam sobie krem, który teoretycznie jest do pieczywa, ale ja jadłam go jako dodatek do kaszy czy też wymieszany ze świeżo ugotowanym makaronem. Użyłam pestek dyni, ale pestki słonecznika też tu się sprawdzą, a nawet płatki migdałowe. ps. W lodówce wytrzyma około 5 dni, dłużej nie jestem pewna bo po 3 już wszystko zjadłam. Składniki: 1 ugotowany(...)brokuł 300 g świeżego szpinaku 2-3 cukinie (około 300 g w sumie) 30 g pestek dyni (do kupienia na przykład tu ) łyżeczka ziaren zielonego pieprzu łyżeczka soli szczypta kurkumy Przygotowanie: Zacznij od podprażenia na suchej patelni pestek dyni, praż je przez 2 minuty po czym dodać pieprz i praż razem 1 minutkę. Przełóż to wszytko razem do moździerza
greenscarfBył przepis na chleb gryczany ( klik ), był na chleb orkiszowy ( klik ). Teraz czas na mój ulubiony chleb - mieszany (orkiszowo - gryczany z pestkami dyni, słonecznika i kminkiem). Umieszczam ten wpis, bo najczęściej jestem pytana przez moich znajomych o chleb właśnie. Kromka chleba z ulubionymi dodatkami to najwygodniejsza, najszybsza w wykonaniu przekąska do pracy lub szkoły. Dla niektórych ulubiona na śniadanie(...)jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 litrowego słoika kaszy gryczanej niepalonej, woda, sól, 2 garści pestek dyni, 1 garść pestek słonecznika, 1 łyżka kminku. Wykonanie: Ziarna orkiszu i kaszę moczymy na noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Odstawiamy na 36 h. Co 12 godzin przepłukujemy wodą. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiuDYNIA!!! Hura! Dziś kolejny przepis. Tym razem od znajomych off-line. Eksperymentujemy, modyfikujemy i dzielimy się. Składniki: 1 kg dyni już obranej sok i skórka z 2 pomarańczy 0,5 szkl. cukru 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z pomarańczy i wszystko razem gotować ok. 1 godziny ( często mieszając). Gdy już
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejny przepis dla wszystkich, dla wegan, dla wegetarian oraz dla tych, którzy jedzą wszystko i chcą urozmaicić swoje menu... 😄 Składniki: 600g kaszy jęczmiennej ugotowanej (grubej) 250g dyni (po odciśnięciu) 1 łyżka majeranku 1 cebula duża 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szkl. płatków owsianych 2 łyżki mąki ryżowej (może być inna) tłuszcz do smażenia sól pieprz bułka tarta Przygotowanie: Kaszę(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 minut aby puściła sok, a później ją dobrze odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Ugotowaną kaszę, odciśniętą dynię, podsmażoną cebulę + płatki owsiane, mąkę i przyprawy wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Z powstałej masy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieOstatnie podrygi jesiennych wypieków, grudzień będzie już czasem pachnącym Świętami. Dziś ciasto z dodatkiem dyni i marchewki, które nie do końca mi wyszło, ale i tak smakowało. Poszewka na poduszkę oraz kocyk to rękodzieło wykonane przez moją zdolną Mamę :) Składniki 4 jajka 150 g cukru trzcinowego 150 ml oleju 250 g dyni 1 średniej wielkości marchewka 250 g mąki(...)płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, startą dynię, marchewkę, mąkę wymieszaną z sodką i cynamonem i całość dokładnie zmiksować. Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Przelać ciasto do foremki (u mnie prostokątna 27x21 cm) i piec 55 min. źródło: klik
Słodkie inspiracjemały i wspaniale smakuje.Przyznam się ,że czasem i ja wyjadam go bezpośrednio z torebki. Czas na pyszną zupę! Składniki 2 puszki pomidorów krojonych czerwona cebula pokrojona w piórka sporo dyni ( u mnie mrożona ) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego szczypta mielonego kardamonu(...)nierafinowany olej kokosowy do smażenia sól morska lub himalajska szczypiorek do dekoracji groszek ptysiowy http://brzesc.pl/pl/produkty do podania Rozmroziłam dynię. W dużym garnku rozgrzałam olej kokosowy. Przyprawy wymieszałam ze sobą. Czosnek i imbir starłam na tarce o małych oczkach. Na gorący olej kokosowy wrzuciłam cebulę, czosnek i imbir. Smażyłam 3 minuty. Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty
Z Kuchni Do Kuchnifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg dyni (po obraniu) 5 ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 puszka mleka(...)kokosowego Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W dużym garnku na 3-4 łyżkach oleju podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda
kulinarnyswiatdomipłaskostrąkowa. Danie lekkie, smaczne i przyjemne :) 2 porcje: 300 g piersi indyka 150 g kaszy jaglanej garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej) 2 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso kroimy w kostkę, posypujemy curry i czubrycą. Na patelni rozgrzewamy olej(...)smażymy mięso. Dynię, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy blendujemy na krem, dodajemy do kurczaka. Doprawiamy garam masala i solą, dusimy przez 5-10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i gotowaną fasolką. Ja fasolkę polałam olejem z pestek dyni i posypałam solą (do gotowania nie dodawałam soli). Smacznego
KucharzycaDorsz z miodem, cytryną i miętą, do tego kasza jaglana z suszonymi pomidorami, szpinakiem, czarnuszką do której udało mi się przekonać syna ;-) i dynią. Tak smacznie wyszło, a weekend upłyną nam z kaszą jaglaną, tak jakoś wyszło, że była na wytrawnie i na słodko :-). Udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 polędwice z dorsza 2 łyżki miodu(...)cytryny suszona mięta (taką miałam) 1 szklanka kaszy jaglanej (u mnie ekologiczna od Bio Life ) 3 garście szpinaku świeżego 7 suszonych pomidorów kawałek dyni (niekoniecznie, ja musiałam zużyć to dałam) 2 ząbki czosnku czarnuszka kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Dorsza myjemy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
kruche babeczkibędą zachwycone przede wszystkim dzieci, które nie cierpią kaszy gryczanej. Danie jest tak dobre, że kasza gryczana jaką znamy z dzieciństwa, jest niemal niewyczuwalna i odchodzi do lamusa. Dodatek dyni ożywi całość ,a tarty parmezan sprawi, że dzieci będą wołały o dokładkę. Składniki woreczek kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko mielona cielęcina uduszona w małej ilości wody i w sosie własnym(...)opcjonalnie mrożonki w słupkach , dowolne 2 ząbki czosnku szklanka pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona ) por część biała olej kokosowy do smażenia olej lniany tłoczony na zimno do podania parmezan tarty świeża bazylia Dużą patelnie rozgrzej, dodaj olej kokosowy, około łyżki. Podsmaż pora pokrojonego w talarki. Wsyp mrożone warzywa-słupki, przykryj i duś. Międzyczasie udusiłam mielone
Z Kuchni Do Kuchni