Przepyszne knedle z ciasta serowego z dodatkiem tartej dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam... Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności(...)wielkości) Do miski włożyć zimny rozdrobniony widelcem ser, dynię, jajka, mąkę, sól i olej. Zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym mąką. Knedle wrzucać
Czerwień i błękitChciałabym się z Wami podzielić przepisem na placki z dynią. Dziś przedstawiam pyszne,delikatne placuszki na zsiadłym mleku.Doskonałe na śniadanie. Składniki na ok 10 -12 szt: 1 szklanka mąki 1 szklanka zsiadłego mleka 2 jajka 1 szklanka startej dyni ( u mnie kopiasta szklanka) sól Żółtka połączyć z zsiadłym mlekiem i solą, stopniowo mieszając dosypywać do masy mąkę(...)Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na patelni rozgrzać tłuszcz,kłaść łyżką niewielkie placki,smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać od razu,najlepiej z miodem,cukrem pudrem bądź dżemem
Niespełnione zdolności kulinarnePierwszy raz danie to jadłam w pracy gdy poczęstował mnie kolega wegetarianin. Moja wersja oczywiście smakowała całkiem inaczej, ale wcale nie gorzej. Polecam Wam bardzo. Jesienne, aromatyczne danie! Pieczona dynia, jabłko, papryka i ryz z soczewica 600 g dyni hokkaido lub innej (wtedy obranej ze skóry) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 duża antonówka 2 łyżki(...)łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 – 1/2 łyżeczki soli 200 ml ryżu basmati 50 ml brązowej soczewicy Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Dynię kroimy w niedużą kostkę, papryki w grubą kostkę, a cebule dzielimy na ósemki. Warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Jabłko również kroimy w grubą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie
Dzieje kuchennej WiewióryKupiłam pierwszą dynię w tym roku. Wybrałam Hokkaido. Dodałam ją do tartych ugotowanych buraków i zasmażyłam. Świetnie smakowały do roladek z karkówki. Składniki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości 1 szklanka utartej na grubych oczkach dyni przyprawa warzywna, pieprz, cukier, ocet jabłkowy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka oleju Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas(...)przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać utartą dynię, olej, wlać pół szklanki wody i gotować kilka minut, dodając przyprawy, ocet oraz śmietanę. Można również dodać mielony kminek, zmiażdżony ząbek czosnku lub szczyptę chili - wszystko zależy od naszych upodobań. Buraczki podawać ciepłe
Czerwień i błękitpyszną kremową rozgrzewającą zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:) Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa vegeta do smaku 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła 120 ml słodkiej(...)śmietanki 12 % pęczek włoszczyzny gałązka lubczyku Wykonanie : Dynię,marchewkę, seler, ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis na rozgrzewającą zupę, a do niej polecam w zestawie kocyk, fotel i dobrą książkę. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram obranej i wypestkowanej dyni piżmowej 1 średnia cebula kawałek świeżego imbiru (około 7 - 8 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 litr wody szczypta(...)chilli czarny sezam (opcjonalnie) sól Wykonanie: Drobno posiekaną cebulę i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy, dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Przekładamy warzywa do garnka z wrzątkiem i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dodajemy quinoę i mleko kokosowe, doprawiamy solą i chilli, chwilę gotujemy. Zdejmujemy
Quinoa Raz!ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolendrowy kurczak z dynią i bakłażanem Składniki – 4 porcje: Pierś z kurczaka – 400g Dynia – 500g Bakłażan – 1 sztuka Kolendra – 2 pęczki Czosnek – 4 ząbki Imbir – kawałek 3cm Cebula – 1 sztuka Passata pomidorowa – 1 szklanka(...)przeciśnięte), 1 łyżeczką chaat masala i jogurtem naturalnym. Odstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin do zamarynowania. W międzyczasie kolendrę zmiksować z pozostałym czosnkiem, imbirem i orzechami nerkowca. Dynię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę razem z ½ łyżeczki chaat masala. Do cebuli dodać zmiksowaną z orzechami kolendrę i pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalać
Kuchnia Bon Appetitoleju Składniki - 3 słoiki: Pomidory lima – 2kg Czosnek – 5 ząbków Świeże zioła np.: rozmaryn, oregano, tymianek Ulubione zioła suszone np. oregano, bazylia, płatki chili, kapary, słonecznik, pestki dyni Olej rzepakowy – ½ litra Kapary – 2 łyżki Pestki słonecznika lub dyni Sól Wykonanie: Pomidory myjemy i przekrajamy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)rozgrzewamy olej rzepakowy (można użyć też oliwy z oliwek) i dodajemy do niego ulubione zioła, zioła których użyliśmy do suszenia pomidorów, szczyptę soli. Dodajemy też kapary, słonecznik lub pestki dyni. Olej podgrzewamy delikatnie uważając, aby nie zaczął się gotować. W między czasie pomidory układamy w słoiku z wybranymi dodatkami np. czosnkiem, kaparami lub pestkami. Całość zalewamy zagrzanym olejem i szczelnie
Kuchnia Bon Appetitfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600 g dyni 2 jajka 125 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do posypania Dynię obrać, oczyścić. Miąższ z surowej dyni zetrzeć na tartce, na drobnych oczkach. Dodać jajka, mąkę i dokładnie wymieszać
kulinarnyswiatdomiżytnim pieczywem na zakwasie. Sałatka z indykiem, pomidorami i płatkami parmezanu porcja dla 2 osób Składniki: 4 garście rukoli pierś z indyka garść małych pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni około 10 płatków parmezanowych sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy dijon 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka miodu szczypta kurkumy sól, pieprz zagęszczony sos balsamiczny Przygotowanie(...)Rukolę umyć i osuszyć. Większe pomidorki przekroić na pół. Pestki dyni uprażyć na patelni. Indyka pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy z dodatkiem soli i pieprzu. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki oprócz zagęszczonego sosu balsamicznego. Na talerzu rozłożyć rukolę, pomidorki, uprażone pestki dyni, indyka. Polać sosem. Posypać płatkami parmezanu i polać zagęszczonym sosem balsamicznym. Smacznego
Jaglusiajestem średnio do niego przekonana, ogólnie nie łapię całej tej idei, ale nie ukrywam,że kilka elementów tego dnia bardzo mi się podoba. Mam na myśli np. lampiony z dyni tzw. jack o lantern. Nie ukrywam, że już od kilku lat wycinam sobie takowe lampiony, i stawiam na balkonie, cudnie wyglądają o zmroku,dają takie ciepłe światło :-) Dziś chciałabym(...)się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze,to szaleję troszkę z nimi. Takie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej. Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe(...)szklanki mąki orkiszowej 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: masa makowa orzechy solone ,dynia Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę
Ladylaura.Postanowiłam przygotować domowe pestki z dyni, które szybko znikają z pojemnika :) Przyprawy można skomponować wedle uznania jeśli nie przepadacie za curry proponuję dodać papryczkę ostrą lub po prostu samą sól. Zapraszam po przepis. Składniki pestki z dyni sól curry oliwa Przygotowania: Wyciągnij pestki z dyni i dokładnie przepłucz wodą. Oczyszczone i osuszone pestki skrop oliwą
Kukuleczkimoże być daniem samo w sobie, lub elementem większego zestawu. Domownik zjadł z kotletami i obiad z głowy ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 mały fioletowy kalafior 1/3 dyni piżmowej natka pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej mielonej wędzonej papryki szczypta ostrej mielonej wędzonej papryki sól Wykonanie: Kalafior dzielimy na pojedyncze różyczki i gotujemy na parze. Dynię(...)obieramy, kroimy w kostkę, solimy, obsypujemy papryką i pieczemy w 180 stopniach, aż zmięknie. Kalafior, dynię i siekaną natkę pietruszki mieszamy z quinoą, doprawiamy solą, polewamy oliwą, jeszcze raz mieszamy i gotowe. Smacznego
Quinoa Raz!potraw na bazie warzyw.A przecież one świetnie podkreślają smak potrawy ,sprawiając że jest ono cudownie smakowite i czarujące.Chciałabym Wam bardzo polecić zrobienie takiej zupy. 3/4 średniej dyni 2 żółte papryki 2 Ząbki czosnku 0.5 szkl.mielonych orzechów ( kilka zostawić do przystrojenia) sól morska pieprz cajune kurkuma imbir 1 puszka mleczka kokosowego 200 ml.bulionu z kurczaka ********************************************** Dynię i paprykę obrać(...)oczyścić i pokroić na kawałki.Włożyć do naczynia , polać odrobiną dobrej oliwy i piec 20 minut w 180 stopniach.W garnku przesmażyć obrany i drobno posiekany czosnek ( dosłownie chwilę) , dodać dynię z papryką, zalać bulionem i gotować 15-20 minut.Przyprawić solą i pieprzem.Zagotować i dodać mleczko kokosowe i zmielone orzechy.Przyprawić. Zmiksować blenderem na puszysty krem.P odawa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki