dynia - 15472 przepisów (strona:382/1032)

Pesto ze szpinakiem 117

jarmużu .  Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna łyżeczka soli gruboziarnistej 3 łyżki pestek dyni Szpinak umyć, osuszyć. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć plasterki czosnku. Na sam koniec dodać szpinak. Całość chwilę(...)smażyć. Do kielicha blendera dodać lekko podsmażony szpinak, dodać pestki dyni oraz niepełną łyżeczkę soli. Całość zmiksować na gładką masę. Ewentualnie pod koniec dolać 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowaną masę przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce

Ugotować
Mus z dyni 142

Ostatnio bardzo często wykorzystujemy w swojej twórczości kuchennej dynie, dlatego też postanowiliśmy zrobić kilka słoiczków musu z dyni aby był pod ręką

Kuchenne Wariacje
Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami dyni 125

orzeszki ziemne - pokochacie te babeczki. Są pyszne i takie mocno orzechowe.   Posiadają mięciutkie i dość zwarte wnętrze, które od początku kusi swym cudownym aromatem. Muffinki urozmaiciłam pestkami dyni - będącymi również w składzie mojego masła.   Masło orzechowe możecie zrobić sami. (9-10 sztuk) 170g mąki pszennej 100g cukru 100 ml mleka 5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych(...)jajka 80g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa ; z dodatkami) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 1 szczypta soli Dodatkowo: (*) 30g orzeszków ziemnych 15-20g pestek dyni Orzeszki ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem. W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko olej, w drugiej - mąkę, cukier, proszek

Di gotuje
Sałatka z rukolą i szpinakiem 96

Sałatka z rukolą i szpinakiem Składniki: szpinak rukola 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki parmeńskiej słonecznik pestki dyni oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz bazylia oregano Szpinak i rukolę umyłam i dokładnie wysuszyłam. Cebulę pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni uprażyłam słonecznik i dynię, (trzeba uważać by nie spalić). Przygotowałam sos, wymieszałam oliwę, ocet, przyprawy i zioła. Na talerzach(...)ułożyłam szpinak z rukolą, dodałam cebulę, szynkę parmeńską, posypałam uprażoną dynią i słonecznikiem a na koniec polałam sosem

nietadieta
Pasta z czerwonej i zielonej soczewicy 96

Pasta z czerwonej i zielonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika sól majeranek oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam, a następnie odcedziłam wodę. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam(...)plasterki, a marchewkę i pietruszkę starłam na dużych oczkach.  Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam pestki dyni i słonecznika. Do miski przełożyłam soczewicę, dodałam podsmażone warzywa z pestkami dyni i słonecznika. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera

nietadieta
Hummus Party. Menu na imprezę. 154

połączeniu z warzywami pokrojonymi w słupki czy chlebkiem pita stanowi świetną przekąskę, którą można jeść na stojąco. A warianty hummusu jakie możemy tworzyć dodając do ciecierzycy różne składniki (buraki, dynię, awokado, szpinak, paprykę) otwiera przed nami nieograniczone możliwości i szerokie pole do zabawy :) Myślę, że takie menu zadowoli nie tylko wegan i wegetarian. W swoim menu zaproponowałam trzy piękne hummusy(...)które możecie stworzyć niezależnie od pory roku (bo nie każdy ma teraz dostęp np. do puree z dyni). Liczył się też dla mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
,,Różyczki cytrynowo- dyniowe’’ 119

Dzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci różyczek, które przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel Składniki na masę: 1 szklanka puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie

Podróż w kulinaria
Sałatka z buraków i sera korycińskiego 125

jego użyciem jest fenomenalny. Ale przejdźmy do przepisu na sałatkę.       Potrzebujemy: 2 większe buraki 100 g sera korycińskiego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki pestek dyni 0,5 jabłka oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę(...)samo ser koryciński. Pestki dyni prażymy na patelni. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem i posypujemy pestkami dyni. My tę sałatkę podaliśmy do kotletów ziemniaczanych , które prezentowaliśmy wam niedawno. Wszystko smakowało idealnie, więc bierzcie się do pracy! :) To znaczy kotlety na dwa dni nam starczyły. Pierwszego dnia były z lekką sałatką

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z mandarynkami, kurczakiem i pestkami z dyni 149

użyłam soczystych mandarynek. Zapewniam, że kto ją przygotuje nie pożałuje swojej decyzji.   SKŁADNIKI: 2 garści mieszanki sałat, 3 mandarynki, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 50g pestek z dyni, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą(...)pieprzem. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Mandarynki obieram i kroję w plasterki.  2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję kurczaka, pestki dyni oraz mandarynki. Delikatnie mieszam.  3. Jogurt naturalny mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz przyprawami.  Przygotowanym sosem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
wege chińszczyzna z cieciorką i makaronem z czarnego ryżu 179

dlatego też dodaję przepis na pyszną wegańską chińszczyznę z nutą kokosową. Typowa wersja tego dania, zawiera kurczaka- u mnie został on zastąpiony niezawodną cieciorką. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej dyni hokkaido, która dodaje całości orginalne walory smakowe. SKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1/4 dyni hokkaido  garść fasolki szparagowej 3 łyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego

healthy dreams
Kokosowy pudding chia z konfiturą dyniowo-waniliową i chrupiącym crunchy 142

nich tak bardzo, że często goszczą na moim stole w najróżniejszych wariantach smakowych. Wczoraj przygotowałam pyszny kokosowy pudding chia. Ale żeby nie było tak zwyczajnie wykorzystałam wspaniałą konfiturę z dyni z wanilią, którą dostałam od "Sklepiku ze smakiem" . Gęsta, pyszna... aż chciałoby się zjeść ją po prostu łyżeczką. Połączenie smaku kokosowego chia i dyniowej konfitury okazało się sukcesem. Jedyne czego(...)żałowałam, to to że przygotowałam tylko jedną porcję ;) Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 1/2 łyżki nasion chia 2 czubate łyżeczki konfitury z dyni z wanilią ze Sklepiku ze smakiem około 1/2 szklanki klasycznego crunchy z pełnego ziarna owsa Przygotowanie: Do większej szklanki wlewamy mleczko koksowe (najlepiej, aby było zimne), dodajemy nasiona chia

Słodkie okruszki
Comber z jelenia z orzechami 108

szynki dojrzewającej, 60 g orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 8 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 60 g masła, 40 g prażonych pestek dyni, masło do smażenia, Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę.  Związać sznurkiem. Obsmażyć(...)nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podałam z puree z ziemniaków, sosem żurawinowym i dynią w zalewie octowej. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Zupa z chorizo, dynią i soczewicą 149

Powoli zbliża się do nas zima, najlepsza na takie dni będzie syta i rozgrzewająca zupa. Zupa z chorizo, dynią i soczewicą Składniki: - 1 cebula - 300 g chorizo - 300 g dyni - 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) - 2 marchewki - 1 pietruszka - ½ selera - mały por - ząbek czosnku - 1 papryka - 1,5 l bulionu - 1 szklanka soczewicy czerwonej - sól Przygotowanie: Cebulą kroimy(...)pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy. Po ok. 10 minutach podajemy pokrojoną w kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli

Kulinarne życie
Muffiny dyniowe 120

proszku do pieczenia, - ½ łyżeczki sody oczyszczonej, - ¾  szklanki mleka 2% (ok. 200 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - szklanka puree z dyni (ok. 200g) - ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 50g) Sposób przygotowania 1.  Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy puree(...)dyni. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy. 4.  Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gulasz z dynią i soczewicą 128

Składniki: (na 2 porcje) - ½ szklanki soczewicy czerwonej (ok. 90g), - kawałek dyni (ok. 100g) - papryka czerwona (ok. 150 g), - cebula (ok. 70 g), - por (ok. 119 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - pomidory krojone (ok. 400g - puszka) - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir. Sposób przygotowania: 1. Szklimy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę i pora. 2. Do cebuli dodajemy(...)pokrojoną w paski paprykę i w kostkę dynię. Dusimy ok. 5 min. 3. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 4. Do warzyw wsypujemy soczewicę i całość gotujemy ok. 10-15 min. 5. Do gulaszu dodajemy pomidory i gotujemy ok. 5 min. 6. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Gulasz jest bogaty w: - pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące z soczewicy), które

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania