mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy nadzienie: ok 150 g wędzonego boczku ok 500 g miąższu dyni cebula po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół) sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku ew. oliwa 3 łyżki sosu pomidorowego ( domowego keczupu ) ponadto: jajko Drożdże rozpuścić(...)Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół. Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy. Pierwsze
6niebosera żółtego 3 ogórki konserwowe 1 /2 pora (biała cześć) 10 dag wędliny 3 łyżki jogurto naturalnyego 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku 4 łyżki pestek dyni PRZYGOTOWANIE: Pestki dyni praże na suchej patelni. Międzyczasie przygotowuję sałatkę. Ser, ogórki, wędlinę oraz pora drobno kroję. Kalettes myję i drobno siekam. Wszystkie składniki łącze ze sobą. Na koniec dodaję(...)przyprawy oraz jogurt, majonez. Mieszam. Na wierzch posypuję prażonymi pestkami z dyni. Przed podaniem wkładam do lodówki
Gotowanie Patkiteż używać do kiełkowania nasion, żeby kiedy będzie ciepło przesadzić już spore roślinki do gruntu lub do doniczek na balkonie. Na mojej liście jest na razie: topinambur dynia hokkaido cukinia na kwiaty ( zobaczcie przepisy na kwiaty cukinii ) bazylia liściasta lawenda smardze boćwina Starałam się wybrać rośliny, które mają dobry stosunek ceny na rynku i tego jak trudno(...)też boćwinę, czyli buraka liściowego. Niestety trzeba go dużo podlewać, ale możemy trzymać kciuki za deszcz. Jeśli lubisz smażone i nadziewane kwiaty cukinii warto posadzić sobie własną cukinię i dynię. Sadzimy po 15 maja i najlepiej jest wybrać dynię hokkaido, bo jest pyszna, ale nie zawsze można ją dostać w sklepie. Warto też posadzić zioła np. lawendę i bazylię. Tylko
Ugotowane pozamiataneDanie bardzo zdrowe dodatkowych walorów smakowych dodają prażone ziarna, dym wędzarniczy zaś całość podkreśla olej z pestek dyni. Składniki 150g łososia 1 opakowanie makaronu muszelki ¼ szkl pestek z dyni ¼ szkl ziaren słonecznika ¼ szkl siemienia lnianego ¼ szkl sezamu Rudola Pomidorki koktajlowe Olej z pestek dyni Sos teryiaki Naturalny dym wędzarniczy Sól, pieprz do smaku
Kulinarne pyszności MolkiMamy mieć dobry plan tego, co będziemy jeść, ale też pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia(...)owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka z komosy i dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab
Ugotowane pozamiataneIdealna zupa na zimne zimowe lub jesienne dni. Rozgrzewająca zupa krem z dyni piżmowej z warzywami. Jest to zupa która jest typowym klasykiem, lecz jest też super zdrowa, także polecam ją osobą dbającym o figurę. Zupa ta to kolejny przepis na moim blogu, który należy do grupy 'samo robiących się', ponieważ jedyne co musimy zrobić to pokroić warzywa, a potem(...)zblendować zupę na krem. Spróbujcie :) Składniki: * 2 średnie dynie piżmowe * 3 duże ziemniaki * 2 duże marchewki * 1 średnia pietruszka * plasterek selera (grubości 2cm i długości 6cm - około) * woda * zioła prowansalskie, wegeta, pieprz * łyżka masła * Dynie kroimy w średnią kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody
Klasyka GotowaniaJeśli nie, zdrowszy będzie winegret. Zawsze przyda się coś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem. Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej(...)małej czerwonej cebuli,drobno pokrojone pół czerwonej papryki, pokrojone na kawałki miękkie awokado, pokrojone na kawałki i skropione odrobną cytryny 3 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane pestki dyni do dekoracji Jak przygotować sałatkę warstwową z soczewicą i tuńczykiem? Możemy przygotować wspólne danie w jednej dużej misce, albo indywidualne porcje. Pierwszą warstwą jest soczewica, którą polewamy sosem winegret
Ugotowane pozamiatanePyszne, wilgotne, mięciutkie ciasteczka. Do przełożenia czym tylko chcecie ( u nas wersja z czekoladowymi powidłami ). Dzieciaczki pokochały je od pierwszego kęsa. I jeszcze ta dynia… :) Składniki 1 szkl puree z dyni (wg tego przepisu ) 2/3 szkl drobnego cukru trzcinowego 1,5 szkl mąki pszennej 50 g masła 2 jaja 1/4 szkl oleju roślinnego 3/4 łyżeczki(...)małe kawałki masło i cukier, miksujcie przez kilka minut aby uzyskać gładką, jasną masę. Nadal miksując wąskim strumieniem dolewajcie olej, po około 2 minutach dodajcie jaja, następnie puree z dyni. Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z pozostałymi składnikami suchymi (soda, proszek do pieczenia, przyprawy), dodajcie do masy dyniowej i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Na godzinę ciasto wstawcie do lodówki
OliveandThymeZdrowe bułeczki zrobione w 100% z m ą ki pełnoziarnistej. Do ciasta zamiast jajek użyłam puree z pieczonej dyni. Nadziewane są dżemem z rokitnika, który jest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciep ł e 😋 Cudowny zapach drożdżówek(...)krowiego użyć mleka sojowego. Zapraszam do wypróbowania 😊 Składniki: ciasto: m ą ka pełnoziarnista 4 szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier brązowy 4 łyżki, puree z pieczonej dyni 1 szklanka, mleko pół szklanki, masło 100 g, starta sk ó rka z pomarańczy 1 łyżeczka, s ó l szczypta, nadzienie: dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół słoika, dodatkowo
kulinarne odsłony patiJeden z najszybszych sosów do makaronu dzisiaj na blogu. Pesto z rukoli z pestkami z dyni to alternatywa popularnego pesto verde z bazylią. Poza makaronem można pesto z rukoli wykorzystać do przygotowania grzanek, zapiekanek, przekąsek lub podać jako dodatek do ulubionych serów. Ja moje pesto wykorzystam dzisiaj do makaronu i focacci. Smakuje cudownie! To takie proste! Pesto z rukoli Składniki(...)łyżki parmezanu lub grana padano 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki pestek z dyni 2 garście rukoli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W blenderze umieszczamy rukolę, obrany czosnek, pestki z dyni i parmezan. Wlewamy oliwę z oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wolisz rzadsze pesto, dolej więcej oliwy
Moja smaczna kuchniaspalanie tkanki tłuszczowej, a to dzięki znajdującym się w nim w odpowiedniej ilości minerałom i witaminą. Składniki : 1 zielone jabłko 2 dojrzałe pomidory 1 cytryna 10 dkg dyni 1/2 łyżeczki oleju lnianego Sposób wykonania : J abłko umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój na kawałki. Pomidory umyj, pokrój na kawałki. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój(...)małe kawałki. Z jabłka, dyni i pomidorów wyciśnij sok. Następnie do wyciśniętego soku dodaj wyciśnięty sok z cytryny i olej lniany, wymieszaj dokładnie wszystko razem, przelej do szklanki i od razu wypij
Przepisy i porady kulinarnewędzony kurczak, a towarzyszą mu słodki melon i sos serowo-szalotkowy. Składniki 1 opakowanie mixu sałat garść świeżego szpinaku 200 g wędzonej piersi kurczaka ½ melona żółtego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika Sos 1 mały jogurt grecki 1 szalotka 2 łyżki startego żółtego sera odtłuszczonego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz drobno mielony Do jogurtu greckiego dodajemy(...)pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i stary żółty ser. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy sos przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Sałatę i szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Mieszamy z sosem serowo-szalotkowym. Z melona wydrążamy kulki lub kroimy w większą kostkę. Wędzonego kurczaka rwiemy
My Chcemy Jeśćporcje Czas przygotowania: 15 min 500 g mieszanych pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli mini 300 g truskawek Pesto szpinakowe 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 70 g pestek dyni 100 g startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pesto - do malaksera dodajemy liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą(...)pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół. kuleczki mozzarelli odsączyć z zalewy, składniki delikatnie mieszamy 3. Tuż przed podaniem do sałatki dodajemy pesto, nie mieszamy dokładnie *pestki dyni można uprzednio podprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy bardziej wyrazistego smaku
Słodki KompromisFarmer" 😃 Zapraszam do bliższego ich poznania i zapoznania się z moją opinią 😏 BURAK + CZOSNEK rodzynki*, burak suszony, śliwka suszona, orzechy brazylijskie, pestki słonecznika*, łuskane nasiona konopi, pestki dyni*, czosnek suszony (płatek), natka pietruszki, pieprz zielony * - pochodzą z upraw ekologicznych Jak na obecność czosnku przystało daje on o sobie dość dobrze znać. Czuć go zarówno w aromacie(...)gustu, ale trzeba uważać kiedy się spożywa tego Farmera, gdyż posmak czosnku w ustach pozostaje jeszcze na długo :) PIKANTNY POMIDOR śliwki suszone, pomidory suszone, pestki słonecznika*, pestki dyni*, cebula suszona (krążki), czosnek suszony (płatek), chili, oregano, czarnuszka* * - pochodzą z upraw ekologicznych Zapach batona jest jak najbardziej bardzo naturalny i pachnie przyjemnie pomidorowo. Choć nie należę do fanów suszonych pomidorów
Zdrowie na języku :Pdzika (ja robiłam od razu z podwójnej porcji) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 2 gruszki pokrojone w kostkę 250 g miąższu z dyni pokrojonego w kostkę (ja dałam 3 marchewki i kawałek selera bo nie miałam dyni) 1/3 szklanki śmietanki 30% (ja dałam 18%) sól, pieprz makaron – u mnie tagliatelle Wykonanie: Mięso smażymy(...)godziny. Jeśli używamy marchewki i selera to je obieramy, kroimy i dorzucamy do mięsa. Osobno podsmażamy gruszkę i dodajemy jak mięso i warzywa są już miękkie. Jeśli używamy dyni to podsmażamy ją razem z gruszkami na maśle przez ok 5-8 min i dodajemy do garnka z ugotowanym mięsem. Całość dusimy jeszcze 5-10 min, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy
Mama z miasta